liveblog
NOS NieuwsAangepast

Meer incidenten dan vorige nieuwjaarsnacht, deel politiek wil vuurwerkverbod

  • In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het nieuws rond de nieuwjaarsdag in Nederland
  • Volgens politie en brandweer is er een lichte stijging van het aantal incidenten ten opzichte van vorig jaar
  • Vader en zoon komen om bij flatbrand Arnhem, twee tieners opgepakt
  • Horrornacht bij Oogziekenhuis Rotterdam
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten nu dit liveblog. Voor meer nieuws over deze nieuwjaarsdag kijk je op onze site en app.

Wel of geen verbod op gevaarlijk vuurwerk?

Korpschef Akerboom: 'Collega's hebben het drukker gehad dan de afgelopen jaren'

Akerboom vraagt heel nadrukkelijk om een verbod op gevaarlijk vuurwerk. Dan gaat het om al het vuurwerk waarmee gegooid kan worden.

Regeringspartij CDA ziet daar niets in. CDA-Kamerlid Van Dam wil dat er eerst iets gebeurt aan de handhaving van de huidige regels. "Het heeft geen zin om meer te verbieden als je niet meer handhaaft", aldus Van Dam stellig. "Zo'n verbod is een papieren tijger."

De regel is nu dat er alleen tussen 18.00 uur en 3.00 uur s' nachts afgeschoten mag worden, maar Van Dam hoort al weken ervoor stevige knallen rondom zijn wijk. "Er moeten vette bekeuringen komen voor iedereen die buiten die tijden vuurwerk afsteekt. De kans dat je gepakt wordt moet groter zijn en als je zwaar illegaal vuurwerk hebt, moet je de cel in."

'Mijn linkeroog krijg ik amper open'

Het was een drukke nacht bij het Oogziekenhuis Rotterdam. Er kwamen vanwege de jaarwisseling 18 patiënten binnen van wie er tien blijvend letsel hebben. De cijfers zijn een toename van ongeveer 50 procent.

Slachtoffer met oogletsel: 'Vuurwerk afsteken mag, maar zet wel een bril op'

Jongens uit Arnhem blijven vastzitten

De jongens van 12 en 13 jaar die verdacht worden van brandstichting met dodelijke afloop in een flatgebouw in Arnhem blijven vanavond en vannacht vastzitten. Ze worden verhoord door de politie.

Door de brand in de hal en het trappenhuis van de flat viel de elektriciteit uit en kwam de lift vast te zitten. Een gezin uit Arnhem stond op dat moment in de lift. De vader (39) en zoon (4) zijn om het leven gekomen, de moeder (36) en de dochter (8) zijn zwaargewond maar buiten levensgevaar.

Huisartsenpraktijk vernield

Bij een huisartsenpraktijk in Den Haag zijn tijdens de jaarwisseling vrijwel alle ramen ingegooid. De praktijk staat in de wijk Rustenburg.

"Onze praktijk is gisteravond door een aantal mensen bekogeld met stenen. Nu staan we op nieuwjaarsdag onze praktijk netjes te maken, want morgen zijn we er weer", zegt huisarts Hedwig Vos tegen Omroep West.

Het pand zou in vorige nieuwjaarsnachten ook al een paar keer beschadigd zijn geraakt. De huisartsenpraktijk zit pas een jaar in het gebouw.

De huisartsen zijn "erg verdrietig" en doen aangifte van vernieling. "Het betekent wel dat we hier nu veel tijd aan moeten besteden, tijd die we liever aan patiënten hadden besteed", aldus Vos.

Partij voor de Dieren en GroenLinks willen vuurwerkverbod

GroenLinks sluit zich aan bij het plan van de Partij voor de Dieren om een initiatiefwetsvoorstel te maken om een verbod op vuurwerk voor particulieren te regelen.

Fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks liep tijdens de jaarwisseling mee met de politie in Den Haag. Ondanks de relatief rustig verlopen nieuwjaarsnacht, waarbij de verwachte onrust in Duindorp en Scheveningen uitbleef, vindt Klaver het "vreselijk dat de jaarwisseling keer op keer uit de hand loopt."

"In die meldkamer weet je niet wat je hoort. In de hele stad zijn brandjes, er wordt vuurwerk gegooid naar brandweerlieden, een politieauto werd beschadigd, het ene na het andere ongeluk komt binnen. Vuurwerk is daarbij niet de enige factor, maar wel een belangrijke. Het draagt in hoge mate bij aan die uiterst onveilige sfeer, in de eerste plaats voor onze hulpverleners. De politiek kan niet blijven wegkijken."

Claudia de Breij wint conference-strijd

Cabaretière Claudia de Breij kreeg gisteravond de gunst van de kijker. Naar haar oudejaarsconference op NPO 1 keken volgens Stichting Kijkonderzoek bijna 1,8 miljoen mensen. De oudejaarsconference van cabaretier Martijn Koning op RTL4 trok 537.000 kijkers.

Het best bekeken programma was het Nationaal Aftelmoment van de NOS op NPO 1. Dat programma volgde direct na de conference van De Breij en trok 2,4 miljoen kijkers.

3, 2, 1... brrrr!

Zowel in Scheveningen als in Amsterdam doken stoere zwemmers het water in.

Brandweer: forse toename incidenten in grote steden

Een eerste inventarisatie van de brandweer laat een lichte stijging zien van het aantal incidenten tijdens de nieuwjaarsnacht. Er is sprake van grote regionale verschillen: in meer dan de helft van de veiligheidsregio's in het land bleef het aantal incidenten gelijk of nam het af, in overige regio's was er een (forse) toename van het aantal incidenten. Dit jaar vond iets meer dan de helft van de meldingen plaats in de vier grote regio's Rotterdam-Rijnmond, Utrecht, Haaglanden en Amsterdam-Amstelland.

'De brandweer in Nederland kreeg in totaal 4.340 meldingen', zegt voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland. 'Dat is een toename van 118 incidenten ten opzichte van de vorige jaarwisseling. Hiermee zitten we weer op het niveau van vijf jaar geleden. De dalende trend is gekeerd. Dit zijn cijfers van de jaarwisseling zelf, maar we constateren ook dat het de dagen ervoor al erg druk is, mede door de vroege verkoop van vuurwerk. Als we de cijfers van de afgelopen jaren op een rij zetten, dan kunnen we concluderen dat onze inspanningen weinig rendement opleveren. Dit baart ons zorgen.'

Akerboom: drukker voor hulpdiensten dan in eerdere jaren

Korpschef Erik Akerboom verwacht dat er in de nieuwjaarsnacht meer incidenten geweest zijn dan in voorgaande jaren. Er waren ontploffingen, vele branden en vernielingen. Akerboom noemt de flatbrand in Arnhem zeer ernstig. "We weten nog niet precies wat daar is gebeurd, maar je ziet wat brand en mogelijk vuurwerk kan aanrichten. Het gaat om levens."

Akerboom noemt het onacceptabel dat er opnieuw hulpverleners belaagd zijn tijdens hun werk. "Er worden gelukkig serieuze stappen tegen ondernomen, maar ondanks al die maatregelen constateer ik dat het belagen van hulpverleners niet afneemt."

De korpschef pleit voor een verbod op gevaarlijk (consumenten)vuurwerk en zou graag zien dat er meer grote evenementen worden georganiseerd waar mensen op een gezellige en veilige manier kunnen samenkomen. "En raddraaiers moeten we hard straffen."

Korpschef Erik Akerboom staat de pers te woord over de nieuwjaarsnacht

Relatief rustige nacht in Limburg

In Limburg verliep de jaarwisseling relatief rustig. In de ziekenhuizen was het niet drukker dan afgelopen jaren.

Uit een inventarisatie van L1 blijkt dat er 26 mensen bij de spoedeisende hulp van de verschillende ziekenhuizen zijn binnengebracht vanwege overmatig alcoholgebruik. In ieder geval één van hen is in coma geraakt, twee anderen hadden naast alcohol ook drugs gebruikt.

Volgens L1 waren er in Limburg 12 vuurwerkslachtoffers. Ook zijn er mensen behandeld na aanrijdingen op de wegen, veroorzaakt door de dichte mist.

Den Haag maakt de balans op: geen ernstige incidenten

In aanloop naar de jaarwisseling had de Haagse politie, na het verbieden van de vreugdevuren, zijn handen vol om de orde te bewaken. Vooral in Duindorp en Scheveningen waren er de laatste weken ongeregeldheden.

De jaarwisseling was "zeer druk", maar zonder ernstige incidenten, meldt de gemeente. Waarnemend burgemeester Remkes zegt dat hij trots is op de inwoners van de stad en de hulpverleners. "Daarbij kunnen we de ogen niet sluiten voor het feit dat er ook dit jaar weer een ongekend beslag gelegd is op de totale capaciteit van zowel de politie en brandweer als ook schoonmaakdiensten in onze regio, om wat toch een feestje is in goede banen te leiden." De brandweer moest meer dan zeshonderd keer uitrukken.

Ook noemt Remkes geweld en bedreiging richting hulpverleners en vertegenwoordigers van de media onacceptabel. In Den Haag zijn 44 mensen opgepakt en waren er zeker 33 autobranden.

Traditionele nieuwjaarsduik weer druk bezocht

Veel mensen zijn het nieuwe jaar gestart met de traditionele nieuwjaarsduik. In Scheveningen doken duizenden mensen de Noordzee in. Ook was het druk bij een alternatieve 'klimaatduik' in Amsterdam.

Fotopersbureau ANP ging in Scheveningen langs:

  • ANP
    Deelnemers aan de nieuwjaarsduik rennen de zee in
  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP

Ravage in Utrechtse wijk Zuilen

Op verschillende plekken in de Utrechtse wijk Zuilen zijn met vuurwerk vernielingen aangericht. Ruiten zijn gesneuveld, prullenbakken ontploft en drie lantaarnpalen op rij zijn uit de grond geslagen.

Rotzooi op straat in Zuilen

Ook op andere plekken in de stad was het onrustig, zoals in enkele straten in Overvecht en Kanaleneiland. In de hele stad zijn 20 autobranden geweest, pakte de politie 38 mensen op, onder wie 23 minderjarigen.

Burgemeester Van Zanen betreurt het dat op sommige plekken de ME moest worden ingezet om de orde te bewaken. "Het kan toch niet zijn dat dit nodig is bij een jaarwisseling dat een feestelijk moment voor iedereen moet zijn. Er is een flink aantal aanhoudingen verricht."

'Brand dierentuin Krefeld ontstaan door papieren lampion'

De oorzaak van de brand in de dierentuin in Krefeld is waarschijnlijk een wenslampion geweest. Daarvan zijn er meerdere gevonden in het apenverblijf. Dit soort papieren lampions zijn sinds 2009 verboden vanwege brandgevaar, zegt correspondent Judith van de Hulsbeek.

Arrestaties om flatbrand Arnhem

De politie heeft twee tieners gearresteerd naar aanleiding van de dodelijke brand in een flat in Arnhem. Het gaat om twee jongens van 12 en 13 jaar oud. Ze worden verdacht van het afsteken van vuurwerk en brandstichting met dodelijke afloop, zei een politiewoordvoerder. De politie heeft camerabeelden bestudeerd.

Bij de brand kwamen in een lift een vader en zijn zoontje om het leven. Vermoedelijk is hij ontstaan door vuurwerk.

Een van de jongens wordt door de politie weggevoerd

Inventarisatie van de regionale omroepen

De officiële cijfers zijn er nog lang niet allemaal, maar op basis van de berichtgeving van de regionale omroepen valt de volgende balans op te maken:

Noord-Nederland

  • Rustige nacht in het UMCG, wel meer brandwonden behandeld
  • Hulpverleners belaagd met vuurwerk
  • Brandweer spreekt van drukke nacht, veel grote branden
  • Geen noemenswaardige gewonden

Friesland

  • Grote brand in Bolsward, niet duidelijk of het door vuurwerk komt
  • Weinig incidenten, paar aanhoudingen

Drenthe

  • Rustige nacht
  • Misschien een school in brand gestoken, oorzaak nog niet duidelijk

Overijssel

  • Schietpartij in Zwolle, 1 dode.
  • Rustige nacht voor ziekenhuizen
  • Brandweer Twente drukker, meer onrust
  • Geen geweld tegen hulpverleners

Gelderland

  • Arnhem, flatbrand met 2 doden
  • Hulpverleners in Ede bekogeld met vuurwerk

Utrecht

  • Hulpverleners belaagd in de Utrechtse wijk Kanaleneiland, Amersfoort, De Bilt, Vianen en Zeist

Noord-Holland

  • Onrustige nacht, met hulpverleners die belaagd werden
  • Drukke nieuwjaarsnacht voor artsen op de spoedeisende hulp van de Amsterdamse ziekenhuizen
  • Tientallen slachtoffers van vuurwerkincidenten en overmatig drugs- en alcoholgebruik
  • Historische molen in Bovenkarspel in brand gevlogen

Regio Den Haag

  • Relatief ontspannen jaarwisseling
  • Geen zwaar letsel, 61 mensen op spoedeisende hulp in Den Haag
  • Delft ziekenhuis: 23 mensen, redelijk druk gehad

Rijnmond

  • Geen grote incidenten
  • Wel hulpverleners bekogeld met vuurwerk
  • Forse stijging van mensen met oogletsel

Flevoland

  • Geen agressie
  • Kleine brandjes
  • Een 13-jarig kind raakte zwaargewond door vuurwerk

Noord-Brabant

  • Station Vught vernield door vuurwerk
  • Buschauffeur mishandeld
  • Agenten in Breda bekogeld met zwaar vuurwerk
  • 32 gewonden door vuurwerk, jongste slachtoffer is 3 jaar.

Zeeland

  • Brandweer druk met kleine brandjes
  • Zes mensen behandeld in ziekenhuizen
  • Twee sterfgevallen in Hulst, onder wie een peuter van 2 jaar oud.

Limburg

  • Persoon in Gennep ernstig gewond door vuurwerk
  • Rustige nacht, paar opstootjes

Het opruimen in volle gang

Medewerkers van de gemeente vegen op het Rembrandtplein in Amsterdam de rommel van de viering van de jaarwisseling

Regionale balans: jaarwisseling druk, maar "relatief ontspannen"

De verschillende regioafdelingen van de hulpverleners maken op deze nieuwjaarsdag de balans op van de jaarwisseling. Een landelijk beeld is er nog niet, dat komt later.

De veiligheidsregio Hollands Midden noemt de jaarwisseling "druk, maar relatief ontspannen". De brandweer moest vaak uitrukken, maar kon zijn werk over het algemeen veilig uitvoeren, schrijft de organisatie in een persbericht. De politie in de regio moest vaker dan vorig jaar ingrijpen, maar er zijn geen grote ordeverstoringen geweest.

Ook in de regio Rijnmond waren geen grote incidenten, maar de nieuwjaarsnacht was ook niet rustig te noemen.

In de regio Utrecht zijn 38 mensen opgepakt, van wie er 23 minderjarig waren. Het ging dan vooral om het verstoren van de openbare orde, het plegen van vernielingen, openbare dronkenschap en het gooien van zwaar vuurwerk.

Een agent in de Utrechtse wijk Overvecht raakte gewond aan zijn oog door zwaar vuurwerk. Ook een andere man raakte bij dat incident gewond aan zijn gezicht.

Kijk live naar het nieuwjaarsconcert

Het Wiener Philharmoniker speelt om 11.15 uur vanuit Wenen het traditionele nieuwjaarsconcert, dat wordt uitgezonden op NPO 1. Je kunt ook online en via de app kijken via deze link.

Het Wiener Philharmoniker tijdens de generale repetitie een paar dagen geleden

Politie: flatbrand Arnhem mogelijk veroorzaakt door vuurwerk

De politie onderzoekt de oorzaak van de brand in een flat in Arnhem, waarbij vannacht een vader en zijn 4-jarige zoontje omkwamen. Rechercheurs houden er rekening mee dat de brand is veroorzaakt door vuurwerk. Mogelijk werd het vuurwerk in de portiek afgestoken.

De moeder en dochter van het gezin liggen gewond in het ziekenhuis. De vier waren op bezoek in de flat aan het Gelderseplein in Arnhem. Ze zaten op het moment van de brand in de lift, die daardoor vol rook kwam te staan.

Afval grijpen in Tilburg

In Tilburg zijn vrijwilligers van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap vuurwerkafval aan het opruimen. "Het is leuk om het met de grijper te pakken. Dat is een stuk moeilijker dan met je handen", zegt een van de jongsten tegen verslaggever Roel Pauw.

Mansoor Janssen van de gemeenschap zegt dat ze dit doen om het jaar 'rein' te beginnen en om zich dienstbaar op te stellen.

De jongste vuurwerkopruimer bij deze actie in Tilburg is 7 jaar

Treinstation Vught vernield door vuurwerk

Op het treinstation in Vught is tijdens de nieuwjaarsnacht schade aangericht met vuurwerk. Vooral de voetgangerstunnel is vernield, meldt Omroep Brabant. Reclamezuilen zijn kapot en de verlichting is naar beneden gekomen.

Het is nog niet bekend hoeveel het kost om alles weer te herstellen.

De voetgangerstunnel in Vught is beschadigd door vuurwerk

Vuurwerk, champagne en proosten: zo vierde Nederland de jaarwisseling

Nederlanders vieren samen de jaarwisseling

Luchtkwaliteit: na hoge fijnstofpiek weer richting normale waarden

Nu de kruitdampen van vannacht weer zijn opgetrokken, gaat de luchtkwaliteit in Nederland weer langzaamaan richting normale waarden.

Op kaarten van de verschillende rijksdiensten was met de jaarwisseling een duidelijke piek te zien, vooral de waarden van fijnstof in de lucht waren rond 0.00 uur hoog.

De fijnstofconcentratie bij een meetstation laat een duidelijke piek zien na de jaarwisseling

Kijk op Luchtmeetnet.nl voor de actuele luchtkwaliteit bij jou in de buurt.

Mist hindert vliegverkeer Eindhoven Airport

Vanwege de mist zijn er vanochtend vertragingen op het vliegveld van Eindhoven. Een aantal binnenkomende vluchten uit Oost-Europa kon vanochtend vanwege het beperkte zicht niet landen en is omgeleid. Ook vliegtuigen die later op de ochtend worden verwacht en enkele uitgaande vluchten, hebben vertraging opgelopen.

Het vliegveld raadt de vluchtinformatie op de website van Eindhoven Airport in de gaten te houden.

Vuurwerkverbod centrum Leiden: veel rustiger dan in andere jaren

De burgemeester van Leiden noemt het vuurwerkverbod in de binnenstad een succes. "Het was veel en veel rustiger dan in andere jaren", blikte burgemeester Henri Lenferink terug in het NOS Radio 1 Journaal.

Niet iedereen hield zich eraan. Zo waren er mensen die het verbod niet hadden meegekregen, of die van buiten de stad kwamen. "We hebben geen volledig rustige binnenstad gezien, het vraagt blijkbaar een aantal jaren om daar mensen aan te laten wennen."

Volgens Lenferink waarschuwde de politie vooral mensen die het verbod negeerden, en was het niet nodig om boetes uit te delen. "De meeste mensen reageerden heel rustig, er is geen gedoe geweest."

Apenverblijf dierentuin Duitsland in vlammen op

De brandweer kon het apenverblijf in de Krefeld Zoo niet redden

In een dierentuin de Duitse plaats Krefeld is een apenverblijf door een brand tijdens de nieuwjaarsnacht verwoest. Volgens de dierentuin zijn alle apen in het apenverblijft daarbij omgekomen. Op de Facebookpagina van de dierentuin spreekt de Krefeld Zoo van "een ongelooflijke tragedie".

Wel hebben de gorilla's, die in een afzonderlijke tuin verbleven, de brand overleefd.

Meer meldingen bij hulpdiensten dan vorig jaar

Het aantal meldingen dat gedaan werd bij politie, brandweer en ambulance was tijdens Oud en Nieuw bijna 11 procent hoger dan vorig jaar. Dat blijkt uit de cijfers van alarmeringsnetwerk, die werden geregistreerd door de site Alarmeringen.nl. Het gaat dan om (auto)branden, ongelukken met vuurwerk, maar ook aanrijdingen en wateroverlast.

In totaal werden de hulpdiensten 5191 keer gealarmeerd; vorig jaar was dat nog 4687 keer. Meer dan de helft van de incidenten gebeurde tussen 18.00 uur en 01.00 uur 's nachts. In die periode rond de jaarwisseling moesten hulpverleners 2745 uitrukken.

Er is overigens nog geen goed beeld over de ernst van al die meldingen. De hulpdiensten komen later met een totaaloverzicht.

In het Brabantse dorp Veen gingen zeker zes auto's in vlammen op

Tienduizenden mensen bij vuurwerkshows Rotterdam

De drie vuurwerkshows in Rotterdam hebben een recordaantal bezoekers getrokken, meldt de regionale omroep Rijnmond. Volgens de organisatoren waren er 70.000 mensen op de shows afgekomen. Ook de Nationale Kindervuurwerkshow was met 7500 kinderen drukbezocht.

Drukte en 'horrornacht' bij Oogziekenhuis

Een kinderarts bij het Oogziekenhuis Rotterdam zegt dat hij het in jaren niet zo druk heeft gehad. Hij spreekt over een "horrornacht".

Er kwamen vanwege de jaarwisseling 18 patiënten binnen van wie er tien blijvend letsel hebben. De cijfers zijn een toename van ongeveer 50 procent. Volgens de kinderarts droegen veel mensen geen vuurwerkbril. Het jongste slachtoffer was 14 jaar. De meeste anderen waren dertigers.

Dichte mist

Op deze Nieuwjaarsochtend komt verspreid door het land komt plaatselijk nog dichte mist voor, alleen niet in het zuidwesten.

Ook tijdens de jaarwisseling was het op sommige plekken erg mistig, zoals hier in Edam

Hulpverleners belaagd

Niet overal verliep de jaarwisseling vlekkeloos. Er is geen overzicht van alle incidenten, maar de politie greep op meerdere plaatsen in. Zo kwam de Mobiele Eenheid in actie bij een autobrand in Utrecht. De ME stond hulpverleners bij die in de wijk Kanaleneiland met vuurwerk werden belaagd. Ook in onder meer Vianen, De Bilt, Ede en Zeist werden hulpverleners bekogeld met vuurwerk.

Eerder op de avond werd in Den Haag de brandweer bij een van de autobranden in de stad met vuurwerk belaagd. Onduidelijk is hoe veel autobranden er waren.

Na een rumoerige maand in de Haagse wijk Duindorp heeft de politie daar op oudejaarsavond extra gecontroleerd op toegangswegen om te voorkomen dat relschoppers de wijk binnenkwamen. Die controles zijn in de loop van de avond beëindigd. Aanvankelijk was in de wijk veel politie aanwezig, later werd dat minder. Volgens de politie waren er in de wijk geen grote incidenten.

Terugblikken op oudejaarsavond?

In een sneltreinvaart lezen wat er gisteravond en vannacht is gebeurd? Scroll dan hier door het liveblog van de nieuwjaarsnacht.