NOS Nieuws Binnenland Aangepast

RIVM meldt 93 nieuwe sterfgevallen en 454 extra ziekenhuisopnames

 • In Nederland 93 nieuwe coronadoden gemeld.
 • Het aantal besmettingen in de VS heeft de 100.000 bereikt, volgens verschillende tellingen.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
 • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het coronavirus.
 • Liveblog gesloten

  We gaan door in een nieuw liveblog. Die kun je hier vinden.

 • RIVM: 93 nieuwe sterfgevallen gemeld

  Het afgelopen etmaal is het dodental als gevolg van het coronavirus gestegen met 93, meldt het RIVM. Daarmee komt het aantal sterfgevallen op 639 te staan. Het aantal patiënten dat in een ziekenhuis is opgenomen (geweest), is met 454 toegenomen tot 2954.

  Het aantal nieuw gemelde sterfgevallen is lager dan gisteren. Ook het aantal nieuwe opnamen op de intensive care neemt af, schrijft het RIVM. "Als deze lijn zich doorzet kan over een aantal dagen geconcludeerd worden of de genomen maatregelen werken."

  In totaal zijn er 9762 besmettingsgevallen bekend. Dat zijn er 1159 meer dan gisteren.

  Noord-Brabant is nog steeds de provincie met de meeste besmette personen, 2748 in totaal. Wel daalt het aantal nieuwe ziekenhuisopnames daar.

  Ziekenhuisopnamen stijgen het snelst in Zuid-Holland

  In Zuid-Holland stijgt het aantal ziekenhuisopnames het hardst. Die provincie telt met 1508 ziektegevallen na Noord-Brabant de meeste patiënten. Noord-Holland volgt met 1401 besmettingsgevallen.

  De nieuwe sterfgevallen zijn niet per definitie in het laatste etmaal overleden. Ze kunnen ook eerder zijn gestorven, maar pas de afgelopen dag zijn gemeld bij het RIVM.

 • Honderd beademingsapparaten geleverd aan Nederland

  Philips heeft honderd beademingsapparaten en honderd patiëntbewakingssytemen geleverd aan Nederland. Van beide apparaten zijn er duizend besteld. De komende weken komt de rest, schrijft minister Martin van Rijn op Twitter. Wanneer precies, is niet duidelijk.

  De beademingsapparaten komen uit de Verenigde Staten. De medische apparatuur wordt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over de verschillende ziekenhuizen in Nederland verdeeld. Mede dankzij deze apparaten kan het aantal bedden voor coronapatiënten op de intensive care verder worden uitgebreid.

 • Bavaria maakt desinfecterende spray van ongebruikt bier

  Bavaria gaat desinfecterende vloeistof maken van bier dat niet wordt gebruikt. De brouwer gebruikt daarbij eigen voorraden en gaat bier inzamelen bij horecaondernemers die door de coronamaatregelen dicht zijn.

  De alcohol wordt uit het bier gehaald en samen met water uit de bron van de brouwer en glycerine omgebrouwen tot handgel. Op dit moment gebeurt dat bij Bavaria zelf, maar het bedrijf zoekt nog een locatie om de actie uit te breiden.

  Bavaria gaat in eerste instantie alleen langs bij horecagelegenheden met een biertank in de kelder, losse fusten zijn vooralsnog te klein bier. Zo'n tank heeft een inhoud van 1000 liter. "Geen hoeveelheid die je met een paar vrienden even opdrinkt", zegt de woordvoerder.

  Ze zegt dat het bier na de coronacrisis gratis weer wordt bijgetankt. Bavaria zegt ondernemers ook op andere manieren te helpen. Zo kunnen ze uitstel van betaling aanvragen van leveranties en leningen.

  De eerste voorraden worden gratis geleverd aan zorgverleners die de ontsmettingsmiddelen het hardst nodig hebben. "Mocht de vraag daarna nog steeds oplopen, dan moeten we kijken hoe we hiermee om willen gaan. Het kost geld om dit te produceren en we zijn zelf op zoek naar een manier om ook horeca ondernemers tegemoet te komen en ons eigen bedrijf financieel gezond te houden."

 • F1-teams bouwen geen auto's, maar beademingsapparatuur

  Nu de raceauto's stilstaan, bouwen Formule 1-teams in Engeland beademingsapparatuur in plaats van bolides. De regering van premier Boris Johnson riep de Engelse industrie op mee te werken aan de ontwikkeling van medische voorzieningen, dus helpen zeven in Engeland gevestigde Formule 1-teams mee onder de noemer 'Project Pitlane'.

  Onder andere Red Bull Racing, het team van Max Verstappen, en Mercedes werkten mee aan het maken van de apparatuur.

 • Coronamaatregelen in Duitsland zeker tot 20 april van kracht

  De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in Duitsland tegen te gaan, blijven tot zeker 20 april van kracht. Voor die datum zal van versoepeling geen sprake zijn, zegt kabinetschef Braun in een interview met Der Tagesschau.

  In Duitsland is het verboden om met meer dan twee mensen de straat op te gaan, met uitzondering van gezinnen. Horeca, kappers en schoonheidsspecialisten moeten hun deuren gesloten houden. Wie de regels overtreedt, riskeert een geldboete.

  Zeker 325 mensen zijn in Duitsland overleden aan het coronavirus. Er zijn bijna 50.000 besmettingsgevallen bekend.

 • Isolatie van Wuhan deels opgeheven

  De lockdown van Wuhan is deels opgeheven. De 11 miljoen bewoners van de Chinese miljoenenstad, waar de eerste besmetting van het coronavirus werd vastgesteld, werden eind januari afgesloten van de buitenwereld. Sinds vandaag is het weer mogelijk de stad te betreden, maar mensen mogen de stad niet uit.

 • 64 nieuwe sterfgevallen in België

  Het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus is in België met 64 gestegen tot 353. Het afgelopen etmaal zijn 575 nieuwe coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen. 205 mensen mochten het ziekenhuis weer verlaten. In totaal liggen er 3717 besmette mensen in het ziekenhuis.

 • Dodental Spanje met 832 opgelopen

  In Spanje is het aantal geregistreerde coronadoden opgelopen met 832. Het is de grootste toename tot nu toe. In totaal zijn in Spanje nu 5690 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

  Het aantal besmettingsgevallen is met ruim 8000 opgelopen tot 72.248. Vooral Madrid en Catalonië zijn zwaar getroffen. Na Italië is Spanje de grootste besmettingshaard van Europa.

 • RTV Oost livestreamt paasvuren

  Het is nog geen Pasen, maar sommige paasvuren in het oosten en noorden van het land gaan al in vlammen op. Vanwege de coronacrisis mogen evenementen rondom het aansteken van de vuren dit jaar niet doorgaan. Reden voor een buurtschap in Salland om het aansteken van het vuur live te streamen. Het is live te volgen via RTV Oost.

 • De Keukenhof en Giethoorn liggen er verlaten bij

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Nederlandse toeristische trekpleisters liggen er verlaten bij
 • Erasmus MC zoekt ex-patiënten voor onderzoek

  Het Erasmus MC in Rotterdam doet een oproep aan mannen die besmet zijn geweest met het coronavirus om zich te melden. Er wordt onderzoek gedaan naar een mogelijk medicijn tegen de infectie die door het virus wordt veroorzaakt. Wie is genezen zou daarbij kunnen helpen.

 • Avondklok in Suriname

  Suriname gaat verdere ingrijpende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het land gaat verder in een gedeeltelijke lockdown: vanaf zondag 29 maart is er een avondklok ingesteld, mensen mogen tussen 20.00 s' avonds en 06:00 uur 's ochtends niet meer op straat. Dit is in eerste instantie voor een periode van twee weken.

  Bovendien gaat er een samenscholingsverbod in voor meer dan tien personen. Het parlement en essentiële diensten zijn daarvan uitgezonderd. Iedereen moet wel twee meter afstand houden. En alle casino's moeten dicht, dat zijn er tientallen in Suriname.

  Er zijn inmiddels acht besmettingen geregistreerd in Suriname. Het eerste besmettingsgeval is vastgesteld op 13 maart en sindsdien heeft Suriname het luchtruim gesloten.

  President Bouterse maakte de nieuwe verscherpte maatregelen vrijdagavond lokale tijd bekend in een toespraak op de nationale televisie.

 • Turkije legt al het internationale vliegverkeer stil

  Turkije heeft al het internationale vliegverkeer stilgelegd in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Eerder werden vluchten naar en vanuit Europese landen, China, Zuid-Korea en Iran al gestopt. Nu gaat Turkije dus een stap verder.

  Ook mag er in het land niet meer gereisd worden, tenzij strikt noodzakelijk. Het busverkeer tussen steden is aan banden gelegd.

  Turkije telt tot nu toe officieel 5698 corona-besmettingen. Het dodental is opgelopen naar 92.

  Informatie over de locaties van besmettingshaarden zijn niet bekendgemaakt. Wel is in twaalf gemeenten aan de Zwarte Zee een lokale lockdown afgekondigd. Het is onbekend of in dat gebied meer besmettingen zijn vastgesteld.

  Erdogan: nog geen landelijke lockdown

  Erdogan zei dat een landelijke lockdown vooralsnog niet aan de orde is. Maar door strenge maatregelen ligt het leven al nagenoeg stil. Voor 65-plussers geldt een uitgaansverbod. Cafés, universiteiten, bibliotheken en scholen zijn dicht, restaurants mogen alleen thuisbezorgen, en moskeeën zijn gestopt met gebedsbijeenkomsten. Dit weekend komt daar het sluiten van parken en een verbod op picknicken en wandelen in natuurgebieden bij.

 • Politie Noord-Nederland controleert id's op afstand met verlengde wapenstok

  De politie in Leeuwarden, Assen en Groningen gebruikt een verlengstukje op de wapenstok om op afstand identiteitsbewijzen te controleren. Het gaat om een met een 3D-printer vervaardigd houdertje waar de kaart in kan worden gelegd. De methode is bedacht door het zogenoemde 'Innovatiehuis' van politie Noord-Nederland.

  De politie demonstreert het houdertje in een video op YouTube: