liveblog
NOS NieuwsAangepast

Protestdag voorbij, meeste boeren naar huis

liveblog gesloten

Overzicht van de protestdag

In acht provincies demonstreerden boeren vandaag tegen de stikstofregels die provincies hebben opgesteld. In drie provincies hadden de boeren succes met hun protesten: Drenthe, Overijssel en Gelderland trokken de regels weer in. Vorige week gebeurde dat ook al in Friesland.

In Groningen zijn de regels niet ingetrokken, al oefenden de boeren daar veel druk uit en ontstond er een grimmige sfeer bij het provinciehuis. Boze boeren bestormden het gebouw en wisten binnen te dringen nadat ze met een tractor de deur hadden geforceerd.

Lees in het onderstaande artikelen een overzicht van de dag en een overzicht van de andere protesten deze week:

Video: Boer ramt hek en mist ternauwernood fietser

Eerder vandaag reed een demonstrerende boer in Groningen verschillende hekken omver met zijn trekker. Hij mist ternauwernood een fietser.

Boer ramt hek en mist ternauwernood fietser in Groningen

Video: Groningen houdt vast aan stikstofmaatregelen

"Vier provincies hebben een andere keus gemaakt, wij hebben gemeend vast te houden aan het besluit", zei gedeputeerde Staghouwer van Groningen over de stikstofmaatregelen.

'Misverstand dat je zin kan krijgen met geweld'

Nog enkele boeren voor provinciehuis

RTV Noord interviewt de laatste paar overgebleven boeren die met hun trekkers (en kratten bier) voor het provinciehuis staan. "Wij blijven staan zolang als het moet", zegt een van hen.

Gedeputeerde Groningen: 'We houden vast aan de stikstofmaatregelen'

Op een persconferentie in Groningen zei gedeputeerde Henk Staghouwer dat er de eerder afgekondigde stikstofmaatregelen niet worden ingetrokken.

'Misverstand dat je zin kan krijgen met geweld'

Het is mooi om te zien dat je in Nederland kan demonstreren, zei commissaris van de Koning in Groningen, René Paas zojuist op een persconferentie.

"Maar het is een groot misverstand dat je door het dreigen met geweld je zin kan krijgen. Demonstreren werd in de loop van de dag steeds meer intimideren door een klein groepje."

Video: boer rijdt politiepaard aan

Er zijn beelden opgedoken van het moment dat een boer een politieman te paard aanrijdt. De demonstrant werd later opgepakt.

Steeds meer trekkers vertrekken

Boeren beginnen aan een uittocht uit de stad Groningen. Er staan wel nog altijd tientallen trekkers op de Grote Markt.

Boer ramt hek met trekker

Op onderstaande video is te zien dat een boer met een trekker meerdere hekken omver rijdt in Groningen. Een fietser wordt net niet geraakt.

Boeren blijven staan

De sfeer is grimmig, zegt NOS-verslaggever Marlou Petter die voor het provinciehuis in Groningen staat.

"Er zal morgen pas weer overleg zijn en dat willen de boeren niet horen. Ze begrijpen niet waarom het in andere provincies wel lukt om iets veranderd te krijgen. Daarom blijven we voorlopig staan waar we staan en gaan we niet naar huis, zeggen de boeren."

Boe-geroep in Groningen

De aankondiging dat er morgen verder wordt gepraat met de boeren, werd op het plein met boe-geroep ontvangen.

LTO: 'Ga rustig naar huis, er hoeft niets kapot'

LTO Noord, organisator van het protest in Groningen, heeft zojuist demonstrerende boeren opgeroepen om naar huis te gaan. 'Ga rustig naar huis, er hoeft niets kapot', zei een organisator. Morgen wordt er weer overlegd met de provincie over de stikstofmaatregelen.

Op beelden is te zien dat een deel van de boeren lijkt te vertrekken van het plein voor het provinciehuis.

Schouten: boeren moeten zich aan de wet houden

Boeren hebben het recht om te demonstreren maar dan moeten zij zich wel aan de wet houden, zegt minister Schouten van Landbouw tegen het ANP.

Ze doelt ermee op het forceren van de deur van het provinciehuis in Groningen. Schouten zegt wel "alle begrip" te hebben voor de zorgen van boeren.

Mobiele Eenheid bij provinciehuis, meer trekkers naar centrum

De ME staat inmiddels pontificaal naast het provinciehuis in Groningen. Op beelden is te zien dat er meer trekkers naar het centrum van de stad rijden.

Ook kritiek op boeren in Groningen

Er zijn ook tegenacties, schrijft een lokale journalist op Twitter. "Vertrek hier a.u.b.", staat er op een affiche in de stad.

Demonstrant aangehouden voor inrijden op politiepaard

De politie in Groningen heeft een demonstrant aangehouden voor het inrijden op een politiepaard met een trekker.

Boeren dringen provinciehuis binnen

Op onderstaande beelden is te zien dat boze boeren het provinciehuis in Groningen binnendringen. De politie gebruikt de wapenstok om ze naar buiten te werken.

Politie: openbreken deur gaat te ver

Bekijk hier hoe de boeren de deur van het provinciehuis openbraken met een trekker.

Boeren forceren deur provinciehuis

Boerenprotest tegen RIVM woensdag verplaatst

Volgens gemeente De Bilt vindt het protest overmorgen na goed overleg met de boeren niet meer plaats op het RIVM-terrein. Vanwege de veiligheid is de demonstratie gepland op het terrein van honkbalvereniging The Wombats, op het Sportpark Weltevreden aan de Voordorpsedijk in De Bilt.

Het grote boerenprotest tegen het RIVM heeft woensdag grote gevolgen voor de bereikbaarheid van De Bilt. Zo is de Biltse Rading in de nacht van dinsdag op woensdag vanaf 01.00 uur afgesloten voor het doorgaand verkeer, evenals de Blauwkapelseweg en Voordorpsedijk.

LTO Noord: 'dit is wat het is'

Alma den Hertog van LTO Noord kwam uit het overleg in het provinciehuis om de boeren toe te spreken. Ze zei dat de provincie zegt dat de provinciale regeling in Groningen niet zwaarder is dan die van de overheid. Daarop was er luid boegeroep te horen. Volgens Den Hertog wordt er morgen verder gepraat. Boerenvoorman De Jong vroeg daarop wat de boeren wilden doen. Ze besloten te blijven. De Jong riep daarop op "tot veiligheid voorop en respect voor de politie".

Bekijk hieronder hoe de boeren reageren.

Boeren nemen geen genoegen met toezeggingen

Bestorming provinciehuis Groningen begonnen

In Groningen kunnen de boeren zich niet langer inhouden. Ze gaan het provinciehuis binnen. Volgens een actievoerder staat de politie de boeren binnen met knuppels op te wachten.

Boerenvoorman Ate de Jong maant de boeren op te houden met de bestorming. Volgens hem zou er ook iemand gewond zijn geraakt bij de bestorming.

Verslaggever RTV Noord heeft een zware dag

'Stro, eigeel, tomaten en uien over me heen gehad'

Boerenvoorman Kuipers maant tot geduld

Boerenvoorman Ate Kuipers roept opnieuw op tot geduld, omdat er nog steeds overlegd wordt in het provinciehuis. Hij dringt aan op een unaniem besluit van de provincie, zodat ze alle partijen er aan kunnen houden. "We blijven hier", zegt hij tegen RTV Noord. "De veiligheid staat voorop."

Intussen rijden nog steeds nieuwe trekkers Groningen binnen. De politie begeleidt ze verder de stad in.

Stikstofregels in nog drie provincies bezwijken onder druk van boeren

Lees in onderstaand artikel een samenvatting van de gebeurtenissen van vandaag.

Vertegenwoordigers LTO in provinciehuis Groningen

Vertegenwoordigers van LTO Noord zijn in het provinciehuis in Groningen in gesprek met de provincie.

Trekker dreigt provinciehuis Groningen binnen te rijden

Trekker dreigt provinciehuis Groningen binnen te rijden

Gelderland gaat nieuwe stikstofregels maken

Gelderland gaat samen met de boeren nieuwe provinciale stikstofregels maken. De oude brief van vorige week is van tafel als het om de paragrafen over landbouw gaat, heeft verantwoordelijk gedeputeerde Peter Drenth vandaag gezegd. Dat intrekken gebeurt formeel volgende week dinsdag, omdat het provinciebestuur deze week met vakantie is.

Boeren Flevoland vertrekken na oproep LTO

De provincie Flevoland komt niet tegemoet aan de eisen van de protesterende boeren. Dat heeft gedeputeerde Harold Hofstra gezegd. Een deel van de boeren weigerde na het protest het provinciehuis te verlaten. Landbouworganisatie LTO Noord heeft de boeren na een tijdje opgeroepen toch naar huis te gaan en daar geven ze gehoor aan, meldt Omroep Flevoland. LTO zegde aan de boeren toe deze week nogmaals in gesprek te gaan met de provincie.

Extra politie op de been in Groningen

De politie stuurt extra mensen naar de binnenstad, zegt een woordvoerder tegen RTV Noord. "We kijken al wat verder vooruit en weten niet hoe lang de actie duurt. Sommige agenten staan er al sinds 07:00 uur en hebben ook rust nodig."

Er zijn tot nu toe geen aanhoudingen verricht.

Kijk hieronder hoe de sfeer op straat is:

Sfeer op straat bij boerenprotest in Groningen

Intrekken of opschorten?

Onder druk van boeren besloot Friesland vorige week als eerste het nieuwe systeem nog voor de invoering los te laten. Drenthe en Overijssel volgden vandaag. Gelderland trekt het beleid formeel pas volgende week in, omdat het provinciebestuur deze week vakantie heeft.

Groningse boeren stellen een ultimatum

De boeren in Groningen hebben een ultimatum gesteld, meldt Dagblad van het Noorden. Als het beleid niet van tafel gaat, gaat de deur van het provinciehuis eruit.

Eerder deden de boeren ook al een poging het provinciehuis te bestormen.

Boeren bestormen provinciehuis Groningen

Jumelet maakt intrekken stikstofregels bekend

Bekijk hieronder hoe gedeputeerde Jumelet bekendmaakte dat provincie Drenthe de stikstofregels intrekt.

Drenthe trekt stikstofregels in

Ook Gelderland trekt stikstofregels in

De provincie Gelderland trekt de omstreden stikstofregels in. Dat maakte de gedeputeerde Peter Drenth zojuist bekend aan de honderden protesterende boeren voor het provinciehuis.

Overijssel schort stikstofregels op

In Overijssel is de gedeputeerde gezwicht voor de woedende boeren. De stikstofregels worden voorlopig opgeschort.

Assen loopt leeg, veel boeren op weg naar Groningen om boeren daar te steunen

Sfeer in Groningen slaat om

In Groningen is de sfeer grimmig. Honderden boeren proberen het provinciehuis te bestormen omdat gedeputeerde Henk Staghouwer weigert de boeren tegemoet te komen in hun eisen om het stikstofbeleid per direct van tafel te halen.

Claxonprotest in Arnhem

In Arnhem hielden boze boeren een claxonprotest tegen de stikstofregels van de provincie. Inmiddels is de provincie Gelderland in gesprek met een aantal van de circa 500 boeren die zich voor het provinciehuis verzameld hebben.

Claxonprotest in Arnhem tegen de stikstofregels

Boeren hebben succes in Drenthe

In Assen hebben de ongeveer duizend protesterende de boeren succes geboekt. De provincie Drenthe trekt de stikstofregels in. Friesland deed dat vrijdag al, ook na boerenprotesten.

Zo begon het

Vanochtend trokken verspreid over het land honderden boeren richting de provinciehuizen. Onder meer op de A7 richting Groningen leidde dat tot een kilometerslange file. In totaal zijn er in acht provinciehoofdsteden protesten: Assen, Arnhem, Groningen, Haarlem, Den Haag, Lelystad en Utrecht.

Boeren onderweg naar provinciehuizen voor protest