NOS NieuwsAangepast

Verdubbeling aantal slachtoffers Oogziekenhuis R'dam: 'een horrornacht'

Het Oogziekenhuis in Rotterdam heeft het naar eigen zeggen in jaren niet zo druk gehad met het behandelen van slachtoffers van vuurwerk. Er werden tussen 23.30 uur en 07.00 uur achttien slachtoffers binnengebracht. Dat is ruim een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, toen waren het er acht.

Kinderoogarts Tjeerd de Faber was afgelopen nacht aan het werk en hij spreekt van een horrornacht. Twintig ogen raakten beschadigd, waarvan tien blijvend letsel zullen hebben. De verwachting is dat zich in de loop van de dag nog meer slachtoffers zullen melden.

Trendbreuk

Het jongste slachtoffer was 14 jaar. De meeste anderen waren dertigers. De Faber noemt dat opvallend. Voorheen was volgens hem ongeveer de helft van het aantal slachtoffers onder de 21.

"We zien helaas een trendbreuk. Afgelopen jaren zagen we juist dat oogletsel rond Oud en Nieuw langzamerhand afnam. Dit heb ik in acht jaar niet meegemaakt", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

De Faber vermoedt dat het rustige en droge weer een rol heeft gespeeld. Daardoor waren er veel mensen buiten. Geen van de slachtoffers had een vuurwerkbril op, en in veruit de meeste gevallen bracht legaal vuurwerk de schade toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl