NOS Nieuws Regionaal nieuws Binnenland Aangepast

Protestdag voorbij, meeste boeren naar huis

Liveblog gesloten
 • Overzicht van de protestdag

  In acht provincies demonstreerden boeren vandaag tegen de stikstofregels die provincies hebben opgesteld. In drie provincies hadden de boeren succes met hun protesten: Drenthe, Overijssel en Gelderland trokken de regels weer in. Vorige week gebeurde dat ook al in Friesland.

  In Groningen zijn de regels niet ingetrokken, al oefenden de boeren daar veel druk uit en ontstond er een grimmige sfeer bij het provinciehuis. Boze boeren bestormden het gebouw en wisten binnen te dringen nadat ze met een tractor de deur hadden geforceerd.

  Lees in het onderstaande artikelen een overzicht van de dag en een overzicht van de andere protesten deze week:

 • Video: Boer ramt hek en mist ternauwernood fietser

  Eerder vandaag reed een demonstrerende boer in Groningen verschillende hekken omver met zijn trekker. Hij mist ternauwernood een fietser.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Boer ramt hek en mist ternauwernood fietser in Groningen
 • Video: Groningen houdt vast aan stikstofmaatregelen

  "Vier provincies hebben een andere keus gemaakt, wij hebben gemeend vast te houden aan het besluit", zei gedeputeerde Staghouwer van Groningen over de stikstofmaatregelen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Misverstand dat je zin kan krijgen met geweld'
 • Nog enkele boeren voor provinciehuis

  RTV Noord interviewt de laatste paar overgebleven boeren die met hun trekkers (en kratten bier) voor het provinciehuis staan. "Wij blijven staan zolang als het moet", zegt een van hen.

 • Gedeputeerde Groningen: 'We houden vast aan de stikstofmaatregelen'

  Op een persconferentie in Groningen zei gedeputeerde Henk Staghouwer dat er de eerder afgekondigde stikstofmaatregelen niet worden ingetrokken.

 • 'Misverstand dat je zin kan krijgen met geweld'

  Het is mooi om te zien dat je in Nederland kan demonstreren, zei commissaris van de Koning in Groningen, René Paas zojuist op een persconferentie.

  "Maar het is een groot misverstand dat je door het dreigen met geweld je zin kan krijgen. Demonstreren werd in de loop van de dag steeds meer intimideren door een klein groepje."

 • Video: boer rijdt politiepaard aan

  Er zijn beelden opgedoken van het moment dat een boer een politieman te paard aanrijdt. De demonstrant werd later opgepakt.

 • Steeds meer trekkers vertrekken

  Boeren beginnen aan een uittocht uit de stad Groningen. Er staan wel nog altijd tientallen trekkers op de Grote Markt.

 • Boer ramt hek met trekker

  Op onderstaande video is te zien dat een boer met een trekker meerdere hekken omver rijdt in Groningen. Een fietser wordt net niet geraakt.

 • Boeren blijven staan

  De sfeer is grimmig, zegt NOS-verslaggever Marlou Petter die voor het provinciehuis in Groningen staat.

  "Er zal morgen pas weer overleg zijn en dat willen de boeren niet horen. Ze begrijpen niet waarom het in andere provincies wel lukt om iets veranderd te krijgen. Daarom blijven we voorlopig staan waar we staan en gaan we niet naar huis, zeggen de boeren."

 • Boe-geroep in Groningen

  De aankondiging dat er morgen verder wordt gepraat met de boeren, werd op het plein met boe-geroep ontvangen.

 • LTO: 'Ga rustig naar huis, er hoeft niets kapot'

  LTO Noord, organisator van het protest in Groningen, heeft zojuist demonstrerende boeren opgeroepen om naar huis te gaan. 'Ga rustig naar huis, er hoeft niets kapot', zei een organisator. Morgen wordt er weer overlegd met de provincie over de stikstofmaatregelen.

  Op beelden is te zien dat een deel van de boeren lijkt te vertrekken van het plein voor het provinciehuis.

 • Schouten: boeren moeten zich aan de wet houden

  Boeren hebben het recht om te demonstreren maar dan moeten zij zich wel aan de wet houden, zegt minister Schouten van Landbouw tegen het ANP.

  Ze doelt ermee op het forceren van de deur van het provinciehuis in Groningen. Schouten zegt wel "alle begrip" te hebben voor de zorgen van boeren.

 • Mobiele Eenheid bij provinciehuis, meer trekkers naar centrum

  De ME staat inmiddels pontificaal naast het provinciehuis in Groningen. Op beelden is te zien dat er meer trekkers naar het centrum van de stad rijden.

 • Ook kritiek op boeren in Groningen

  Er zijn ook tegenacties, schrijft een lokale journalist op Twitter. "Vertrek hier a.u.b.", staat er op een affiche in de stad.