Siem de Jong: van sterspeler tot wisselspeler

De teller staat dit seizoen op vijf invalbeurten en 43 minuten in competitieverband. Dat is weinig voor Siem de Jong, de man die ruim acht jaar geleden met twee treffers in de kampioenswedstrijd tegen FC Twente de dertigste titel van Ajax veiligstelde en als held de Johan Cruijff Arena verliet. Vandaag op bezoek bij FC Twente zit hij weer op de Amsterdamse bank.

"Ik weet op dit moment wat mijn rol is, maar het is niet altijd even makkelijk om te accepteren", kijkt De Jong naar zijn situatie. In januari wordt hij 31 jaar.

Siem de Jong stelt op 15 mei 2011 de titel voor Ajax veilig met de 3-1 tegen FC Twente ANP

In 2017 keerde hij terug in Amsterdam, na wat omzwervingen. Vorig seizoen verhuurde Ajax hem aan Sydney FC, omdat hij weinig uitzicht op speeltijd had in de succesploeg van Erik ten Hag.

In de zomer keerde hij weer terug, maar nog steeds is het uitzicht op veel speelminuten in de opnieuw op volle toeren draaiende voetbalmachine van Ten Hag zeer beperkt.

"Het gebeurt niet veel dat wij nog moeten scoren op het laatst. In de meeste wedstrijden is het niet nodig dat ik of Klaas-Jan Huntelaar erin komen om wat te forceren", weet De Jong ook.

Siem de Jong (r) in actie voor Sydney FC EPA

In Australië speelde De Jong, als hij fit was, altijd. Fysiek is hij weer helemaal in orde. "Ik voel me fit, maar wedstrijdfit is toch iets anders." De aanvallende middenvelder moet aan de bak in noodgevallen en daar is Ajax dit seizoen nog weinig in terechtgekomen. En op de bank heeft hij ook wel plezier. Ook mag hij met drie invalbeurten, waaronder die van woensdag tegen Lille, proeven aan de Champions League.

Conflicterend

"Het is voor mij ook wel genieten om naar dit Ajax te kijken en elke dag met de jongens op het veld te staan. Het geeft een goed gevoel om hier onderdeel van te zijn. Ik weet dat het anders is dan de andere jaren die ik hier heb gespeeld. Als voetballer is het echter lastig. Het conflicterende is natuurlijk dat je wilt spelen", geeft de routinier ruiterlijk toe.

In 2017, na een jaartje PSV aan de zijde van zijn broer Luuk, tekende hij in 2017 voor drie jaar bij Ajax. Aan het einde van dit seizoen loopt de verbintenis dus af. Een uitgesproken gedachte over wat hij dan gaat doen, heeft De Jong nog niet. Zeker is wel dat hij nog een paar jaar wil voetballen.

Nieuw avontuur

"Het is wel zo dat ik komende jaren wedstrijden wil spelen. En hier is die kans misschien niet zo groot. Ik ga dus kijken wat ik voor de rest kan doen. Het hangt er vanaf wat er komt. Ik sta best wel open voor een avontuur in het buitenland. Australië vond ik een mooi avontuur. Omdat ik daar de kans kreeg om veel te spelen. Mijn voorkeur gaat dus misschien iets meer uit naar het buitenland. Dat kan ook wel weer veranderen", grijnst hij.

STER reclame