Grischa Niermann tijdens de Tour de France van 2019
NOS Wielrennen

Coronavirus in peloton, Jumbo-ploeg vast in hotel: 'Niemand ziek, geen paniek'

"Niemand van onze ploeg is ziek, niemand voelt zich slecht. Maar het zou wel vervelend zijn als we hier nog twee weken opgesloten zitten", zegt Jumbo-Visma-ploegleider Grischa Niermann vanuit zijn hotel in Abu Dhabi. Als gevolg van het coronavirus is voor de Nederlandse wielerploeg de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten een wel heel ongelukkig avontuur geworden.

Net als alle andere ploegen die aan de Ronde van de VAE meededen, moeten Niermann en zijn renners op gezag van de autoriteiten in hun hotel blijven. Daartoe werd besloten nadat was gebleken dat twee stafleden van een Italiaanse ploeg besmet zijn met het coronavirus. Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, besloot de organisatie de laatste twee etappes te schrappen.

Alle renners en begeleiders zijn inmiddels getest, maar hebben nog geen toestemming gekregen hun hotel te verlaten. Volgens Niermann heerst er geen paniek, maar is er wel veel onduidelijkheid over hoe de zaak nu verdergaat. In een telefonisch interview vertelt de Duitse ploegleider hoe de situatie momenteel is.

Wat hebben jullie te horen gekregen?

"De ploegleiders zijn gisteravond bijeen geroepen voor een spoedoverleg met de organisatie. Daar hebben we te horen gekregen dat er twee gevallen van besmetting met het coronavirus zijn binnen het peloton. Rond één uur 's nachts hebben we alle renners wakker gemaakt en het aan hen verteld. Rond vijf uur vanmorgen zijn we allemaal getest."

"De temperatuur is opgemeten en er is een monster uit de neus genomen, maar dat is ook alles wat ik erover kan vertellen. Sindsdien zitten we in het hotel te wachten wat de volgende stap is. We hebben net te horen gekregen dat het hotel is ontsmet, dat we overal naartoe mogen en alle faciliteiten mogen gebruiken. Maar we mogen het hotel niet verlaten."

Wanneer krijgen jullie de uitslagen van die testen?

"Daar hebben we helaas nul komma nul informatie over gekregen. Dat is gewoon afwachten. Er zijn natuurlijk een man of vier-, vijfhonderd getest en ik heb ergens gelezen dat het zo'n zes tot acht uur duurt voordat de uitslag van zo'n test bekend is. Maar als dat vijfhonderd keer moet gebeuren, kan het nog wel eens wat langer duren."

Hoe is de stemming?

"In principe is de stemming wel goed, we maken er hier het beste van. Er is niemand ziek, niemand voelt zich slecht. We zijn nu nog maar een halve dag opgesloten en hopen uiteraard niet dat het twee weken wordt."

Zijn jullie bezorgd?

"Jazeker, we zijn wel bezorgd, maar we maken ons hier niet gek. We lopen nu tegen muren aan en zijn onwetend wat de volgende stappen zullen zijn, maar er is geen reden tot paniek. Dat heeft de medische staf van de ploeg heel duidelijk verteld en zo gaan we er hier ook mee om."

Hoe is de informatievoorziening door de autoriteiten?

"Op dit moment worden wij niet geïnformeerd, maar ik denk ook gewoon omdat de autoriteiten geen nieuwe informatie hebben. We worden hier echt heel goed behandeld, alleen zouden wij ook graag meer willen weten. Ik vrees alleen dat op dit moment niet meer informatie beschikbaar is."

Jullie zitten vaak in een strak schema van wedstrijden, trainen en reizen. Komt dat nu in de knel?

"Dat komt zeker in de knel, maar de komende dagen zal wel blijken wat er allemaal op de schop gaat. De complete organisatie van de Strade Bianche, de Tirreno en van Milaan-Sanremo (wedstrijden die in maart op het programma staan, red.) zit op dit moment vast in Abu Dhabi en ook die mag het hotel niet verlaten. Als die mensen zondag ook niet naar huis mogen vliegen, dan gaan die koersen sowieso ook niet door."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl