NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Openingsweekend MotoGP afgelast, RIVM: scholen kunnen openblijven

 • In Nederland zijn nu tien mensen positief getest op het coronavirus.
 • Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem is gesloten vanwege corona. Een patiënt die in het ziekenhuis lag, blijkt besmet.
 • Tientallen Nederlanders al dagenlang in quarantaine in Verenigde Arabische Emiraten.
 • Bekijk ook onze coronakaart, explainer en krijg antwoord op je vragen in de collectie.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Hierbij sluiten we het liveblog. Over nieuwe ontwikkelingen zullen wij uiteraard berichten via al onze kanalen.

 • Virologen: uitbraken nu nog beheersbaar

  Een wijdverspreide uitbraak in Nederland is nog te voorkomen, zegt viroloog Mariet Feltkamp van het LUMC. Dat denkt hoogleraar Ira Helsloot ook, maar hij verwacht dat dat snel gaat veranderen. "Als er meer besmettingen plaatsvinden die niet meer gekoppeld zijn aan reizen, zoals aan Noord-Italië, dan is de kans verkeken dat je het virus kunt beheersen. Dat moment is heel erg dichtbij." Volgens Helsloot moet in dat geval de focus komen te liggen op behandelen en niet op het indammen van bestrijding.

 • Italiaanse regering kondigt decreet aan: geen evenementen, geen publiek bij wedstrijden

  De Italiaanse regering wil zo verdere verspreiding van het coronavirus voorkomen. De maatregel geldt voor grote evenementen en sportwedstrijden in de getroffen regio's in het noorden van het land.

 • MotoGP in Qatar afgelast

  Het openingsweekend en de geplande motorrace in Qatar op 8 maart gaan niet door. Vanwege de uitbraak van het virus moet iedereen die uit Italië komt of daar de afgelopen 2 dagen is geweest, zeker 14 dagen in quarantaine blijven. Er doen veel Italiaanse teams mee aan de MotoGP.

  De Moto2 en Moto3 vinden vooralsnog wel plaats.

 • CDA-Kamerlid kritisch over protocol

  CDA-Kamerlid Joba van den Berg deelt op Twitter een brief van minister Bruins, waaruit zou blijken dat het protocol niet overal direct is aangepast.

 • Situatie in hotel Abu Dhabi 'chaotisch maar gelaten'

  Tientallen Nederlanders zitten al dagenlang in quarantaine in een hotel in de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens een Nederlander daar met wie de NOS sprak, wordt er slecht gecommuniceerd. Gisteren kreeg hij te horen dat hij mocht vertrekken, na het uitchecken moest hij terug naar zijn hotelkamer zonder ramen en balkon.

  Vandaag mochten enkele mensen, onder wie twaalf Nederlanders, het hotel verlaten nadat ze negatief waren getest.

 • RIVM: scholen kunnen gewoon openblijven

  Het RIVM krijgt veel vragen binnen, onder meer of de scholen gesloten moeten blijven vanwege het coronavirus. Dat is niet nodig, schrijft het instituut op Twitter.

  Kinderen die terug zijn gekomen uit een gebied waar COVID-19 heerst, moeten thuisblijven en goed uitzieken bij koorts en verkoudheid, luidt het advies.

 • Nieuwe cijfers WHO: 87.000 besmettingen, 3000 sterfgevallen

  Wereldwijd zijn meer dan 87.000 mensen besmet met het coronavirus, 3000 mensen zijn overleden als gevolg daarvan. Dat blijkt uit de laatste cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie.

  In China, waar de uitbraak begon, liggen de aantallen nog steeds ver boven andere landen. Het aantal landen waar het virus opduikt, neemt dagelijks toe.

 • Besmettingen in Duitsland verdubbeld

  Het aantal besmettingen in Duitsland is gestegen tot 129, meldt de Duitse overheid. Gisteren stond het aantal besmettingen nog op 66. In de deelstaat Noordrijn-Westfalen, die grenst aan Nederland, kwamen er veel besmettingsgevallen bij die worden gelinkt aan het carnaval in de plaats Gangelt.

  Uit angst dat gebieden worden afgesloten, zijn veel mensen aan het hamsteren geslagen, met lege schappen als gevolg.

 • Beatrixziekenhuis had 'geen reden om op corona te testen'

  Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis is er wel over gesproken om de patiënte op corona te testen, maar was er geen aanleiding toe.

  Iedereen die met haar in contact is geweest, wordt nu in kaart gebracht.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Beatrixziekenhuis: patiënt niet in risicogebied geweest
 • Dodental in Italië stijgt naar 34

  De Italiaanse autoriteiten meldden 5 nieuwe sterfgevallen, waarmee het aantal doden als gevolg van de besmettingen is opgelopen naar 34.

  Zo'n 1600 mensen zijn besmet, vooral in de noordelijke regio's Lombardije en Veneto.

 • 'Sluiting Beatrixziekenhuis moet verdere besmettingen in de regio voorkomen'

  De patiënte die in het ziekenhuis in Gorinchem lag, is een 49-jarige vrouw uit het Brabantse Nieuwendijk. Ze lag een week in het Beatrixziekenhuis met luchtwegklachten en is daar apart verpleegd. Ze is naar het Erasmus MC gebracht omdat haar gezondheid achteruitging. Daar werd vastgesteld dat ze besmet is met het coronavirus.

  Het Beatrixziekenhuis heeft in overleg met het RIVM en de GGD besloten tot een opnamestop.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Directeur Beatrixziekenhuis: 'We willen geen enkel risico nemen'
 • Eerste besmettingen bevestigd op Caribische eilanden

  Het Franse echtpaar dat op de luchthaven van Sint Maarten uit de rij werd gehaald op verdenking van corona, is inderdaad besmet. Het stel is naar een ziekenhuis in Marigot gebracht. Hun gezondheid is niet verontrustend. Ook hun zoon, bij wie ze op bezoek waren, is positief getest. Hij moet nu in zijn huis blijven.

  Op het eiland zijn vandaag twee mensen van wie vermoed wordt dat ze besmet zijn, in quarantaine geplaatst.

 • Oostenrijk stuurt groep Duitse scholieren terug

  Oostenrijk heeft aan de grens een groep scholieren uit de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen tegengehouden, omdat een van hen symptomen van een coronabesmetting heeft. Van het meisje is bekend dat ze contact heeft gehad met een coronapatiënt. Ze is in een ziekenhuis in Beieren opgenomen. Van daar wordt ze met een ambulance naar Aken gebracht.

  De rest van de scholieren gaat met de bus terug naar huis.

 • Besmette man uit Drenthe in thuisisolatie

  Tijdens een persconferentie vertelde burgemeester Bert Bouwmeester van de gemeente Coevorden dat vanmiddag de besmetting is bevestigd van een inwoner uit zijn gemeente. Deze man van middelbare leeftijd woont in het Drentse dorp Dalen. Ook zijn partner is getest, het is nog niet duidelijk of die ook besmet is.

  De man was tijdens de carnaval in Tilburg en is niet in het buitenland geweest. Hij zit in thuisisolatie en het gaat "redelijk goed" met hem.