De gevolgen voor de stand. Ajax en AZ lopen verder weg bij PSV. Hiermee sluiten we dit liveblog af. Bedankt en tot de volgende keer!

Stand eredivisie na speelronde 15

Alle uitslagen op een rij

Uitslagen speelronde 15

Klaar in Emmen: drie dagen na Europese blamage stelt PSV ook teleur in Emmen

De sportieve malaise houdt aan voor PSV. Drie dagen na de Europese blamage in Lissabon speelde de ploeg van trainer Mark van Bommel teleurstellend met 1-1 gelijk bij FC Emmen.

Steven Bergwijn baalt van wéér een teleurstellende wedstrijd van PSV

90+3' Rood Bijl

Nu wel rood (2x geel) voor Bijl na een overtreding op Bergwijn.

FC Emmen-PSV 1-1

90+1' Mitroglou niet de held

Mitroglou kopt binnen maar wordt afgefloten vanwege buitenspel. De Griek is niet de redder van PSV.

82' Breekijzer

Met Konstantinos Mitroglou voor Rosario brengt PSV nog een breekijzer binnen de lijnen. De invaller krijgt meteen een kans, maar wipt de bal (in buitenspelpositie) meteen naast.

Ondertussen in Italië: Kluivert valt uit

Kluivert zette Roma op voorsprong bij Verona, maar valt ook geblesseerd uit met op het oog een bovenbeenblessure. Zijn ploeg leidt bij rust met 1-2.

72' Bijl ontsnapt aan rood

Bijl ontsnapt aan rood na het neerhalen van Malen. Hij werkt de aanvaller eerst met de hand tegen de grond en raakt hem dan ook nog met de voet. Ook na het terugkijken van de beelden houdt arbiter Higler het bij geel.

55' Meer kansen Emmen

PSV is het kwijt en Emmen ruikt bloed. Kansen voor Burnet en De Leeuw gaan er niet in.

Lorenzo Burnet (l) en Denzel Dumfries (r)

52' GOAL FC EMMEN!

Op aangeven van Bijl tikt Kolar van dichtbij binnen.

FC Emmen viert de goal van Marko Kolar

Ondertussen in Italië: Kluivert scoort voor AS Roma

De Nederlandse aanvaller zet AS Roma met een laag schot in de verre hoek in de 17de minuut op voorsprong tegen Hellas Verona (0-1).

Justin Kluivert

Tweede helft

De bal rolt weer voor de tweede helft van FC Emmen-PSV (0-1).

AZ eert Hatzidiakos met 'bedoeld' schot van Sugawara

Bekijk de samenvatting van AZ - VVV-Venlo

Ondertussen in Engeland: Leicester dankzij de VAR in extremis langs Everton

Leicester City heeft met veel moeite de tweede plaats in de Premier League weten te verstevigen. In het eigen King Power Stadium leek de kampioen van 2016 puntenverlies op te lopen tegen Everton, maar in de slotfase bezorgde Kelechi Iheanacho zijn ploeg alsnog de drie punten.

Kelechi Iheanacho wordt bejubeld door zijn teamgenoten

Ondertussen in Duitsland: Weghorst scoort in derde duel op rij, maar Wolfsburg verliest van Werder

Wout Weghorst had het vizier weer op scherp staan voor VfL Wolfsburg, in het Bundesliga-duel met Werder Bremen. Maar punten leverde zijn goal in de eerste helft niet op. Werder toonde zich met 3-2 te sterk.

Wout Weghorst maakt in de eerste helft zijn zevende Bundesliga-treffer van dit seizoen

Rust in Emmen

PSV leidt met 1-0. Een wereldgoal van Bijl werd afgekeurd en vlak voor rust regende het kansen voor PSV.

FC Emmen-PSV 0-1

Donyell Malen (r) en Ritsu Doan (l)

40' Vrije kansen PSV

Wat een kansen voor PSV binnen enkele minuten. De Japanner Doan krijgt een vrije kans, maar schiet via Burnet over. Uit de daaropvolgende hoekschop een kans voor Dumfries, maar de verdediger kopt in vrije positie naast. Daarna weer een flitsende aanval en schiet Ihattaren naast en ook Bergwijn weet in de daaropvolgende aanval niet te scoren.

Advocaat: 'Vermoeidheid van duel met Rangers was na rust voelbaar'

'Deze 1-0 is niet genoeg om Feyenoord terug op niveau te krijgen'

Bekijk de samenvatting van Feyenoord - PEC Zwolle

19' Wereldgoal Bijl afgekeurd

Bijl verrast Unnerstall met een schot vanaf de middenlijn. Een prachtgoal. Helaas voor Bijl en Emmen wordt de goal afgekeurd vanwege een duwtje van Bijl tegen Bergwijn dat eraan voorafging.

Dennis Higler keurt de goal van Glenn Bijl af

15' GOAL PSV!

Schwaab schiet na een corner van Ihattaren bij de tweede paal de openingsgoal binnen.

Daniel Schwaab en Mohamed Ihattaren

11' Mooie aanval PSV

Dit was een goal geweest. Eén keer raken via Bergwijn en Dumfries, maar laatstgenoemde verstuurt een voorzet die net aan Malen voorbijgaat.

FC Emmen-PSV 0-0

5' Kans Emmen

Al vroeg een behoorlijke kans voor de thuisploeg. Unnerstall redt knap op een inzet van Kolar,

Aftrap

FC Emmen-PSV is begonnen.

Frenkie de Jong in de basis bij Barcelona tegen Atlético in Madrid

Ondertussen in Duitsland: Het blijft dringen boven in de Bundesliga, Gladbach weer aan kop

Bijna iedere speelronde wisselt de Duitse Bundesliga minimaal één keer van koploper. Zo ook dit weekend, zaterdag nam RB Leipzig de leiding over van Borussia Mönchengladbach, dat een dag later terugsloeg en weer over Leipzig heen wipte.

Breel Embolo (midden) speelde na rust de hoofdrol voor Gladbach

Terug naar donderdag: perschef PSV grijpt in bij gesprek tussen Van Bommel en Maalderink

PSV ging donderdag met 4-0 onderuit bij Sporting. Dat leverde uiteraard geen vrolijke gezicht gezicht op bij coach Mark van Bommel en ook een opmerkelijk moment bij de persconferentie na afloop van het Europa League-treffen.

Perschef PSV grijpt in bij gesprek tussen Van Bommel en Maalderink

Marsman na eredivisiedebuut voor Feyenoord: 'Trots dat ik deze club mag helpen'

Opstellingen FC Emmen-PSV

Schwaab, Thomas en Doan keren in Emmen terug in de basis bij PSV. Ten opzichte van het duel met Sporting (4-0 verlies) ontbreken Baumgartl, Bruma (gepasseerd) en Hendrix (niet fit).

De stand

Om 20.00 uur wordt nog FC Emmen-PSV gespeeld. Tot die tijd is dit de stand in de eredivisie.

De uitslagen

Er staat nog één wedstrijd op het programma in de vijftiende speelronde van de eredivisie: FC Emmen-PSV.

KLAAR IN ROTTERDAM

Het is klaar in De Kuip. Na een sterke eerste, maar een matige tweede helft verslaat Feyenoord PEC Zwolle met 1-0.

KLAAR IN DEN HAAG

Het is afgelopen in Den Haag. Soriano had namens VVV vlak voor tijd nog een enorme kans op de gelijkmaker, maar het laatste duel van AZ in Den Haag eindigt in een 1-0 zege.

Yukinari Sugawara (l) viert zijn treffer met Ousamma idrissi

86' Bijna de beslissing

De slotfase loopt bij Feyenoord-PEC en bijna kon Larsson de wedstrijd in het slot gooien. Zijn inzet van dichtbij wordt echter voor de lijn weggehaald door Johnsen. De Zwollenaren zijn begonnen aan een slotoffensief, en dat biedt de Rotterdammers ruimte.

Feyenoord-PEC Zwolle 1-0

Veel voetbal bij genomineerden NOC*NSF Sportgala

Bij de nominaties voor het NOC*NSF Sportgala zitten dit jaar opvallend veel voetballers.

Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk is een van de genomineerden voor Sportman van het Jaar. Voor de Sportploeg van het Jaar zijn Ajax en de Oranjevrouwen genomineerd. En ook op de lijst voor de Coach van het Jaar staan twee namen uit het voetbal: Ajax-trainer Erik ten Hag en bondscoach Sarina Wiegman van de Oranjevrouwen.

76' ADO bedankt!

Bij AZ beginnen de irritaties een beetje toe te nemen omdat de tweede goal uitblijft. Tegelijkertijd begint VVV af en toe een speldenprikje uit te delen.

Boadu is inmiddels vervangen door Druijf, die AZ afgelopen donderdag hielp overwinteren in Europa met zijn twee goals tegen Partizan Belgrado.

Op de tribunes zingen de AZ-fans ondertussen 'ADO bedankt!'. Deze wedstrijd is (voorlopig) de laatste in het stadion van ADO Den Haag. De komende uitwedstrijd, tegen Ajax, kan hopelijk in Alkmaar worden gespeeld, en sowieso niet in Den Haag.

De AZ-fans bedanken ADO Den Haag voor de gastvrijheid van de afgelopen weken

66' Feyenoord ontsnapt

Na ruim een uur spelen ontsnapt Feyenoord tot twee keer toe aan de gelijkmaker. Eerst moet Marsman redding brengen na een inzet van Thy, even later is er nog een grotere kans voor Huiberts. Marsman weet de bal met zijn hoofd te keren.

61' Kans voor PEC

Feyenoord roept de problemen sinds de rust over zichzelf af. Johnsen levert een verraderlijk schot af, dat doelman Marsman met de nodige moeite en in twee instanties klemvast heeft. Trainer Dick Advocaat oogt langs de lijn zeer ontevreden over de tweede helft.

Aan de andere kant haalde Hamer de bal van de lijn na een schot van Kökcü. Het is na de rust een echte wedstrijd geworden.

60' AZ blijft domineren

AZ regeert in Den Haag, maar de voorsprong op VVV is nog altijd maar 1-0. De grootste (gemiste) kans sinds de rust was voor Boadu, na prima voorwerk van Stengs.

AZ-VVV 1-0

51' PEC stroopt mouwen op

PEC Zwolle heeft de mouwen nog eens opgestroopt voor de tweede helft, zo lijkt het. Er is meteen een prima schot van Huiberts, ingevallen voor de geblesseerde Bel Hassani, maar Marsman brengt redding.

Feyenoord leidt met slechts 1-0, maar had in de eerste helft nog wel een paar keer meer kunnen scoren.

TWEEDE HELFT

De bal rolt in Den Haag voor de tweede helft van AZ-VVV. De Alkmaarders leiden met 1-0. Meteen na de aftrap is er al een beste kans voor Sugawara, maar de bal gaat er niet in.

Ook in De Kuip is de tweede helft begonnen. Feyenoord staat op een 1-0 voorsprong tegen PEC Zwolle.

Van den Brom denkt aan maatregelen na zeperd tegen RKC

FC Utrecht-trainer John van den Brom baalde hevig na de derde nederlaag op rij, nota bene tegen hekkensluiter RKC. Matchwinner Melle Meulensteen kon zijn geluk juist niet op.

Bekijk de reacties na FC Utrecht-RKC Waalwijk (0-1).

RUST

Het is rust in Den Haag: AZ leidt met 1-0 tegen VVV-Venlo. Ook in De Kuip is het tijd voor een bekertje thee. Een flitsend Feyenoord staat met 1-0 voor tegen een matig PEC Zwolle.

39' GOAL AZ

Het kon niet uitblijven: Sugawara scoort met een verdekt schot en AZ komt op fraaie wijze op 1-0 tegen VVV. Meteen daarna houdt de Japanner als steunbetuiging het shirt van de zwaar geblesseerde Hatzidiakos in de lucht.

Sugawara zou eigenlijk op de bank beginnen, maar door ziekte van Midtsjø moest hij alsnog aan de bak.

AZ-VVV 1-0

36' AZ heeft de bal

Het beeld in Den Haag is nog steeds hetzelfde: AZ heeft vrijwel continu de bal, maar slaagt er niet in om echte kansen te creëren. VVV heeft de middenlijn nog nauwelijks gepasseerd.

AZ-VVV 0-0

23' GOAL FEYENOORD

Feyenoord miste al een handvol grote kansen, maar nu is het raak. Steven Berghuis scoort met een vlammend schot, op aangeven van Malacia.

Het is de zesde goal van het seizoen voor aanvoerder Berghuis.

Steven Berghuis viert zijn goal met aangever Tyrell Malacia

15' Jørgensen mist levensgrote kans

Jørgensen kan er gelukkig zelf om lachen: hij mist na 13 minuten een levensgrote kans voor Feyenoord. Kökcü geeft voor, Jørgensen weet de bal vlak voor de doel hoog over te schieten.

En vier minuten later is er wéér een enorme kans voor de Rotterdammers: Botteghin tikt de bal na een puike aanval vlak langs de paal.

Feyenoord-PEC Zwolle 0-0

Nicolai Jørgensen baalt na het missen van een enorme kans tegen PEC Zwolle

12' AZ oppermachtig

In Den Haag maakt AZ vooralsnog volledig de dienst uit. VVV komt er nog niet te pas. Als het zo doorgaat, kan de 1-0 al snel vallen.

AZ-VVV 0-0

9' Feyenoord gedreven

Feyenoord begint gedreven aan het duel met PEC. Na vijf minuten was er al een prima kans voor Jørgensen, na goed voorwerk van Geertruida.

Een paar minuten later is er een prachtige goal van Sinisterra, maar de Colombiaan stond buitenspel.

AFTRAP IN ROTTERDAM

Voor aanvang van Feyenoord-PEC Zwolle wordt een minuut stilte gehouden als eerbetoon aan de afgelopen week overleden Pim Verbeek.

De wedstrijd is inmiddels begonnen.

AFTRAP IN DEN HAAG

De bal rolt in Den Haag bij het duel tussen AZ en VVV-Venlo.

Troost: 'Na turbulente maanden is er bij Feyenoord duidelijkheid'

Sjaak Troost vertelt over zijn maanden als technisch directeur ad-interim van Feyenoord. Troost keert terug naar de raad van commissarissen en wordt opgevolgd door Frank Arnesen.

Slot evenaart Van Gaal

AZ neemt het straks thuis op tegen VVV-Venlo en gaat proberen het gat met Ajax weer te verkleinen tot zes punten. Trainer Arne Slot heeft bij AZ met 32 punten uit de eerste 14 eredivisieduels zijn illustere voorganger Louis van Gaal geëvenaard. Van Gaal stond in 2005 met AZ na 14 competitiewedstrijden eveneens op 32 punten.

AZ-trainer Arne Slot

Advocaat brengt 'beleving' bij Feyenoord en rouwt om Verbeek

Een interview met de trainer van de Rotterdammers vlak voor de eredivisiewedstrijd tegen PEC Zwolle.

Zesde nederlaag voor Anderlecht

Anderlecht heeft zondag een pijnlijke 3-2-nederlaag geleden bij KV Oostende. Het was de zesde nederlaag in totaal en het eerste verlies onder Franky Vercauteren, die begin oktober Welshman Simon Davies op de bank verving. Speler-manager Vincent Kompany stond voor het eerst sinds eind augustus weer op het veld. Ook hij kon het gezichtsverlies voor clubeigenaar Marc Coucke, die eerder voorzitter was van KV Oostende, niet voorkomen.

KLAAR IN UTRECHT

Het is afgelopen in de Domstad. FC Utrecht verliest voor de derde keer op rij, RKC verliest voor de derde keer in vier wedstrijden niet. De eindstand is 0-1.

Spelers van RKC vieren feest in Utrecht

Opstellingen AZ-VVV (16.45 uur)

AZ, de nummer twee van de eredivisie, treedt om 16.45 uur 'thuis' in Den Haag tegen VVV-Venlo. Dit zijn de opstellingen.

Bij AZ is Koopmeiners een linie naar achteren geschoven vanwege de blessure van Hatzidiakos. Sugawara vervangt de zieke Midtsjø.

85' Slotoffensief Utrecht

De laatste minuten lopen in Utrecht, waar de thuisploeg met een heus slotoffensief bezig is om de derde nederlaag op rij te voorkomen. RKC is bezig met overleven, maar houdt vooralsnog stand.

FC Utrecht-RKC Waalwijk 0-1

Opstellingen Feyenoord-PEC Zwolle (16.45 uur)

De opstellingen van Feyenoord en PEC Zwolle. De aftrap is om 16.45 uur. Bij Feyenoord staat Nick Marsman onder de lat. Kenneth Vermeer en Justin Bijlow zijn geblesseerd.

75' Spektakel

Met een kwartier te spelen, gebeurt er nu van alles in Utrecht. Eerst was er een grote kans voor RKC: Sow legde terug, maar Leemans kon net niet tot een schot komen dankzij een goed blok van Maher.

Even later is er een schot van Maher - redding Vaessen - en een rebound van invaller Makienok: redding Vaessen.

69' GOAL RKC

Daar valt dan eindelijk een doelpunt in Utrecht. En de goal is van RKC: Meulensteen kopt binnen uit een vrije trap van Leemans.

Het plukje RKC-fans juicht, de rest van het stadion fluit. FC Utrecht verloor ook al zijn laatste twee wedstrijden.

Vreugde bij RKC na de goal van Melle Meulensteen

68' Wachten op goals

Echt tot leven gekomen is het duel nog niet, maar het is ietsiepietsie leuker dan in de oersaaie eerste helft. FC Utrecht heeft de bal, maar RKC komt er af en toe voorzichtig dreigend uit.

FC Utrecht-RKC Waalwijk 0-0

51' FC Utrecht met frisse moed

Na zes minuten spelen in de eerste helft zien we zowaar een prima aanval van Utrecht, die eindigt met een venijnig schot van Guwara. Het is het eerste schot op doel in deze wedstrijd voor Utrecht. Keeper Vaessen brengt redding.

De ploeg van John van den Brom begint met frisse moed aan de tweede helft. Wellicht zorgt dat voor het nodige vertier.

De tweede helft is begonnen bij FC Utrecht-RKC Waalwijk. Na een zouteloze eerste helft is het hopen op spektakel.

Zes goals en vier assists in zeventig minuten

Vivianne Miedema verkeert in topvorm bij haar ploeg Arsenal. De spits van het Nederlands elftal scoorde maar liefst zes keer in het competitieduel met Bristol City en leverde ook nog eens vier assists. En dat terwijl ze na zeventig minuten werd gewisseld. Arsenal won uit eindelijk met maar liefst 11-1.

Vivianne Miedema (r) lacht het uit na haar twee hattricks tegen Bristol City

Een jongensdroom voor Lang

"Dit is echt een jongensdroom", glunderde Noa Lang na afloop van FC Twente-Ajax. De Amsterdammers wonnen met 5-2, Lang maakte een hattrick.

Bekijk alle reacties na FC Twente-Ajax.

RUST

Begeleid door een luid fluitconcert zoeken FC Utrecht en RKC Waalwijk de kleedkamers op. Het staat 0-0.

40' Duiven maken indruk

Na 37 minuten was er weer even iets te beleven: een schot van Maher met links ging naast het RKC-doel. Voor de rest is het ernstig behelpen voor het publiek.

Op het veld lopen al een tijdje twee duiven op hun gemakje rond. Last van de voetballers hebben ze nauwelijks. Eén duif werd bijna vertrapt door Utrecht-speler Gustafson, maar hij is inmiddels alweer teruggekeerd op het veld.

Een duif ontsnapt maar net aan de noppen van Simon Gustafson. Even later keerde duif ongedeerd terug op het veld

Labyad lang aan de kant bij Ajax

Zakaria Labyad raakte deze week in Lille zwaar geblesseerd aan zijn knie. Volgens Erik ten Hag moet Ajax de aanvaller lange tijd gaan missen. "De verwachting is dat Labyad in 2019 en een lange tijd van 2020 niet meer in actie gaat komen voor Ajax", zei Ten Hag op de persconferentie na de wedstrijd tegen FC Twente.

Zakaria Labyad ligt geblesseerd op het veld in het duel met Lille

Twee hattricks voor Miedema

Wat gebeurt er toch in Londen? Vivianne Miedema had voor rust al een hattrick gemaakt voor Arsenal tegen Bristol City, maar ze doet het na rust gewoon nog een keertje over.

Twee hattricks in één wedstrijd, dat zie je niet vaak. De tussenstand is 10-0 voor Arsenal.

29' Zouteloos

Er is alweer bijna een half uur gespeeld bij FC Utrecht-RKC en om nu te zeggen dat het een spektakelstuk is: nee. "Zouteloos", noemt commentator Frank Wielaard de eerste helft tot nu toe.

Af en toe is er een beetje dreiging aan beide kanten, maar kansen zien we niet.

Ondertussen in Londen

Vivianne Miedema is bij Arsenal weer eens ouderwets on fire. In de eerste helft van het duel met Bristol City was de Nederlandse international goed voor een hattrick en twee assists. Daarmee had ze een aandeel in alle goals: de ruststand is 5-0.

15' Rommelig begin

Het eerste kwartier van Utrecht-RKC verloopt rommelig zonder grote kansen. De grootste voor RKC was van Spierings, wiens schot via een Utrechts been ver naast ging. Aan de andere kant zagen we mogelijkheden voor Van de Streek die de bal in kansrijke positie niet onder controle kreeg en voor Maher, die over het doel schoot.

Sean Klaiber in duel met Dylan Vente

Ondertussen in Italië

Juventus heeft in de Serie A voor de derde keer punten gemorst. In Turijn werd het 2-2 tegen middenmoter Sassuolo. Hierdoor kan Internazionale later vandaag de koppositie overnemen van de regerend kampioen.

De 2-1 van Sassuolo kwam op kolderieke wijze van stand: Juan Cuadrado gaf een ziekenhuisbal aan Matthijs De Ligt, die de bal niet kon wegwerken en de bal vervolgens inleverde. Tot overmaat van ramp dook doelman Gianluigi Buffon ook nog over de bal heen na een schot van Francesco Caputo.

Ronaldo baalt van het gelijkspel

AFTRAP

Het duel tussen FC Utrecht en hekkensluiter RKC is begonnen.

De trainers van beide clubs, John van den Brom en Fred Grim, speelden allebei bij Ajax in het legendarische seizoen 1994/1995, toen de Amsterdammers de Champions League wonnen. Een basisplaats hadden beide heren niet. Ze speelden dat seizoen slechts één wedstrijd samen.

Ondertussen in Spanje

Sevilla FC blijft bovenin meedraaien in de Spaanse competitie. Met Luuk de Jong in basis wonnen de Andalusiërs met 1-0 van hekkensluiter Leganés en nemen zo in ieder geval voor een paar uur de tweede plaats van FC Barcelona over.

Sevilla viert de 1-0 met Luuk de Jong uiterst links

Om 14.30 uur: FC Utrecht-RKC Waalwijk

FC Utrecht kan straks bij een zege op hekkensluiter RKC een sprongetje maken in de eredivisie. De Domstedelingen staan nu zevende, maar kunnen opklimmen naar plaats vier.

RKC staat met vijf punten laatste, met zes punten achterstand op ADO Den Haag.

Watford ontslaat trainer

Quique Sanchez Flores is ontslagen als coach van Watford. De Spanjaard had de ploeg tien duels onder zijn hoede en daarvan werd er slechts een gewonnen. Sanchez Flores nam in september het roer over van Javi Gracia, die de club uit Londen vorig seizoen behoedde voor degradatie, maar na vier duels in het nieuwe seizoen op straat werd gezet.

Watford staat laatste met acht punten uit veertien wedstrijden.

Quique Sanchez Flores

Klaar in Enschede

Daarna is het meteen afgelopen. Na een moeizame start wint Ajax toch ruim van FC Twente: 5-2.

90+6' GOAL AJAX

Het slotstuk van Ajax is voor Huntelaar. De invaller maakt er diep in blessuretijd 5-2 van. Huntelaar gaat alleen op keeper Drommel af en schiet beheerst binnen.

FC Twente-Ajax 2-5

83' Slotfase zonder lang

De slotfase loopt in Enschede. Na een sensationeel begin en een 2-0 voorsprong van Twente heeft Ajax orde op zaken gesteld. Het staat 4-2 voor de Amsterdammers.

Lang, goed voor drie goals, lag net op de grond met kramp en gaat nu naar de kant. Marin is zijn vervanger.

FC Twente-Ajax 2-4

Opstellingen FC Utrecht-RKC Waalwijk (14.30 uur)

Om 14.30 uur staat het duel tussen FC Utrecht en RKC Waalwijk op het menu. Dit zijn de opstellingen.

70' GOAL AJAX

Na geblunder bij FC Twente kan Noa Lang simpel de 4-2 binnen tikken. Keeper Drommel kopt de bal tegen een verdediger aan. Lang is de lachende derde en de lachende Lang maakt ook zijn derde.

Het is een hattrick voor Lang bij zijn basisdebuut in de eredivisie. De enige andere Ajacied die dat ooit deed was Henk Groot in 1959.

61' GOAL AJAX

Een kanonskogel van Huntelaar vliegt in de kruising en de comeback van Ajax is compleet: het is 3-2 tegen FC Twente.

FC Twente-Ajax 2-3

51' GOAL AJAX

Daar is opnieuw Noa Lang: de bal komt met een gelukje voor zijn voeten en hij schiet beheerst de 2-2 binnen.

Van de Beek zet hard en laag voor en via enkele benen krijgt Lang de bal op een presenteerblaadje.

FC Twente-Ajax 2-2

Noa Lang schreeuwt het uit na zijn gelijkmaker

50' Bijna Twente

De tweede helft begint onderhoudend: na een kansje voor Ajax (een omhaal van Huntelaar, ver naast) is er na balverlies van diezelfde Huntelaar ineens weer een flinke kans voor Twente. Maar Cantalapiedra schiet naast.

De bal rolt weer in Enschede. Ajax moet aan de bak, want de koploper kijkt tegen een 2-1 achterstand aan.

RUST

Het is rust in Enschede: FC Twente staat op een verrassende 2-1 voorsprong tegen Ajax. Ajax-trainer Erik ten Hag zal ongetwijfeld een donderspeech houden in de kleedkamer.

40' Bijna Huntelaar

Daar was bijna de gelijkmaker van Ajax: een snelle vrije trap van Ziyech verrast Twente en Huntelaar duikt alleen voor keeper Drommel op. De invaller krijgt de bal niet meteen goed onder controle en de Twente-goalie kan ingrijpen.

Het is bijna rust en Ajax heeft het heft in Enschede weer in handen genomen.

FC Twente-Ajax 2-1

32' GOAL AJAX

Ajax komt terug in de wedstrijd: Lang schiet de aansluitingstreffer binnen op aangeven van Ziyech vanaf de achterlijn. Gejuicht wordt er niet bij de Amsterdammers, want Twente staat nog steeds op voorsprong.

Noa Lang brengt de bal snel naar de middenstip na zijn aansluitingstreffer tegen FC Twente

25' Blessure Promes

Nog meer onheil voor Ajax: topscorer Promes, al goed voor tien doelpunten, moet geblesseerd naar de kant. Hij heeft last van zijn kuit. Zijn vervanger is Huntelaar.

De Amsterdammers zijn een beetje van slag en hebben het heel lastig in Enschede.

FC Twente-Ajax 2-0

19' GOAL FC TWENTE

De Grolsch Veste schudt op zijn grondvesten! Binnen 20 minuten is het 2-0 voor FC Twente door een goal van Cantalapiedra.

Dit keer gaat er balverlies van Mazraoui aan vooraf. De Spanjaard faalt vervolgens niet, oog in oog met doelman Onana. Sensatie in Enschede.

André Onana is woedend na de 2-0 van FC Twente

15' GOAL FC TWENTE

FC Twente had nog niet veel laten zien, maar na de eerste serieuze aanval is het raak: Nakamura schiet Twente op fraaie wijze op 1-0 tegen Ajax.

De Enschedeërs konden uitbreken na balverlies van Ziyech op het middenveld, waarna de bal via Cantalapiedra bij Nakamura terechtkwam. De Japanner haalt vervolgens schitterend uit.

FC Twente-Ajax 1-0

Keito Nakamura en Wout Brama vieren de 1-0

10' Eerste kansen

Na vier minuten is er de eerste kans voor Ajax. Een vlotte aanval eindigt met een schotje van Ziyech, dat simpel door Drommel kan worden gepakt. Vijf minuten later weten de Amsterdammers zich weer door de hechte Twentse defensie heen te tikken, maar opnieuw is Drommel het eindstation na een puntertje van Martínez.

De eerste kaart is gegeven: Schenk kreeg geel voor een overtreding op Lang.

FC Twente-Ajax 0-0

De temperatuur ligt iets boven het vriespunt in Enschede, dus de Ajax-bank is goed ingepakt

AFTRAP

Na het eerbetoon aan Hennie Ardesch is er afgetrapt bij FC Twente-Ajax.

Het eerbetoon van FC Twente en Ajax aan Hennie Ardesch

Eerbetoon aan Hennie Ardesch

Voor de wedstrijd wordt er een minuut stilte in acht genomen voor de afgelopen week overleden doelman Hennie Ardesch. De minuut stilte gaat overigens al snel over in luid applaus.

In de jaren zestig en zeventig stond hij onder de lat bij FC Twente. Verder kwam hij onder meer uit voor ADO Den Haag en Go Ahead Eagles. Hennie Ardesch is 76 jaar geworden.

1974: Hennie Ardesch

Ten Hag heeft een verleden in Enschede

Erik ten Hag keert terug in Enschede. Hij was er niet alleen speler in 1989-1990 en 1992-1994, maar ook assistent-trainer van 2006 tot 2009.

1989: Erik ten Hag als speler van FC Twente

Koud in Enschede, muts op

Daley Blind met muts in Enschede

Opstellingen FC Twente-Ajax (12.15 uur)

Noa Lang verschijnt voor het eerst met Ajax aan de aftrap voor een duel in de eredivisie. De 20-jarige aanvaller krijgt een kans omdat David Neres en Zakaria Labyad geblesseerd zijn.

Daley Blind en Joël Veltman keren terug in de basisformatie. Zij waren woensdag geschorst toen Ajax tegen Lille voetbalde. Perr Schuurs moet op de bank plaatsnemen.

FC Twente begint met Paul Verhaegh voor Joel Latibeaudiere en Wout Brama voor Javier Espinosa.

Terugblik op zaterdagavond: Lex analyseert

Immers: 'Dit is wel weer een heel harde tik, een tik in het gezicht'

De Jong van held in de Arena naar meelevende bankzitter

De teller staat dit seizoen op vijf invalbeurten en 43 minuten in competitieverband. Dat is weinig voor Siem de Jong, de man die ruim acht jaar geleden met twee treffers in de kampioenswedstrijd tegen FC Twente de dertigste titel van Ajax veiligstelde en als held de Johan Cruijff Arena verliet. Vandaag op bezoek bij FC Twente zit hij weer op de Amsterdamse bank.

Siem de Jong met trainer Erik ten Hag

Stam kijkt terug op Feyenoord: 'Misschien moet ik soms harder zijn'

Verslaggever Joep Schreuder blikt met Jaap Stam terug op een bewogen periode als trainer van Feyenoord. Hij vraagt hem onder andere of hij de club nog volgt.

Wat gaat Groenendijk doen?

Hoe ziet de toekomst van trainer Alfons Groenendijk eruit? Hij zei zaterdagavond dat hij ging nadenken over de vraag of hij nog wel de juiste man is voor ADO Den Haag. Het elftal van Groenendijk moest zaterdagavond in Almelo met 4-0 buigen voor Heracles en staat op de voorlaatste plaats in de eredivisie. "Ik moet bij mezelf te rade gaan of er nog wel perspectief is. Daar ga ik eens rustig een nachtje over slapen. Als dat perspectief er niet is, moet ik kijken wat de gevolgen zijn."

De nieuwe topscorer heet: Cyriel Dessers

Cyriel Dessers mag zich met elf doelpunten de nieuwe topscorer van de eredivisie noemen. "Dat is een teken dat we goed bezig zijn, zowel Heracles als ikzelf", zei de Belgische spits lachend na zijn twee treffers tegen ADO Den Haag (4-0). "We moeten zo verder gaan."

Cyriel Dessers viert de 3-0 van Heracles