liveblog
NOS NieuwsAangepast

Italiaanse fabrieken worden gesloten, eerste gevallen gemeld in de Gazastrook

  • Noordwijkse burgemeester roept op om niet naar de kust te komen.
  • Steeds meer avondvierdaagsen worden afgelast.
  • Johnson vreest overweldiging gezondheidssysteem VK.
  • Spanje toegevoegd aan lijst met landen waarvoor een vliegverbod geldt.
  • Noodpakket voor ondernemers en werknemers in Caribisch Nederland.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd, op deze kaart de maatregelen die Europese landen treffen en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
liveblog gesloten

Overzicht van het coronanieuws van zaterdag

Het liveblog wordt gesloten. In dit artikel hebben we de belangrijkste gebeurtenissen van zaterdag nog even op een rij gezet:

'Kom niet naar Noordwijk'

De Noordwijkse burgemeester roept op om niet naar de kust van haar gemeente te komen. Zaterdag kwamen er veel mensen naartoe die niet anderhalve meter afstand van elkaar hielden.

Burgemeester Verkleij is verbaasd dat "gasten zich zo weinig verplicht voelen" om mee te helpen het virus in te dammen. Haar oproep geldt niet alleen voor zondag, maar ook voor "al die andere mooie lentedagen die er nog gaan komen, zolang corona bestreden moet worden".

Zaterdag riepen de burgemeesters van Zandvoort en Bloemendaal mensen al op om weg te blijven en eerder zeiden de Waddeneilanden en de Veiligheidsregio hetzelfde.

Eerste gevallen in Gazastrook

In de Gazastrook zijn de eerste twee gevallen van het coronavirus gemeld. Het gaat om twee inwoners die kortgeleden uit Pakistan zijn teruggekeerd. Ze zijn in isolatie in een ziekenhuis, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

Voor zover bekend zijn er geen Palestijnen aan het virus overleden. In de Westelijke Jordaanoever, het andere deel van de Palestijnse gebieden, zijn 55 gevallen gemeld.

Italiaanse fabrieken worden gesloten

In Italië wordt alle niet-noodzakelijke productie stilgelegd tot 3 april. Dat is overeengekomen met de vakbonden, zei premier Conte in een toespraak via Facebook. Hij zei er niet bij welke fabrieken en bedrijven als noodzakelijk worden gezien. Supermarkten, apotheken, banken, en postkantoren blijven open.

Zaterdag werd bekend dat in Italië in 24 uur tijd 793 mensen waren overleden aan het coronavirus, het hoogste aantal doden tot nu toe. Van hen stierven 546 in de regio Lombardije en met name in Bergamo. Dat zou vooral komen doordat er voor hen geen plaats meer was op de intensive care.

Steeds meer avondvierdaagsen afgelast

Steeds meer wandelclubs besluiten de avondvierdaagse dit jaar te annuleren of uit te stellen. Een grote wandelsportbond, de SGWB, heeft het evenement overal afgelast. Bij de SGWB zijn veel wandelclubs in het midden van het land aangesloten, maar ook bijvoorbeeld in Amsterdam-Noord, Hendrik-Ido-Ambacht en Medemblik.

Verder gaat de avondvierdaagse in elk geval niet door in onder meer Hoogezand-Sappemeer, Sneek, Augustinusga, Surhuizum, Dronten en Roosendaal. Andere organisaties laten weten dat ze binnenkort een beslissing nemen.

Aan de avondvierdaagse doen vooral schoolkinderen mee. Ze lopen vier avonden achter elkaar een afstand van 5 of 10 kilometer. Dat gebeurt meestal in mei of in de eerste helft van juni.

Johnson vreest overweldiging gezondheidssysteem

De Britse premier Johnson heeft gewaarschuwd dat het gezondheidssysteem in zijn land zal worden "overweldigd" als mensen de verspreiding van het coronavirus niet afremmen. In een toespraak drukte hij mensen op het hart om thuis te blijven en verwees hij naar de noodsituatie in Italië.

