Ten Hag: 'Als je met tien man twee keer scoort tegen PSV, is de zege terecht'

'Schlemiel' Schwaab over strafschop: 'Had moeten blijven staan'

Luuk de Jong: 'Na rood moest het onze wedstrijd worden'
De Ligt gelukkig na winst op PSV: 'We zijn weer in de race'

De stand van zaken na 27 duels

Stand eredivisie na speelronde 27

90+6' DOELPUNT AJAX

In extremis, de 96ste minuut, komt Ajax op 3-1 via David Neres. Hij schiet diagonaal raak. En dat terwijl Ajax flink onder druk stond.

90' Zes minuten extra

Er komt maar liefst zes minuten extra tijd bij. Vooral de momenten waarbij de VAR werd geraadpleegd hebben veel tijd gekost.

Hoe klonk de 2-1 op de radio?

86' Nog een verdediger

Nog een extra verdediger voor Ajax: Lisandro Magallán komt in de ploeg voor Donny van de Beek.

80' Ziyech eraf

Erik ten Hag versterkt de verdediging. Rasmus Kristensen komt in de ploeg voor Hakim Ziyech, die daar niet blij mee is en dat ook laat blijken.

Zesde benutte penalty

Tadic maakt zijn zesde goal uit een penalty en evenaart daarmee Simon Gustafson van FC Utrecht als beste penaltynemer dit seizoen.

72' DOELPUNT AJAX

Ajax komt met tien man opnieuw op voorsprong. Dusan Tadic stuurt Jeroen Zoet de verkeerde hoek in. Het is 2-1.

70' PENALTY AJAX

Een penalty voor Ajax. Opnieuw komt de VAR in actie. Daniel Schwaab begaat een overtreding op David Neres, zo oordeelt Björn Kuipers na het zien van de beelden.

67' PSV stapelt kans op kans

PSV krijgt meerdere kansen op de 1-2. Ajax is zoekende na het wegsturen van Noussair Mazraoui.

Ruim drie jaar geleden

De laatste keer dat Ajax in eigen huis een rode kaart kreeg in de eredivisie was op 28 februari 2016 toen Anwar El Ghazi na 54 minuten moest vertrekken tegen AZ (4-1 winst Ajax).

58' DOELPUNT PSV

PSV slaat meteen toe na de rode kaart voor Noussair Mazraoui. Luuk de Jong kopt PSV op gelijke hoogte als André Onana mistast. Het is 1-1.

57' RODE KAART AJAX

Rood voor Noussair Mazraoui. Na het bestuderen van de beelden stuurt Björn Kuipers de verdediger van Ajax weg wegens een overtreding op Angelino.

In eerste instantie gaf Kuipers geel voor de karatetrap in het gezicht van Angelino.

53' Grote kans Lozano

Hirving Lozano ontsnapt aan de aandacht van de Ajax-verdediger. Zijn schot met links wordt gekeerd door André Onana, die met zijn been knap redt.

50' Wachten op eerste schot

PSV had geen doelpoging tussen de palen in de eerste helft, voor het eerst dit seizoen.

47' Tadic blijft liggen

Dusan Tadic blijft liggen na een overtreding van Jorrit Hendrix.

Klaas-Jan Huntelaar en Kasper Dolberg beginnen aan de warming-up.

46' Tweede helft

De tweede helft is begonnen en beide ploegen zijn ongewijzigd.

Hoe Ajax de eigen goal vierde

Ajax viert de 1-0 tegen PSV

45' Rustsignaal klinkt

Björn Kuipers fluit en de eerste helft zit erop. Ajax leidt dankzij een eigen goal van Daniel Schwaab.

Openingsdoelpunt

De laatste keer dat Ajax in de eredivisie in eigen huis verloor na het maken van het openingsdoelpunt was op 20 augustus 2016. Destijds won Willem II met 2-1 in Amsterdam.

Berghuis zat voor straf op de bank

Berghuis: 'Dit was een straf, er is iets gebeurd op de training'

38' Ziyech schiet

Hakim Ziyech schiet, maar zijn schot mist overtuiging. Jeroen Zoet kan de bal eenvoudig oprapen.

Een eerlijke Advocaat bekent

Advocaat: 'Gelijkspel was meer verdiend geweest'

De foto van het eerst half uur

PSV'er Daniel Schwaab passeert zijn eigen doelman Jeroen Zoet

Nummer 89

Het is voor Ajax de 89ste eredivisiegoal van het seizoen, een evenaring van het totaal van vorig seizoen.

21' DOELPUNT AJAX

Ajax komt op voorsprong, weliswaar met het nodige fortuin. Hakim Ziyech geeft voor en Daniel Schwaab werkt de bal in eigen doel na miscommunicatie met Jeroen Zoet.

18' Nog geen grote kansen

In de eerste twintig minuten is er nog weinig gebeurd. Grote kansen vallen er nog niet te noteren.

Hakim Ziyech mocht net uithalen, maar zijn schot ging een meter naast.

Hirving Lozano aan de bal

Ondertussen in Napels

Drie spelers met een verleden bij Ajax of PSV laten zich gelden: Amin Younes, Arek Milik en Dries Mertens scoren voor Napoli, dat met 4-1 wint bij AS Roma.

'Domme dingen'

Roerige week voor Ajax-doelwit Scherpen: 'Domme dingen op internet'

Overmars: 'Marin bijna binnen, we gaan ook voor Scherpen en Pierie'

Ajax heeft de Roemeense middenvelder Razvan Marin zo goed als binnen en wil ook FC Emmen-doelman Kjell Scherpen en sc Heerenveen-verdediger Kik Pierie vastleggen.

Vlak voor de aftrap van de topper tussen Ajax en PSV kwam directeur voetbalzaken Marc Overmars voor de microfoon van NOS-verslaggever Joep Schreuder en praatte hij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van transfers.

Lees het hele artikel hier.

3' Bal van de lijn

Noussair Mazraoui breekt door en PSV-verdediger Nick Viergever haalt de bal van de lijn.

1' Aftrap

Michal Sadílek heeft afgetrapt; de topper tussen Ajax en PSV is onderweg.

De scheidsrechter van vanmiddag

Björn Kuipers

'Dag des oordeels'

De dag des oordeels is aangebroken. De strijd om de titel. De uitdager, Ajax, tegen de titelhouder: PSV.

Frank Snoeks

Overmars bekent interesse in Scherpen en Pierie

Overmars: 'Marin bijna binnen, we willen ook Scherpen en Pierie'
Overmars: 'Barcelona wil graag spelers stallen bij Ajax'

De Arena stroomt vol

De Johan Cruijff Arena

90+5' DOELPUNT FC UTRECHT

Diep in blessuretijd bezorgt Timo Letschert FC Utrecht de zege. Riechedly Bazoer raakt de paal en Letschert kopt in tweede instantie raak.

90' Klaar in Zwolle

Het zit erop in Zwolle, waar PEC met 3-0 wint van FC Emmen. In Utrecht is de blessuretijd ingegaan.

De warming-up is begonnen en de spanning stijgt

90' DOELPUNT PEC ZWOLLE

Lennart Thy met zijn tweede van de middag. Vlak voor tijd zet hij PEC Zwolle tegen FC Emmen op 3-0.

Twee jaar geleden

De laatste keer dat Feyenoord ondanks een marge van twee doelpunten achterstand minimaal een punt pakte in de eredivisie was op 19 april 2017. Na een 2-0-achterstand op bezoek bij PEC Zwolle werd het nog 2-2

75' DOELPUNT FEYENOORD

Een kwartier voor tijd komt Feyenoord op gelijke hoogte: 2-2. Robin van Persie kopt van dichtbij raak na slecht optreden van David Jensen.

Van der Vaart waarschuwt Ajax: 'Bommeltje gaat soms over het randje'

Voetballiefhebber Klaver te gast in de Arena

Jesse Klaver in de Arena

64' DOELPUNT FEYENOORD

Kort nadat Steven Berghuis binnen de lijnen is gekomen komt Feyenoord terug tot 2-1. Nog bijna een half uur te spelen.

63' Berghuis erin

Kort na de 2-0 grijpt Giovanni van Bronckhorst in. De gepasseerde Steven Berghuis vervangt Eric Botteghin.

60' DOELPUNT FC UTRECHT

Na een uur verdubbelt FC Utrecht de voorsprong. Na een fout van Kenneth Vermeer kan Sander van de Streek binnenschieten.

Feyenoord overtuigt niet

Wat gaat er veel mis bij Feyenoord. Het spel is pover en armoedig.

Jeroen Grueter

Koeman geeft toe: bij Oranje was Ajax-PSV al een thema

Swart windt zich nog op over nederlaag Ajax tegen AZ

Sadílek

Michal Sadílek start pas voor de derde keer in de basis. De middenvelder uit Tsjechië startte alleen uit bij VVV en Excelsior in de basis. In beide duels won PSV en kreeg het geen tegengoal.

De aankomst van PSV

Opstellingen Ajax en PSV

De opstellingen van Ajax en PSV voor de kampioenskraker

De tweede helft is begonnen in Utrecht en Zwolle.

Wat een line up

Straks, tijdens de voorbeschouwing op de topper Ajax-PSV op NPO 1: Sjaak Swart, Rafael van der Vaart, Marc Overmars, Ronald Koeman en Guus Hiddink.

Te gast in Utrecht... de trainer van volgend seizoen

John van den Brom in de Galgenwaard

Rust in Utrecht en Zwolle

De eerste helft zit erop in zowel Utrecht als Zwolle:

• FC Utrecht-Feyenoord 1-0
  • PEC Zwolle-FC Emmen 2-0

45' DOELPUNT PEC ZWOLLE

Vlak voor rust komt PEC Zwolle op een 2-0-voorsprong. Lennart Thy onderschept de bal in het strafschopgebied en tikt de bal beheerst langs Kjell Scherpen.

Zo eerde FC Utrecht de slachtoffers

FC Utrecht eert slachtoffers van aanslag

33' DOELPUNT FC UTRECHT

FC Utrecht komt bij de eerste scoringskans op voorsprong. Urby Emanuelson schiet vanaf de rand van het zestienmetergebied raak uit een vrije trap.

32' Vrije trap FC Utrecht

Jean-Christophe Bahebeck wordt naar de grond gewerkt op de rand van het strafschopgebied. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük lijkt voor een strafschop te fluiten, maar het wordt toch een vrije trap.

28' Weinig kansen in Utrecht

In de eerste 25 minuten van de wedstrijd schoot alleen Sam Larsson (Feyenoord) op doel. Dat was al in de zesde minuut.

Advocaat met FC Utrecht-sjaal

De fans werden opgeroepen om, in verband met de aanslag die de stad trof, allemaal een rood-witte sjaal mee te nemen. Dick Advocaat, de trainer van FC Utrecht, gaf er gehoor aan.

Dick Advocaat op de bank

Brood: 'El Allouchi was iets te enthousiast'

Utrecht, 14.29 uur

Stadion FC Utrecht

FC Utrecht staat stil bij aanslag met indrukwekkende minuut stilte

Snelste goal PEC

Vito van Crooy scoorde na 2 minuten en 10 seconden. Daarmee is de snelste goal voor de club dit seizoen in de eredivisie. Thomas Lam scoorde op 24 november in de zevende minuut.

3' DOELPUNT PEC ZWOLLE

Een vroege voorsprong voor PEC Zwolle. Vito van Crooij bezorgt PEC een droomstart tegen FC Emmen.

Muisstil

Het was muisstil in de Galgenwaard. Maar het voetbal gaat door, net als het leven.

Minuut stilte

FC Utrecht staat stil bij de aanslag op het 24 Oktoberplein van twee weken geleden. Bij opkomst van het veld is er een spandoek te zien met 'Utrecht buigt nooit' en vervolgens wordt er een minuut stilte in acht genomen.

Een minuut stilte in Utrecht

Berghuis op de bank, maar waarom?

Steven Berghuis begint bij Feyenoord op de bank. De grote vraag in de Galgenwaard is waarom dat is gebeurd.

90+4' Einde

Het zit erop in Breda. Ruud Brood moet zich tijdens zijn debuut tevreden stellen met een punt.

90+3' Kans Te Vrede

Mitchell Te Vrede met de kans op de 2-1. Hij mag van dichtbij uithalen, maar Lars Unnerstall keert de inzet. Overtuigend doet de keeper van VVV dat niet.

Ondertussen in de Arena

In de Johan Cruijff Arena worden de puntjes op de i gezet. Het veld ligt er prima bij.

Nog 2,5 uur tot de aftrap.

Het gras wordt gemaaid in de Johan Cruijff Arena

82' Aanvallende wissel

Een aanvallende wissel van Ruud Brood. Pelé van Anholt verlaat het veld voor Sydney van Hooijdonk.

80' Tweede geel voor El Allouchi

NAC moet met tien man verder na opnieuw een gele kaart voor Mounir El Allouchi.

77' Geen penalty voor NAC

NAC staat op het punt een penalty te nemen, maar de beslissing wordt teruggedraaid. Na het bestuderen van de beelden oordeelt de scheidsrechter dat Mounir El Allouchi zich laat vallen.

Een gele kaart voor een schwalbe.

Nog drie kwartier

De bus van Feyenoord bij de Galgenwaard

Eerste goal Leigh

Greg Leigh maakte zijn eerste doelpunt in de eredivisie. Hij scoorde exact 1 competitiedoelpunt in zijn vier vorige seizoenen:

• 2014/2015 voor Crewe Alexandra
  • 2015/2016 voor Bradford City
  • 2016/2017 voor Bury
  • 2017/2018 voor Bury
  • 2018/2019 voor NAC Breda

66' DOELPUNT NAC

NAC komt halverwege de tweede helft op gelijke hoogte. Greg Leigh kopt via de binnenkant van de paal raak.

Opstellingen PEC Zwolle en FC Emmen

De elf basisspelers van PEC Zwolle en FC Emmen

Gustafson ziek

Bij FC Utrecht ontbreekt oud-Feyenoorder Simon Gustafson (ziek). Met acht goals en vijf assists is hij dit seizoen in de eredivisie de meest waardevolle speler van FC Utrecht.

Geen Berghuis bij Feyenoord

Feyenoord treedt in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht zonder Steven Berghuis aan. De aanvaller moet op de bank beginnen. Ook Jan-Arie van der Heijden en Orkun Kökcü zijn reserve in de Galgenwaard. In de voorgaande thuiswedstrijd tegen Willem II (2-3 verlies) stond het drietal nog in het basisteam. In Utrecht zijn Nicolai Jørgensen, Sven van Beek en Jens Toornstra de vervangers.

De tweede helft is van start gegaan in Breda. Kan NAC nog iets aan de achterstand doen?

45' Rust

Het is rust in Breda, waar NAC tegen een 1-0-achterstand aankijkt. Peniel Mlapa maakte de enige goal.

'Vertwijfeling'

Na die goal van Mlapa is de vertwijfeling in de ploeg geslopen bij NAC. De overtuiging is er niet meer.

Jan Roelfs

'35 NAC oogt aangeslagen

NAC oogt wat aangeslagen na de goal van VVV. Het valt minder overtuigend aan en kansen zijn spaarzaam.

Het moment van de 0-1

Peniel Mlapa maakt er 0-1 van in Breda

Tegen de verhoudingen in

NAC heeft 74% balbezit, vijf schoten en één bal op de lat. VVV heeft één schot op doel en een goal.

Boymans achterna

Peniel Mlapa is dit seizoen topscorer van VVV met elf goals. De laatste speler van VVV met minimaal 11 doelpunten in een seizoen was Ruud Boymans in 2010/2011 (11 goals).

14' DOELPUNT VVV

VVV-Venlo neemt, tegen de verhoudingen in, de leiding tegen NAC. Peniel Mlapa profiteert van een fout van Pelé van Anholt.

5' Te Vrede op de lat

Opnieuw is NAC dicht bij de openingsgoal. Mitchell Te Vrede raakt de lat met een schot met links.

3' NAC begint goed

NAC Breda laat zich meteen gelden. Het valt aan en krijgt via Anouar Kali de eerste kans. Zijn schot gaat een halve meter naast.

1' Aftrap

NAC heeft afgetrapt in Breda en dat betekent dat de eredivisiezondag onderweg is.

Huntelaar: 'Alles valt of staat met titels'

Huntelaar geniet ondanks zijn 35 jaar nog volop

Mede door de aanwezigheid van de veelscorende Mateja Kezman en Jan Vennegoor of Hesselink lukte het een jonge Klaas-Jan Huntelaar nooit om door te breken bij PSV. De Achterhoeker stapte uiteindelijk via Ajax, en met twee topscorerstitels op zak, het wereldtoneel op.

Huntelaars route in Europa liep langs Madrid, Milaan en Gelsenkirchen, maar een landstitel zat er nooit in voor de spits, afgezien van wat titels in de jeugd. En dat knaagt. "Je moet soms keuzes maken. Ik had ook in Turkije kunnen voetballen, maar daar had ik geen zin in", aldus Huntelaar.

Lees het hele verslag hier.

Bekend terrein

Voor Ruud Brood is het Rat Verlegh Stadion bekend terrein. Hij is de zesde die NAC Breda zowel als speler als trainer in de eredivisie heeft gediend, na Leo Canjels, Kees Zwamborn, Ton Lokhoff, Nebojsa Gudelj en John Karelse.

De zin waarvan je wist dat-ie zou komen...

Een spandoek in het Rat Verlegh Stadion

De opstellingen van NAC en VVV

De opstellingen van NAC Breda en VVV-Venlo

Debuut Brood

Ruud Brood gaf maandag zijn eerste training bij NAC Breda

Ruud Brood maakt bij NAC Breda zijn debuut op de bank. Hij werd onlangs aangesteld als opvolger van Mitchell van der Gaag.

Nog niet gewonnen

NAC Breda heeft dit jaar nog niet gewonnen. De laatste zege dateert van voor kerst: op 22 december werd sc Heerenveen met 4-2 verslagen.

Rosario, Bergwijn en Malen: opgeleid in Amsterdam, opgebloeid in Eindhoven

4 augustus 2018: Donyell Malen, Pablo Rosario en Steven Bergwijn (rechtsonder) voor de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal

Het zal ongetwijfeld even door hun gedachten gaan, wanneer Steven Bergwijn, Pablo Rosario en Donyell Malen vanmiddag met PSV klaarstaan in de catacomben om het gras van de Johan Cruijff Arena te betreden. 'Wat als'?

Het drietal kan met PSV een grote stap zetten richting de titel. Winnen van Ajax en dan kan volgens de kenners de platte kar alvast weer worden opgepoetst. Maar er was een tijd dat het trio niet met het logo van PSV op de borst speelde, maar met dat van Ajax.

Lees het hele verhaal hier.

Frank de Boer verliest met Atlanta en staat onderaan

Frank de Boer

Frank de Boer heeft met Atlanta United FC in de Amerikaanse voetbalcompetitie MLS nog steeds niet kunnen winnen. Het team verloor zaterdagavond (lokale tijd) de uitwedstrijd tegen Columbus Crew SC met 2-0 en staat na vier duels met twee punten onderaan de ranglijst in de Eastern Conference.

Van goed voetbal was in de stromende regen en op het doorweekte veld nauwelijks sprake. De wedstrijd werd na een half uur spelen vanwege de zware regenval ook enige tijd stilgelegd.