NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Massaal testen vanaf 1 juni • Demonstraties in Spanje en Duitsland

 • Het dodental van het coronavirus is opgelopen met 23; het aantal ziekenhuisopnames steeg met tien. 227 mensen liggen op de intensive care.
 • In totaal zijn er nu zeker 5811 mensen overleden aan het virus.
 • Het is nog onduidelijk wie de rekening betaalt voor de ongebruikte noodhospitalen in Rotterdam en Maastricht.
 • De overheid is begonnen met het terugvorderen van onterecht aangevraagde coronasteun.
 • Hier lees je meer over de laatste Nederlandse cijfers.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog wordt niet meer bijgehouden, het coronanieuws van zondag kun je hier vinden.

 • Russische kunstenaar maakt mondkapjes voor insecten

  Een Russische kunstenaar heeft mondkapjes gemaakt voor insecten. De man wil met de superkleine mondkapjes duidelijk maken dat we niet alleen mensen moeten redden, maar ook aan dieren en insecten moeten denken.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Russische kunstenaar maakt mondkapjes voor insecten
 • Topadviseur van Britse premier Johnson: 'Natuurlijk stap ik niet op'

  Topadviseur Dominic Cummings van de Britse premier Johnson heeft gereageerd op de ophef die is ontstaan omdat hij zich niet zou hebben gehouden aan de geldende coronaregels. Hij ontkent dat hij de regels heeft overtreden. Op de vraag of hij opstapt, antwoordt hij: "Natuurlijk niet."

  Hij reisde eind maart vanuit Londen 400 kilometer naar het noorden van Engeland om zijn ouders te bezoeken, onthulde The Guardian. Enkele weken later zou hij dezelfde reis opnieuw hebben gemaakt, tijdens de piek van de corona-uitbraak in Groot-Brittannië op 19 april, en met Pasen zou hij een bekende toeristische attractie hebben bezocht in de buurt van Durham, waar Cummings' ouders wonen.

  De oppositie is woedend en zegt dat Cummings de regels wel heeft overtreden. Een van de maatregelen is dat er geen familieleden bezocht mogen worden. Premier Johnson en de Conservatieve Partij staan achter hem.

  Bekijk het moment met de pers hier:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Topadviseur Britse premier Johnson onder vuur om breken coronaregels
 • Crowdfundingsactie voor Schiedammers die 1600 euro boete kregen

  Er wordt via een crowdfundingsactie geld ingezameld om een boete van vier Schiedammers te betalen. De vier aten vorige week buiten een gebakje en werden op de bon geslingerd. Naar eigen zeggen hielden ze anderhalve meter afstand van elkaar. Een boa legde uit dat de afstand niet de reden voor de bekeuring was, maar dat ze met te veel mensen samen waren.

  Naast een boete leverde het hun een strafblad op. Voor stadsgenoot Reinard Maarleveld reden om de actie Schiedam met Slagroom te starten. "Schiedam met Slagroom zamelt een bedrag in van 1602,30 euro", schrijft Maarleveld op de pagina van de crowdfundingsactie. "Dat is het bedrag van de boete verhoogd met de prijs van een gebakje."

  Er is bezwaar gemaakt tegen de boete. Als de boete niet wordt opgelegd, gaat het opgehaalde geld naar de Voedselbank.

  Kijk hier de video terug waarin Lou van Rossum en Taco Nijman uitleggen hoe ze de boete kregen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'We aten een gebakje en kregen een boete van 1600 euro'
 • Paarden dansen salsa in park Den Haag

  Vanwege de coronacrisis worden veel sportlessen buiten gegeven. In het Zuiderpark in Den Haag deed de politie te paard een lesje mee.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Politie te paard doet lesje salsa mee in park
 • Anti-lockdowndemonstratie in Eindhoven rustig verlopen

  De anti-lockdowndemonstratie in Eindhoven is rustig verlopen, zegt de gemeente tegen het ANP. Het aantal demonstranten overschreed wel het vooraf aangegeven aantal, maar iedereen hield zich aan de aanwijzingen van de gemeente en de politie. In onderling overleg is de demonstratie eerder beëindigd.

  Voorafgaand aan het protest pakte de politie een demonstrant op, op last van het Openbaar Ministerie. Volgens de politie maakte deze man schuldig aan opruiend gedrag en beledigingen.

  De betogers van de groep 'Demonstratie van het Volk' zeiden eerder vandaag dat het protest gericht is op "het behoud van onze grondrechten en vrijheid, die nu systematisch worden afgenomen".

  1/4 ANP
  2/4 ANP
  3/4 ANP
  4/4 ANP
 • 'Run op chemisch toilet en douchezak'

  Er is een run ontstaan op schuurtentjes, chemische toiletten en mobiele douches, zeggen winkelketens Decathlon en Vrijbuiter tegen consumentenprogramma Kassa. Door deze zaken in te slaan, voorkomen kampeerders dat ze gebruik hoeven te maken van de sanitaire gebouwen op campings. Deze zijn nog gesloten tot 1 juli wegens het coronavirus.

  Volgens Vrijbuiter is de verkoop van chemische toiletten vervijfvoudigd. De winkel ziet ook schuurtentjes en douchezakken de deur uitvliegen. Schuurtentjes zijn een soort opslagtentjes, waarin dan een eigen sanitaire plek ingericht kan worden.

  Chemische toiletten ook onderweg te gebruiken, aldus Decathlon, zodat mensen geen gebruik hoeven te maken van de toiletten in tankstations of horecagelegenheden.

 • Thailand test coronavaccin op apen na succes bij muizen

  Thaise wetenschappers zijn begonnen met het testen van een coronavaccin op apen, na succesvolle proeven met muizen.

  De minister van Hoger Onderwijs en Onderzoek hoopt in september de eerste positieve resultaten van de tests op primaten te kunnen melden. Hij benadrukte dat als het middel werkt, het ten goede zal komen aan alle mensen waar ook ter wereld en niet alleen aan de Thaise bevolking.

  Het Thaise vaccin, een van de ruim honderd die wereldwijd in ontwikkeling zijn, zal als het werkt pas op zijn vroegst volgend jaar in productie kunnen worden genomen.

 • 1 op de 3 Arubanen geholpen met Nederlandse coronasteun

  Op Aruba zijn 36.000 mensen geholpen door de financiële steun die Nederland heeft gegeven om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Dat heeft minister-president Evelyn Wever-Croes bekendgemaakt. Op Aruba wonen 106.000 mensen, wat betekent dat ongeveer één op de drie inwoners is geholpen.

  Nederland heeft sinds begin april drie leningen aan Aruba gegeven. Het gaat om een bedrag van in totaal ongeveer 100 miljoen euro.

  Er zijn 28.000 mensen in de private sector geholpen met loonsubsidie. Verder hebben bedrijven een vergoeding gekregen voor werktijdverkorting voor 8000 werknemers.

 • Geen nieuwe besmettingen op school Zuid-Limburg

  Op basisschool de Veldhof in Eygelshoven zijn na vier eerdere besmettingen geen nieuwe coronagevallen aangetroffen. Dat meldt de GGD Zuid-Limburg aan 1Limburg.

  Donderdag werd bekend dat een lerares en drie andere personeelsleden op de Veldhof besmet waren geraakt met het coronavirus. Daarop besloot de GGD al het personeel op de school te testen. In totaal ging het om 36 leerkrachten, stagiaires en andere mensen die op de Veldhof werken. Niemand bleek besmet te zijn. Een coronatest bij een aantal kinderen op de basisschool loopt nog. De school in Eygelshoven is tijdelijk weer dicht. De vier besmette medewerkers zitten in quarantaine.

  1Limburg meldt dat op basisschool de Brink in Roermond ook een medewerker besmet is geraakt met corona. Hij heeft "heel milde klachten" en blijft twee weken thuis. Volgens de GGD is er vooralsnog geen reden om basisschool de Brink te sluiten. Wel worden ook andere medewerkers van de school getest op het virus.

 • Meer dan 40 besmettingen in Frankfurt na kerkdienst

  Meer dan veertig mensen zijn positief getest op het coronavirus na een kerkdienst op 10 mei in Frankfurt. "De meesten zijn niet ernstig ziek. Voor zover we weten is een persoon in het ziekenhuis opgenomen", zegt een woordvoerder van de gezondheidsdienst van de stad tegen persbureau DPA.

  Hoeveel bezoekers er waren gekomen, kon de voorganger van de kerk niet precies zeggen. "Maar we hebben alle regels gevolgd." Er waren ontsmettingsmiddelen en de voorgeschreven afstand is in acht genomen.

  Religieuze bijeenkomsten zijn onder voorwaarden sinds 1 mei weer toegestaan in de deelstaat Hessen, waar Frankfurt ligt. In kerken en andere gebedshuizen moet bijvoorbeeld de minimale afstand van anderhalve meter tussen mensen worden gehandhaafd en zijn hygiënemaatregelen zoals het opzetten van desinfectiezuilen verplicht.

 • Coronademonstratie in Spanje

  In de Spaanse hoofdstad Madrid zijn duizenden demonstranten in hun auto de straat op gegaan om protesteren tegen de regeringsaanpak van de coronacrisis. De demonstranten eisen dat premier Pedro Sánchez opstapt. De rechts-populistische partij Vox riep op tot de betoging.

  Luid toeterend en zwaaiend met vlaggen trokken de demonstranten door de straten. Ze zijn boos op de regering die volgens hun grote economische schade en banenverlies heeft veroorzaakt door de lockdown.

  Spanje is zwaar getroffen door het coronavirus met meer dan 28.000 dodelijke slachtoffers. Het land heeft de noodtoestand voor de vijfde keer verlengd, die duurt nu tot 7 juni. Voor een aantal regio's zijn er al wel versoepelingen van de lockdown afgekondigd.

  1/5 EPA
  2/5 EPA
  3/5 EPA
  4/5 EPA
  5/5 EPA
 • Ook in Duitsland gingen mensen de straat op

  Ook in Duitsland heerst onvrede over de aanpak van het coronavirus. In Berlijn is vandaag opnieuw gedemonstreerd. Hoewel er tientallen demonstraties waren aangekondigd, bleef het vooral bij kleine bijeenkomsten die zonder incidenten verliepen.

  Een bijeenkomst moest vroegtijdig worden afgebroken, omdat er meer dan 50 mensen op af waren gekomen. Agenten deelden boetes uit en enkele demonstranten werden kort vastgehouden.

  In Berlijn protesteren al twee maanden groepjes mensen tegen inperking van de grondrechten vanwege de coronamaatregelen. Onder de tegenstanders bevinden zich veel complotdenkers en rechts-populistische betogers. De betogers vinden de maatregelen van de landelijke regering en de bondsstaten om verspreiding van het virus te beperken veel te ver gaan.

  In andere steden zoals München, Neurenberg en Kempten waren ook demonstraties aangekondigd, maar die werden door het slechte weer afgeblazen. Vlak voordat de demonstraties zouden plaatsvinden, trok er een onweersbui over.

 • Energiebedrijf betaalt Britten om dit weekend elektrische apparaten te gebruiken

  Een energiebedrijf in het Verenigd Koninkrijk betaalt Britten om komend weekend elektrische apparaten te gebruiken. Om instabiliteit van het net te voorkomen, roept Octopus Energy haar klanten op om stroom te gebruiken.

  In het Verenigd Koninkrijk - waar de vraag naar elektriciteit deze zomer naar verwachting met een vijfde zal dalen omdat winkels en fabrieken gesloten blijven - bestaat de vrees dat de ongebruikte stroom het net zou kunnen overbelasten en stroomuitval zou kunnen veroorzaken. Dat schrijft nieuwswebsite Politico.

  "We zullen dit weekend meer dan 100.000 van onze klanten met slimme meters betalen om de vaatwasser te laten draaien, hun oven te gebruiken of tv te kijken", zei Greg Jackson, ceo van Octopus, aan de nieuwssite. "Als ze bijvoorbeeld een elektrische auto zouden opladen, zouden ze 35 pence (40 eurocent) verdienen en 80 kilometer kunnen afleggen, wat geweldig is, want als je dezelfde afstand aflegt in een benzineauto, zou je ongeveer zes pond (6,70 euro) betalen om te tanken."

 • De coronaweek in beeld

  1/7 De Amerikaanse minister van Landbouw, Sonny Perdue, heeft nog wat moeite met zijn mondkapje AFP
  2/7 In Wuhan wordt volop getest op corona en daar is niet iedereen blij mee AFP
  3/7 In het zuiden van Frankrijk zijn op het strand ruimtes afgezet om ervoor te zorgen dat mensen anderhalve meter afstand kunnen houden AFP
  4/7 En dat geldt ook voor dit park in San Francisco AFP
  5/7 Brazilië telt na de VS de meeste coronabesmettingen. In het Zuid-Amerikaanse land zijn al ruim 21.000 mensen overleden AFP
  6/7 Op Hemelvaartsdag was het heel mooi weer waardoor veel mensen eropuit trokken, zoals hier in Amsterdam EPA
  7/7 In Utrecht zijn ze druk bezig met het opstellen van een anderhalvemeterterras Hollandse Hoogte | Gerard Til