"Tenzij we samen handelen, tenzij we een heldhaftige en collectieve nationale inspanning leveren om de verspreiding te vertragen, is het maar al te aannemelijk dat ons eigen National Health System op dezelfde manier overweldigd zal worden."

Britten wordt aangeraden om zondag, wanneer het Moederdag in het land is, hun moeder niet te bezoeken maar ze op te bellen, om onnodig fysiek contact of nabijheid te vermijden.

In het Verenigd Koninkrijk zijn de scholen dicht en sinds vrijdag ook restaurants, cafés,bioscopen en sportscholen. 233 mensen zijn aan het coronavirus overleden en er zijn 5018 bevestigde gevallen.

Overzicht van het coronanieuws van vandaag

In dit artikel staan de belangrijkste gebeurtenissen van vandaag op een rij:

'De rest van Amerika loopt op ons in'

In de Verenigde Staten gaan steeds meer steden en staten op slot. Want ook daar stijgt het aantal bevestigde coronabesmettingen snel. In de zwaarst getroffen staat New York zijn al meer dan 10.000 besmettingen en 56 doden geregistreerd.

De vergaande coronamaatregelen van verschillende staten komen na een aanvankelijk lauwe reactie van de federale regering in Washington. President Trump bagatelliseerde aanvankelijk de risico's.

Waar men al wél snel doordrongen was van het gevaar, is in de stad New Rochelle, even ten noorden van de stad New York. Voordat de meeste Amerikanen wisten van de ernst van het virus, waren hier al meer dan honderd mensen besmet. "Hoewel New Rochelle te maken had met een heel vroege uitbraak, lopen de rest van de staat, de regio en het land nu op ons in", zegt burgemeester Noam Bramson via Skype. "Wat New Rochelle korte tijd uniek maakte, is binnenkort heel gewoon."

Premier Spanje: noodtoestand werkt beter dan groepsimmuniteit

De Spaanse premier Sánchez heeft het uitroepen van de noodtoestand in zijn land verdedigd. "De ergste voorspellingen zijn waargemaakt", zei hij in een lange toespraak vanuit zijn regeringspaleis. "Onze medische zorg maakt de ernstigste crisis mee van de afgelopen honderd jaar. We waren hier niet op voorbereid."

Meerdere landen hebben een andere strategie gekozen om het coronavirus te bestrijden. Zo probeert Nederland met mildere maatregelen het virus in te dammen en groepsimmuniteit te bereiken. Maar volgens Sánchez is die strategie onhoudbaar. "Landen zagen zich genoodzaakt deze beslissing te veranderen omdat hij in de praktijk niet werkt."

Spanje is na China en Italië het zwaarst getroffen land ter wereld. De afgelopen 24 uur kwamen er in Spanje 4946 besmettingen door corona bij. Het totaal is nu 24.926. Het aantal doden steeg met ruim 300 naar 1326.

"Diegenen die dit de ergste situatie noemen sinds de Tweede Wereldoorlog hebben gelijk. Nog nooit hebben we zo'n moeilijke situatie meegemaakt", zei Sánchez. "We worden allemaal op de proef gesteld. Als dit voorbij is, zullen we zien dat we hier overheen kwamen. Dat het ons lukte deze strijd te winnen."

Frustratie om massaal genegeerde coronapreventie-adviezen

Tot frustratie van mensen die vanwege het coronavirus niet naar buiten gaan, houden veel Nederlanders zich niet aan de oproep om thuis te blijven en afstand van elkaar te houden. Nieuwsuur sprak een aantal van deze mensen. Bekijk de video via de tweet hieronder.

Rihanna en Lewandowski doneren miljoenen

Zangeres Rihanna heeft via haar eigen Clara Lionel Foundation 5 miljoen dollar gedoneerd aan verschillende instanties om de corona-uitbraak te bestrijden. Het geld wordt verdeeld tussen instellingen in de Verenigde Staten, Haïti en Malawi, laat de organisatie weten aan Amerikaanse media.

Een deel van het geld gaat naar medische organisaties voor onderzoek naar het coronavirus, daarnaast is er geld vrijgemaakt voor medische apparatuur en is er een schenking gedaan ter ondersteuning van de zoektocht naar een vaccin en medicatie. Verder steunt Rihanna's organisatie voedselbanken.

Ook de spits van Bayern München, Robert Lewandowski, steekt de helpende hand toe. Lewandowski en zijn vrouw Anna schenken een miljoen euro voor directe medische hulp aan de slachtoffers van het virus. "We zijn ons allen bewust van de dramatische situatie om ons heen. We moeten in deze strijd sterk zijn. Als we iemand kunnen helpen, zullen we dat ook doen. We spelen nu allemaal in hetzelfde team", aldus Lewandowski.

KLM: gestrande Indiërs mogen morgen weg

De Indiërs die sinds gisteren zijn gestrand op Schiphol kunnen morgen alsnog terugvliegen naar hun land. Volgens een woordvoerder van KLM zal hun vlucht rond 08.00 uur vertrekken naar New Delhi.

De 117 passagiers waren gisteren al op weg van Schiphol naar New Delhi. Boven Rusland moesten ze echter rechtsomkeert maken omdat India vanwege de pandemie geen reizigers meer binnenlaat.

Na de landing op Schiphol mochten de Indiërs Nederland evenmin in vanwege het inreisverbod voor mensen van buiten de Europese Unie. Dat het vliegtuig morgen alsnog naar India vliegt, is het gevolg van overleg met de Indiase autoriteiten.

'Trump biedt Noord-Korea hulp aan bij bestrijding coronacrisis'

President Trump heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een brief gestuurd waarin hij aanbiedt om samen te werken bij de bestrijding van het coronavirus. Dat melden Noord-Koreaanse staatsmedia.

Trump zou in de brief ook plannen uiteen hebben gezet om de banden tussen de twee landen weer aan te halen. Ondanks herhaalde pogingen van de VS om Noord-Korea ertoe te bewegen zijn nucleaire programma op te geven, is er op dat gebied weinig vooruitgang geboekt.

Noord-Korea noemde de brief een teken van "de bijzondere en zeer hechte persoonlijke betrekkingen" tussen de twee leiders, ondanks recente wrijvingen.

Ergernis over mensen buiten

Drukke stranden, veel mensen in de natuur, sporters in parken... Het leidt tot ergernis bij Nederlanders op sociale media. Een aantal burgemeesters van badplaatsen zag zich genoodzaakt op te roepen helemaal niet meer te komen.

Juventus-aanvaller Paulo Dybala besmet

De Argentijnse aanvaller Paulo Dybala van de Turijnse voetbalclub Juventus heeft het virus onder de leden. Die geruchten gingen al langer, maar de ploeggenoot van Matthijs de Ligt heeft het nu ook bevestigd. Inmiddels zijn veertien spelers uit de Serie A positief getest.

Spaanse vliegtuigen niet meer welkom in Nederland

Vliegtuigen uit Spanje mogen niet langer landen in Nederland. De regering heeft Spanje toegevoegd aan de lijst met landen waartegen een tijdelijk verbod is uitgevaardigd om het luchtruim van Nederland binnen te komen. Naast Spanje staan op die lijst Italië, China, Iran en Zuid-Korea.

De uitbreiding is noodzakelijk omdat ook Spanje inmiddels een hoogrisicoland is op het gebied van het coronavirus. Het verbod is om 20.00 uur ingegaan en duurt voorlopig 14 dagen. Medisch personeel en patiënten worden wel toegelaten. Ook vluchten voor de repatriëring van Nederlanders kunnen doorgaan.

Noodpakket voor ondernemers en werknemers in Caribisch Nederland

Het kabinet heeft besloten om ook voor werknemers en bedrijven op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba, vanwege het coronavirus, uitzonderlijke economische maatregelen te nemen. De drie eilanden in het Caribisch gebied maken integraal onderdeel uit van Nederland.

"We voelen ons als kabinet zeer nauw betrokken bij de situatie op de eilanden", staat in de brief waarin het noodpakket wordt aangekondigd. "De effecten van het coronavirus zijn op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba groot. Door de opgelegde beperkingen voor het reisverkeer wordt de toeristische sector, waar de eilanden in hoge mate van afhankelijk zijn, zo goed als 'lamgelegd'. Dit heeft grote effecten op de winstgevendheid van de bedrijven en de werkgelegenheid. Met dit nieuwe pakket krijgen ook de werknemers en bedrijven in Caribisch Nederland de noodzakelijke extra ondersteuning."

Voor de landen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten liggen de verantwoordelijkheden anders, maar ook hier kijkt Nederland naar mogelijkheden voor bijstand.

Telefoon Buitenlandse Zaken roodgloeiend

Het ministerie van Buitenlandse Zaken krijgt dagelijks 10.000 telefoontjes binnen over het coronavirus van ongeruste Nederlanders of hun familieleden. Dat gaat via 0031 (0) 247 247 247. Er zijn nog duizenden Nederlanders die terug naar eigen land willen, en daarbij obstakels tegenkomen, meldt het ministerie. Ook de website met reisadviezen (www.nederlandwereldwijd.nl) wordt veelvuldig geraadpleegd: afgelopen week meer dan zeven miljoen keer.

Minister Blok laat weten dat hij dagelijks contact heeft met ambtgenoten in andere landen om voor elkaar te krijgen dat Nederlanders terug kunnen komen. Het gaat dan bijvoorbeeld om landingsrechten voor elkaar te krijgen.

Oproep aan tropenartsen om bij te springen

De Inspectie voor Volksgezondheid Noord-Brabant en artsenfederatie KNMG doen een oproep aan tropenartsen (AIGT'ers) om zich aan te melden om te helpen bij de corona-uitbraak in Noord-Brabant.

Er is behoefte aan ervaren AIGT'ers die in staat zijn hulpverlening te coördineren, mede te organiseren en te evalueren en om te beoordelen of mensen die zich melden met klachten moeten worden opgenomen in een ziekenhuis.

Artsen Zonder Grenzen heeft al direct een noodteam beschikbaar gesteld voor twee ziekenhuizen in Brabant waar de nood het hoogst is. Maar er zijn meer hulpverleners nodig. Aanmelden kan via: Azghelpt@amsterdam.msf.org.

Bijna 800 doden in Italië

In Italië zijn de afgelopen 24 uur 793 mensen overleden door het coronavirus. Het is het hoogste aantal doden tot nu toe. 546 van hen stierven in de regio Lombardije en met name in Bergamo. Dat zou vooral komen doordat er voor hen geen plaats meer was op de intensive care.

4825 mensen zijn nu in Italië omgekomen door covid-19. Sinds gisteren zijn er zo'n 4800 nieuwe besmettingen bij gekomen, daarmee komt het aantal Italianen dat besmet is geraakt op 53.578.

Spanje koopt 640.000 sneltests

Spanje heeft 640.000 sneltests aangeschaft waarmee binnen 15 tot 20 minuten kan worden aangetoond of iemand het coronavirus heeft. Ook zijn er vier robots besteld die dagelijks 80.000 tests kunnen afnemen. Het aantal coronadoden in Spanje is in een etmaal met bijna een derde gestegen naar 1326. Het aantal patiënten neemt nog steeds toe en de testcapaciteit moet snel verder worden uitgebreid.

Medewerkers van het UMCG roepen iedereen op om écht binnen te blijven

"Sommige mensen zien dit blijkbaar als een grote vakantie en hebben lak aan de regels", zegt verpleegkundige Jolien Oosting tegen RTV Noord. "We zien nog steeds mensen gezellig winkelen en in het zonnetje zitten." Het leidt tot verbazing en onbegrip bij zorgmedewerkers. "Want", zegt Oosting, "als je nu binnen blijft, kunnen wij de grote toename van coronapatiënten straks beter aan."

Volgens Oosting voelde het applaus voor zorgpersoneel van afgelopen fantastisch, "Maar de échte waardering voelen we pas als je binnen blijft. Want dan verspreidt het virus zich minder snel."

Daarom maakte ze met haar collega's de foto met daarop de tekst: "Wij blijven hier binnen voor jullie. Blijven jullie binnen voor ons?" "Het is hopen dat het zo de mensen bereikt", zegt Oosting.

'Klappen is mooi, maar thuisblijven is de echte waardering'

500 tot 700 patiënten uit Noord-Brabant moeten worden overgeplaatst

De komende week moeten 500 tot 700 coronapatiënten van Brabantse ziekenhuizen naar ziekenhuizen buiten de provincie worden gebracht. Die inschatting maakt het Noord-Brabantse Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ), de organisatie die alle acute zorg coördineert.

Volgens het ROAZ is gebleken dat de capaciteit van de Brabantse ziekenhuizen, onder meer op de intensive care, onvoldoende is. Daarover luidden enkele ziekenhuizen gisteren de noodklok. Jan Kluytmans van het Amphia Ziekenhuis in Breda noemde toen een aantal van 1000 IC-patiënten dat de Brabantse ziekenhuizen de komende week kunnen verwachten.

Gisteren zijn zo'n veertig coronapatiënten vanuit Brabant overgeplaatst, en vandaag nog eens zestig. Het gaat zowel om patiënten die intensieve zorg hebben als om mensen die er minder slecht aan toe zijn. De overplaatsingen gebeuren in samenwerking met Defensie.

Brabantse coronapatiënten overgebracht naar andere ziekenhuizen in Nederland

Spijkers met Koppen begint 'We Zullen Doorgaan Challenge'

Het radioprogramma Spijkers met Koppen is begonnen met een 'We Zullen Doorgaan-Challenge' om heel Nederland te steunen in de onzekere tijd van het coronavirus. De klassieker van Ramses Shaffy werd tijdens de uitzending live gezongen door cabaretiers Hanneke Drenth, Aron Elstak, Kiki Schippers en Patrick Nederkoorn en op afstand zongen bekende Nederlanders als Paul de leeuw, Jeangu Macrooy en Simone Kleinsma vanuit hun huis mee.

Spijkers met Koppen roept iedereen op om mee te doen aan de challenge.

Radioprogramma Spijkers met Koppen begonnen met 'We Zullen Doorgaan-Challenge'

Turkije isoleert zich steeds meer

Turkije isoleert zich letterlijk van de rest van de wereld. Bovenop de reeds 20 verboden landen, stopt Turkije nu ook vluchten van en naar 46 andere landen.

Met de hoogwerker naar Thea's 100ste verjaardag

Bezoeken van woonzorgcentra is verboden. Maar lang zal ze leven-zingen vanuit een hoogwerker mag wel. De familie van Thea van Brandenburg in Arnhem heeft vandaag op die manier haar 100ste verjaardag gevierd.

"Echt heel bijzonder', reageert zoon Rob op Omroep Gelderland. "Ze zit op de derde verdieping en dan kunnen we in die hoogwerker toch nog wat direct oogcontact maken."

Thea van Brandenburg woont in woonzorgcentrum Klingelpoort, dat net als alle andere verpleeg- en verzorgingshuizen donderdag een bezoekverbod instelde. Zoon Rob zag dat aankomen en bracht woensdag nog even snel een paar slingers. Maar dat vond de rest van de familie niet voldoende. Kinderen, kleinkinderen en aanhang huurden een hoogwerker. Die werd vanmiddag keurig tot op Thea's hoogte getakeld. Daar zong de familie haar, op veilige afstand, toe.

73 nieuwe coronapatiënten op de intensive care

Vandaag liggen er 354 corona-patiënten op de intensive care, meldt de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Dat zijn er 73 meer dan een dag eerder. Van donderdag op vrijdag was er een soortgelijke stijging van 71 bezette 'corona-bedden' op de ic's.

Nieuw liveblog

We gaan verder in een nieuw liveblog. Lees hier het nieuws van eerder vandaag terug.