liveblog

Knallend en mistig 2020 in, hulpdiensten in verschillende plaatsen belaagd

  • Lees hier alles terug over het verloop van de Oudjaarsnacht
  • Je kunt het nieuws rond de nieuwjaarsdag blijven volgen in dit liveblog
liveblog gesloten

Hulpverleners belaagd

Niet overal verliep de jaarwisseling vlekkeloos. Er is geen overzicht van alle incidenten, maar de politie greep op meerdere plaatsen in. Zo kwam de Mobiele Eenheid in actie bij een autobrand in Utrecht. De ME stond hulpverleners bij die in de wijk Kanaleneiland met vuurwerk werden belaagd. Ook in onder meer Vianen, De Bilt, Ede en Zeist werden hulpverleners bekogeld met vuurwerk.

Eerder op de avond werd in Den Haag de brandweer bij een van de autobranden in de stad met vuurwerk belaagd. Onduidelijk is hoe veel autobranden er waren.

Na een rumoerige maand in de Haagse wijk Duindorp heeft de politie daar op oudejaarsavond extra gecontroleerd op toegangswegen om te voorkomen dat relschoppers de wijk binnenkwamen. Die controles zijn in de loop van de avond beĂŤindigd. Aanvankelijk was in de wijk veel politie aanwezig, later werd dat minder. Volgens de politie waren er in de wijk geen grote incidenten.

Zo gingen andere landen knallend het nieuwe jaar in

  • EPA
    De jaarwisseling op Times Square in New York
  • EPA
    De London Eye was de achtergrond voor de vuurwerkshow waarmee Londen het nieuwe jaar inging.
  • EPA
    Vuurwerk wordt afgestoken in Lissabon, Portugal
  • EPA
    Zo zag het vuurwerk er boven Skopje, de hoofdstad van Noord-MacedoniĂŤ, uit.
  • EPA
    Een vader houdt zijn dochter vast op het centrale plein in Tirana, AlbaniĂŤ
  • EPA
    Ook in Helsinki gingen mensen massaal de straat op
  • EPA
    Drones vormen een schip in de lucht tijdens een grote vuurwerk- en droneshow in Singapore
  • EPA
    Vuurwerk in AustraliĂŤ, bij het Sydney Opera House

KNMI: code rood beĂŤindigd

Met uitzondering van het uiterste zuidwesten komt er in het hele land nog dichte tot zeer dichte mist voor. In het noorden was eerder in de nacht code rood van kracht, maar die is nu beĂŤindigd. In het midden en oosten van het land kan het zicht nog altijd zeer slecht zijn. Soms is dit beperkt tot 50 of zelfs slechts 10 meter.

In het westen is het zicht inmiddels verbeterd. In de rest van het landt geldt nog altijd code oranje. De verwachting is dat het in de loop van de ochtend geleidelijk in het hele land beter wordt. De dichte mist blijft vooral in het noordoosten waarschijnlijke nog tot halverwege de ochtend aanwezig.

In gebieden waar het opklaart kan het licht vriezen en is kans op gladheid, waarschuwt Weeronline.

Alleen nog in Zeeland code geel

Met uitzondering van het uiterste zuidwesten komt er dichte tot zeer dichte mist voor met veel plaatsen zichten van minder dan 200 meter, lokaal zelfs beneden de 10 meter. Code rood blijft in het noorden van het land van kracht. In Noord-Nederland zijn er eerder vanavond als gevolg van mist meerdere kettingbotsingen geweest.

Vanaf de tweede helft van de nacht wordt het zicht iets beter, maar dichte mist blijft volgens het KNMI zeer waarschijnlijk. Pas overdag wordt het weer iets beter.

Mist in Beek en Donk (Noord-Brabant)

De jaarwisseling op sociale media

Veel mensen delen hun nieuwjaarswensen met anderen op sociale media. Een greep:

Tientallen autobranden in Den Haag

In en rond Den Haag zijn deze oudejaarsnacht tientallen auto's geheel of deels in vlammen opgegaan, meldt Omroep West. Tussen 18.00 uur en 01.30 uur moest de brandweer bij 64 auto's in actie komen, schrijft de omroep. De politie wil deze cijfers niet bevestigen. Het aantal ligt opvallend hoog: tijdens de gehele vorige jaarwisseling werden achteraf in totaal 28 autobranden gemeld. Het jaar ervoor waren dat er nog 18.

Grote shows in Londen en Parijs

In Parijs werd het nieuwe jaar ingeluid met vuurwerk en een lichtshow bij de Arc de Triomphe.

Lichtshow bij de Arc de Triomphe in Parijs

De London Eye was de achtergrond voor de vuurwerkshow waarmee Londen het nieuwe jaar inging.

Londen viert begin van 2020 met vuurwerk aan de Thames

Ziekenhuis laat medewerkers en patiĂŤnten overnachten vanwege mist

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten heeft bedden beschikbaar gesteld voor medewerkers en patiĂŤnten die vanwege de zeer dichte mist in Friesland niet meer naar huis kunnen. "Het is bijna niet te doen om veilig thuis te komen of opgehaald te worden door familie. Een unieke situatie", aldus chirurg Martijn MĂśllers van de Spoedeisende Hulp op Twitter.

In Nij Smellinghe zijn dinsdagavond onder andere mensen behandeld die gewond raakten bij de twee kettingbotsingen op de A7 en de A32. Kort voor middernacht was de mist in Friesland zo dik geworden dat vervoer niet meer verantwoord was.

De gestrande medewerkers en patiĂŤnten mogen slapen in bedden op de afdeling voor dagverpleging en kortdurende zorg.

Slechte luchtkwaliteit in de ochtend

De luchtkwaliteit boven de vier grote steden en boven de stad Groningen is woensdagmorgen vroeg zeer slecht volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt door de grote hoeveelheid vuurwerk die wordt afgestoken. Voor het noorden komt daar ook nog eens de zeer dichte mist bij.

In het hele land was de luchtkwaliteit rond de jaarwisseling onvoldoende of slecht. Het RIVM gaf eerder dinsdag al een 'stookalert' af voor de nacht van dinsdag op woensdag. Volgens het instituut veroorzaakt het afsteken van vuurwerk smog. Als daar de uitstoot van het stoken van hout nog eens bij komt, krijgen mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen het wel erg benauwd, meent het RIVM.

Het instituut verwacht dat de luchtkwaliteit in de loop van woensdag weer verbetert.

'Top 2000 kwam recht uit het hart van luisteraars'

Met de jaarwisseling is de Top 2000 op NPO Radio 2 ook ten einde gekomen. De zender kijkt terug op een mooie periode. "Het was een prachtige lijst", zegt Jurre Bosman, directeur audio bij de NPO. "Hij weerspiegelde het gevoel van dit jaar. Met Normaal heel hoog in de lijst naar aanleiding van de boerenprotesten en Danny Vera met een prachtig en nieuwe liedje op nummer 4."

Winnende Oudejaarsloten gekocht in Krommenie en Enschede

De hoofdprijs van 30 miljoen euro van de Oudejaarstrekking is gevallen op twee halve loten. Die zijn gekocht in Krommenie (Noord-Holland) en in Enschede. De twee winnaars ontvangen elk 15 miljoen euro belastingvrij. Vorig jaar viel de hoofdprijs ook in Enschede.

De winnaars kunnen hun prijs ophalen bij het kantoor van de Staatsloterij in Rijswijk. Ze krijgen eventueel advies en begeleiding. "We kunnen ons goed voorstellen dat het even wennen is om zo'n groot bedrag in ĂŠĂŠn keer op je bankrekening te hebben staan", zegt woordvoerster Tatiana Pijnenburg.

Het winnende lotnummer van de Oudejaarstrekking is GI 59458. In totaal zijn ruim 6,3 miljoen Oudejaarsloten verkocht.

Ook Rotterdam met traditionele vuurwerkshow het nieuwe jaar in

Rotterdamse vuurwerkshow op de Erasmusbrug

Veel vuurwerk te zien, maar in het noorden ook veel mist

Op veel plekken kijken mensen de lucht in naar al het vuurwerk dat afgestoken wordt, al is er in het noorden van het land weinig te zien.

Het Nationaal Aftelmoment in Den Haag

ME bij autobrand ingezet

Om de orde te bewaren bij een autobrand is op de Marshalllaan in Utrecht de ME ingezet om omstanders op afstand te houden. Om 23.26 uur werden de brandweer en politie opgeroepen voor de autobrand. Direct bij aankomst kwamen al grote groepen mensen op de brand af. De ME assisteerde door een afzetting te maken. Ondanks hun aanwezigheid werd er van vele kanten vuurwerk afgeschoten op de hulpverleners, meldt een bron aan de NOS.

  • Michiel van Beers
  • Michiel van Beers

Aftellen om 23.50 uur

Bij de Hofvijver in Den Haag wordt afgeteld naar het nieuwe jaar. Met een overzicht van de mooiste momenten van 2019 en een spectaculaire vuurwerkshow. Kijk hier live mee.

Automobilisten na kettingbotsing: 'Klaboem!'

Automobilisten vertellen over de kettingbotsing op de A32 bij Akkrum, waarbij een dode en 19 gewonden vielen.

Kettingbotsing op A32 in de mist: 'Ik zag helemaal niks meer'

Aftelmoment in Istanbul en vuurwerk bij de Acropolis

In Istanbul is bij de Bosporusbrug het nieuwe jaar groot ingeluid.

Het aftelmoment in Istanbul

Ook bij de Acropolis in Athene is 2020 met flink wat vuurwerk begonnen.

Vuurwerk bij de Acropolis

Code rood in Noord-Nederland

In Noord-Nederland is code rood afgekondigd. Dat betekent dat ten strengste afgeraden wordt om in Friesland, Groningen en Drenthe de weg op te gaan. "Het is niet zo dat het zicht slechter is geworden, maar de maatschappelijke impact is nu groot." Het zicht is lokaal soms minder dan 10 meter. In Noord-Nederland zijn er eerder vanavond als gevolg van mist meerdere kettingbotsingen geweest.

Op de A32 in Friesland zijn een dode en negentien gewonden gevallen. Zeventien mensen raakten lichtgewond, twee mensen liepen zwaarder letsel op.

Vuurwerk bij het Kremlin

In Moskou is het twee uur later dan in Nederland, dus is het al 2020. Daar ging een uurtje geleden al flink wat vuurwerk de lucht in.

Vuurwerk bij het Kremlin in Moskou

Duindorp toch niet op slot, zegt politie

Eerder werd er gemeld dat de toegangswegen naar Duindorp afgesloten waren. Nu blijkt dat er alleen extra controle is uit veiligheidsoverwegingen. Iedereen die de wijk in wil, moet kunnen aantonen er te wonen of er iets te zoeken te hebben.

"Dit om te voorkomen dat mensen van buiten de wijk de openbare orde komen verstoren in Duindorp", schrijft de politie op Twitter. Volgens een woordvoerder verloopt vandaag als een normale Oudjaarsdag in de stad.

Burgemeester Remkes heeft vanavond een bezoek gebracht aan meerdere wijken in de stad en gesproken met de politie. Een woordvoerder zegt dat de situatie ook in Scheveningen en de rest van de stad goed in de gaten wordt gehouden.

Tussen 18.00 en 21.00 uur waren er dertien meldingen van autobranden in de regio, meldt Omroep West. Ook zijn er tientallen containerbranden en buitenbranden gemeld.

Duindorp inderdaad op slot, fotografen bekogeld

De Haagse wijk Duindorp is door de politie afgesloten uit veiligheidsoverwegingen, bevestigt de gemeente. Ook pers wordt niet toegelaten melden journalisten ter plaatse. De politie zegt dat wie een politieperskaart heeft wel toegelaten wordt, maar dat er enige vertraging optreedt.

Fotografen van het lokale persbureau Regio 15 zeggen dat ze zijn bekogeld met vuurwerk.

A32 tot morgenochtend dicht

De A32 tussen Heerenveen en Leeuwarden blijft de hele nacht dicht. Eerder op de avond vond er een kettingbotsing plaats met 30 auto's, er viel een dode en meerderen mensen raakten gewond.

Tientallen branden in Den Haag, 'Duindorp afgesloten'

Lokale media in Den Haag melden 16 autobranden en tientallen containerbranden.

De politie heeft de wegen naar de wijk Duindorp afgesloten, bericht het plaatselijke persbureau Regio 15.

Dode bij steekincident in Zwolle

In Zwolle is bij een steekincident een dode gevallen, dat meldt een bron aan de NOS.

Drie arrestaties voor bekogelen agenten

In Utrecht zijn drie personen opgepakt nadat ze agenten bekogelden met vuurwerk.

Bij het bekogelen is een ruit van een politiewagen gesneuveld, schrijft RTV Utrecht.

Goed zicht bij Nationaal Aftelmoment

Het was nog even spannend, maar de mist in Den Haag is inmiddels weggetrokken. Om 23.50 uur is daar het Nationaal Aftelmoment, te volgen via de livestream en op NPO 1.

Aftellen op de Burj Khalifa

In Dubai werd er afgeteld naar het nieuwe jaar met een projectie op de ruim 800 meter hoge toren Burj Khalifa.

Ook in Dubai is 2020 begonnen

Mist bij Erasmusbrug weggetrokken

Eerder op de avond was het zicht nog slecht bij de Erasmusbrug, waar straks een grote vuurwerkshow gepland staat. Inmiddels is de mist weggetrokken, meldt Rijnmond.

In het noorden van Nederland geldt code oranje vanwege de mist. Daar kan het zicht vannacht teruglopen tot minder dan 10 meter. "Ik verwacht dat voor het Rijnmondgebied (nog) niet", zegt Rijnmond-weerman Ed Aldus. "Hier staat er net wat meer wind."

Vooral in het noorden is het zicht nu slecht; in het zuiden is het grotendeels opgeklaard. Zo was het zicht in meters om 21.00 uur:

Ook botsing op A7 bij Heerenveen

Niet ver van de kettingbotsing op de A32, heeft ook op de A7 bij Heerenveen een ongeval plaatsgevonden.

Volgens de politie zijn er 30 tot 40 auto's bij betrokken, er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen.

19 gewonden bij kettingbotsing A32

Bij de kettingbotsing op A32 bij Akkrum zijn 19 gewonden gevallen, een andere persoon is overleden. De mensen die niet gewond zijn geraakt worden door de politie te voet van de snelweg geleid en naar een school in Irnsum gebracht. Volgens de brandweer waren er ook in de tegengestelde richting aanrijdingen.

De A32 is tussen Heerenveen en Leeuwarden afgesloten. Dat zal nog geruime tijd zo blijven, zegt de politie.

Rijkswaterstaat: ga niet meer de weg op

Vanwege de dichte mist adviseert Rijkswaterstaat om niet meer de weg op te gaan als het niet hoeft.

Er zijn al meerdere ongevallen gebeurd als gevolg van beperkt zicht. De verwachting is dat het zicht in de loop van de nacht alleen maar verslechtert.

Update: stroomstoring Limburg voorbij

Netbeheerder Tennet meldt op Twitter dat de stroomstoring voorbij is. Door de storing zaten eerder op de avond 15.000 huishoudens in het donker.

Dat zag er zo uit:

Stroomstoring op oudjaarsavond: dat ziet er zo uit

Code oranje door mist in Noord-Nederland

In het noorden van Nederland is nu code oranje van kracht door zeer dichte mist. Lokaal kan het zicht minder zijn dan 50 meter.

Ook A28 dicht door ongeval

De A28 bij Harderwijk is dicht na meerdere ongevallen.

Ook de A32 bij Akkrum is afgesloten door een groot ongeluk.

Nieuwe beelden van kettingbotsing op A32

Uit de beelden wordt duidelijk dat veel auto's bij het ongeluk betrokken waren.

Massacrash op de A32

Zicht soms minder dan 50 meter

In het noorden en midden van Nederland is het zicht door de mist extreem slecht. Plaatselijk kun je niet verder dan 50 meter vooruit kijken. In Drenthe is het zicht nog slechter:

Dode en meerdere gewonden op A32

Bij het ongeluk op de A32 bij Akkrum is een dode gevallen. Bij het ongeval zijn tientallen auto's betrokken, zegt de politie.

Het verkeer wordt momenteel omgeleid terug richting Heerenveen, de weg richting Leeuwarden is afgesloten.

Dode en meerdere gewonden op A32

Ook ongeval op A28 bij Ermelo

Zeker acht auto's zijn betrokken bij een kettingbotsing op de A28 tussen Harderwijk en Nijkerk. Er zijn geen gewonden gevallen.

A32 bij Akkrum dicht na ongeval met meerdere gewonden

Op de A32 bij Akkrum wordt een groot ongeluk met meerdere auto's gemeld. Er zijn zeker 6 ambulances opgeroepen. Volgens de politie zijn er verschillende gewonden. Mogelijk speelde de dichte mist een rol bij het ongeluk.

De ANWB meldt inmiddels dat de weg is afgesloten bij Akkrum.

15.000 huizen zonder stroom in Limburg

In de omgeving van Sittard in Limburg is een grote stroomstoring aan de gang. Volgens De Limburger zijn 15.000 aansluitingen getroffen. Het is onbekend hoe lang het gaat duren.

Gevolgen voor vuurwerkshows

Op veel plaatsen is er dichte mist. Dat kan ook gevolgen hebben voor de nationale vuurwerkshow op de Erasmusbrug in Rotterdam. Volgens een woordvoerder van de gemeente gaat de show voorlopig door. Als het zicht minder wordt dan 200 meter, wordt de show mogelijk geannuleerd.

In Deventer is een grote vuurwerkshow afgelast omdat vanavond en vannacht dichte mist wordt verwacht. De show zou plaatsvinden in de omgeving van de Wellekade, op de Worp en bij de Wilhelminabrug over de IJssel.

Check hier het zicht bij jou in de buurt.

Zo was Oudjaarsdag 2019

Carbidschieten, oliebollen bakken en natuurlijk de vuurwerkshows in Sydney en andere wereldsteden. Swipe voor de video's hieronder voor een beelden van Oudjaarsdag in Nederland en daarbuiten.

Alles teruglezen? Ga dan naar het vorige blog.