NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

China laat WHO niet toe • Docenten kunnen zich vanaf 6 mei laten testen

 • Liveblog gesloten

  Het liveblog van donderdag 30 april is gesloten. De komende dag is er een nieuw liveblog.

 • Protest tegen lockdown in zwaar getroffen staat Michigan

  In de Amerikaanse stad Lansing (Michigan) hebben honderden inwoners gedemonstreerd tegen de quarantainemaatregelen. De actievoerders overtraden de regels door te dicht op elkaar te staan. Ook waren sommigen gewapend. Burgemeester Andy Schor liet weten teleurgesteld te zijn, omdat de demonstranten geen afstand hielden.

  Michigan behoort tot de zwaarst getroffen staten van de Verenigde Staten. Er zijn 3789 doden als gevolg van het coronavirus gemeld.

  1/3 AFP
  2/3 AFP
  3/3 AFP
 • IC-arts Gommers: we bereiden ons voor op volgende piek

  Het aantal coronapatiënten op de intensive care daalt al ruim twee weken, maar dat betekent niet dat de werkdruk voor IC-artsen snel zal afnemen. Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care zei in Jinek dat men zich achter de schermen voorbereidt op een eventuele volgende piek. Er wordt onder meer aan een opschaling van bedden gewerkt.

  "We weten niet hoe het verder ontwikkelt", zei Gommers. "Dat is de onzekerheid." De IC-arts houdt rekening met een nieuwe piek in bijvoorbeeld de winterperiode. Ook zou versoepeling van de coronamaatregelen eventueel tot een toename aan benodigde IC-bedden kunnen leiden.

  Gommers hield een slag om de arm of de situatie van vóór de virusuitbraak ooit zal terugkeren. "Misschien moeten alle intensivisten en IC-verpleegkundigen eraan wennen dat we anders blijven werken."

 • Recordaantal besmettingen in Brazilië

  In Brazilië is de afgelopen 24 uur een recordaantal nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Er kwamen 7218 nieuwe gevallen bij, wat het totaal aantal bevestigde infecties in het land op 85.380 brengt. Vermoedelijk ligt het daadwerkelijke aantal nog een stuk hoger, omdat testen schaars zijn in Brazilië. Het dodental steeg met ruim 435 tot 5901.

  In de staat Rio de Janeiro tonen de autoriteiten zich openlijk bezorgd. "We gaan ontberingen doormaken zoals we die nog nooit hebben meegemaakt", waarschuwde de gezondheidssecretaris Edmar Santos van de staat vandaag. Hij pleit voor een grootschalige lockdown om nog meer doden te voorkomen, in tegenstelling tot president Bolsonaro.

  De Braziliaanse krant O Globo meldde eerder dat het aantal besmettingen in het land waarschijnlijk vele malen hoger ligt dan het officiële aantal. De krant houdt rekening met meer dan 1,2 miljoen besmettingen, wat zou betekenen dat Brazilië meer coronagevallen heeft dan de Verenigde Staten. Dat is op dit moment met ruim een miljoen gevallen het land met de meeste besmettingen.

 • Amazon ziet omzet fors stijgen

  Amazon profiteert flink van de coronacrisis. De omzet in het eerste kwartaal ligt ruim 26 procent hoger dan vorig jaar en komt neer op ruim 75 miljard dollar. Vanwege quarantainemaatregelen in verschillende landen wordt er veel online besteld. Om de enorme vraag aan te kunnen heeft Amazon 175.000 extra personeelsleden ingehuurd.

 • Ook Sziget-festival afgelast

  Het jaarlijkse Sziget-festival in de Hongaarse hoofdstad Boedapest is afgelast. De Hongaarse regering heeft het verbod op grootschalige evenementen verlengd tot 15 augustus. Het festival zou van 5 tot 11 augustus plaatsvinden. Jaarlijks bezoeken een half miljoen mensen het festival, onder wie veel Nederlanders.

  "Hoe moeilijk dat ook is, we geloven dat dit besluit het beste is voor de veiligheid van jullie allemaal en iedereen die op ons festival werkt. We kunnen niet wachten om jullie volgend jaar weer te zien op The Island of Freedom", schrijft de organisatie van het festival op de website.

 • 'China houdt WHO buiten onderzoek naar oorsprong virus'

  China heeft meerdere verzoeken van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om onderzoek te doen naar de oorsprong van het coronavirus geweigerd. Dat zegt Gauden Galea, de WHO-vertegenwoordiger in China, tegen Sky News. "China doet zelf onderzoek, maar wij zijn niet uitgenodigd mee te werken."

  Galea verwacht binnenkort meer te horen over het Chinese onderzoek. Volgens de vertegenwoordiger is er geen goede reden te bedenken om de WHO buiten het Chinese onderzoek te houden.

  De Australische premier Morrison riep vorige week op tot onafhankelijk onderzoek naar de virusuitbraak. China reageerde daar geërgerd op en stelde dat de banden met Australië "ernstig worden beschadigd" door de opmerking van Morrison.

  In het interview met Sky News zet Galea ook twijfels bij het lage aantal besmettingen dat door de Chinese autoriteiten bij aanvang van de uitbraak aan de WHO werd gemeld. Zo werden tussen 3 en 16 januari geen nieuwe infecties gemeld in Wuhan, waar de uitbraak begon. "Dat is onwaarschijnlijk bij een epidemie van deze omvang."

 • Een kwart van Frankrijk ‘in het rood’

  De Franse regering heeft landkaarten gepresenteerd waaruit blijkt welke departementen mogelijk in aanmerking komen voor versoepeling van de quarantainemaatregelen, en welke niet. Daar waar het de goede kant op gaat, wordt een departement groen gekleurd. Bij een rode kleur is de situatie nog zorgwekkend.

  Op dit moment staat zeker een kwart van Frankrijk 'in het rood'. Dat is vooral het noordoosten, waar het coronavirus voor het eerst in Frankrijk toesloeg, maar ook Parijs en omgeving kleuren rood. De kleur die een departement krijgt, wordt bepaald door drie criteria: het aantal geschatte besmettingen, de bezetting van IC-bedden en het aantal beschikbare coronatesten in het departement.

  "Dit is de stand van zaken nu. Maar de situatie over één week zal pas beslissend zijn voor de vraag in welke departementen de quarantaine wordt versoepeld", zei minister van Volksgezondheid Olivier Véran. De kaart wordt dagelijks geüpdatet en gepubliceerd, zo kan iedereen de ontwikkeling per departement zien.

 • Textielfabrikanten willen snel richtlijnen over mondkapjes

  Textielfabrikanten roepen de overheid op om snel met richtlijnen te komen waar mondbescherming aan moet voldoen. Ze verwachten een grote vraag vanuit contactberoepen als kappers en fysiotherapeuten. De fabrikanten maken zich zorgen dat ze hun productie te laat kunnen starten en dat hierdoor kostbare tijd verloren gaat bij het heropenen van sommige sectoren.

  Corien Beks van textielbrancheorganisatie Modint vertelt dat de leden met smart op de sectorprotocollen wachten. "Zodra we weten wat daarin staat, kunnen onze fabrikanten aan de slag. We hebben leden die beschermende medische kleding produceren en leveren. Zij hebben verstand van dit soort zaken. Nu verliezen ze kostbare productietijd."

  Ook bedrijfskledingontwerper Dyanne Beekman, die onder meer bedrijfskleding ontwerpt voor McDonalds, denkt na over de toekomst van mondbescherming. "Ik zie een soort katoenen kapjes voor me, waarvan het filter kan worden vervangen. Zo hoeven er ook geen bergen kapjes te worden weggegooid en hebben we in de toekomst minder kans op een grondstoffentekort."

 • Personeel basisonderwijs en kinderopvang kan zich vanaf 6 mei laten testen

  Personeel in het basisonderwijs en de kinder- en buitenschoolse opvang kan zich vanaf 6 mei laten testen bij klachten. Zo kunnen zij voordat de scholen en kinderopvang op 11 mei weer open gaan alvast laten vaststellen of zij met het coronavirus zijn besmet. Jeugdtrainers kunnen zich per direct al laten testen op het coronavirus bij klachten. Mantelzorgers van kwetsbare mensen kunnen uiterlijk met ingang van 18 mei door de GGD getest worden als ze klachten hebben.

  Momenteel worden er zo'n 6000 a 7000 testen per dag afgenomen bij zorgmedewerkers binnen en buiten de ziekenhuizen die directe zorg verlenen aan patiënten of cliënten. Dat past ruim binnen de beschikbare capaciteit van 17.500 tests per dag. Er is daarom ruimte om de nieuwe groepen ook te gaan testen. Het RIVM heeft berekend dat met toevoeging van de groepen het aantal testen per dag in mei naar verwachting rond de 8000 uitkomt.

 • Frankrijk komt met 50 euro fietssubsidie

  Alle Fransen kunnen aanspraak maken op 50 euro subsidie voor fietsreparaties. Daarmee wil de Franse regering het gebruik van de fiets stimuleren en voorkomen dat het te druk wordt in het openbaar vervoer. Daarnaast hoopt de regering ermee te bevorderen dat de afgenomen luchtvervuiling na de coronacrisis op hetzelfde niveau blijft.

  Volgens minister Elisabeth Borne (Ecologische Transitie) is 60 procent van de reizen in Frankrijk korter dan 5 kilometer. Voor die reizen is "fietsen een oplossing", aldus Borne.

  Dodental stijgt met 289

  Het dodental als gevolg van het coronavirus in Frankrijk steeg vandaag met 289 naar 24.376. Gisteren werden er nog 427 doden gemeld. Het aantal nieuwe infecties vlakt al dagen af. Gisteren werden voor het eerst meer herstelde coronapatiënten dan nieuwe gevallen gemeld.

 • Russische premier Misjoestin besmet met coronavirus

  De Russische premier Michail Misjoestin is positief getest op het coronavirus. Misjoestin verblijft in thuisisolatie en stapt tijdelijk terug als premier, een functie die hij sinds januari bekleedt. Vicepremier Beloesov neemt zijn taken over.

  Het aantal besmettingen en doden door het coronavirus in Rusland loopt de afgelopen dagen snel op. 106.498 mensen zijn besmet, 1073 mensen zijn overleden.

  President Poetin heeft Misjoestin beterschap gewenst via een videogesprek dat op staatstelevisiezender Russia Today werd uitgezonden. Het is niet bekend wanneer de twee elkaar voor het laatst hebben gezien.

 • Fysiotherapie en gehoorscreening pasgeboren baby's weer opgestart

  Fysiotherapeuten kunnen weer meer patiënten gaan behandelen, zegt hun beroepsorganisatie. Ze kunnen "na een zelfopgelegde periode van beperkte toegankelijkheid weer aan de slag". Voorwaarde is dat ze zich houden aan de hygiënemaatregelen en het mogelijk is om in hun praktijken zo veel mogelijk afstand tot elkaar te bewaren. Het advies is uitgebracht met instemming van het RIVM.

  Op dit moment is het volgens de organisaties nog niet mogelijk om net zoveel patiënten als voor de coronacrisis te behandelen. Mensen met ernstige klachten krijgen voorrang en minder noodzakelijke behandelingen zullen op afstand gebeuren. De zorgverlener bepaalt zelf de volgorde.

  Ook de gehoorscreening bij pasgeboren baby's kan worden hervat, schrijft staatssecretaris Blokhuis aan de Kamer. De screening werd vanwege de coronacrisis op 24 maart tijdelijk stilgelegd, omdat er zorgen waren of aanvullende diagnostiek en behandeling wel mogelijk waren.

  Het gehooronderzoek gebeurt standaard in de eerste week na de geboorte tegelijk met de hielprik. De staatssecretaris schrijft dat het reguliere programma per direct weer kan worden hervat.

 • Britse premier Johnson: we zijn voorbij coronapiek

  Het Verenigd Koninkrijk is voorbij de piek van de uitbraak van het coronavirus. Dat heeft premier Johnson gezegd na zijn eerste kabinetsoverleg sinds hij is hersteld van het coronavirus. In een persconferentie bedankte hij alle Britten voor hun "collectieve inspanning" om de uitbraak beperkt te houden.

  Johnson zegt volgende week een exit-strategie uit de coronacrisis bekend te maken, zoals de heropening van scholen en het "opstarten van de economie".

  Johnson maakte verder bekend dat de afgelopen 24 uur 674 Britten aan de gevolgen van het coronavirus zijn overleden. Gisteren waren dat er nog 795. In totaal zijn 26.711 Britten overleden nadat ze positief op covid-19 werden getest. Daarmee is het land na de Verenigde Staten en Italië het zwaarst getroffen.

 • Recordaantal herstelde coronapatiënten in Italië

  De afgelopen 24 uur zijn 4.693 Italianen genezen van covid-19. Niet eerder was het aantal herstelde coronapatiënten zo hoog. In totaal zijn ruim 75.000 coronapatiënten genezen.

  Het aantal bezette intensivecarebedden daalde met 101 naar 1.694. Het dodental als gevolg van het coronavirus is met 285 gevallen toegenomen tot 27.967, de op één na laagste stijging in zeven weken.