- Ridouan Taghi is door de politie in Dubai opgepakt in een woning
- Het Landelijk Parket heeft aan Dubai gevraagd om zijn uitlevering
- De 41-jarige Taghi is de meest gezochte crimineel van Nederland
- Bij een inval in Vianen is vanavond volgens het Parool ook een zus van Taghi aangehouden
- Het Marengo-proces tegen Taghi en andere verdachten gaat in februari verder
Dit weten we over de arrestatie van Ridouan Taghi
In dit overzichtsverhaal is alles te lezen over wat nu bekend is over de arrestatie van Ridouan Taghi.
Hiermee sluiten we dit liveblog.
'Zus van Taghi aangehouden'
Het Parool meldt dat bij de inval in Vianen de zus van Taghi is aangehouden. De politie bevestigt dat bericht niet.
Extra politie ingezet
Burgemeester Sjors Fröhlich, van de gemeente Vijfheerenlanden, waar Vianen onder valt, zegt tegen RTV Utrecht dat de inval in Vianen inderdaad te maken heeft met de aanhouding van Ridouan Taghi. De arrestatie van Taghi heeft volgens Fröhlich geleid tot 'spanningen' in de stad. Daarop is extra politie ingezet. "We hebben daar wat meer mensen lopen in de wijk", zegt de burgemeester.
Gevaar niet geweken na aanhouding Taghi
Met de aanhouding van Taghi is het gevaar niet geweken, zeggen verschillende bronnen. Tientallen mensen krijgen nu beveiliging vanwege de dreiging die uitgaat van zijn groep.
Die beveiliging blijft voorlopig in stand. De politie is namelijk nog altijd op zoek naar mensen die worden gerekend tot de organisatie van Taghi.
De dreiging zou zelfs kunnen toenemen, omdat iemand wraak wil nemen. Of er ontstaat onrust in het criminele milieu, omdat geprobeerd wordt zijn positie over te nemen.
Inval in Vianen
De politie is een woning binnengevallen in Vianen. Die houdt verband met de aanhouding van Ridouan Taghi. Zwaarbewapende agenten vielen een flat binnen. In de flat zouden familieleden van Taghi wonen. Taghi zelf woonde ook lang in Vianen.
Taghi in Marokko gezocht voor vergismoord
In Marokko wordt Taghi gezocht voor betrokkenheid bij een 'vergismoord' in Marrakesh. Twee mannen wilden volgens de rechter de Marokkaans-Nederlandse eigenaar van het café vermoorden, maar ze zouden zich hebben vergist. In plaats daarvan schoten ze de zoon van een Marokkaanse rechter dood. In Marokko wordt de arrestatie van Taghi inmiddels door een aantal media gemeld. "Ze noemen hem consequent het brein van die moord", vertelt correspondent Samira Jadir. "Het is nog niet bekend of Marokko om uitlevering heeft gevraagd."
Weinig bekend over arrestatie
Er is nog weinig bekend over de arrestatie van Taghi. De politie meldt dat hij is aangehouden in een huis in Dubai en dat de arrestatie rustig is verlopen. Over de locatie van dat huis is niets bekendgemaakt. "Maar je moet de precieze locatie weten en je kan het maar één keer goed doen. Dus als je een beetje twijfel hebt, dan stap je niet naar binnen", zegt Fred Westerbeke van het Openbaar Ministerie. "Het is echt een kwestie geweest van 100 procent zekerheid hebben. En die was er vannacht en dat heeft geleid tot de aanhouding."
De politie in Dubai meldt dat Taghi in een villa zou hebben gewoond en dat hij het land is binnengekomen met een vals paspoort. Hij zou meerdere mensen om zich heen hebben gehad die ervoor zorgden dat hij daar kon leven.
Wie is wie rond Taghi?
De moord op advocaat Derk Wiersum, een vergismoord in Marrakesh, de aanslag op de Telegraaf of het Marengo-proces. Het lijken allemaal losse zaken, maar daarachter gaat een web van verbanden schuil.
