liveblog
NOS NieuwsAangepast

VS en Turkije eens over gevechtspauze Syrië, maar: 'deal met disclaimer'

  • Turkije en de VS zijn het eens over een vijfdaagse gevechtspauze in het noordoosten van Syrië.
  • Syrisch-Koerdische milities krijgen daarmee de kans om zich terug te trekken uit het gebied.
  • Een topadviseur van de Syrische president Assad zegt het akkoord tussen de VS en Turkije "vaag" te vinden.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Meer informatie over de situatie in het noorden van Syrië lees je in dit artikel.

VN voorzichtig optimistisch

Secretaris-generaal Guterres van de Verenigde Naties verwelkomde de poging van de VS en Turkije om de situatie in Syrië te de-escaleren, maar benadrukte dat er nog "een lange weg te gaan" is voor een definitieve oplossing.

Koerdische YPG 'zal er alles aan doen' staakt-het-vuren te respecteren

De opperbevelhebber van de Koerdische YPG-milities zegt op een Koerdische tv-zender "er alles aan te zullen doen" het staakt-het-vuren te respecteren. Mazloum Abdi noemde de deal alleen wel "voorlopig" en sprak over een kleinere bufferzone dan de Turken.

In het Turkse plan loopt die 'safe zone' in de breedte over zo'n 400 kilometer, van de oostkant van de Eufraat-rivier tot de Iraakse grens. De Koerdische troepen willen dat die zone loopt van de steden Tal Abyad tot Ras al-Ayn; een afstand van ongeveer 100 kilometer.

Capitulatie?

Volgens Amerika-correspondent Arjen van der Horst is de deal met Turkije een "capitulatie" voor de Amerikanen. "Want Turkije wil die bufferzone al jaren. Nu krijgen ze die dus, met toestemming van de Amerikanen", zegt hij in Nieuwsuur.

'Deal met disclaimer'

Turkijecorrespondent Lucas Waagmeester noemt de afspraak tussen de Verenigde Staten en Turkije "een ingewikkeld verhaal", omdat we niet weten wat het gaat betekenen. "Iedereen zal blij zijn dat Turkije vijf dagen het vuren gaat staken, maar het andere deel van de deal - namelijk dat ook de Syrisch-Koerdische militie zich terugtrekt, is nergens gegarandeerd."

Waagmeester benadrukt dat de VS en Turkije hun afspraken presenteren als overeenkomst, maar die heeft volgens hem een behoorlijke disclaimer. "Het is een deal tussen twee van de drie deelnemers. Een beetje alsof ik met jou afspreek dat jij je tuin een stuk opschuift naar de buurman, maar je buurman is er niet bij betrokken. We moeten nu eerst afwachten wat de buurman van de afspraken vindt."

Volgens Waagmeester is dat in dit geval niet zomaar een buurman: "We zagen de afgelopen dagen dat het Syrische leger met steun van bondgenoot Rusland het noorden van Syrië binnentrok. Het is de vraag of zij zich hierbij gaan neerleggen."

'Een pauze', aldus de Turkse minister van Buitenlandse Zaken

'We stoppen niet, we pauzeren'

Syrië noemt akkoord "vaag"

Een topadviseur van de Syrische president Assad laat in een reactie op de Syrische staatstelevisie weten het akkoord tussen de VS en Turkije "vaag" te vinden. Volgens hem hoeft niet alles "in een keer" te worden opgelost. Daarnaast zijn er volgens hem de afgelopen dagen goede gesprekken geweest met de YPG-milities.

Syrië is een belangrijke speler in het conflict geworden, nu Assad troepen heeft gestuurd naar het gebied waar Turkije een bufferzone wil instellen.

Euforie bij president Trump

Trump: 'Ik ben blij, omdat er geen gevechten meer zijn'

Nog geen reacties vanuit Syrië, Rusland

Vanuit Moskou en Damascus is nog niet gereageerd op het akkoord tussen Turkije en de Verenigde Staten. Dat is opmerkelijk, want Syrië en Rusland spelen inmiddels een belangrijke rol in het conflict.

Zaterdag kondigde Syrië aan troepen naar het noorden te sturen, om het Turkse leger terug te dringen. Daarbij kreeg het land hulp van bondgenoot Rusland. De afgelopen dagen veroverden troepen van president Assad flink wat terrein en nam zijn leger stelling bij Kobani en Manbij, twee steden waar de Turkse president Erdogan graag zijn veiligheidszone wil instellen.

Rusland zit in een lastige situatie in Syrië, omdat het zowel bondgenoot is van de Syrische president Assad als Turkije. Om die reden zwijgt het Kremlin vooral over de ontwikkelingen in het noordoosten van Syrië.

Eerdere vragen (én antwoorden) over de situatie in Noord-Syrië

Correspondenten Lucas Waagmeester (Turkije) en Daisy Mohr (Midden-Oosten) legden vorige week in een Q&A uit wat er aan de hand is in het noorden van Syrië. Wat is bijvoorbeeld de rol van Rusland? En wat gebeurt er met de vluchtelingen? Bekijk de video hieronder helemaal terug of lees in dit artikel de belangrijkste antwoorden.

Syrisch-Koerdische strijdgroep YPG 'afwijzend'

Op Twitter gaan berichten rond over de Syrian Democratic Forces (SDF). Die zou de afspraak over het staakt-het-vuren afwijzen. De Koerdische YPG-strijdgroep, die door Erdogan wordt beschouwd als terreurorganisatie, vormt de belangrijkste tak van de SDF.

Turkije viel het noorden van Syrië binnen om de YPG-militie daar te verdrijven, nadat president Trump tegen Erdogan had gezegd dat de Amerikanen zich uit het gebied zouden terugtrekken. De SDF, en dus ook de YPG-militie, was een belangrijke bondgenoot van het westen in de strijd tegen IS.

Terugkijken: vicepresident Pence kondigt staakt-het-vuren aan

VS: staakt-het-vuren voor noorden van Syrië afgesproken

Sancties van tafel

Volgens president Trump gaan de sancties tegen Turkije, die hij maandag aankondigde, van tafel als het land zich aan de vandaag gemaakte afspraken houdt. Trump zei maandag dat hij "zeer bereid was om de Turkse economie te vernietigen als de Turkse leiders dit gevaarlijke en destructieve pad blijven volgen".

Wat wilde Turkije bereiken met het offensief in Noord-Syrië?

Wat wil Turkije met het offensief in Noord-Syrië bereiken?

Zware wapens inleveren

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu zegt dat ook is afgesproken dat de Koerdische milities hun zware wapens inleveren en hun verdedigingswerken vernietigen. In tegenstelling tot Pence sprak hij niet over een staakt-het-vuren, maar van een "pauze".

Wat speelt er?

Wie zijn de strijdende partijen?

Staakt-het-vuren

Volgens de Amerikaanse vicepresident Pence schorten de Turken hun opmars in Syrië voor vijf dagen op, zodat Koerdische YPG-milities de kans krijgen om zich terug te trekken. Pence kondigde dit staakt-het-vuren aan na overleg met de Turkse president Erdogan in Ankara.