NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

637 besmettingen en 30 doden erbij in Nederland, drukte op strand en markten

 • In de afgelopen 24 uur zijn er in Nederland 30 mensen overleden aan het coronavirus, 354 patiënten liggen op de intensive care.
 • Minister Koolmees doet een moreel appèl op ondernemers om geen misbruik te maken van de compensatieregelingen van de overheid.
 • In België is het aantal coronadoden de afgelopen 24 uur bijna verdubbeld, Spanje telde ruim 300 doden erbij.
 • Hier lees je een overzicht van het belangrijkste coronanieuws van gisteren.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd, op deze kaart de maatregelen die Europese landen treffen en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
Liveblog gesloten
 • Nieuw liveblog

  We zijn gestart met een nieuw liveblog over het coronavirus, lees hier verder.

 • Kunnen wij iets leren van de corona-aanpak van China?

  Voor het eerst sinds het allereerste begin van de corona-uitbraak zijn in de Chinese stad Wuhan geen nieuwe besmettingen gemeld. Dat meldden Chinese gezondheidsautoriteiten donderdag. Dat wordt nu voorzichtig gevierd in China.

  Het land voerde zeer strenge maatregelen in om verdere verspreiding tegen te gaan. Die aanpak lijkt te werken. Maar er is ook wantrouwen over cijfers van de Chinese overheid. Een deel van de daling wordt mogelijk veroorzaakt doordat de Chinese overheid minder of geen tests meer laat uitvoeren. En hoe duurzaam is het Chinese succes?

  In deze video gaat NOS op 3 terug naar het begin van de uitbraak, hoe China reageerde en of daar lessen uit te leren zijn voor Nederland:

 • 73 nieuwe coronapatiënten op de intensive care

  Vandaag liggen er 354 corona-patiënten op de intensive care, meldt de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Dat zijn er 73 meer dan een dag eerder. Van donderdag op vrijdag was er een soortgelijke stijging van 71 bezette 'corona-bedden' op de ic's.

  NOS
 • NS-directeur Van Boxtel waarschuwt om afstand te blijven houden in de treinen

  Volgens Van Boxtel blijven de treinen rijden zodat mensen in vitale functies naar hun werk kunnen en zijn ze niet bedoeld voor dagjesmensen. "Als we totale lock down willen vermijden moeten we verantwoordelijkheid nemen", zegt hij.

 • Omroepen en de coronacrisis

  Eerder deze week schreef hoofdredacteur Marcel Gelauff al over hoe NOS Nieuws omgaat met de coronacrisis. Ook de regionale omroepen hebben hun werkwijze moeten aanpassen. Veel mensen werken thuis, maar wel met het besef dat het journalistieke werk door moet gaan. Of zoals hoofdredacteur Sandrina Hadderingh van Omroep Gelderland het verwoordt: "Gek genoeg zijn het voor journalisten interessante tijden, nu moeten we het doen." Lees in dit stuk meer over hoe de coronacrisis regionale omroepen raakt, en welke afwegingen zij maken.

 • Wereldkampioenschap ijshockey geannuleerd vanwege corona-uitbraak

 • Corona-update 21 maart

  NOS
 • D66 Ede kwaad op college over weigeren langere openingstijden supermarkten op zondag

  D66-fractievoorzitter Stephen Neijenhuis uit Ede heeft zich op Twitter opgewonden over de christelijke partijen in het college die zich verzetten tegen langere openingstijden op zondag van supermarkten in Ede.

  Zijn bericht heeft succes gehad want inmiddels is geregeld dat supermarkten in Ede stad morgen bij wijze van uitzondering tussen 8.00 - 20.00 uur open mogen gaan. Ook supermarkten in de buitendorpen mogen als ze dat willen open. Normaal mogen supermarkten in Ede-Stad op zondagen tussen 12.00 en 17.00 uur open zijn.

 • Vanaf volgende week bevallen in een hotelkamer in Uden

  Nu het in ziekenhuizen in Noord-Brabant alle hens aan dek is vanwege de zorg voor coronapatiënten, kunnen zwangere en gezonde vrouwen minder goed terecht wanneer ze in het ziekenhuizen willen bevallen.

  De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) bedacht samen met de verzekeraars CZ en VGZ een geboortecentrum in het Van der Valk hotel in Uden om poliklinisch bevallen toch mogelijk te maken. Het geboortecentrum gaat aanstaande week al open en krijgt dezelfde faciliteiten en apparatuur als een normale poliklinische bevalkamer in een ziekenhuis.

  Vrouwen die vanwege een medische indicatie in een ziekenhuis moeten bevallen kunnen op dit moment in heel Nederland nog gewoon in het ziekenhuis terecht.

 • Oproep politie Rotterdam: ga niet hangen met elkaar

 • Zwitserland moet alle zeilen bijzetten

  In Zwitserland is het aantal besmettingen opgelopen tot 6113. Er zijn 56 mensen aan covid-19 overleden. Vooral het zuidelijke kanton Ticino, dat grenst aan Italië, krijgt het zwaar te verduren. De autoriteiten zeggen dat de ziekenhuizen het er nog aankunnen.

  Daniel Koch van de Zwitserse variant van het RIVM zegt dat Zwitserland veel beter voorbereid is dan Italië. Hij verwacht binnen een week dat het aantal besmettingen afvlakt. In Zwitserland geldt het advies binnen te blijven, behalve als je niet thuis kunt werken of om levensmiddelen of medicijnen te kopen. Er mogen niet meer dan vijf mensen bij elkaar zijn. Scholen, veel winkels en cafés zijn dicht.

 • 'Repatriëring Nederlanders verloopt voorspoedig'

  De repatriëring van Nederlanders verloopt voorspoedig, melden verschillende reisorganisaties. De laatste reizigers met een pakketreis, dus een complete vakantie, worden opgehaald vanuit verschillende locaties. Reisorganisaties als TUI, Sunweb en Corendon voeren dit weekend de laatste verwachte repatriëringsvluchten uit.

  Volgens de ANVR zijn er wel nog Nederlanders in plukjes her en der verspreid. "Het terughalen van deze mensen is nog wel een opgave, want velen van hen zijn gestrand in Marokko en verschillende Zuid-Amerikaanse landen", zegt directeur Frank Oostdam. "Voor de Nederlanders die nog in het buitenland vastzitten wordt per geval bekeken hoe zij het snelst gerepatrieerd kunnen worden in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken."

  Vast op schepen

  Transavia heeft vandaag vier extra geplande repatriëringsvluchten uit Spanje en Portugal. Morgen nog eens drie vanuit de Canarische Eilanden. De luchtvaartmaatschappij geeft aan tot en met in elk geval 15 april niet meer te vliegen, met uitzondering van repatriëringsvluchten.

  "Morgen worden de laatste extra geplande vluchten uitgevoerd," zegt een woordvoerder. "Als er nog Nederlanders op bepaalde plekken zijn, dan voeren we extra vluchten uit om hen op te halen." Dat het niet altijd makkelijk is schetst Steven van der Heijden, directeur van Corendon. "Zo zitten er nog Nederlanders vast op schepen die in principe begin volgende week aanmeren in Italië en Frankrijk. Het is dan lastig repatriëren, want die landen zijn in lockdown."

  Volgens TUI zijn de repatriëringsvluchten een race tegen de klok. "Landen sluiten hun grenzen en we proberen Nederlanders voor die tijd terughalen. Het is een uitdagende logistieke operatie", aldus een woordvoerder.

 • Steeds grotere vraagtekens achter Spelen

  Dichte sportscholen, afgelaste trainingen en geen officiële wedstrijden meer. De sportwereld staat sinds een week echt helemaal stil. Veel topsporters proberen op hun eigen manier in vorm te blijven. Of ze proberen zich op een andere manier nuttig te maken. Zoals golfer Joost Luiten, die bijklust op de golfbaan van zijn schoonouders in Zandvoort.

  Maar hoe lang zo'n sportloze periode vol is te houden? "Drie weken is gemiddeld wel de maximale tijd om niet je normale trainingen te volgen", zegt fysiotherapeut Leo Echteld van sportmedisch centrum Fysiomed in Amsterdam. Ondertussen zegt het mondiale antidopingbureau WADA steeds meer moeite te hebben om op volle kracht te functioneren en dreigen er allerlei andere praktische problemen, bijvoorbeeld als het gaat om het doorgaan van de Spelen in Tokio eind juli.

  Met nog geen zicht op het einde van de coronacrisis groeit daarom de roep om duidelijkheid. Zowel het IOC als Japan benadrukt dat afgelasting of uitstel nog niet op tafel ligt, maar sporters en sportbonden twijfelen eraan hoe realistisch die houding is. Het Braziliaans olympisch comité en de Amerikaanse zwembond willen de Spelen verplaatsen naar 2021 en vandaag pleitte sportersvakbond World Players Association voor een dialoog met het IOC over uitstel van de Spelen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Golfer Luiten heeft tijdelijke bijbaan bij schoonouders
 • Drukte op strand en duinen

  Het is druk op het strand in Zandvoort en in de Kennemerduinen. De politie heeft grote mobiele matrixborden op het strand in Zandvoort geplaatst. Op de borden wordt gewaarschuwd om je te houden aan de coronamaatregelen. De strandpaviljoens en toiletten in Zandvoort zijn wel gesloten.

  George Brouwer
  NOS
 • Drive-through bakker

  Hij is een beetje huiverig voor direct contact met zijn klanten, en daarom heeft de Middelburgse bakker Ruben Goedhart een 'veilige' oplossing bedacht. Hij legt het brood klaar in een grote loods op een bedrijventerrein. Zijn klanten kunnen met hun auto de loods door en het (vooraf bestelde) brood meenemen.

  "Online kun je een bestelling plaatsen. Het enige wat je hoeft te doen is het op te halen. Je hoeft de auto niet uit", aldus Goedhart tegenover Omroep Zeeland. "Zo kan de kwetsbare doelgroep toch levensmiddelen op een veilige manier in huis halen."

  Echt nieuw is het idee niet. Goedhart werkte vlak voor de jaarwisseling ook al met een zogenoemde drive-through. Maar toen verkocht hij oliebollen en appelflappen. De broodloods is deze week elke werkdag en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur open. Als er genoeg klanten zijn, verlengt de bakker de proef.

  Omroep Zeeland