NOS NieuwsAangepast

Stikstofregels in nog drie provincies bezwijken onder druk van boeren

 • ANP
  Boeren bij de protestactie in bij het provinciehuis, vanmiddag
 • ANP
  Boeren demonstreren in Arnhem bij het provinciehuis van Gelderland. Belangenbehartiger LTO Noord riep op tot actie en eist een opschorting van de beleidsregels rond stikstof
 • ANP
  De trekker staat voor de deur van het provinciehuis in Groningen
 • ANP
  Politieagenten worden met stro belaagd bij het boerenprotest in Groningen
 • ANP
  Boeren protesteren bij het provinciehuis in Overijssel

Binnen een week na het afspreken van nieuwe stikstofregels door de provincies, zijn de regels in vier provincies alweer van tafel. Vorige week gebeurde dat in Friesland nadat honderden boeren met trekkers bij het provinciehuis hadden gedemonstreerd, vandaag volgden Drenthe, Overijssel en Gelderland. Ook daar was de intrekking het gevolg van protesten van boeren.

De boeren zijn vandaag met tractoren naar acht provinciehuizen getrokken. In Assen, Arnhem, Groningen, Haarlem, Den Haag, Lelystad, Utrecht en Zwolle hebben ze zich verzameld. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

In Groningen zijn de regels niet ingetrokken, al oefenden de boeren daar veel druk uit en ontstond er een grimmige sfeer bij het provinciehuis. Boze boeren bestormden het gebouw en wisten binnen te dringen nadat ze met een tractor de deur hadden geforceerd. Voorman Ate de Jong maande de boeren op te houden met de bestorming. Aan die oproep gaven ze gehoor.

Zie hier hoe de deur van het provinciehuis wordt opengebroken:

Trekker ramt deur provinciehuis Groningen

Een boer raakte gewond toen hij bij de bestorming van het provinciehuis een klap kreeg met een wapenstok. Hij is ter plaatse behandeld door ambulancepersoneel.

De politie zegt dat de demonstranten te ver zijn gegaan door de deur van het provinciehuis open te breken. De ME werd ingezet om de demonstratie verder zo ordelijk mogelijk te laten verlopen. Een boer werd aangehouden omdat hij met een trekker zou zijn ingereden op een politiepaard.

Ook reed een tractor een aantal dranghekken in de stad kapot, waarbij een fietser bijna geraakt werd. Op video's is te zien dat Arjen Schuiling, een van de kopstukken van de boerenbeweging, in de tractor zat toen die door de hekken reed.

Groningen houdt regels

Hoewel boerenbrancheorganisatie LTO Noord na de bestorming zei dat er morgen pas weer overlegd zou worden, weigerden veel boeren aanvankelijk weg te gaan bij het provinciehuis. Later gaf het merendeel toch gehoor aan de oproep van LTO om naar huis te gaan.

Gedeputeerde Staghouwer zei op een persconferentie dat de provincie vasthoudt aan de stikstofregels. Wel toonde hij begrip voor de problemen van de boeren. "Dat de agrarische sector vaststelt dat ze veel regels over zich uitgestort krijgen: dat is een juiste constatering."

Commissaris van de koning Paas en gedeputeerde Staghouwer reageren op de acties van vandaag:

'Misverstand dat je zin kan krijgen met geweld'

Ook in Flevoland, Noord-Holland en Utrecht willen de verantwoordelijke gedeputeerden de regels niet intrekken in reactie op het protest. Wel laat Utrecht weten dat er uitgebreid is gesproken met de honderden aanwezige boeren, en dat zaken zijn verduidelijkt. De gedeputeerde Bruins Slot zegt dat ze naar aanleiding daarvan met minister Schouten in gesprek wil.

"Daarnaast werd duidelijk dat boeren kunnen blijven boeren op basis van hun bestaande vergunning", schrijft Bruins Slot in een persbericht. "Als u nu bijvoorbeeld een stal heeft met een vergunning voor honderd koeien waar er tachtig staan, dan kunt u na aankoop van de benodigde fosfaatrechten voor twintig koeien nog steeds uw stal vol zetten tot honderd koeien."

RTV Utrecht meldt dat de meeste boeren tevreden zijn teruggekeerd naar huis.

Zuid-Holland

Zuid-Holland doet geen toezeggingen, maar is eveneens met de boeren in gesprek gegaan.

Landbouworganisatie LTO Noord had opgeroepen tot de acties. Volgens LTO lopen de regels voor de uitstoot van stikstof die sommige provincies hebben opgesteld, voor op beleid van het Rijk. Die extra regels moeten daarom van tafel, vinden de boeren. Volgens de boeren komen die regels neer op diefstal van hun stikstofruimte.

Veel files

Vanochtend leidde het boerenprotest op veel snelwegen tot files. Op de A7 richting Groningen, de A12 naar Arnhem, de A27 richting Utrecht, de A28 en A37 naar Assen en de A32 richting Zwolle reed een lange stoet tractoren. Ook in de genoemde steden zelf is verkeersoverlast.

Dat zorgt voor drukte op de wegen, NH Nieuws reed een stuk mee met een van de boeren:

Boeren onderweg naar provinciehuizen voor protest

Minister Schouten van Landbouw zegt dat de provincies zelf mogen weten welke vergunningen zij uitgeven. "Uiteindelijk gaat de provincie er zelf over", zei de minister bij inloop van het wekelijkse coalitieoverleg. "Als provincies andere opvattingen hebben, blijf ik met ze in gesprek." Ze hoopt met de provincies tot goede afspraken te komen om de stikstof terug te brengen en de natuur te verbeteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl