liveblog
NOS NieuwsAangepast

Openingsweekend MotoGP afgelast, RIVM: scholen kunnen openblijven

  • In Nederland zijn nu tien mensen positief getest op het coronavirus.
  • Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem is gesloten vanwege corona. Een patiënt die in het ziekenhuis lag, blijkt besmet.
  • Tientallen Nederlanders al dagenlang in quarantaine in Verenigde Arabische Emiraten.
  • Bekijk ook onze coronakaart, explainer en krijg antwoord op je vragen in de collectie.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Hierbij sluiten we het liveblog. Over nieuwe ontwikkelingen zullen wij uiteraard berichten via al onze kanalen.

Virologen: uitbraken nu nog beheersbaar

Een wijdverspreide uitbraak in Nederland is nog te voorkomen, zegt viroloog Mariet Feltkamp van het LUMC. Dat denkt hoogleraar Ira Helsloot ook, maar hij verwacht dat dat snel gaat veranderen. "Als er meer besmettingen plaatsvinden die niet meer gekoppeld zijn aan reizen, zoals aan Noord-Italië, dan is de kans verkeken dat je het virus kunt beheersen. Dat moment is heel erg dichtbij." Volgens Helsloot moet in dat geval de focus komen te liggen op behandelen en niet op het indammen van bestrijding.

Italiaanse regering kondigt decreet aan: geen evenementen, geen publiek bij wedstrijden

De Italiaanse regering wil zo verdere verspreiding van het coronavirus voorkomen. De maatregel geldt voor grote evenementen en sportwedstrijden in de getroffen regio's in het noorden van het land.

MotoGP in Qatar afgelast

Het openingsweekend en de geplande motorrace in Qatar op 8 maart gaan niet door. Vanwege de uitbraak van het virus moet iedereen die uit Italië komt of daar de afgelopen 2 dagen is geweest, zeker 14 dagen in quarantaine blijven. Er doen veel Italiaanse teams mee aan de MotoGP.

De Moto2 en Moto3 vinden vooralsnog wel plaats.

CDA-Kamerlid kritisch over protocol

CDA-Kamerlid Joba van den Berg deelt op Twitter een brief van minister Bruins, waaruit zou blijken dat het protocol niet overal direct is aangepast.

Situatie in hotel Abu Dhabi 'chaotisch maar gelaten'

Tientallen Nederlanders zitten al dagenlang in quarantaine in een hotel in de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens een Nederlander daar met wie de NOS sprak, wordt er slecht gecommuniceerd. Gisteren kreeg hij te horen dat hij mocht vertrekken, na het uitchecken moest hij terug naar zijn hotelkamer zonder ramen en balkon.

Vandaag mochten enkele mensen, onder wie twaalf Nederlanders, het hotel verlaten nadat ze negatief waren getest.

RIVM: scholen kunnen gewoon openblijven

Het RIVM krijgt veel vragen binnen, onder meer of de scholen gesloten moeten blijven vanwege het coronavirus. Dat is niet nodig, schrijft het instituut op Twitter.

Kinderen die terug zijn gekomen uit een gebied waar COVID-19 heerst, moeten thuisblijven en goed uitzieken bij koorts en verkoudheid, luidt het advies.

Nieuwe cijfers WHO: 87.000 besmettingen, 3000 sterfgevallen

Wereldwijd zijn meer dan 87.000 mensen besmet met het coronavirus, 3000 mensen zijn overleden als gevolg daarvan. Dat blijkt uit de laatste cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie.

In China, waar de uitbraak begon, liggen de aantallen nog steeds ver boven andere landen. Het aantal landen waar het virus opduikt, neemt dagelijks toe.

Besmettingen in Duitsland verdubbeld

Het aantal besmettingen in Duitsland is gestegen tot 129, meldt de Duitse overheid. Gisteren stond het aantal besmettingen nog op 66. In de deelstaat Noordrijn-Westfalen, die grenst aan Nederland, kwamen er veel besmettingsgevallen bij die worden gelinkt aan het carnaval in de plaats Gangelt.

Uit angst dat gebieden worden afgesloten, zijn veel mensen aan het hamsteren geslagen, met lege schappen als gevolg.

Beatrixziekenhuis had 'geen reden om op corona te testen'

Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis is er wel over gesproken om de patiënte op corona te testen, maar was er geen aanleiding toe.

Iedereen die met haar in contact is geweest, wordt nu in kaart gebracht.

Beatrixziekenhuis: patiënt niet in risicogebied geweest

Dodental in Italië stijgt naar 34

De Italiaanse autoriteiten meldden 5 nieuwe sterfgevallen, waarmee het aantal doden als gevolg van de besmettingen is opgelopen naar 34.

Zo'n 1600 mensen zijn besmet, vooral in de noordelijke regio's Lombardije en Veneto.

'Sluiting Beatrixziekenhuis moet verdere besmettingen in de regio voorkomen'

De patiënte die in het ziekenhuis in Gorinchem lag, is een 49-jarige vrouw uit het Brabantse Nieuwendijk. Ze lag een week in het Beatrixziekenhuis met luchtwegklachten en is daar apart verpleegd. Ze is naar het Erasmus MC gebracht omdat haar gezondheid achteruitging. Daar werd vastgesteld dat ze besmet is met het coronavirus.

Het Beatrixziekenhuis heeft in overleg met het RIVM en de GGD besloten tot een opnamestop.

Directeur Beatrixziekenhuis: 'We willen geen enkel risico nemen'

Eerste besmettingen bevestigd op Caribische eilanden

Het Franse echtpaar dat op de luchthaven van Sint Maarten uit de rij werd gehaald op verdenking van corona, is inderdaad besmet. Het stel is naar een ziekenhuis in Marigot gebracht. Hun gezondheid is niet verontrustend. Ook hun zoon, bij wie ze op bezoek waren, is positief getest. Hij moet nu in zijn huis blijven.

Op het eiland zijn vandaag twee mensen van wie vermoed wordt dat ze besmet zijn, in quarantaine geplaatst.

Oostenrijk stuurt groep Duitse scholieren terug

Oostenrijk heeft aan de grens een groep scholieren uit de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen tegengehouden, omdat een van hen symptomen van een coronabesmetting heeft. Van het meisje is bekend dat ze contact heeft gehad met een coronapatiënt. Ze is in een ziekenhuis in Beieren opgenomen. Van daar wordt ze met een ambulance naar Aken gebracht.

De rest van de scholieren gaat met de bus terug naar huis.

Besmette man uit Drenthe in thuisisolatie

Tijdens een persconferentie vertelde burgemeester Bert Bouwmeester van de gemeente Coevorden dat vanmiddag de besmetting is bevestigd van een inwoner uit zijn gemeente. Deze man van middelbare leeftijd woont in het Drentse dorp Dalen. Ook zijn partner is getest, het is nog niet duidelijk of die ook besmet is.

De man was tijdens de carnaval in Tilburg en is niet in het buitenland geweest. Hij zit in thuisisolatie en het gaat "redelijk goed" met hem.

Ziekenbezoek vertrekt bij Beatrixziekenhuis

Mensen die op ziekenbezoek waren in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem vertrekken vanwege de bezoekerstop die is ingelast. "Ik was op ziekenbezoek bij mijn vrouw en ben maar snel weggegaan", zegt een man tegen verslaggever Maino Remmers. "Ik mocht blijven tot 21.00 uur, maar wilde niet het risico nemen dat ik daarna zou moeten blijven."

Verplegend personeel mag wel in en uit het ziekenhuis. Een medewerkster: "Er ontstond wel enige commotie toen ouders niet meer bij hun zieke kind mochten kijken." Er zijn linten om het ziekenhuis gespannen, een portier houdt bezoekers tegen.

De toegangen naar het Beatrixziekenhuis zijn afgesloten

Patiënt opgenomen in speciale isolatiekamer Erasmus MC

De patiënt die sinds vrijdag in het Erasmus MC lag, verblijft in een geïsoleerde ruimte in het Rotterdamse ziekenhuis. Het gaat om de patiënt die eerder in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem lag, dat nu tot nader order gesloten is. Medisch en verpleegkundig personeel nemen beschermende maatregelen wanneer ze de patiëntenkamer binnengaan.

Patiënten en bezoekers kunnen het ziekenhuis veilig bezoeken, aldus het Erasmus MC.

Eerste besmettingsgevallen in Tsjechië bevestigd

Bij drie mensen is de besmetting met het coronavirus vastgesteld. Twee van hen zijn in Noord-Italië geweest. De derde is een Amerikaanse studente die in Tsjechië studeert.

Ze zijn in quarantaine geplaatst.

PVV wil plenair debat over coronavirus

PVV-kamerlid Chris Jansen wil dat het debat komende dinsdag plaatsvindt.

RIVM: meerdere patiënten bezochten carnaval in Tilburg

De patiënt uit Coevorden vierde drie dagen carnaval in Tilburg. De man uit Loon op Zand bij wie als eerste het virus werd vastgesteld was ook bij de feestelijkheden in de stad en werd daar met gezondheidsklachten opgenomen.

Ook is een vrouw uit Tilburg besmet, zij bezocht ook het carnaval in haar woonplaats. Het RIVM benadrukt dat huisartsen en ziekenhuizen in de regio niet meer gevallen hebben gezien van koorts en longontsteking. Ook is nog niet duidelijk of de patiënten in Tilburg zijn besmet.

RIVM: Patiënt uit Coevorden vierde drie dagen carnaval in Tilburg

Minister Bruins: blijf bij luchtwegklachten een dagje thuis

Minister Bruins voor Medische Zorg adviseert mensen die in China, Zuid-Korea, Iran en Singapore zijn geweest, uit voorzorg thuis te blijven bij luchtwegklachten. ook bij lichte klachten. Dat advies geldt ook voor mensen die in deze provincies in Noord-Italië waren: de Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië.

In de persconferentie leek de minister het te hebben over iedereen met lichte klachten. Op de site van het RIVM wordt dit advies toegespitst op "mensen die in een van de gebieden zijn geweest waar het coronavirus heerst".

RIVM: Nu 10 patiënten besmet in Nederland

Er zijn drie nieuwe besmettingen bijgekomen, daarmee komt het totaal op tien.

De besmettingen zijn in Amsterdam, Loon op Zand de omgeving van Tilburg, Delft, Gorinchem en Coevorden.

Beatrixziekenhuis in Gorinchem op slot

Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem is gesloten. "We kunnen geen bezoekers ontvangen en geen nieuwe patiënten", zegt een woordvoerder. "Mensen die binnen zijn blijven binnen."

Medewerkers kunnen nog wel in en uit het ziekenhuis. De woordvoerder zegt niet waarom, maar verwijst naar de persconferentie die het RIVM over het coronavirus.

Het crisisteam van de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid is bijeen in verband met het virus.

RIVM: Beatrixziekenhuis dicht vanwege coronavirus

Twaalf nieuwe besmettingen in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië zijn twaalf nieuwe besmettingen ontdekt. Dat zeggen de Britse autoriteiten. Het totaal aantal besmettingen komt hiermee op 35.

De drie nieuwe gevallen zijn directe contacten van een persoon van wie de besmetting bekend was. Zes zijn er onlangs in Italië geweest en twee in Iran. Van een is het niet duidelijk hoe hij of zij besmet kon raken.

Louvre dicht wegens coronavirus

Het personeel van het Louvre heeft besloten tijdelijk het werk neer te leggen uit vrees voor het coronavirus. Het museum is voorlopig dicht.

De medewerkers kwamen vanochtend bij elkaar om om te praten over de ontwikkelingen rond het virus. Na een bijeenkomst van drie uur werd er gestemd voor tijdelijke sluiting.

Een woordvoerder van het Franse museum benadrukt dat dit een keuze is van het personeel en dat het niet gaat om een opdracht vanuit het ministerie van Volksgezondheid. Dat besloot eerder dat bijeenkomsten met meer dan 5000 mensen zijn verboden.

Zuid-Koreaanse leger ingezet

Zuid-Korea heeft de hulp van het leger ingeroepen bij de bestrijding van het coronavirus. Het leger wordt onder meer ingezet voor het desinfecteren van straten en het helpen inrichten van ziekenhuizen.

Zuid-Koreaanse leger ingezet bij bestrijding coronavirus

Tientallen Nederlanders in Abu Dhabi in quarantaine

In Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, moeten 45 Nederlanders in quarantaine. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zojuist bekendgemaakt. Hoe lang precies is nog niet duidelijk.

De Nederlanders zijn verspreid over drie hotels. De Nederlandse ambassade in Abu Dhabi probeert contact met ze te leggen. Met "een handvol" is dat gelukt.

De wielrenners en staf van Jumbo-Visma, die samen met andere wielerploegen vastzaten in een hotel in Abu Dhabi vanwege het virus, mogen vandaag terug naar Nederland. Alle renners die deelnamen aan de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten zijn getest op het coronavirus nadat bij twee Italiaanse stafleden van een wielerploeg besmetting met het virus was vastgesteld.

Persconferentie RIVM

In verband met de ontwikkelingen rond het coronavirus geeft het RIVM om 15.30 uur een persconferentie. De persconferentie zal live te zien en te horen zijn bij de NOS op NPO1, NPO Nieuws, Facebook, YouTube en NPO Radio 1.

Raad van Moskeeën: 'Volg adviezen RIVM'

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) roept moskeeën op de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op te volgen. Moskeebestuurders worden verzocht in contact te blijven met de GGD en het gemeentebestuur om te bepalen of het belangrijke vrijdagmiddaggebed kan doorgaan. "Dat geldt ook voor de weekendscholen", zegt een woordvoerder van de RMMN in een verklaring.

Ook wijst RMMN op de gebruikelijke maatregelen als handen wassen, hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog en het gebruik van papieren zakdoekjes.

Tijdelijke huisartsenpost in Gangelt

In Gangelt in de Duitse regio Heinsberg, net over de grens bij Sittard, wordt gewerkt aan een tijdelijke huisartsenpost in een plaatselijke sporthal. Sinds afgelopen week zijn in Gangelt alle huisartspraktijken gesloten, omdat ook enkele artsen en ander personeel in de praktijk onder quarantaine staan.

Het totale aantal besmettingen in Duitsland ligt op 117, waarvan 65 in de regio Heinsberg. Volgens de verantwoordelijk regiobestuurder is de piek in het aantal besmettingen nog niet bereikt.

In Gangelt woont de man met wie de vele besmettingen aan de Duitse kant van de grensregio begonnen. Hij vierde vorige week carnaval. Daarom zijn rond de 300 mensen die in zijn buurt zijn geweest in quarantaine geplaatst. Voor wie geen ziekteverschijnselen heeft, loopt de quarantaine vandaag af.

Meer dan 50 doden in Iran

Het dodental door de uitbraak van het coronavirus in Iran is opgelopen, net als het aantal besmettingen. Tot nu toe overleden volgens de regering 54 mensen aan het virus, 978 raakten besmet. Nergens buiten China stierven zo veel mensen aan het virus als in Iran.

Iran dreigt verder geïsoleerd te raken door het coronavirus. De meeste grenzen met de buurlanden zijn gesloten en veel vluchten naar het buitenland zijn gecanceld.

'Corona hakt fors in op economie'

De uitbraak van het coronavirus gaat Nederland economische groei kosten, zegt Hans de Boer, voorzitter van de werkgeversbond VNO-NCW. In het praatprogramma WNL op Zondag combineerde De Boer de economische lasten van corona met die van de brexit en de stikstofproblemen. Die optelsom leidt tot "een mager economisch jaar, maar we gaan niet het loodje leggen".

In plaats van de verwachte 1 procent groei denkt De Boer dat Nederland enkele tienden van procentpunten lager uitkomt, tussen de 0,5 en 1 procent.

Belgische coronapatiënt was op zakenreis in Frankrijk

De tweede coronapatiënt in België is een vrouw die afgelopen week terugkeerde van zakenreis uit een Franse regio waar veel besmettingen waren. Dat heeft de minister van Volksgezondheid bekendgemaakt tijdens een persconferentie. "De patiënt in kwestie vertoont milde klachten maar verkeert verder in goede gezondheid." De vrouw trok zelf aan de bel toen ze klachten kreeg als keelpijn en koorts.

In het land was het virus eerder al opgedoken, maar die patiënt is al genezen.

Coronapatiënte Delft had contact met een tiental mensen

De 23-jarige vrouw uit Delft had de afgelopen dagen contact met een tiental mensen. Dat zeggen directeur Annette de Boer en arts Johan Versteegen van de GGD Haaglanden tegen Omroep West. "We hebben die mensen goed in beeld. Mochten zij nu of de komende dagen ook klachten krijgen, dan worden ook zij getest", zegt De Boer.

Zaterdagavond werd bekend dat de vrouw besmet is met het coronavirus. De gemeente Delft meldt dat de vrouw studeert aan de Technische Universiteit Delft. Ze zit op dit moment in thuisisolatie. "Het gaat redelijk goed", zegt Versteegen. "Ze heeft geen koorts meer, is nog wel aan het hoesten. Ze is aan de beterende hand."

De vrouw is op 24 februari teruggekomen van vakantie in de Italiaanse regio Lombardije en heeft toen ze klachten kreeg de huisarts gebeld.

Volgens de GGD heeft ze "volgens het boekje gehandeld":

GGD: 'Patiënt Delft handelde volgens het boekje'

Italië steekt 3,6 miljard in steun economie

Italië heeft 3,6 miljard euro uitgetrokken voor extra maatregelen ter ondersteuning van de economie. Dit heeft de minister van Financiën, Roberto Gualtieri, aangekondigd in een gesprek met de krant La Repubblica.

Het coronavirus dreigt Italië economisch nog verder in de problemen te brengen. De Italiaanse regering vreest dat het bruto binnenlands product in de eerste helft van dit jaar 1 tot 3 procent krimpt. Italië ligt al jaren onder vuur wegens de oplopende staatsschuld. Daarom wordt er deze week nog overlegd met Europese ministers over de plannen.

Italië is zwaar getroffen door het virus. Van de bijna 1500 gevallen in Europa, zijn er 1128 in Italië geconstateerd. 29 mensen zijn aan de gevolgen van het virus overleden.

Frankrijk doet zoenen in de ban

De Franse minister van Volksgezondheid heeft zijn landgenoten opgeroepen te stoppen met elkaar te kussen of innig te knuffelen. Het is een van de maatregelen om verspreiding van het nieuwe coronavirus in het land te voorkomen.

Eerder werd al opgeroepen elkaar niet meer de hand te schudden. De Franse regering heeft de halve marathon van Parijs, die vandaag zou worden gehouden, afgelast. Ook bijeenkomsten met meer dan 5.000 mensen zijn verboden.

In Frankrijk zijn 100 besmettingen geteld. Twee mensen zijn tot nu toe als gevolg van het virus overleden.

Tweede coronabesmetting in België

Opnieuw is iemand in België positief getest op het coronavirus. Dat heeft de Belgische minister van Volksgezondheid zojuist bekendgemaakt.

Klein groepje lopers bij start marathon Tokio

Een grote teleurstelling voor 38.000 hardlopers die vandaag zouden meedoen aan de marathon van Tokio. Vorige week werd bekend dat de marathon werd afgelast voor recreatieve lopers. Topatleten, van wie sommigen de marathon gebruiken als een laatste kans om zich te plaatsen voor de Spelen, mochten wel komen.

De renners die nu meelopen, vormen een klein clubje bij de start, zo is op deze foto te zien (links dit jaar, rechts vorig jaar):

Ook Ierland meldt besmetting

Ierland heeft de eerste besmetting met het coronavirus gemeld. Het gaat om een man die net is teruggekeerd uit het noorden van Italië. Daar heeft hij waarschijnlijk het virus opgelopen.

In onze coronakaart vind je het actuele overzicht van landen waar het coronavirus is vastgesteld.

NASA: minder luchtvervuiling in China

Satellietbeelden van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA laten zien dat de luchtvervuiling in China drastisch is gedaald. NASA zegt dat dat tenminste voor een deel komt door het stilleggen van fabrieken vanwege de uitbraak van het virus.

Hoewel NASA altijd rond het Chinees nieuwjaar een daling ziet, is dit wel uitzonderlijk. "Dit is meer dan een vakantie-effect of een daling die te maken heeft met weersomstandigheden", zegt een onderzoeker van de ruimtevaartorganisatie. "We zagen ook een daling rond de Olympische Spelen in Peking, in 2008. Maar dat was vooral rond te stad te zien. Na de Spelen nam de vervuiling weer toe."

NASA gaf twee kaarten vrij om de duidelijke verschillen te laten zien. De eerste kaart toont hoe Peking en Shanghai de eerste drie weken van januari bedekt waren met vervuilde lucht. De kaart van februari laat zien dat die vervuiling is verminderd:

Links januari, rechts februari

NASA vergeleek ook de eerste twee maanden van vorig jaar met januari en februari van dit jaar:

Quarantaine Duitse feestvierders ten einde

De quarantaine van honderden mensen in Heinsberg in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, is voorbij. Zo'n 300 mensen die 15 februari een carnavalsevenement hadden bijgewoond in het dorp Gangelt, vlak over de Nederlandse grens, hoeven niet meer thuis te blijven.

Aanleiding voor de maatregelen was de besmetting van een 47-jarige deelnemer aan het evenement. Hij is de eerste coronapatiënt in de Duitse deelstaat en zijn gezondheidstoestand is nog steeds slecht. Het is niet bekend waar hij het virus heeft opgelopen.

Aantal besmettingen in Zuid-Korea opnieuw gestegen

Zuid-Korea meldt dat nog eens 210 personen in het land positief zijn getest op het coronavirus, waarmee het totale aantal besmette personen in het land stijgt naar 3736. De meeste besmettingen worden gelinkt aan kerkgemeenschap Shincheonji in Daegu, de vierde stad van het land.

Annuleringen in Maastricht

Hotels en restaurants in en om Maastricht hebben de eerste annuleringen binnen vanwege het coronavirus, schrijft 1Limburg. Het gaat om afzeggingen van overwegend buitenlandse gasten die volgende week naar kunstbeurs TEFAF zouden komen. Vooral oudere gasten en Italianen hebben afgezegd.

Hoewel er in Maastricht nog geen besmettingen zijn gemeld, verwacht de organisatie van de kunstbeurs toch minder gasten. In de Duitse regio Heinsberg, die grenst aan Limburg, zijn tientallen besmettingen geteld.

Renners maken zich zorgen om coronavirus, maar stappen gewoon op de fiets

Ook al wordt er in Vlaanderen dit weekend gewoon gefietst, in het wielerpeloton zijn er wel degelijk zorgen om het coronavirus. "Het belangrijkste gespreksonderwerp is natuurlijk dat virus", zegt Niki Terpstra. Ook hij voelt zich niet prettig bij alle heersende onzekerheid.

Vandaag staat Kuurne-Brussel-Kuurne op het programma en stappen de renners gewoon op de fiets. Er worden door ploegen wel extra maatregelen genomen om de kansen op besmetting zo klein mogelijk te maken.

De laatste twee etappes van de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten werden deze week geschrapt. Renners zitten in quarantaine nadat bij twee Italiaanse stafleden het virus werd vastgesteld.

Sommige renners maken zich zorgen over de april-klassiekers:

'Leef alsof het je laatste dag is, morgen is er misschien geen koers meer'

Maatregelen tijdens zondagsvieringen

De Rooms-Katholieke Kerk treft vandaag maatregelen tijdens de zondagsmis. Zo mogen kerkgangers elkaar geen hand geven en mag een hostie alleen in de hand worden uitgereikt en niet op de tong. Er wordt geen gebruikgemaakt van wijwater.

Ook in de protestantse kerk wordt geadviseerd geen handen te schudden of te drinken uit een gezamenlijke beker tijdens het avondmaal. In beide kerkgemeenschappen gelden de gebruikelijke richtlijnen, zoals handen wassen en hoesten in de elleboog.

Zuid-Koreaanse sekteleden zijn in Wuhan geweest

Een aantal leden van de omstreden Zuid-Koreaanse kerkgemeenschap Shincheonji is in januari in Wuhan geweest. Dat zegt de Zuid-Koreaanse tegenhanger van het RIVM, meldt persbureau Reuters.

In de Chinese miljoenenstad Wuhan werd het nieuwe coronavirus in december voor het eerst vastgesteld. De meeste Zuid-Koreaanse coronapatiënten zijn lid van de Shincheonji-kerk, die wordt beschouwd als een sekte. Meer dan 3500 mensen in Zuid-Korea hebben het virus, waarmee het land na China het zwaarst getroffen is.

Zuid-Korea test zo'n 200.000 leden van de gemeenschap. Ook de leider van de sekte, Lee Man-hee, zal worden getest. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap zit hij in zijn huis in de buurt van Seoul in quarantaine.

WK shorttrack niet in dit seizoen

Het wereldkampioenschap shorttrack dat in Zuid-Korea gehouden zou worden, gaat ook niet door op een ander moment in maart of april. De internationale schaatsunie (ISU) bekijkt de komende weken of het toernooi in oktober kan worden gehouden. Volgens de ISU is er te veel onzekerheid over de verspreiding van het coronavirus en een andere locatie vinden is lastig.

Grootste stijging besmettingen China in een week

In China zijn gisteren 573 mensen besmet met het coronavirus. Dat is de grootste stijging in een week tijd, blijkt uit cijfers van de nationale gezondheidsautoriteiten. In Australië is voor het eerst iemand overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het is een man van 78 die op het cruiseschip Diamond Princess zat bij Japan.

Gisteravond werd bekend dat een 23-jarige vrouw uit Delft ook besmet is met het virus. Ze zit thuis in quarantaine. De vrouw heeft het virus waarschijnlijk opgelopen in Lombardije, de Noord-Italiaans regio waar honderden mensen het virus hebben. Ook in Rotterdam is een verdenking van een nieuwe besmetting met het coronavirus. Een eerste test was positief, de uitslag van de tweede test volgt later vandaag. De man of vrouw is opgenomen in het Erasmus Medisch Centrum.