NOS Nieuws Buitenland Aangepast

New York vervroegt avondklok • Legerhelikopters intimideren betogers

 • In de VS zijn al dagen demonstraties vanwege de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. Hij overleed nadat een witte agent minutenlang een knie in zijn nek had gedrukt.
 • President Trump dreigt het leger in te zetten in steden en staten waar naar zijns inziens te weinig wordt gedaan tegen de rellen.
 • Volgens internationale media zijn de afgelopen dagen zeker 4400 betogers in de VS opgepakt.
Liveblog gesloten
 • Einde liveblog

  Het is nacht in de Verenigde Staten. Hierbij beëindigen we dit liveblog. Een overzicht van de gebeurtenissen van het afgelopen etmaal vind je in dit artikel.

 • Grindr verwijdert etniciteitsfilter

  Dating-app Grindr verwijdert de omstreden mogelijkheid om zoekresultaten te filteren op etniciteit, uit solidariteit met de Black Lives Matter-beweging en lhbti-mensen van kleur. Al jaren klagen gebruikers en niet-gebruikers dat het filter leidt tot discriminatie.

  In 2018 beloofde het bedrijf al meer te doen tegen racisme van gebruikers, maar het filter werd niet uit de app gehaald. Dat gebeurt nu wel, bij de volgende update. Gebruikers kunnen hun resultaten dan nog steeds filteren op leeftijd, lengte en gewicht.

 • Vier agenten neergeschoten in St. Louis

  Vier politiemensen in St. Louis zijn gisteravond neergeschoten. Ze zijn niet in levensgevaar. Twee werden geraakt in het been, een in een voet en een in een arm, zegt een emotionele politiecommissaris van de stad in Missouri. "Een lafaard heeft hen beschoten, gelukkig leven ze nog. Kan iemand uitleggen wat hier in 's hemelsnaam gebeurt? Ik snap niet wat deze chaos te maken heeft met de dood van George Floyd. Dit is vreselijk."

  De politiechef zegt dat de ordediensten hun handen vol hebben aan het bestrijden van de ongeregeldheden. "Een groep van een man of 200 had overduidelijk niet de bedoeling om te demonstreren. Ze gooiden met stenen en explosieven naar de politie. Die mensen willen alleen maar stelen en ruiten ingooien."

 • FIFA roept bonden op 'gezond verstand' te gebruiken

  De FIFA heeft nationale voetbalbonden opgeroepen het 'gezonde verstand' te gebruiken en te overwegen geen sancties op te leggen aan spelers die gerechtigheid vragen voor George Floyd. Het is een opmerkelijke stellingname van de wereldvoetbalbond, die er sinds een reglementswijziging in 2014 streng op toeziet dat spelers in voetbalduels geen politieke, religieuze of persoonlijke boodschappen uitdragen.

 • Legerhelikopters proberen betogers te intimideren

  Het Amerikaanse leger heeft helikopters ingezet om demonstranten in de hoofdstad Washington te intimideren. Een verslaggever van The New York Times heeft beelden van een laaghangend toestel gedeeld op Twitter.

  Volgens hem staat de manoeuvre bekend als een machtsvertoon, dat ook in oorlogsgebieden wordt gebruikt om opstandelingen weg te jagen. Door de windvlagen die de helikopter veroorzaakte, braken boomtakken af die de betogers ternauwernood misten.

 • Ook Biden veroordeelt Trump

  Na de burgemeester van Washington D.C. en de bisschop van de Episcopaalse Kerk in de Amerikaanse hoofdstad heeft ook Joe Biden het bezoek van president Trump aan een kerk bij het Witte Huis veroordeeld. De politie verjoeg vreedzame demonstranten met traangas en flitsgranaten, zodat de president met een bijbel in de hand voor de kerk kon poseren.

  "Hij gebruikt het Amerikaanse leger tegen het Amerikaanse volk. Hij gebruikt traangas en rubberkogels tegen vreedzame demonstranten. Voor een foto", twittert de Democratische presidentskandidaat.

 • Burgemeester New York vervroegt avondklok

  Burgemeester Bill de Blasio van New York heeft voor vanavond het begin van de avondklok vervroegd van 23.00 uur naar 20.00 uur. Tot 05.00 uur 's woensdagochtend mag niemand de straat op, medewerkers van hulpdiensten en andere essentiële beroepen daargelaten.

  De Blasio zegt dat het overgrote deel van de betogingen in de metropool vreedzaam is verlopen, maar ook dat niet iedereen goede bedoelingen had. "Sommigen kwamen om spullen te vernielen en om anderen pijn te doen. Die mensen worden opgepakt. Hun gedrag is onacceptabel."

 • Twee doden in voorstad Chicago

  Bij onlusten in Cicero, een voorstad van Chicago, zijn twee mensen gedood. Wie het zijn en onder welke omstandigheden zij om het leven kwamen, is niet bekendgemaakt.

  Op verschillende plekken in de stad werden winkels geplunderd en waren confrontaties tussen politiemensen en burgers. Zeker zestig mensen zijn aangehouden.

  De politie zegt dat verhalen dat agenten mensen beschieten niet waar zijn en roept de inwoners van Cicero op om thuis te blijven.

 • 'Beeld dat publiek heeft van protest is bepalend voor effect ervan'

  Het beeld dat het publiek heeft van de demonstranten is bepalend voor de effectiviteit van de protesten, zegt de Amerikaanse Princeton-onderzoeker Omar Wasow tegen Nieuwsuur. "Protest kan heel effectief zijn, vooral wanneer het de aandacht van nationale media weet te krijgen. Media hebben een sterke invloed op politici en de publieke opinie."

 • Plunderaars opgepakt in warenhuis Macy's

  Ook in het beroemde warenhuis van Macy's in New York City hebben plunderaars toegeslagen. Een onbekend aantal mensen is aangehouden in de iconische winkel in Manhattan, die een heel blok beslaat op het centraal gelegen Herald Square. In de zaak is ook brand gesticht, maar het is niet duidelijk of er veel schade is.

  Op de bekende winkelstraat Fifth Avenue is geplunderd. Op beelden is te zien dat de ramen van een winkel van onder meer sportmerk Nike zijn ingeslagen. De grond is bezaaid met kleding. Ook winkels van Rolex, Apple en Chanel zijn het doelwit geworden van plunderaars.

 • Auto rijdt in op politieagenten in Buffalo

  In Buffalo, in de staat New York, is een auto ingereden op een groep met politieagenten. Op beelden is te zien dat de wagen met hoge snelheid naar de agenten rijdt, die op dat moment vermoedelijk iemand arresteerden bij een demonstratie tegen politiegeweld. De groep stoof daarop uiteen, maar zeker twee agenten wisten niet op tijd weg te komen en raakten gewond.

  Volgens de autoriteiten zijn de twee niet in levensgevaar. De auto is na het incident doorgereden en voor zover bekend is de bestuurder nog voortvluchtig.

 • Burgemeester Washington woedend over uiteendrijven demonstranten

  De burgemeester van Washington DC, Muriel Bowser, is zeer ontstemd over het hardhandige optreden van de politie kort voor de toespraak van president Trump. Voorafgaand aan de speech werden de vreedzame demonstranten uiteengedreven met wapenstokken en traangas. Ze hekelt dat dat al voor het ingaan van de avondklok gebeurde.

  "Ik heb een avondklok ingesteld vanaf 19.00 uur. Een volle 25 minuten voor het ingaan van de avondklok, zonder provocatie, heeft de federale politie munitie gebruikt tegen vreedzame demonstranten voor het Witte Huis. Dat is een actie die het werk van de politie in DC lastiger maakt", schrijft Bowser op Twitter. Ze riep inwoners van de stad op om naar huis te gaan.

  De politie trad op zodat Trump bij een kerk kon poseren:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Opnieuw onrustige nacht in de VS
 • Empire State Building op zwart

  Het Empire State Building in New York City heeft het licht uitgezet in verband met de dood van George Floyd. "Het Empire State Building is vanavond donker om stil te staan bij de tragische dood van George Floyd en onrecht en alle slachtoffers daarvan. En om erop aan te dringen dat het beschadigen van onze geweldige stad stopt. Er is al genoeg verlies en leed", is te lezen op het officiële Twitteraccount van de monumentale wolkenkrabber.

 • Trump dreigt steden en staten met inzet leger

  President Trump dreigt het leger in te zetten in Amerikaanse steden en staten, die naar zijn idee te weinig doen tegen het geweld bij de massale protesten. Dat zei hij in een persverklaring in de tuin van het Witte Huis, terwijl op de achtergrond protesten hoorbaar waren.

  Volgens Trump hebben tal van staten en lokale overheden "gefaald" om een einde te maken aan het geweld. Hij riep hen op zo snel mogelijk een enorme hoeveelheid agenten en veiligheidstroepen te mobiliseren, om zo de straten te "domineren". Gebeurt dat niet, dan wil Trump zwaarbewapende militairen inschakelen om een einde te maken aan het geweld.

  "Mijn belangrijkste taak als president is het beschermen van ons geweldige land en de Amerikanen", zei hij. Hij zei dat hij alle middelen die op federaal niveau beschikbaar zijn, zal inzetten om "rellen, plunderingen, aanvallen en vernielingen van eigendommen te stoppen".

  "Alle Amerikanen walgen met recht van de gruwelijke dood van George Floyd", zei Trump, die beloofde dat Floyds overlijden "niet tevergeefs" zal zijn. Daar voegde hij aan toe dat de herinnering aan Floyd niet overstemd mag worden door een woedende menigte.

 • Leger ingeschakeld voor bewaking Witte Huis

  Het Amerikaanse leger is ingeschakeld om het Witte Huis in de hoofdstad Washington te bewaken, meldt CNN. Zo'n 200 tot 250 militairen zouden vanuit Fort Bragg in de staat North Carolina naar Washington worden overgebracht. Eerder vanavond werd ook de Nationale Garde al bij het Witte Huis gesignaleerd, zo meldt Reuters.

  Bij het Witte Huis wordt opnieuw gedemonstreerd, waarbij de betogers "black lives matter" roepen. President Trump houdt zo een persmoment.

  De Nationale Garde bij het Witte Huis in Washington Reuters