liveblog
NOS NieuwsAangepast

China laat WHO niet toe • Docenten kunnen zich vanaf 6 mei laten testen


Liveblog gesloten

Het liveblog van donderdag 30 april is gesloten. De komende dag is er een nieuw liveblog.

Protest tegen lockdown in zwaar getroffen staat Michigan

In de Amerikaanse stad Lansing (Michigan) hebben honderden inwoners gedemonstreerd tegen de quarantainemaatregelen. De actievoerders overtraden de regels door te dicht op elkaar te staan. Ook waren sommigen gewapend. Burgemeester Andy Schor liet weten teleurgesteld te zijn, omdat de demonstranten geen afstand hielden.

Michigan behoort tot de zwaarst getroffen staten van de Verenigde Staten. Er zijn 3789 doden als gevolg van het coronavirus gemeld.

IC-arts Gommers: we bereiden ons voor op volgende piek

Het aantal coronapatiënten op de intensive care daalt al ruim twee weken, maar dat betekent niet dat de werkdruk voor IC-artsen snel zal afnemen. Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care zei in Jinek dat men zich achter de schermen voorbereidt op een eventuele volgende piek. Er wordt onder meer aan een opschaling van bedden gewerkt.

"We weten niet hoe het verder ontwikkelt", zei Gommers. "Dat is de onzekerheid." De IC-arts houdt rekening met een nieuwe piek in bijvoorbeeld de winterperiode. Ook zou versoepeling van de coronamaatregelen eventueel tot een toename aan benodigde IC-bedden kunnen leiden.

Gommers hield een slag om de arm of de situatie van vóór de virusuitbraak ooit zal terugkeren. "Misschien moeten alle intensivisten en IC-verpleegkundigen eraan wennen dat we anders blijven werken."

Recordaantal besmettingen in Brazilië

In Brazilië is de afgelopen 24 uur een recordaantal nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Er kwamen 7218 nieuwe gevallen bij, wat het totaal aantal bevestigde infecties in het land op 85.380 brengt. Vermoedelijk ligt het daadwerkelijke aantal nog een stuk hoger, omdat testen schaars zijn in Brazilië. Het dodental steeg met ruim 435 tot 5901.

In de staat Rio de Janeiro tonen de autoriteiten zich openlijk bezorgd. "We gaan ontberingen doormaken zoals we die nog nooit hebben meegemaakt", waarschuwde de gezondheidssecretaris Edmar Santos van de staat vandaag. Hij pleit voor een grootschalige lockdown om nog meer doden te voorkomen, in tegenstelling tot president Bolsonaro.

De Braziliaanse krant O Globo meldde eerder dat het aantal besmettingen in het land waarschijnlijk vele malen hoger ligt dan het officiële aantal. De krant houdt rekening met meer dan 1,2 miljoen besmettingen, wat zou betekenen dat Brazilië meer coronagevallen heeft dan de Verenigde Staten. Dat is op dit moment met ruim een miljoen gevallen het land met de meeste besmettingen.

Amazon ziet omzet fors stijgen

Amazon profiteert flink van de coronacrisis. De omzet in het eerste kwartaal ligt ruim 26 procent hoger dan vorig jaar en komt neer op ruim 75 miljard dollar. Vanwege quarantainemaatregelen in verschillende landen wordt er veel online besteld. Om de enorme vraag aan te kunnen heeft Amazon 175.000 extra personeelsleden ingehuurd.

Ook Sziget-festival afgelast

Het jaarlijkse Sziget-festival in de Hongaarse hoofdstad Boedapest is afgelast. De Hongaarse regering heeft het verbod op grootschalige evenementen verlengd tot 15 augustus. Het festival zou van 5 tot 11 augustus plaatsvinden. Jaarlijks bezoeken een half miljoen mensen het festival, onder wie veel Nederlanders.

"Hoe moeilijk dat ook is, we geloven dat dit besluit het beste is voor de veiligheid van jullie allemaal en iedereen die op ons festival werkt. We kunnen niet wachten om jullie volgend jaar weer te zien op The Island of Freedom", schrijft de organisatie van het festival op de website.

'China houdt WHO buiten onderzoek naar oorsprong virus'

China heeft meerdere verzoeken van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om onderzoek te doen naar de oorsprong van het coronavirus geweigerd. Dat zegt Gauden Galea, de WHO-vertegenwoordiger in China, tegen Sky News. "China doet zelf onderzoek, maar wij zijn niet uitgenodigd mee te werken."

Galea verwacht binnenkort meer te horen over het Chinese onderzoek. Volgens de vertegenwoordiger is er geen goede reden te bedenken om de WHO buiten het Chinese onderzoek te houden.

De Australische premier Morrison riep vorige week op tot onafhankelijk onderzoek naar de virusuitbraak. China reageerde daar geërgerd op en stelde dat de banden met Australië "ernstig worden beschadigd" door de opmerking van Morrison.

In het interview met Sky News zet Galea ook twijfels bij het lage aantal besmettingen dat door de Chinese autoriteiten bij aanvang van de uitbraak aan de WHO werd gemeld. Zo werden tussen 3 en 16 januari geen nieuwe infecties gemeld in Wuhan, waar de uitbraak begon. "Dat is onwaarschijnlijk bij een epidemie van deze omvang."

Een kwart van Frankrijk ‘in het rood’

De Franse regering heeft landkaarten gepresenteerd waaruit blijkt welke departementen mogelijk in aanmerking komen voor versoepeling van de quarantainemaatregelen, en welke niet. Daar waar het de goede kant op gaat, wordt een departement groen gekleurd. Bij een rode kleur is de situatie nog zorgwekkend.

Op dit moment staat zeker een kwart van Frankrijk 'in het rood'. Dat is vooral het noordoosten, waar het coronavirus voor het eerst in Frankrijk toesloeg, maar ook Parijs en omgeving kleuren rood. De kleur die een departement krijgt, wordt bepaald door drie criteria: het aantal geschatte besmettingen, de bezetting van IC-bedden en het aantal beschikbare coronatesten in het departement.

"Dit is de stand van zaken nu. Maar de situatie over één week zal pas beslissend zijn voor de vraag in welke departementen de quarantaine wordt versoepeld", zei minister van Volksgezondheid Olivier Véran. De kaart wordt dagelijks geüpdatet en gepubliceerd, zo kan iedereen de ontwikkeling per departement zien.

Textielfabrikanten willen snel richtlijnen over mondkapjes

Textielfabrikanten roepen de overheid op om snel met richtlijnen te komen waar mondbescherming aan moet voldoen. Ze verwachten een grote vraag vanuit contactberoepen als kappers en fysiotherapeuten. De fabrikanten maken zich zorgen dat ze hun productie te laat kunnen starten en dat hierdoor kostbare tijd verloren gaat bij het heropenen van sommige sectoren.

Corien Beks van textielbrancheorganisatie Modint vertelt dat de leden met smart op de sectorprotocollen wachten. "Zodra we weten wat daarin staat, kunnen onze fabrikanten aan de slag. We hebben leden die beschermende medische kleding produceren en leveren. Zij hebben verstand van dit soort zaken. Nu verliezen ze kostbare productietijd."

Ook bedrijfskledingontwerper Dyanne Beekman, die onder meer bedrijfskleding ontwerpt voor McDonalds, denkt na over de toekomst van mondbescherming. "Ik zie een soort katoenen kapjes voor me, waarvan het filter kan worden vervangen. Zo hoeven er ook geen bergen kapjes te worden weggegooid en hebben we in de toekomst minder kans op een grondstoffentekort."

Personeel basisonderwijs en kinderopvang kan zich vanaf 6 mei laten testen

Personeel in het basisonderwijs en de kinder- en buitenschoolse opvang kan zich vanaf 6 mei laten testen bij klachten. Zo kunnen zij voordat de scholen en kinderopvang op 11 mei weer open gaan alvast laten vaststellen of zij met het coronavirus zijn besmet. Jeugdtrainers kunnen zich per direct al laten testen op het coronavirus bij klachten. Mantelzorgers van kwetsbare mensen kunnen uiterlijk met ingang van 18 mei door de GGD getest worden als ze klachten hebben.

Momenteel worden er zo'n 6000 a 7000 testen per dag afgenomen bij zorgmedewerkers binnen en buiten de ziekenhuizen die directe zorg verlenen aan patiënten of cliënten. Dat past ruim binnen de beschikbare capaciteit van 17.500 tests per dag. Er is daarom ruimte om de nieuwe groepen ook te gaan testen. Het RIVM heeft berekend dat met toevoeging van de groepen het aantal testen per dag in mei naar verwachting rond de 8000 uitkomt.

Frankrijk komt met 50 euro fietssubsidie

Alle Fransen kunnen aanspraak maken op 50 euro subsidie voor fietsreparaties. Daarmee wil de Franse regering het gebruik van de fiets stimuleren en voorkomen dat het te druk wordt in het openbaar vervoer. Daarnaast hoopt de regering ermee te bevorderen dat de afgenomen luchtvervuiling na de coronacrisis op hetzelfde niveau blijft.

Volgens minister Elisabeth Borne (Ecologische Transitie) is 60 procent van de reizen in Frankrijk korter dan 5 kilometer. Voor die reizen is "fietsen een oplossing", aldus Borne.

Dodental stijgt met 289

Het dodental als gevolg van het coronavirus in Frankrijk steeg vandaag met 289 naar 24.376. Gisteren werden er nog 427 doden gemeld. Het aantal nieuwe infecties vlakt al dagen af. Gisteren werden voor het eerst meer herstelde coronapatiënten dan nieuwe gevallen gemeld.

Russische premier Misjoestin besmet met coronavirus

De Russische premier Michail Misjoestin is positief getest op het coronavirus. Misjoestin verblijft in thuisisolatie en stapt tijdelijk terug als premier, een functie die hij sinds januari bekleedt. Vicepremier Beloesov neemt zijn taken over.

Het aantal besmettingen en doden door het coronavirus in Rusland loopt de afgelopen dagen snel op. 106.498 mensen zijn besmet, 1073 mensen zijn overleden.

President Poetin heeft Misjoestin beterschap gewenst via een videogesprek dat op staatstelevisiezender Russia Today werd uitgezonden. Het is niet bekend wanneer de twee elkaar voor het laatst hebben gezien.

Fysiotherapie en gehoorscreening pasgeboren baby's weer opgestart

Fysiotherapeuten kunnen weer meer patiënten gaan behandelen, zegt hun beroepsorganisatie. Ze kunnen "na een zelfopgelegde periode van beperkte toegankelijkheid weer aan de slag". Voorwaarde is dat ze zich houden aan de hygiënemaatregelen en het mogelijk is om in hun praktijken zo veel mogelijk afstand tot elkaar te bewaren. Het advies is uitgebracht met instemming van het RIVM.

Op dit moment is het volgens de organisaties nog niet mogelijk om net zoveel patiënten als voor de coronacrisis te behandelen. Mensen met ernstige klachten krijgen voorrang en minder noodzakelijke behandelingen zullen op afstand gebeuren. De zorgverlener bepaalt zelf de volgorde.

Ook de gehoorscreening bij pasgeboren baby's kan worden hervat, schrijft staatssecretaris Blokhuis aan de Kamer. De screening werd vanwege de coronacrisis op 24 maart tijdelijk stilgelegd, omdat er zorgen waren of aanvullende diagnostiek en behandeling wel mogelijk waren.

Het gehooronderzoek gebeurt standaard in de eerste week na de geboorte tegelijk met de hielprik. De staatssecretaris schrijft dat het reguliere programma per direct weer kan worden hervat.

Britse premier Johnson: we zijn voorbij coronapiek

Het Verenigd Koninkrijk is voorbij de piek van de uitbraak van het coronavirus. Dat heeft premier Johnson gezegd na zijn eerste kabinetsoverleg sinds hij is hersteld van het coronavirus. In een persconferentie bedankte hij alle Britten voor hun "collectieve inspanning" om de uitbraak beperkt te houden.

Johnson zegt volgende week een exit-strategie uit de coronacrisis bekend te maken, zoals de heropening van scholen en het "opstarten van de economie".

Johnson maakte verder bekend dat de afgelopen 24 uur 674 Britten aan de gevolgen van het coronavirus zijn overleden. Gisteren waren dat er nog 795. In totaal zijn 26.711 Britten overleden nadat ze positief op covid-19 werden getest. Daarmee is het land na de Verenigde Staten en Italië het zwaarst getroffen.

Recordaantal herstelde coronapatiënten in Italië

De afgelopen 24 uur zijn 4.693 Italianen genezen van covid-19. Niet eerder was het aantal herstelde coronapatiënten zo hoog. In totaal zijn ruim 75.000 coronapatiënten genezen.

Het aantal bezette intensivecarebedden daalde met 101 naar 1.694. Het dodental als gevolg van het coronavirus is met 285 gevallen toegenomen tot 27.967, de op één na laagste stijging in zeven weken.

LGC heeft flinke voorraad narcosemiddel Propofol op de kop getikt

Nederland heeft de hand weten te leggen op een extra voorraden van het narcosemiddel Propofol dat gebruikt wordt is voor de beademing van coronapatiënten op IC's. Daarmee zijn volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LGC) dreigende tekorten afgewend.

De partij komt uit Zuid-Korea en wordt in drie zendingen aan Nederland geleverd. De eerste zending is vanochtend aangekomen op Schiphol.

Omdat coronapatiënten vaak wekenlang beademd moeten worden staan de voorraden van propofol wereldwijd onder druk. Vorige week nog deed het LCG een oproep aan ziekenhuizen tot een propofol-sparend beleid.