Ontdek hoe Ridouan Taghi de spil lijkt in een netwerk van bijna honderd namen:
Advocaat Korver gelooft wel in uitlevering
Strafrechtadvocaat Richard Korver gelooft wel in een uitlevering. "Als de Dubaise autoriteiten zo intensief hebben meegewerkt aan zijn opsporing, dan kun je ervan uitgaan dat ze meewerken aan uitlevering. Ze zullen dit niet allemaal hebben opgezet als ze ervan uitgaan dat er niets mee wordt gedaan."
"Bovendien denk ik ook dat ze in Dubai wat anders met recht omgaan dan wij doen. Er is al eens eerder meegewerkt aan uitlevering vanuit Dubai naar Nederland, dat ging toen om een zedenzaak."
Tweede Kamer is blij met arrestatie
De Tweede Kamer reageert opgetogen over de aanhouding van Ridouan Taghi. VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz spreekt van "geweldig werk van de Nederlandse politie." GroenLinks-Kamerlid Niels van den Berge: "Hopelijk komt er nu snel meer duidelijkheid over zijn betrokkenheid bij gruwelijke liquidaties en andere misdrijven."
Attje Kuiken van de PvdA zegt dat de arrestatie "een signaal is dat misdadigers zich niet veilig kunnen wanen in het buitenland." Tunahan Kuzu van Denk twittert: "Goed recherchewerk van de politie en een goede samenwerking met Dubai." En Gert-Jan Segers van de ChristenUnie noemde de arrestatie "erg goed nieuws."
Burgemeester Utrecht: arrestatie Taghi is les voor jongeren'
Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht reageert bij het AD verheugd op de arrestatie van Ridouan Taghi. Taghi wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij liquidaties in Overvecht en Kanaleneiland. "Hiermee wordt weer aangetoond dat personen die zich onaantastbaar wanen ook worden aangepakt. Laat dat ook een les zijn voor jongeren die aan het begin staan van hun criminele pad."
'Te vroeg voor slingers'
Misdaadverslaggever John van den Heuvel heeft bij RTL Boulevard gereageerd op de aanhouding van Taghi. Van Den Heuvel wordt al twee jaar beveiligd vanwege bedreigingen aan zijn adres. "Het is nog te vroeg om slingers op te hangen. Dit is een veelkoppig monster en daar is er nu eentje van afgehakt", verwijst de misdaadverslaggever naar het netwerk rondom Taghi.
Van den Heuvel was een van de eersten die het nieuws hoorde. "Dat vond ik wel netjes, dat ze me van tevoren hebben ingelicht. Ik kon het even niet geloven zelfs. Ik volg de zaak met enorm veel belangstelling. Ik dacht even dat ik in de maling werd genomen, maar daarna kwam de ontlading."
'Voortreffelijk werk van onze eigen politie en OM'
Beloning 100.000 euro niet uitgekeerd
Het OM had een beloning van 100.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt naar de aanhouding van Taghi. Dat bedrag wordt niet uitgekeerd, omdat de aanhouding "te danken is aan de niet aflatende inspanningen van de Nederlandse politie en intensieve internationale samenwerking met de politie van Dubai, niet n.a.v. een tip", meldt de politie.
Knoops: uitlevering mogelijk lastig
Ridouan Taghi kan zijn uitlevering aan Nederland aanvechten, zegt advocaat Geert-Jan Knoops. "Het is dan aan een uitleveringsrechter in Dubai om te beslissen of hij wordt uitgeleverd. Zo niet, dan is Taghi daar vrij man. Maar zonder enig verdrag zal een uitleveringsrechter niet zomaar akkoord gaan."
Mogelijk kan hij wel worden uitgeleverd volgens een VN-anti-corruptieverdrag uit 2003. Maar Knoops denkt ook dat dat lastig gaat worden. "Die voorziet alleen in georganiseerde misdaad omtrent fraude, corruptie en witwassen, maar niet op verdenking als liquidaties bij Taghi."
Moord op broer kroongetuige
Taghi is hoofdverdachte in het zogenoemde Marengo-proces, waarin vijf moorden en meerdere liquidatiepogingen worden behandeld. Kroongetuige in het liquidatieproces is Nabil B., die bij de politie belastende verklaringen aflegde over Taghi en zijn organisatie.
Een week nadat bekend was geworden dat B. die verklaringen had afgelegd, werd zijn broer, die nergens iets mee te maken had, doodgeschoten in Amsterdam. Vandaag werd de dader in hoger beroep veroordeeld tot 28 jaar cel.
Minister van Justitie Ferd Grapperhaus reageert op aanhouding
Politie gaat door met onderzoek
Taghi wordt beschouwd als de meest gezochte crimineel van Nederland. "Toch is het doel niet het aanhouden van één persoon, het doel is het ontmantelen van deze criminele organisaties en dat stopt niet met de aanhouding van één persoon. Daar gaan we dus gewoon mee door", zegt Andy Kraag, hoofd Landelijke Recherche.
'Alle vertrouwen in uitlevering'
Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Dubai. "Maar we hebben er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen met die uitlevering", zegt Fred Westerbeke, hoofdofficier van justitie van het Landelijk Parket.
'Alles uit de kast'
Volgens Andy Kraag, hoofd Landelijke Recherche, is alles uit de kast getrokken om Ridouan Taghi op te pakken. "De criminelen vertrouwden blind op hun versleutelde communicatie. Maar wij hebben een inkijkje gekregen in de werkwijze van deze organisatie: hoe je wapens organiseert, hoe je een doelwit observeert."
Ook zegt hij dat meerdere leden van deze criminele organisatie zijn aangehouden. "Er gaat om zeventien mensen die verdacht worden van moord, poging tot moord of deelname van een criminele organisatie."
'Grote klap uitgedeeld'
Volgens Jannine van den Berg, politiechef Landelijke Eenheid, is er met de aanhouding een grote klap uitgedeeld aan de georganiseerde criminaliteit in Nederland. "Alle specialismen binnen de politie verdienen een groot compliment voor hun kunde een expertise."
Geen uitleveringsverdrag
Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met de Verenigde Arabische Emiraten, waar Dubai ligt. Wel zijn er eerder op individueel niveau afspraken gemaakt.
In 2016 werd een man aangehouden in Dubai en uitgeleverd aan Nederland, omdat hij zich bezig zou hebben gehouden met ondergronds bankieren.
Meer details
Het OM en de politie maken straks meer details bekend over de aanhouding van Ridouan Taghi. Kijk hier de persconferentie.
Eerste politieke reacties
Valse identiteit
Media in Dubai melden dat Ridouan Taghi met valse identiteit het land is binnengekomen. Hij zou verschillende identiteitsbewijzen hebben gebruikt om uit handen van de politie te blijven.
Volgens politie in Dubai verbleef hij in een villa, waar hij hulp kreeg van mensen met verschillende nationaliteiten om zijn zaken en levensbehoeften te regelen.
Internationale samenwerking
Volgens het Openbaar Ministerie kon Ridouan Taghi aangehouden worden door uitwisseling van informatie van de Nederlandse politie en intensieve internationale samenwerking. Een team van honderd rechercheurs en specialisten van de Landelijke Eenheid van de politie werkten dag en nacht aan de opsporing.
"In de wereld van vandaag is het opbouwen van een strategische samenwerking belangrijker dan ooit", zegt Jannine van den Berg, politiechef van de Landelijke Eenheid. "De aanhouding van Ridouan T. is hier een goed voorbeeld van."
'Doortastend en aanhoudend politiewerk'
Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie reageert in een tweet op de aanhouding:
Persconferentie
Straks geven het Openbaar Ministerie en de politie een persconferentie over de ontwikkelingen rond de aanhouding van Ridouan Taghi.
'Van kleine hasjdealer tot meedogenloze cokebaron'
De 41-jarige Taghi is al jaren op de vlucht voor justitie. Het Openbaar Ministerie loofde een beloning van 100.000 euro uit voor tips die naar zijn verblijfplaats leidden.
Wie deze meest gezochte crimineel is lees je hier.
Uitlevering
Het Landelijk Parket heeft aan Dubai gevraagd om zijn uitlevering. Het is nog niet bekend of en wanneer hij naar Nederland komt.
Ridouan Taghi is aangehouden in Dubai
De 41-jarige Taghi is de meest gezochte crimineel van Nederland. Hij wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij verschillende liquidaties en werd door de politie in Dubai opgepakt in een woning.