Frenkie de Jong (Barcelona) AFP
Sport en corona

Er is eindelijk duidelijkheid voor het Spaanse voetbal. De clubs in de twee hoogste afdelingen mogen vanaf 8 juni weer voetballen. Dat heeft premier Pedro Sánchez zaterdag bekendgemaakt. Clubs kunnen dan zonder beperkingen trainen. Mogelijk volgt de herstart van de competitie op 12 juni. De resterende wedstrijden worden allemaal zonder publiek gespeeld.

In het land wordt sinds 8 maart niet gespeeld vanwege de uitbraak van het coronavirus. Spanje behoort tot de zwaarst getroffen landen. Er zijn in de Primera Division 27 duels gespeeld. FC Barcelona is koploper met twee punten voorsprong op Real Madrid.

In Spanje kan vanaf 8 juni weer gevoetbald worden

"Uiteraard zal de competitie weer starten onder strikte voorwaarden die de gezondheid en veiligheid voor iedereen kunnen waarborgen", aldus de Spaanse premier.

De Spaanse clubs zijn sinds kort weer aan het trainen, maar de spelers doen dat wel op individuele basis. Zij worden ook regelmatig getest op het coronavirus. Eerder deze maand bleken vijf voetballers positief. Zij werden direct in quarantaine geplaatst en zijn inmiddels weer klachtenvrij. Ook mogen ze weer meetrainen als ze twee keer achter elkaar negatief zijn getest.

Italië en Engeland nog

Van de grote Europese competities heeft vooralsnog alleen de Bundesliga in Duitsland een herstart gemaakt. In twee andere grote voetballanden (Italië en Engeland) heerst nog steeds onduidelijkheid over een herstart. In beide landen wordt stiekem gehoopt op een het tweede weekend van juni. In Frankrijk is de voetbalcompetitie definitief stopgezet.

STER reclame