Belgische supermarkten mogen weer korting geven

Het verbod op kortingsacties in Belgische supermarkten wordt opgeheven. Om hamstergedrag tegen te gaan, zijn aanbiedingen in België sinds 18 maart verboden. Alleen acties die al voor die datum waren ingevoerd, mochten blijven bestaan.

Volgens de Belgische minister Muylle van Economie is het hamstergedrag voorbij en moeten promoties "onderdeel zijn van de heropstart van bedrijven en economie". Ook hoopt ze dat de prijs van boodschappen zal dalen. Vorige week meldde Het Laatste Nieuws dat de prijzen in de supermarkten gemiddeld met 2,6 procent zijn gestegen sinds het kortingsverbod.

Zeker een vijfde van de Amerikanen werkloos vanwege corona

In de Verenigde Staten hebben opnieuw miljoenen mensen een werkloosheidsuitkering aangevraagd. In de afgelopen week klopten nog eens 3,8 miljoen Amerikanen aan bij het WW-loket. Dat betekent dat er in zes weken tijd ruim 30 miljoen aanvragen voor een uitkering zijn gedaan, wat neerkomt op 20 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking.

Waarschijnlijk is de werkloosheid nog veel hoger. Miljoenen aanvragen zijn nog niet in de cijfers meegeteld, omdat lokale overheden overweldigd zijn door het gigantische aantal mensen dat om steun vraagt. De staat Florida heeft bijvoorbeeld nog niet de helft van de 1,9 miljoen uitkeringsaanvragen daar verwerkt. Ook zzp'ers en mensen met een nulurencontract zijn niet meegeteld omdat ze in de VS geen recht hebben op een uitkering.

Google: tientallen miljoenen coronareclames verwijderd

Google meldt dat het de afgelopen maanden tientallen miljoenen advertenties over het coronavirus heeft verwijderd. Het gaat onder meer om de verkoop van mondkapjes voor te hoge prijzen of misleidende claims over geneesmiddelen.

De zoekgigant verwijderde in heel 2019 maar liefst 2,7 miljard reclames, wat neerkomt op ruim 5000 advertenties per minuut.

Afstand houden in vluchtelingenkamp Moria is onmogelijk

In het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos wonen zo'n 20.000 mensen in een kamp dat geschikt is voor zo'n 3000 asielzoekers. Hierdoor is het onmogelijk om voldoende afstand te houden ondanks de angst voor het coronavirus.

Griekenland hoopt in totaal ongeveer 1600 minderjarigen onder te brengen in een tiental EU-lidstaten. Enkele tientallen zijn al vertrokken naar Luxemburg en Duitsland. Finland en Zwitserland hebben ook gezegd vluchtelingen op te willen nemen.

Lange rijen asielzoekers dicht op elkaar in kamp Moria op Lesbos

Speelplaatsen, dierentuinen, musea en KaDeWe binnenkort weer open in Duitsland

In Duitsland gaan speelplaatsen, musea en dierentuinen binnenkort weer open. Ze moeten zich wel aan strenge regels houden. Zo moeten ouders bij speelplaatsen op afstand blijven en mag er maar een beperkt aantal kinderen spelen. Ook Duitslands grootste warenhuis, KaDeWe in Berlijn, mag begin volgende week weer open.

Kinderdagverblijven blijven voorlopig dicht en de Duitse scholen gaan vooralsnog niet verder open. Nu gaan alleen leerlingen uit de hoogste klas van de basisschool en eindexamenleerlingen naar school. Ook de Bundesliga wordt nog niet hervat. Bondskanselier Merkel had hierover vandaag overleg met de deelstaten, maar een beslissing hierover werd uitgesteld. 6 mei wordt hierover een beslissing genomen.

Merkel wil eerst het effect afwachten van de opening van winkels vorige week op de verspreiding van het virus voor tot verdere versoepeling wordt besloten. "We hebben de snelheid van de verspreiding van het virus afgeremd. De infectiegraad moet duidelijk naar beneden. Het is een grote verantwoordelijkheid om het juiste te doen zodat er geen terugval komt", zei Merkel.

Piloten Lufthansa bereid om bijna de helft van hun salaris in te leveren

Piloten van Lufthansa zijn bereid om twee jaar lang tot 45 procent van hun salaris in te leveren om de vliegmaatschappij door de coronacrisis heen te helpen. Het zou een besparing opleveren van 350 miljoen euro en zou daarmee "een wezenlijke bijdrage leveren aan de levensvatbaarheid van het bedrijf", zegt een woordvoerder van de Duitse pilotenvakbond Cockpit.

Verspreiding coronavirus Denemarken niet toegenomen na versoepeling maatregelen

In Denemarken is de verspreiding van het coronavirus niet toegenomen na een versoepeling van de coronamaatregelen. Volgens het Deense RIVM is het reproductiecijfer dat aangeeft hoeveel mensen er besmet worden door iemand die het virus heeft, de afgelopen weken licht gestegen, maar ligt het nog steeds onder de 1.

In Denemarken gingen na Pasen de basisscholen en kinderdagverblijven weer open en ook kappers, tandartsen en fysiotherapeuten zijn weer aan het werk gegaan.

Parlement Aruba levert kwart salaris in

Het salaris van alle parlementariërs van Aruba wordt tot het einde van het jaar met 25 procent gekort. Daartoe hebben alle partijen besloten na een voorstel van oppositiepartij AVP. Ook op Curaçao en Sint-Maarten wordt gesproken over het inleveren van salarissen.

21 coronapatiënten minder op de IC

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is opnieuw gedaald. Het zijn er nu 783, dat zijn er 21 minder dan gisteren, blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er liggen daarnaast 432 niet-coronapatiënten op de IC's.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "De daling is iets minder groot dan de voorgaande dagen, maar onveranderd geheel in lijn met de verwachting. Verder zien we het drukteverschil tussen de regio's steeds kleiner worden."

Van de Nederlandse coronapatiënten op de IC liggen er 754 in Nederland, 22 minder dan gisteren. 29 liggen er in Duitsland, één meer dan gisteren, door overplaatsing. De afgelopen 24 uur zijn er 9 verplaatsingen geweest tussen de regio's.

Europese economie krimpt waarschijnlijk met 5 tot 12 procent

De economie van de eurozone zal naar verwachting dit jaar met 5 tot 12 procent krimpen. Dat zei president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) na afloop van de beleidsvergadering van de bank. De ECB rekent met meerdere scenario's.

Voetballers Duitsland getest op corona, politiek buigt zich over herstart

De Duitse voetbalclubs in de Bundesliga en de tweede Bundesliga hebben een volgende stap gezet in het herstarten van de competitie. Vanaf donderdag worden spelers namelijk getest op het coronavirus.

Alle voetballers van de 36 profclubs worden twee keer getest, om eventuele fouten uit te sluiten. Bij een goed resultaat kunnen ze daarna de groepstraining hervatten.

De tests vallen binnen het protocol waaronder het seizoen mogelijk kan worden hervat. De regering beslist of en wanneer de competitie zal worden herstart.

Extra steun voor banken

De Europese Centrale Bank gaat banken nog meer steunen vanwege de coronacrisis. Vanaf mei leent de ECB extra goedkoop geld uit aan de banken, met als doel dat de kredietverlening aan bedrijven en consumenten op peil blijft. De rente zal negatief zijn, banken hoeven dus minder terug te betalen aan de ECB dan dat ze lenen.

Vorige maand besloot de ECB al 750 miljard extra in de economie te pompen door het opkopen van obligaties van staten en bedrijven. De ECB zegt nu dat als het nodig is, het bedrag ook hoger kan worden dan die 750 miljard.

13.884 zorgmedewerkers met corona, 9 doden

Bij het RIVM zijn 13.884 zorgmedewerkers met corona gemeld. Het gaat om zorgmedewerkers van 18 tot 69 jaar binnen en buiten het ziekenhuis. Van hen zijn 458 opgenomen in het ziekenhuis, wat neerkomt op 3 procent van het totaal.

Van negen zorgmedewerkers is gemeld dat zij zijn overleden. Zes van hen hadden al gezondheidsproblemen. Van de andere drie is dit nog niet bekend, meldt het RIVM.

Of de medewerkers het virus tijdens hun werk opliepen of daarbuiten, is niet bekend en ook niet te achterhalen.

Zorgmedewerkers worden vaker getest dan anderen.

RIVM: 84 nieuwe opnames, 84 nieuwe doden

Er zijn 84 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn er meer dan gisteren: toen waren het er 76. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 10.769.

Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 84, meldt het RIVM. Dat zijn er minder dan gisteren, toen er 145 doden gemeld werden. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

In totaal zijn nu, voor zover bekend, 4795 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 514. In totaal zijn er nu 39.316 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

Coronacijfers 30 april

'Niet alle scholen kiezen voor hele dagen'

Er zijn scholen die ondanks het dringende advies van minister Slob om hele dagen les te geven, toch voor halve lesdagen kiezen. Dat signaleert de organisatie Ouders en Onderwijs, die inmiddels 60 meldingen hierover binnen heeft.

"Dit leidt tot gedoe voor ouders, bijvoorbeeld omdat er dan ineens geen aansluiting is met de buitenschoolse opvang. Ook zien we dat kinderen uit één gezin op verschillende tijden gehaald en gebracht moeten worden, waardoor ouders nog steeds niet aan het werk kunnen."

Minister Slob ziet het liefst dat scholen de leerlingen (afwisselend) hele dagen les bieden, maar wil ook scholen de ruimte te geven om hiervan af te wijken als ze dat niet haalbaar achten.

Fransen kunnen straks fietsen en joggen op 10 meter afstand

Fransen die straks buiten willen gaan sporten, moeten een forse afstand in acht nemen. Fietsers en joggers moeten op minimaal 10 meter afstand van elkaar blijven.

Voor yoga en fitness geldt een ruimte van 4m2 per persoon. Dat heeft het Franse ministerie van Sport bekendgemaakt.

Op 11 mei worden in Frankrijk de quarantainemaatregelen versoepeld. Mensen mogen dan weer naar buiten zonder het officiële document dat nu nog nodig is.

Sporten mag dan binnen een straal van 100 kilometer rond het huis met maximaal 10 mensen tegelijk en met gepaste afstand, aldus het Ministerie van Sport.

Laagste aantal gemelde doden in Spanje in zes weken

Er zijn in Spanje in de afgelopen 24 uur 268 nieuwe coronadoden gemeld. Dat is het laagste aantal in bijna zes weken, zegt het ministerie van Volksgezondheid.

Het totale dodental in het land dat hard is getroffen door het coronavirus steeg tot 24.543. Het aantal gemelde besmettingen in het land is 213.435.

Cabine vol mondkapjes landt op Schiphol

Op Schiphol is voor het eerst een Boeing van KLM geland met een cabine vol mondkapjes.

Eerder werden passagierstoestellen al ingezet voor medische vracht, maar nu lagen de spullen ook op de stoelen en in de bagagebakken vanuit Shanghai. In de cabine is ruimte voor ongeveer 40 procent van de totale vrachtcapaciteit. De pakketten werden op de stoelen vastgebonden.

In de cabine werden 300.000 mondkapjes vervoerd, meldt NH Nieuws. Er zat ook beschermende kleding in. Mogelijk komen dit soort vluchten later ook vanuit Peking en Hongkong.

Baanwielrenners rijden weer rondjes in eigen trainingscentrum

In het Omnisport in Apeldoorn hebben baanwielrenners hun training op de baan hervat. Het nationale trainingscentrum was sinds 15 maart dicht vanwege het coronavirus, maar topsporters zijn vanaf vandaag weer welkom.

Sportkoepel NOC*NSF keurde de door wielerbond KNWU ingediende protocollen goed. Zo mogen er maximaal twee renners tegelijk in de baan rijden en is er maar een coach en een mecanicien toegestaan op het middenterrein, waar iedereen afstand van elkaar moet houden.

En bij binnenkomst geldt, verplicht ontsmetten:

Baanwielrenners rijden hun rondjes weer in Apeldoorn

Bestelsite voor beschermingsmiddelen

Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen heeft een speciale bestelsite geopend voor beschermingsmiddelen. Ernst van Koesveld, directeur-generaal Langdurige Zorg van het ministerie van VWS, nodigt zorgverleners en ziekenhuizen uit daar de spullen te bestellen en niet meer zelf op zoek te gaan. "Van deze middelen weten we dat ze betrouwbaar zijn."

Rob Van der Kolk van het Landelijk Consortium bevestigt dit tijdens de briefing in de Tweede Kamer, die zojuist is afgelopen. "Ik heb liever dat ons callcenter druk is met het aannemen van bestellingen, dan met weer uitleggen aan leveranciers dat we echt genoeg hebben."

Volgens Van Koesveld zijn er voldoende beschermingsmiddelen voor zorginstellingen, thuiszorgorganisaties en ziekenhuizen bij het landelijk verdeelcentrum.

Kamerleden krijgen nog regelmatig te horen dat zorgverleners niet aan de goede mondkapjes kunnen komen, maar volgens hem is dat niet nodig. Volgende week wordt bekend hoe mantelzorgers hun hulpmiddelen kunnen bestellen. Dat gaat misschien via een regionale verdeling.

'Iedereen in de zorg kan bij consortium materiaal bestellen tegen pre-corona prijzen'

100-jarige veteraan Tom Moore in het zonnetje gezet

De 100-jarige veteraan Tom Moore, die vele rondjes liep in zijn achtertuin om geld op te halen voor de coronacrisis, is benoemd tot erekolonel. Hij is zeer vereerd:

Kapitein Tom Moore op zijn honderdste verjaardag in het zonnetje gezet

Met zijn actie haalde Moore 29 miljoen pond (omgerekend 33 miljoen euro) op, om te helpen bij de coronacrisis. Ook scoorde de Britse oorlogsveteraan een nummer 1-hit met een versie van het nummer You'll never walk alone.

Landelijk Consortium Hulpmiddelen: 'Ladingen worden gestolen'

Rob van der Kolk van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen zegt in de briefing in de Tweede Kamer dat de hulpmiddelenmarkt een vechtmarkt is geworden door corona. "Ladingen worden letterlijk gestolen, er wordt met contant geld betaald aan de poorten van de magazijnen en wereldwijd worden er woekerprijzen gevraagd."

Hij beschrijft dat het een zoektocht is geweest naar betrouwbare fabrikanten en leveranciers van mondkapjes. Van der Kolk: "Er kwamen vier mailtjes per minuut binnen met allemaal aanbiedingen van buurmannen die ook met China handelden."

Inmiddels zijn er dertien betrouwbare leveranciers van FFP2/3-mondmaskers, vijf voor chirurgische maskers, twaalf voor isolatiejassen en vier voor onderzoekshandschoenen. Er zijn nu een kleine 150 miljoen FFP2/3 mondmaskers ingekocht. Daarvan zijn er iets meer dan vier miljoen geleverd. Van chirurgische maskers zijn er meer dan 73 miljoen besteld en 18 miljoen geleverd.

Europese economie krimpt met 3,5 procent

Door de coronacrisis is de economie van de Europese Unie in het eerste kwartaal van dit jaar met 3,5 procent gekrompen ten opzichte van het kwartaal ervoor. Dat is de eerste inschatting van het EU-statistiekbureau Eurostat.

Het is de grootste krimp van kwartaal op kwartaal sinds Eurostat in 1995 begon met meten. Ten opzichte van een jaar eerder was de krimp 2,7 procent. Dat is geen record. Begin 2009, tijdens de kredietcrisis, bedroeg de krimp op jaarbasis meer dan 5 procent.

Het gaat dus om de periode van begin januari tot eind maart. In januari en februari was er in de meeste EU-landen nog weinig aan de hand, in maart volgden overal maatregelen die de economie zwaar troffen.

Er is nog geen apart cijfer over de economische groei in Nederland, het Centraal Bureau voor de Statistiek komt op 15 mei met dat cijfer.

Poppodia en nachtclubs tot 1 september dicht

Poppodia en nachtclubs moeten tot 1 september dicht blijven. De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland heeft gisteren in een nieuwe noodverordening bepaald dat ze onder dezelfde regeling als evenementen vallen.

De coronamaatregelen waren voor de locaties onduidelijk omdat niet helder was of de sector onder horeca of evenementen valt. De horeca moet in ieder geval tot 20 mei dicht blijven en voor evenementen geldt een verbod tot 1 september. In de nieuwe verordening staat op verzoek van het Rijk een bredere definitie van evenementen. Daar valt nu "elke publiek toegankelijke verrichting van vermaak" onder.

"Dit betekent dat dat in beginsel vermaaksactiviteiten, ook in poppodia en clubs, verboden zijn", staat in een verklaring. Alle 25 veiligheidsregio's nemen de verordening over zodat er geen twijfel kan bestaan in de rest van het land.

Het is voor de sector wel mogelijk om plannen te maken voor heropening, met inachtneming van de eisen om anderhalve meter afstand te houden. In overleg met het Rijk wordt dan gekeken of die voor 1 september kunnen ingaan.

Meer Tsjechische winkels gaan open

In Tsjechië is de verspreiding van het coronavirus onder controle en wordt de economie voorzichtig verder heropend, heeft Gezondheidsminister Adam Vojtech gezegd. Het aantal nieuwe gevallen is voor de achtste dag op rij onder de 100. Er zijn 7581 bevestigde besmettingsgevallen en de besmettingsgraad is gedaald naar 0,7.

Een deel van de winkels werd al heropend en niet-acute zorg wordt weer verleend. "Tot dusver zien we geen negatieve trend als gevolg van de versoepelingen", zei Vojtech op een persconferentie.

Op 11 en 25 mei gaan meer winkels open. Scholen heropenen pas in september. Het blijft verplicht om in het openbaar mondkapjes te dragen en grote bijeenkomsten blijven verboden. Het hoofd van het epidemiologische team dat het ministerie adviseert noemt de verdere versoepelingen riskant.

In Tsjechië zijn voor zover bekend 227 patiënten aan het virus overleden.

Sijbesma: 'Het is heel moeilijk om aan die testen te komen'

Sijbesma legt in de Tweede Kamer uit dat er wat betreft capaciteiten in de laboratoria vandaag iedereen in Nederland met coronaklachten getest zou kunnen worden. Maar het probleem is dat het testmateriaal er nog niet is. Er is een tekort aan goed testmateriaal op de wereldmarkt. Sijbesma: "Ongeveer alle andere landen zitten met hetzelfde probleem. De fabrikanten zeggen 'u bent echt niet de enige meneer Nederland'."

Hij vindt het al een positieve ontwikkeling gegeven deze omstandigheden, dat de doelgroepen zijn uitgebreid met basisschoolleraren en andere specifieke beroepen. Sowieso heeft het geen zin om mensen te gaan testen die geen duidelijke coronaklachten hebben, omdat het een momentopname is. "Dan moet je die de volgende dag weer testen, en de volgende dag weer", zegt Sijbesma

Sijbesma legt in de briefing aan de Tweede Kamer uit hoe moeilijk het is om aan testmateriaal te komen:

"Als u ze kunt kopen? Het is heel moeilijk om aan die testen te komen"

GGD: 'Vanaf 6 mei meer testen'

De GGD's gaan vanaf 6 mei meer testen. Dat zegt Jan Woldman namens GGD GHOR Nederland in de briefing in de Tweede Kamer. Het gaat om basisonderwijsmedewerkers, medewerkers van kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang en beroepsmatige gastouders. Ook jeugdtrainers die weer met kinderen gaan sporten kunnen vanaf die datum getest worden.

De GGD komt volgende week met een plan hoe het aantal medewerkers voor bron- en contactonderzoek snel kan worden uitgebreid.

Voor mantelzorgers is een RIVM-richtlijn in de maak zodat zij zo spoedig mogelijk ook getest mogen gaan worden. De GGD's doen een deel van de testen in Nederland. De meeste ziekenhuizen testen naast patiënten ook hun eigen medewerkers.

Woldman legt uit dat naast het testen er ook capaciteit moet zijn voor bron- en contactonderzoek. Dat betekent dat de GGD genoeg mensen moet hebben die van een besmette persoon kunnen nagaan met wie deze persoon contact heeft gehad, om zo verdere verspreiding tegen te gaan. "De capaciteit van testen en die bron- en contactonderzoek moet wel hand in hand blijven lopen", zegt Woldman.

Coronagezant Sijbesma schetst voorwaarden voor testen

De technische briefing in de Tweede Kamer over testen en beschermingsmiddelen is begonnen.

Als eerste spreekt Feike Sijbesma. De voormalig topman van biochemie-concern DSM is door het kabinet benoemd tot coronagezant. Hij is medeverantwoordelijk voor de aankoop van testmateriaal en beschermingsmiddelen.

Testen zijn om een aantal redenen van belang. Wie positief is getest zondert zich af om anderen niet te besmetten. Verder geeft een test inzicht in de manier waarop het virus zich verspreidt, en het kabinet kan die kennis gebruiken bij het maken van beleid. Er zijn twee soorten tests. De ene wijst uit of je ziek bent, de ander of je het virus hebt gehad.

Sijbesma schetst de voorwaarden voor goed testen. "Lang niet alle testen zijn goedgekeurd en lang niet alle beschikbare tests vinden wij goed. Daarnaast moeten de tests kunnen worden afgenomen door een arts of een ander deskundig persoon. Ten derde heb je materiaal nodig om die testen af te nemen. En ten vierde moeten er laboratoria zijn waar je het testmateriaal kunt afleveren. Die laboratoria hebben allemaal verschillende machines. Dat maakt het proces erg complex."

De testcapaciteit is de afgelopen weken steeds een beetje opgeschroefd, zegt Sijbesma. Eind maart konden 3000 tot 4000 testen per dag worden gedaan. Eind april was dat 6000 tot 7000 per dag. Over een week komen er testen bij voor tandartsen, leraren en andere beroepen en komt het totaal op 8000 per dag.

Sijbesma benadrukt dat de laboratoria in Nederland voldoende capaciteit hebben om iedereen met coronaklachten te testen. "Maar er is een tekort aan goed testmateriaal op de wereldmarkt. Ongeveer alle landen zitten met hetzelfde probleem."

"De wereld van testen is enorm complex"

Deel blowers blowt vaker vanwege corona

Twee op de vijf wietgebruikers is vaker gaan blowen door corona. De mensen die (bijna) dagelijks gebruiken, roken in plaats van gemiddeld 3,6 joints nu 4,3 joints per dag. Dat blijkt uit de tussentijdse resultaten van een enquête van het Trimbos Instituut.

Verveling geven ze op als belangrijkste reden. Ook stress, eenzaamheid en mentale gezondheid spelen een rol. 1 op de 10 is minder gaan gebruiken of (tijdelijk) gestopt.

Gebruikers treffen maatregelen vanwege corona. "Ik deel geen joints" en "ik rook niet meer samen met vrienden" zijn de meest genoemde.

Briefing Tweede Kamer over testen en beschermingsmiddelen

Om 10:00 uur krijgt de Tweede Kamer zijn wekelijkse technische briefing over het coronavirus. Vandaag gaat het over testen en beschermingsmiddelen. Het bijpraten duurt tot ongeveer 12.30 uur.

De Kamer wordt geïnformeerd door Feike Sijbesma (speciaal coronagezant), Jan Woldman (GGD Amsterdam-Amstelland), Rob van der Kolk (Landelijk Consortium Hulpmiddelen) en Ernst van Koesveld (Directeur Generaal Langdurige Zorg).

De briefing wordt live uitgezonden op NPO 1, NPO Start, NPO Politiek, op de NOS-site, in de NOS-app en via YouTube en Facebook. Op NPO Radio 1 zijn geregeld updates te horen.

Noodfonds Universiteit Maastricht keert studenten 35.000 euro uit

Een noodfonds van de Universiteit Maastricht (UM) heeft tot dusver bijna 35.000 euro uitgekeerd aan studenten die vanwege corona in financiële problemen zijn gekomen. Door de crisis hebben veel studenten geen bijbaan en dus geen inkomsten. Vooral buitenlandse studenten hebben een verzoek ingediend.

"Het gaat om studenten met acute geldnood", vertelt Martin Paul, voorzitter van het college van bestuur van de universiteit aan 1Limburg. "Ze hebben bijvoorbeeld geen geld meer om boodschappen te doen of hun kamer te betalen."

Studenten kunnen een renteloze lening van maximaal 1500 euro krijgen. Als iemand een diploma haalt op de Maastrichtse universiteit, wordt de lening omgezet in een gift.

Duitse studie: 'Kinderen mogelijk net zo besmettelijk als volwassenen'

Kinderen zijn mogelijk net zo besmettelijk als oudere leeftijdsgroepen en kunnen het coronavirus daarom net zo makkelijk verspreiden als anderen. Dat stelt een Duitse onderzoekgroep onder de leiding van de topviroloog Christian Drosten in een nieuwe studie. Drosten is een belangrijke adviseur van de Duitse regering.

"De onderzoekers hebben gekeken hoeveel virusdeeltjes ze kunnen vinden in verschillende leeftijdsgroepen. En dan vinden ze geen verschil tussen die leeftijdsgroepen", zei NOS-redacteur Rinke van den Brink in het NOS Radio 1 Journaal.

"Kinderen dragen het virus bij zich, maar verspreiden het minder", reageert viroloog Marion Koopmans van het ErasmusMC in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is één ding dat je het virus bij je draagt, het is een ander ding of je het ook verspreidt. Dat komt omdat je klachten als hoesten nodig hebt om het virus ook daadwerkelijk te verspreiden."

De Duitse onderzoekers zeggen wel "wees voorzichtig met het openen van de scholen", want "je zou wel eens van een koude kermis kunnen thuiskomen, omdat kinderen wel degelijk het virus verspreiden", zegt van den Brink in het NOS Radio 1 Journaal.

Nederland kan meer testen, maar doet dat niet

De Nederlandse overheid heeft al weken de mogelijkheid om iedere dag duizenden extra tests op het coronavirus uit te voeren, maar maakt daar geen gebruik van.

Via een Duits laboratorium kunnen twee maanden lang 5000 tests per dag worden afgenomen. Het zou de Nederlandse testcapaciteit bijna verdubbelen.

De Taskforce Diagnostiek, die schaarse testmaterialen in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid regelt, bevestigt dat de aanbieding is gedaan, maar noemt de extra testen nog niet nodig.

'Anderhalvemetersamenleving leidt tot weinig problemen in winkelstraten'

De anderhalvemetersamenleving hoeft volgens onderzoeksbureau Locatus in de winkelstraten weinig problemen op te leveren. In 16 van 130 onderzochte winkelgebieden kan het, op zaterdagmiddagen, moeilijk worden om anderhalve meter afstand te houden.

Er kunnen per uur per meter straatbreedte 500 tot 550 mensen passeren. In de Amsterdamse Kalverstraat, die 8 meter breed is, zijn dat per uur minstens 4000 passanten. Op het drukst gemeten moment vóór de coronacrisis waren dat er 6700, daarmee is de Kalverstraat een van de knelpunten.

Andere plekken waar het volgens het bureau eerder drukker was dan wat op dit moment aanvaardbaar is, zijn de Nieuwendijk in Amsterdam, De Klanderij in Enschede, de Diezerstraat in Zwolle, de Spuistraat in Den Haag, Hoog Catharijne in Utrecht en de Rechtestraat in Eindhoven.

"Wij verwachten niet dat bij het versoepelen van de lockdownmaatregelen iedereen direct weer teruggaat naar normaal. Het zal nog wel even wat rustiger blijven in de winkelstraten en we gaan sowieso de iets rustigere zomerperiode in. Ook buitenlandse toeristen zullen nog niet in groten getale naar ons land komen", zegt onderzoeksdirecteur Gertjan Slob.

"Gemeenten, winkeliersverenigingen en centrummanagers zullen op de kritische plekken en kritische tijden goed moeten nadenken over hoe zij dit gaan controleren en handhaven."

Veilig winkelen in Zutphen door hartjes op de grond

Lid UEFA: 'Coronacrisis kan ook het WK in Qatar raken'

Het coronacrisis kan het WK van 2022 in Qatar dwarsbomen. Dat zegt de Zweed Lars-Christer Olsson, vooraanstaand lid van het dagelijks bestuur van de Europese voetbalbond UEFA tegen persbureau Reuters. Volgens hem zal het coronavirus de internationale voetbalkalender nog wel twee tot drie jaar beïnvloeden.

"Als het virus aanhoudt, dan moeten we veel verschuiven in de kalender", zegt Olsson. "We moeten dan competities van het ene naar het andere kalenderjaar verschuiven en ergens een WK tussendoor plannen, tussen de nationale en internationale competities."

Volgens Olsson hem is de UEFA van plan de Champions League en Europa League in augustus uit te spelen. "Dat zou mooi zijn, want dan is de slotfase van het internationale clubvoetbal nog een beetje op een waardige manier gered."

Voedselbank in moskee Istanbul

Vanwege het coronavirus moeten moskeeën in Turkije dichtblijven. Deze moskee in Istanbul is toch open, maar dan als geïmproviseerde voedselbank.

"Wie kan, die geeft", en "Wie het nodig heeft, die neemt", staat er op het raam.

Moskee in Turkije wordt voedselbank in coronacrisistijd

Greta Thunberg doneert prijs aan coronabestrijding

Activist Greta Thunberg heeft een prijs die ze had gekregen gedoneerd aan Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. Het gaat om een bedrag van 100.000 dollar, die was toegekend door een Deense stichting die zich inzet voor armoedebestrijding. Ook de Deense stichting, Human Act, doneert 100.000 dollar.

Unicef kan het geld gebruiken voor bestrijding van de negatieve gevolgen die het coronavirus heeft op kinderen. "Net als de klimaatcrisis is de coronapandemie een kinderrechtencrisis", zei de 17-jarige Thunberg. "Het zal alle kinderen nu en op lange termijn treffen, maar kwetsbare groepen zullen het meest worden getroffen", zegt ze in The Guardian.

Nieuwe kleuters geweerd op sommige scholen

Sommige basisscholen laten kleuters niet meer instromen voor de zomervakantie, schrijft Trouw. Ze vinden het lastig om nieuwe leerlingen te laten wennen, omdat ouders niet mee naar binnen mogen en de kinderen alles zelf moeten doen, zoals hun jas ophangen en naar de wc gaan.

Om hoeveel scholen het gaat, is niet bekend, maar enkele ouders hebben zich gemeld bij het informatiepunt Ouders en Onderwijs. Ze komen in de knoop omdat ze het contract met de kinderopvang al hebben opgezegd en dit niet altijd kunnen verlengen vanwege wachtlijsten.

"De vierjarigen zijn welkom op school op 11 mei, net als alle andere leerlingen", zegt een voorlichter van de PO-Raad tegen de krant. Hij hoopt dat "ouders en scholen tot een passende oplossing komen zodat de vierjarigen een paar uur onderwijs per week kunnen volgen".

VN waarschuwt voor tragedie in Syrië

In Syrië dreigt na negen jaar oorlog een nieuwe tragedie door corona, zegt VN-gezant Mark Lowcock. In het land zijn veertig bevestigde gevallen en drie doden. Dat lijkt niet veel, maar er wordt maar weinig getest.

Met miljoenen ontheemden en slechte of geen sanitaire voorzieningen kan van Syrië niet verwacht worden dat het "om kan gaan met een crisis die zelfs een uitdaging is voor de meest welvarende landen", aldus Lowcock.

De VN-gezant vindt dat medische hulp het land binnen gelaten moet worden en dat de grens met Irak in het noordoosten weer open moet.

Geen binnenlandse besmettingen in Zuid-Korea

Voor het eerst sinds februari zijn in Zuid-Korea geen nieuwe binnenlandse besmettingen gemeld. Er kwamen wel vier infecties bij, maar dat waren mensen die uit het buitenland waren gekomen.

De gezondheidsautoriteiten zeggen dat er ook bij parlementsverkiezingen twee weken geleden geen nieuwe overdracht heeft plaatsgevonden. Bij het stemmen moesten Zuid-Koreanen mondkapjes en handschoenen dragen. Ook hielden ze afstand en werden stembureaus gedesinfecteerd.

In het land zijn 10.765 besmettingsgevallen en 247 doden gemeld.

Enquête onder mantelzorgers over bezoek aan verpleeghuizen

Seniorenorganisatie KBO-PCOB gaat mantelzorgers en andere naasten van verpleeghuisbewoners in een enquête vragen wat het met hen doet, dat ze niet op bezoek mogen bij hun dierbaren. Het kabinet neemt volgende week een besluit over een aangepaste bezoekregeling voor verpleeghuizen.

Directeur Manon Vanderkaa van KBO-PCOB zei in het NOS Radio 1 Journaal dat de enquête bedoeld is "als input" voor de minister. Ervaringen zijn belangrijk bij het mogelijk verruimen van het verbod, zegt de ouderenbond. Er wordt volgens haar op dit moment veel over deze mensen gesproken en zelden met.

Nu er zicht is op enkele bezoekerspilots in verpleeghuizen, is er volgens de ouderenbond hoop. Vanderkaa: "Een van de grootste drama's van deze coronacrisis vindt plaats achter de gesloten deuren van verpleeghuizen. Mensen zijn eenzaam, angstig en missen hun dierbaren. Maar ook voor familieleden en mantelzorgers is het een hard gelag."

'Geldnood dreigt in veel gemeenten'

Nederlandse gemeenten dreigen de komende tijd in geldnood te komen door de coronacrisis. Een op de drie gemeenten lukte het niet voor 2020 een sluitende begroting te maken, meldt NRC.

Ruim een kwart van de gemeenten viel op basis van de begroting al in de 'signaleringscategorie' die het meeste risico loopt. Door de coronacrisis verslechtert de financiële positie van gemeenten. Ze lopen miljoenen mis door gemiste parkeerinkomsten, toeristenbelastingen en uitstel van betaling voor belastingen voor ondernemers.

De grootste gaten in de begrotingen van gemeenten vallen in de sociale taken, zoals jeugdzorg, de bijstand en de WMO, de ondersteuning die ervoor zorgt dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. Negen gemeenten konden tot 2023 geen enkele begroting sluitend krijgen, of pas na het indienen van een herstelplan. Het gaat om Borsele, Middelburg en Vlissingen in Zeeland, Den Haag, Vlaardingen en Zwijndrecht in Zuid-Holland en Assen in Drenthe en Haaksbergen in Overijssel.

Meer omzet supermarkten door coronacrisis, kledingwinkels boeken verlies

Supermarkten en drogisterijen hebben in maart fors meer verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Door de coronacrisis gingen veel mensen hamsteren. Supermarkten boekten in die maand een omzetstijging van 13,1 procent.

De verkopen in de detailhandel lagen in maart 2 procent hoger dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ook elektronicawinkels en doe-het-zelf-zaken deden het goed, zij boekten de grootste omzetstijging sinds 2005. Kleding- en schoenenwinkels deden het slecht, zij leden het grootste omzetverlies sinds 2005.

De coronacrisis heeft dus een wisselend effect op de detailhandel. Zo profiteerde online-winkels met een omzetstijging van 29 procent.

'Lijken in vrachtwagen New York'

Bij een uitvaartcentrum in New York zijn honderd lijken in twee vrachtwagens gevonden, melden Amerikaanse media.

Tientallen lijken in vrachtwagens gevonden bij uitvaartcentrum in New York

De trucks zouden niet gekoeld zijn geweest en buren klaagden over stankoverlast. De directeur van het uitvaartcentrum in Brooklyn zei tegen ABC News dat ze geen plaats meer hadden om de doden te bewaren. The New York Times meldt dat de vriezer van het uitvaartcentrum kapot is. De politie onderzoekt de zaak.

Of de mensen in de truck zijn overleden aan corona, is niet bekend. De staat New York is het zwaarst getroffen door het virus en uitvaartcentra worden overweldigd door de grote aantallen doden. Lees hier meer:

'Meerderheid zou veilige corona-app installeren'

Ruim de helft van de Nederlanders zal een corona-app op zijn telefoon zetten als die app voldoet aan alle eisen op het gebied van privacy en veiligheid. Volgens het AD blijkt dat uit onderzoek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Het kabinet gaat er bij de plannen voor een corona-app van uit dat 60 procent van de Nederlanders zo'n app moet hebben om hem een succes te laten worden. De Rotterdamse onderzoekers denken op basis van hun studie dat die dekkingsgraad haalbaar is.

Een app die aan alle privacy- en veiligheidseisen voldoet, is er overigens nog niet. Het kabinet maakte deze maand een voorselectie van zeven apps, maar die voldeden geen van alle. Daarop maakte minister De Jonge bekend dat het plan terug naar de tekentafel gaat.

Fragment Rutte haalt Spaanse en Italiaanse media

Een fragment uit een NOS video waarin premier Rutte op bezoek is bij een afvalverwerkingscentrale heeft Italië en Spanje bereikt. Een medewerker roept daar tegen hem dat er geen geld aan Italië en Spanje gegeven moet worden.

Bekijk hier het hele fragment terug (op 1.40).

Minder asielaanvragen door corona

Vergeleken met vorig jaar zijn er in maart veel minder asielaanvragen gedaan in Nederland. Er waren vorige maand 1025 verzoeken van mensen die voor het eerst een asielaanvraag deden. In maart 2019 waren dat er bijna twee keer zo veel.

Het aantal aanvragen in maart was ook lager dan in januari en februari. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft de daling te maken met de internationale en nationale maatregelen rondom de coronacrisis.

Op 15 maart werd de asielprocedure in Nederland opgeschort vanwege corona. Asielzoekers werden in de tussentijd opgevangen in de kazerne in Zoutkamp (Groningen). Sinds vorige week is het weer mogelijk om asiel aan te vragen en kunnen asielzoekers weer doorstromen naar reguliere opvang in azc's als ze geen coronaverschijnselen hebben.

Een kwart van de asielverzoeken kwam in de eerste drie maanden van het jaar van Syriërs. Zij worden gevolgd door mensen uit Algerije, Turkije, Nigeria en Marokko. Het aantal asielverzoeken van mensen met de Moldavische nationaliteit was in het eerste kwartaal praktisch nul. Vorig jaar deden nog 320 Moldaviërs in de eerste drie maanden een asielaanvraag.

Microsoft spint garen bij thuiswerkers

De coronacrisis leidt tot goede financiële cijfers bij de Amerikaanse softwaregigant Microsoft. Het afgelopen kwartaal boekte het bedrijf een winst van bijna 11 miljard dollar, oftewel 22 procent meer dan een jaar eerder.

Microsoft profiteert vooral van het toegenomen aantal thuiswerkers. Zo was er een fors grotere vraag naar producten als Teams en Skype, waarmee mensen kunnen communiceren.

Tassenmuseum in Amsterdam voorgoed dicht

Tassenmuseum Hendrikje in het centrum van Amsterdam houdt ermee op. Het museum, dat al anderhalve maand dicht is vanwege corona, heeft niet genoeg geld om na de crisis "op lange termijn" door te gaan, staat in een persverklaring. "Mede gezien de huidige ontwikkelingen in de samenleving is er onvoldoende perspectief voor de toekomst."

Het tassenmuseum, genoemd naar oprichter Hendrikje Ivo, bestond sinds 1996 en was aanvankelijk gevestigd in Amstelveen. In 2007 ging het naar de Herengracht in Amsterdam. Het trok zo'n 70.000 bezoekers per jaar en had ongeveer 5000 tassen in zijn collectie.

Museumdirecteur Manon Schaap, die een jaar geleden aantrad, is teleurgesteld. "Het stemt mij bijzonder treurig dat ik de deuren van dit mooie museum moet sluiten. Samen met mijn team waren wij bezig om de visie betreffende de tas, identiteit, mode, métier en maatschappij tot leven te laten komen. Helaas heeft de realiteit ons ingehaald."

Welkom

Welkom in ons nieuwe liveblog, van donderdag 30 april. Het liveblog van gisteren vind je hier terug.