Coco Gauff
NOS Sport

Tennisster Gauff maakt indruk met anti-racismespeech: 'Ik eis verandering'

Coco Gauff verbaasde de tenniswereld in 2019 door op 15-jarige leeftijd de vierde ronde van Wimbledon te halen. Nu laat ze ook buiten de baan van zich horen.

De Amerikaanse tennisster maakte indruk met een speech tijdens een anti-racismeprotest in haar woonplaats Delray Beach. "Ik eis dat er nu iets verandert", zei Gauff.

"Het is treurig dat ik nu tegen hetzelfde demonstreer als mijn oma vijftig jaar geleden deed. Ik vecht voor de toekomst van m'n broeders, m'n toekomstige kinderen en m'n toekomstige kleinkinderen."

Kijk hieronder naar een deel van de speech van Gauff:

Tennistiener Gauff spreekt bij anti-racismeprotest: 'Er moet iets veranderen'

"Als je luistert naar zwarte muziek, houdt van de zwarte cultuur of zwarte vrienden hebt, dan is dit ook jouw gevecht. Dan kan je niet stil blijven", aldus Gauff.

Sporters zijn rolmodel

Volgens sportsocioloog Maarten van Bottenburg past het statement van de tennisster in het beeld dat sporters zich de laatste jaren steeds meer maatschappelijk zijn gaan profileren.

"Sporters beseffen dat ze een rolmodel zijn en dat ze een groot bereik hebben. Daarbij speelt de ontwikkeling van de sociale media een grote rol", zegt Van Bottenburg, die is verbonden aan de Universiteit Utrecht.

"Het is ondenkbaar dat een meisje van 16 jaar vroeger zo'n krachtig statement naar buiten kon brengen. Maar Gauff kan het doen dankzij de kanalen die ze nu al tot haar beschikking heeft."

"Dat heeft ze ook zelf afgedwongen, net zoals bijvoorbeeld Memphis Depay en Frenkie de Jong een status hebben die ze een groot bereik geeft", aldus Van Bottenburg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl