NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Meer incidenten dan vorige nieuwjaarsnacht, deel politiek wil vuurwerkverbod

 • In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het nieuws rond de nieuwjaarsdag in Nederland
 • Volgens politie en brandweer is er een lichte stijging van het aantal incidenten ten opzichte van vorig jaar
 • Vader en zoon komen om bij flatbrand Arnhem, twee tieners opgepakt
 • Horrornacht bij Oogziekenhuis Rotterdam
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten nu dit liveblog. Voor meer nieuws over deze nieuwjaarsdag kijk je op onze site en app.

 • Wel of geen verbod op gevaarlijk vuurwerk?

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Korpschef Akerboom: 'Collega's hebben het drukker gehad dan de afgelopen jaren'

  Akerboom vraagt heel nadrukkelijk om een verbod op gevaarlijk vuurwerk. Dan gaat het om al het vuurwerk waarmee gegooid kan worden.

  Regeringspartij CDA ziet daar niets in. CDA-Kamerlid Van Dam wil dat er eerst iets gebeurt aan de handhaving van de huidige regels. "Het heeft geen zin om meer te verbieden als je niet meer handhaaft", aldus Van Dam stellig. "Zo'n verbod is een papieren tijger."

  De regel is nu dat er alleen tussen 18.00 uur en 3.00 uur s' nachts afgeschoten mag worden, maar Van Dam hoort al weken ervoor stevige knallen rondom zijn wijk. "Er moeten vette bekeuringen komen voor iedereen die buiten die tijden vuurwerk afsteekt. De kans dat je gepakt wordt moet groter zijn en als je zwaar illegaal vuurwerk hebt, moet je de cel in."

 • 'Mijn linkeroog krijg ik amper open'

  Het was een drukke nacht bij het Oogziekenhuis Rotterdam. Er kwamen vanwege de jaarwisseling 18 patiënten binnen van wie er tien blijvend letsel hebben. De cijfers zijn een toename van ongeveer 50 procent.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Slachtoffer met oogletsel: 'Vuurwerk afsteken mag, maar zet wel een bril op'
 • Jongens uit Arnhem blijven vastzitten

  De jongens van 12 en 13 jaar die verdacht worden van brandstichting met dodelijke afloop in een flatgebouw in Arnhem blijven vanavond en vannacht vastzitten. Ze worden verhoord door de politie.

  Door de brand in de hal en het trappenhuis van de flat viel de elektriciteit uit en kwam de lift vast te zitten. Een gezin uit Arnhem stond op dat moment in de lift. De vader (39) en zoon (4) zijn om het leven gekomen, de moeder (36) en de dochter (8) zijn zwaargewond maar buiten levensgevaar.

 • Huisartsenpraktijk vernield

  Bij een huisartsenpraktijk in Den Haag zijn tijdens de jaarwisseling vrijwel alle ramen ingegooid. De praktijk staat in de wijk Rustenburg.

  "Onze praktijk is gisteravond door een aantal mensen bekogeld met stenen. Nu staan we op nieuwjaarsdag onze praktijk netjes te maken, want morgen zijn we er weer", zegt huisarts Hedwig Vos tegen Omroep West.

  Het pand zou in vorige nieuwjaarsnachten ook al een paar keer beschadigd zijn geraakt. De huisartsenpraktijk zit pas een jaar in het gebouw.

  De huisartsen zijn "erg verdrietig" en doen aangifte van vernieling. "Het betekent wel dat we hier nu veel tijd aan moeten besteden, tijd die we liever aan patiënten hadden besteed", aldus Vos.

 • Partij voor de Dieren en GroenLinks willen vuurwerkverbod

  GroenLinks sluit zich aan bij het plan van de Partij voor de Dieren om een initiatiefwetsvoorstel te maken om een verbod op vuurwerk voor particulieren te regelen.

  Fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks liep tijdens de jaarwisseling mee met de politie in Den Haag. Ondanks de relatief rustig verlopen nieuwjaarsnacht, waarbij de verwachte onrust in Duindorp en Scheveningen uitbleef, vindt Klaver het "vreselijk dat de jaarwisseling keer op keer uit de hand loopt."

  "In die meldkamer weet je niet wat je hoort. In de hele stad zijn brandjes, er wordt vuurwerk gegooid naar brandweerlieden, een politieauto werd beschadigd, het ene na het andere ongeluk komt binnen. Vuurwerk is daarbij niet de enige factor, maar wel een belangrijke. Het draagt in hoge mate bij aan die uiterst onveilige sfeer, in de eerste plaats voor onze hulpverleners. De politiek kan niet blijven wegkijken."

 • Claudia de Breij wint conference-strijd

  Cabaretière Claudia de Breij kreeg gisteravond de gunst van de kijker. Naar haar oudejaarsconference op NPO 1 keken volgens Stichting Kijkonderzoek bijna 1,8 miljoen mensen. De oudejaarsconference van cabaretier Martijn Koning op RTL4 trok 537.000 kijkers.

  Het best bekeken programma was het Nationaal Aftelmoment van de NOS op NPO 1. Dat programma volgde direct na de conference van De Breij en trok 2,4 miljoen kijkers.

  ANP
 • 3, 2, 1... brrrr!

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zowel in Scheveningen als in Amsterdam doken stoere zwemmers het water in.
 • Brandweer: forse toename incidenten in grote steden

  Een eerste inventarisatie van de brandweer laat een lichte stijging zien van het aantal incidenten tijdens de nieuwjaarsnacht. Er is sprake van grote regionale verschillen: in meer dan de helft van de veiligheidsregio's in het land bleef het aantal incidenten gelijk of nam het af, in overige regio's was er een (forse) toename van het aantal incidenten. Dit jaar vond iets meer dan de helft van de meldingen plaats in de vier grote regio's Rotterdam-Rijnmond, Utrecht, Haaglanden en Amsterdam-Amstelland.

  'De brandweer in Nederland kreeg in totaal 4.340 meldingen', zegt voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland. 'Dat is een toename van 118 incidenten ten opzichte van de vorige jaarwisseling. Hiermee zitten we weer op het niveau van vijf jaar geleden. De dalende trend is gekeerd. Dit zijn cijfers van de jaarwisseling zelf, maar we constateren ook dat het de dagen ervoor al erg druk is, mede door de vroege verkoop van vuurwerk. Als we de cijfers van de afgelopen jaren op een rij zetten, dan kunnen we concluderen dat onze inspanningen weinig rendement opleveren. Dit baart ons zorgen.'

 • Akerboom: drukker voor hulpdiensten dan in eerdere jaren

  Korpschef Erik Akerboom verwacht dat er in de nieuwjaarsnacht meer incidenten geweest zijn dan in voorgaande jaren. Er waren ontploffingen, vele branden en vernielingen. Akerboom noemt de flatbrand in Arnhem zeer ernstig. "We weten nog niet precies wat daar is gebeurd, maar je ziet wat brand en mogelijk vuurwerk kan aanrichten. Het gaat om levens."

  Akerboom noemt het onacceptabel dat er opnieuw hulpverleners belaagd zijn tijdens hun werk. "Er worden gelukkig serieuze stappen tegen ondernomen, maar ondanks al die maatregelen constateer ik dat het belagen van hulpverleners niet afneemt."

  De korpschef pleit voor een verbod op gevaarlijk (consumenten)vuurwerk en zou graag zien dat er meer grote evenementen worden georganiseerd waar mensen op een gezellige en veilige manier kunnen samenkomen. "En raddraaiers moeten we hard straffen."

  Korpschef Erik Akerboom staat de pers te woord over de nieuwjaarsnacht ANP
 • Relatief rustige nacht in Limburg

  In Limburg verliep de jaarwisseling relatief rustig. In de ziekenhuizen was het niet drukker dan afgelopen jaren.

  Uit een inventarisatie van L1 blijkt dat er 26 mensen bij de spoedeisende hulp van de verschillende ziekenhuizen zijn binnengebracht vanwege overmatig alcoholgebruik. In ieder geval één van hen is in coma geraakt, twee anderen hadden naast alcohol ook drugs gebruikt.

  Volgens L1 waren er in Limburg 12 vuurwerkslachtoffers. Ook zijn er mensen behandeld na aanrijdingen op de wegen, veroorzaakt door de dichte mist.

 • Den Haag maakt de balans op: geen ernstige incidenten

  In aanloop naar de jaarwisseling had de Haagse politie, na het verbieden van de vreugdevuren, zijn handen vol om de orde te bewaken. Vooral in Duindorp en Scheveningen waren er de laatste weken ongeregeldheden.

  De jaarwisseling was "zeer druk", maar zonder ernstige incidenten, meldt de gemeente. Waarnemend burgemeester Remkes zegt dat hij trots is op de inwoners van de stad en de hulpverleners. "Daarbij kunnen we de ogen niet sluiten voor het feit dat er ook dit jaar weer een ongekend beslag gelegd is op de totale capaciteit van zowel de politie en brandweer als ook schoonmaakdiensten in onze regio, om wat toch een feestje is in goede banen te leiden." De brandweer moest meer dan zeshonderd keer uitrukken.

  Ook noemt Remkes geweld en bedreiging richting hulpverleners en vertegenwoordigers van de media onacceptabel. In Den Haag zijn 44 mensen opgepakt en waren er zeker 33 autobranden.

 • Traditionele nieuwjaarsduik weer druk bezocht

  Veel mensen zijn het nieuwe jaar gestart met de traditionele nieuwjaarsduik. In Scheveningen doken duizenden mensen de Noordzee in. Ook was het druk bij een alternatieve 'klimaatduik' in Amsterdam.

  Fotopersbureau ANP ging in Scheveningen langs:

  1/7 Deelnemers aan de nieuwjaarsduik rennen de zee in ANP
  2/7 ANP
  3/7 ANP
  4/7 ANP
  5/7 ANP
  6/7 ANP
  7/7 ANP
 • Ravage in Utrechtse wijk Zuilen

  Op verschillende plekken in de Utrechtse wijk Zuilen zijn met vuurwerk vernielingen aangericht. Ruiten zijn gesneuveld, prullenbakken ontploft en drie lantaarnpalen op rij zijn uit de grond geslagen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rotzooi op straat in Zuilen

  Ook op andere plekken in de stad was het onrustig, zoals in enkele straten in Overvecht en Kanaleneiland. In de hele stad zijn 20 autobranden geweest, pakte de politie 38 mensen op, onder wie 23 minderjarigen.

  Burgemeester Van Zanen betreurt het dat op sommige plekken de ME moest worden ingezet om de orde te bewaken. "Het kan toch niet zijn dat dit nodig is bij een jaarwisseling dat een feestelijk moment voor iedereen moet zijn. Er is een flink aantal aanhoudingen verricht."

 • 'Brand dierentuin Krefeld ontstaan door papieren lampion'

  De oorzaak van de brand in de dierentuin in Krefeld is waarschijnlijk een wenslampion geweest. Daarvan zijn er meerdere gevonden in het apenverblijf. Dit soort papieren lampions zijn sinds 2009 verboden vanwege brandgevaar, zegt correspondent Judith van de Hulsbeek.