NOS Nieuws Buitenland Politiek Aangepast

Debat klaar, Timmermans wil 'niets minder' dan EC-voorzitterschap

Liveblog gesloten
 • We houden ermee op

  Hiermee sluiten we dit liveblog af. De Europese lijsttrekkers gaan de avond voor de verkiezingen, op 22 mei, nog een keer met elkaar in debat bij de NOS.

 • Update

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Mijn doelstelling is om voorzitter van de Europese Commissie te worden'
 • Q en A op Facebookpagina Nieuwsuur

  Het debat is zojuist afgelopen. Timmermans sloot af door te zeggen: "Ik ga voor niets minder dan het voorzitterschap van de Europese Commissie."

  Op de Facebook-pagina van Nieuwsuur begint zo een live vraag en antwoord met de Europese lijsttrekkers.

 • Doet Timmermans te weinig voor de rechtstaat?

  In 't Veld (D66) en Azmani (VVD) vallen Eurocommissaris Timmermans aan over zijn beleid ten opzichte van Oost-Europese landen die zich niet aan de regels over de rechtstaat houden. Volgens die partijen heeft Timmermans te weinig gedaan om Polen en Hongarije tot de orde te roepen. Azmani wijst erop dat Timmermans twee keer zoveel verdiend als premier Rutte en dat hij voor dat geld premier Orbán van Hongarije harder aan had moeten pakken. Timmermans verdedigt zich door te zeggen dat de Europese Commissie tot de limiet is gegaan door allerlei rechtszaken aan te spannen over het gebrek aan democratie en rechtstaat in Hongarije. Maar volgens hem heeft het te weinig effect, omdat juist de regeringsleiders niet willen doorbijten.

 • GroenLinks fel tegen nieuwe 'Turkijedeal'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  GroenLinks: Turkijedeal leidt tot onmenselijke situatie
 • Laatste thema: de rechtsstaat

  Delen we nog wel dezelfde waarden en mag Brussel die waarden afdwingen? Dat is de laatste vraag waarover gedebatteerd wordt.

  Eurocommissaris Timmermans (PvdA) gaat in op de situatie in Polen, waar de regeringspartij PiS volgens hem te veel invloed heeft op de rechtstaat. "De Polen willen niet terug naar een situatie waar een rechter voor een uitspraak moet bellen met de partijcentrale." Volgens Timmermans staat de Poolse bevolking aan "onze kant, de kant van de Europese waarden."

 • Meer 'Turkijedeals'

  Azmani (VVD) vindt dat vluchtelingen recht hebben op een veilig heenkomen. "Maar de vraag is of dat in Europa moet zijn." Daarom wil hij meer afspraken met veilige landen voor opvang in de regio, zoals we met Turkije hebben gesloten.

  Volgens Eickhout (GroenLinks) zijn de omstandigheden in de kampen daar schrijnend en wordt dat in stand gehouden om vluchtelingen af te schrikken. Hij wil een gezamenlijk EU-vluchtelingenbeleid, met een eerlijke verdeling van vluchtelingen over de lidstaten. Van Dalen (CU) wil juist investeren in de herkomstlanden. "Afrika is in de toekomst van groot belang voor ons. Die kans moeten we grijpen. Het gaat alleen maar over hoe we deur dicht doen."

 • Felle discussie over bezetting boerderij

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  CDA confronteert PvdD met bezetting boerderij Boxtel: 'Dit is huisvredebreuk'
 • Volgende thema: migratie

  De centrale vraag: moet Europa meer doen om asielzoekers tegen te houden of juist meer doen om asielzoekers op te vangen? Aan het woord komen:

  -Bas Eickhout (GL)

  -Malik Azmani (VVD)

  -Derk Jan Eppink (FvD)

  -Ayhan Tonca (Denk)

  -Peter van Dalen (CU/SGP)

 • De Lange: situatie Boxtel is huisvredebreuk

  CDA-lijsttrekker De Lange vraagt of Hazekamp (Partij voor de Dieren) afstand neemt van de bezetting van varkensboerderij in Boxtel door dierenactivisten. "Dit is huisvredebreuk", zegt De Lange.

  "Daar nemen wij absoluut afstand van", reageert Hazekamp. "Wij vinden dat iedereen zich netjes aan de wet moet houden. Maar we kunnen niet zeggen dat we serieus iets aan het klimaatprobleem zonder te kijken naar de vee-industrie."

 • Timmermans reageert op omstreden SP-spotje

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Timmermans: 'Linkse politieke partijen en humor, dat wringt nog wel eens'
 • Van gas los

  Eppink van Forum wil geen honderden miljarden uitgeven aan klimaatmaatregelen. De impact is volgens hem vaak heel klein. "We moeten niet van het gas los, dat is zoiets als van God los." Volgens Eickhout (GroenLinks) dient Eppink daarmee Shell en de Russen. De Lange (CDA) wil wel iets doen aan het klimaat, maar alleen als het betaalbaar is. "Forum steekt de middelvinger op naar de volgende generatie. GroenLinks is van het belerende vingertje. Laten wij dan maar de helpende hand zijn."

 • Klimaatbeleid

  De nieuwe vraag is: Europa moet de uitvoering van al het klimaatbeleid naar zich toetrekken of moeten we het overlaten aan de lidstaten?

  Derk Jan Eppink (FvD) en Bas Eickhout (GL) nemen het tegen elkaar op rondom dit thema. Hierna mogen Esther de Lange (CDA) en Anja Hazekamp (PvdD) reageren.

 • Fraude met WW-uitkeringen

  Het gaat nu over de fraude met WW-uitkeringen in Oost-Europese landen waar Nieuwsuur uitgebreid over had bericht. Timmermans (PvdA) zegt dat de arbeidsinspectie te slap heeft opgetreden. Hij pleit voor een Europese arbeidsautoriteit.

  Marcel de Graaff (PVV) is daar fel op tegen. "Het is typische reflex om er dan op te wijzen dat er een Europese autoriteit moet komen. Daar moeten we vanaf." De Graaff vindt dat de aanpak van dit soort fraude nationaal beter gecontroleerd moet worden.

 • Timmermans zegt weinig over 'Brusselmans

  Mariëlle Tweebeeke vroeg PvdA-lijsttrekker Timmermans om een reactie op het opmerkelijke campagnefilmpje van de SP. Die partij doet daarin een persoonlijke aanval op Timmermans. "Jaren ervaring hebben ons geleerd dat het bij linkse partijen en humor nog wel eens wringt", zei Timmermans. Volgens Arnout Hoekstra van de SP is het filmpje een oproep aan de PvdA om weer in het linkse kamp te komen. "Veel VVD'ers denken dat u hun lijsttrekker bent", wierp hij Timmermans voor de voeten . Die reageerde daar weer op: "Kom eens met ideeën, in plaats van modder naar mij te gooien."