Minister Koolmees

UWV heeft geen zicht op WW'ers in Polen

  • Siebe Sietsma

  • Siebe Sietsma

Het UWV krijgt uit Polen amper informatie over arbeidsmigranten die daar met een Nederlandse WW-uitkering naar werk zoeken. De Poolse autoriteiten melden het wel zodra de WW'ers aankomen in Polen. Maar daarna is het voor de uitkeringsinstantie moeilijk of niet na te gaan of ze daadwerkelijk in Polen verblijven en in hoeverre ze aan hun verplichtingen voldoen.

Dat blijkt uit interne stukken van het UWV en gesprekken die Nieuwsuur voerde.

In het debat over versoepeling van de export-WW houdt minister Wouter Koolmees de Tweede Kamer voor dat hij met Polen afspraken wil maken om beter samen te werken in de strijd tegen misbruik van de WW. Wat Koolmees daarbij niet vermeldt, is dat het UWV al langere tijd probeert om met de Poolse overheid samen te werken. Tot op heden levert dat weinig op.

UWV heeft geen zicht op WW'ers in Polen, Koolmees reageert

Het probleem speelt al jaren. In 2016 ontstaat er irritatie bij medewerkers van uitkeringsinstantie UWV. Als ze bij de Poolse zusterorganisatie vragen om informatie over arbeidsmigranten die uit Nederland WW ontvangen, krijgen ze geen antwoord.

Zorgwekkend

Een Nederlandse delegatie reist daarop naar Polen en maakt afspraken met de Poolse overheid om fraude en misbruik te voorkomen. Het helpt weinig. Er komt nu nog steeds amper informatie uit Polen. Bovendien heeft Nederland geen afspraken gemaakt over het houden van controles die helpen om fraude te voorkomen.

Dat leidt er volgens bronnen van Nieuwsuur toe dat het UWV tot op de dag van vandaag zelden of nooit een WW'er in Polen op zijn uitkering kort of een uitkering helemaal stopzet. Medewerkers vinden dat zorgwekkend, omdat er tal van signalen zijn die wijzen op grootschalig misbruik van de WW in Polen.

Minister Koolmees wil zich opnieuw sterk maken voor betere handhaving. "Mensen die onterecht in de werkloosheid komen, dat gaan we aanpakken. We moeten de handhaving versterken en dat veel beter doen. En dus veel beter samenwerken in Europa. We gaan weer naar Polen", aldus Koolmees in Nieuwsuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl