4 augustus 2018: Donyell Malen, Pablo Rosario en Steven Bergwijn (rechtsonder) voor de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal
NOS Voetbal

Rosario, Bergwijn en Malen: opgeleid in Amsterdam, opgebloeid in Eindhoven

Het zal ongetwijfeld even door hun gedachten gaan, wanneer Steven Bergwijn, Pablo Rosario en Donyell Malen vanmiddag met PSV klaarstaan in de catacomben om het gras van de Johan Cruijff Arena te betreden. 'Wat als'?

Het drietal kan met PSV een grote stap zetten richting de titel. Winnen van Ajax en dan kan volgens de kenners de platte kar alvast weer worden opgepoetst. Maar er was een tijd dat het trio niet met het logo van PSV op de borst speelde, maar met dat van Ajax.

Stuk voor stuk droomden ze er als klein jochie en groot voetbaltalent van om te schitteren in een rood-wit shirt in Amsterdam. En stuk voor stuk verlieten ze de jeugdopleiding van Ajax en kwamen ze bovendrijven in Eindhoven.

Pablo Rosario en Steven Bergwijn (midden) in de jeugd bij Ajax, links Donny van de Beek

Steven Bergwijn (21 jaar)

Anno 2019 wordt hij gezien als een van de grootste talenten van Nederland en heeft hij zijn waarde bij PSV en Oranje al meer dan eens bewezen. Maar ooit liep een jonge Steven Bergwijn met grote, van enthousiasme doordrongen ogen het trainingsveld van Ajax op.

De buitenspeler werd door Ajax opgepikt bij ASC Waterwijk, een amateurclub uit Almere. In Amsterdam kwam hij terecht in de F-jes en maakte hij later deel uit van een extreem talentvolle lichting met onder anderen Abdelhak Nouri, Donny van de Beek en Noussair Mazraoui.

Maar in de C2 ging het tijdens een jeugdtoernooi in Zweden mis voor Bergwijn, zo schrijft Henk Spaan in zijn boek 'Nouri, de belofte'. Jeugdtrainer Orlando Trustfull zette Bergwijn - een van de grote talenten - op de bank, tot ongenoegen van Bergwijns aanwezige vader.

Die begon langs de kant te zwaaien met een witte zakdoek, het gebaar dat door fans wordt gebruikt als ze willen dat een trainer vertrekt. Trustfull kon het niet waarderen. Niet veel later ontstond er, na een periode van zes jaar, een breuk tussen Bergwijn en Ajax.

Steven Bergwijn juicht na een goal voor PSV, links Hirving Lozano

"Ik had problemen en geen zin meer om daar te blijven", vertelde Bergwijn al eens over zijn tijd bij Ajax. "Ik heb daar de basistechnieken geleerd. Bij PSV vond ik mijn plezier terug en ben ik beter gaan voetballen."

Op De Herdgang bewandelde hij de route vanuit de C1 naar het eerste elftal. In 2014 liet toenmalig hoofdtrainer Phillip Cocu de destijds 17-jarige Bergwijn debuteren in de hoofdmacht van PSV.

Dit seizoen is hij als buitenspeler haast ongrijpbaar voor zijn tegenstanders. Met 11 goals en 12 assists in 25 eredivisieduels heeft hij een groot aandeel gehad in het behalen van de koppositie. Sinds oktober vorig jaar maakt hij ook deel uit van het Nederlands elftal.

Terugkeer naar Ajax?

Vanwege de grote som geld in de clubkas van Ajax en de verwachte miljoenen die spelers als Matthijs de Ligt en Hakim Ziyech nog moeten gaan opleveren, wordt er weleens gekscherend gezegd dat Ajax de stoute schoenen aan moet trekken en Bergwijn terug moet kopen.

Zelf liet hij al weten dat niet te zien zitten: "Ik ga denk ik niet meer terug naar Ajax. PSV zit gewoon in mijn hart nu."

Pablo Rosario

Pablo Rosario (22 jaar)

De jeugd van Pablo Rosario mag gerust turbulent worden genoemd. Gescheiden ouders en een moeder die met weinig middelen een groot gezin draaiende moest houden. En ondertussen was daar de jonge Pablo met zijn grote droom: profvoetballer worden.

Toen een jonge en langharige Rosario voor het eerst een Ajax-shirt aantrok, had hij een avontuur bij de jeugd van Feyenoord al achter zijn naam staan. In Amsterdam kwam hij in dezelfde lichting als Bergwijn terecht. Rosario hield het langer vol, maar ook hij moest vertrekken uit de hoofdstad.

Jaren later noemde hij het verblijf in Amsterdam "het beste wat me kon overkomen", maar op het moment zelf had de pupil het knap lastig met het vertrek. "Ik vond het niet leuk en begreep het ook niet", zei Rosario al eens daarover.

Talentvolle B2

Volgens hem had het wegsturen vooral te maken met een langdurige blessure. "Daarvoor was ik nog aanvoerder in de B2, met daarin Nouri, Van de Beek, Mazraoui en Bergwijn. Maar dit heeft mijn pad moeten zijn en daar heb ik vrede mee."

In 2012 werd de B2 van Ajax een seizoen lang gevolgd door de camera's van Ajax TV. Toenmalig trainer Frank Peereboom sprak daarin over Rosario als "de meest positieve jongen die ik ooit heb ontmoet".

In de serie werd ook duidelijk dat Rosario goed lag bij de andere jongens in het elftal. Ze dolden hem weleens over zijn opvallende kapsel, zo vertelde een jonge, beugeldragende Van de Beek. "Hij heeft een echte paardenstaart en ik vraag hem steeds wanneer hij het eraf haalt."

"Het is een beetje zo'n Ronaldinho-kapsel", omschreef een toen nog kleine Mazraoui, terwijl hij zijn tanden bloot lachte. "We zijn een hecht team, het is net een familie. Iedereen houdt een beetje van elkaar."

PSV

De sterke onderlinge band ten spijt, moest Rosario sportcomplex De Toekomst dus noodgedwongen verlaten. Hij werd te licht bevonden en kwam terecht bij Almere City, waar Michel Kreek zich over hem ontfermde.

PSV pikte hem uiteindelijk op en dit seizoen is hij niet meer weg te denken uit de basisformatie van Mark van Bommel. Hij is uitgegroeid tot een verdedigende middenvelder en maakte vorig jaar zijn debuut in Oranje.

2014: Donyell Malen in de jeugd van Ajax

Donyell Malen (20 jaar)

Het verhaal van Malen en Ajax begint als Malen negen jaar oud is. Hij viel de Amsterdammers op bij de Hoornse amateurvelden van HVV Hollandia. Redelijk gemakkelijk doorliep hij de jeugdelftallen van Ajax. Totdat hij in 2015 de keuze maakte om de club te verlaten.

Arsenal had beet bij Malen, tot ergernis in Amsterdam. "Ik snap wel dat ze bij Ajax baalden van mijn vertrek, want ik ben een goede speler", aldus Malen. "Het was destijds een keuze en die moet iedereen accepteren."

In gesprek met De Volkskrant liet de moeder van Malen zich in 2016 negatief uit over de wijze waarop Ajax met de voetballer omging. "We kregen nooit hoogte van de plannen van Ajax en hadden niet het gevoel dat ze erg in hem geloofden", vertelde ze tegen de krant.

"We hebben nooit een gesprek met trainer Frank de Boer gehad. Technisch directeur Marc Overmars? Nooit gesproken. Hoofd jeugdopleiding Wim Jonk deed toezeggingen over een contract, maar het hoe en wanneer, daar hoorden we niets over."

2013: Donyell Malen (r) in de jeugd van Ajax

In een reactie liet Overmars aan de Volkskrant weten dat er wel degelijk een plan was met Malen en dat er zeker twee gesprekken waren geweest waarbij mensen van Ajax aanwezig waren. Maar op dat moment was Malen al in gesprek met Arsenal.

"Wat wij onszelf kunnen verwijten, is dat we niet eerder een aanbieding hebben gedaan", aldus Overmars. "We hebben ons beleid met betrekking tot talentvolle B-junioren inmiddels aangepast, waardoor ze eerder op de hoogte worden gebracht welke plannen Ajax met ze heeft, inclusief contractvoorstel."

Terug naar Nederland

Malen speelde twee jaar in de jeugd van Arsenal, het laatste seizoen in het Onder 23-team. Bovendien zat hij al eens bij de selectie voor een duel in de Champions League en maakte hij in een oefenduel zijn officieuze debuut voor 'The Gunners'.

Toch koos hij in de zomer van 2017 bewust voor een terugkeer naar Nederland. Malen wilde minuten maken op het hoogste niveau. Bij PSV lukte dat. In februari 2018 maakte hij zijn officiële debuut.

In tegenstelling tot Bergwijn en Rosario is Malen dit seizoen nog geen onbetwiste basisspeler in de formatie van PSV-trainer Mark van Bommel. Al laat hij tijdens invalbeurten zo nu en dan zien over een enorm voetbaltalent te beschikken.

"Ik heb in Engeland ook veel geleerd als mens. Om jezelf te zijn en een goede instelling te hebben. Dat kun je wel zien aan de manier hoe ik nu speel, denk ik", aldus Malen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl