Twee hattrickhelden op zaterdagavond; AZ stijgt naar derde plek

Tot zover

We houden ermee op hier in Hilversum. Morgen zijn er dus nog vier eredivisieduels, waaronder de topper tussen Ajax en PSV.

En niet vergeten: de klok gaat vannacht een uur vooruit, dus de eredivisiezondag begint eigenlijk een uur eerder. Tot morgen!

De stand

Zo ziet de stand in de eredivisie eruit, met nog vier wedstrijden morgen op het programma.

Uitslagen en programma

Nou, dat was de eredivisiezaterdag. En dit zijn de uitslagen plus het programma voor morgen.

KLAAR IN ALKMAAR

Het laatste fluitsignaal heeft geklonken in Alkmaar. AZ verslaat FC Groningen met 1-0. Ron Vlaar is de matchwinner.

KLAAR IN HEERENVEEN

Het is klaar in Friesland. Heerenveen boekt een benauwde zege tegen Excelsior: 1-0.

90+1' GOAL HEERENVEEN

Excelsior werd in de slotfase steeds gevaarlijker, maar het is toch Heerenveen dat alsnog scoort: Van Amersfoort werkt de 1-0 binnen.

Heerenveen-Excelsior 1-0

Pelle van Amersfoort

81' Kralingse kansen

In Friesland kijken we nog wel steeds naar een doelpuntloos duel. Heerenveen heeft het meeste balbezit, maar de grootste kansen zijn voor Excelsior. Anderson zag Hahn knap redden op zijn schot, even later schoot Edwards voorlangs en over. En Hahn redde ook nog eens knap op een kopbal van Mattheij.

Aan de andere kant was er toch ook nog een flinke kans voor Heerenveen, maar Lammers werkte de bal over.

Heerenveen-Excelsior 0-0

70' GOAL AZ

Daar is het doelpunt voor AZ. Niemand minder dan Ron Vlaar kopt de 1-0 binnen, zijn eerste eredivisiegoal sinds februari 2016. De voorzet was van Stengs.

Opvallende statistiek: Vlaar maakte zijn laatste drie doelpunten allemaal in thuiswedstrijden tegen Groningen.

AZ-Groningen 1-0

De felicitaties zijn voor Ron Vlaar

65' Bijna Idrissi

Na ruim een uur wachten we nog steeds geduldig op een doelpunt in Alkmaar. Idrissi was er wel heel dichtbij: hij wurmde zich knap door de Groningse defensie, maar schoot vervolgens naast het lege doel.

AZ-FC Groningen 0-0

58' Zwabberende kanonskogel

Bijna was het 1-0 voor Excelsior in Friesland. Oude Kotte schiet verrassend een zwabberende kanonskogel af en doelman Hahn kan ternauwernood redding brengen. En dus blijft het 0-0 in Heerenveen.

51' Kansen AZ

AZ krijgt in de eerste minuten na rust meer ruimte dan in de eerste helft. En dat leidt tot kansjes. Idrissi kwam in een kansrijke positie na een prachtpass van Maher, even later moet Padt redding brengen op een inzet van Svensson na een fraai hakje van Midtsjø.

TWEEDE HELFT

Daar gaan we weer in Friesland. De tweede helft van Heerenveen-Excelsior is begonnen met de brilstand op het scorebord.

De bal rolt ook weer in Alkmaar. Een spektakelstuk was het niet in de eerste helft bij AZ-Groningen. Misschien biedt de tweede helft meer leuks. Het staat 0-0.

Hattrickheld 2: Alexander Isak

De Zweedse aanvaller van Willem II in gesprek met commentator Jeroen Grueter. Isak benutte drie strafschoppen in het duel met Fortuna Sittard (3-2).

Isak probeert er nuchter onder te blijven: 'Iemand moet de eerste zijn'

Hattrickheld 1: Thomas Buitink

Vitesse-trainer Leonid Sloetski noemt Thomas Buitink geen exceptioneel talent, een typering waarmee de 18-jarige spits het eigenlijk wel eens is. Buitink was goed voor een hattrick in het 3-3 gelijkspel bij ADO Den Haag.

Hattrick-held Buitink: 'Heb niet de beste techniek, dus probeer hard te werken'

KLAAR IN DOETINCHEM

Het is gedaan in Doetinchem. De Graafschap gaat thuis met 2-1 onderuit tegen Heracles.

RUST

Tijd voor thee bij Heerenveen-Excelsior. De beste kansen waren voor de Friezen, maar de ruststand is 0-0. Vlak voor rust was er nog bijna een voorsprong voor de Friezen, maar een kopbal van Høegh belandde op de lat.

Ook in Alkmaar is het rust, na 45 overwegend saaie minuten. Het staat 0-0 bij AZ-FC Groningen.

84' De Graafschap probeert

De Graafschap probeert er op De Vijverberg nog een gelijkspel uit te slepen tegen Heracles, en bijna was het ook 2-2. Een prachtig schot van El Jebli suist echter over het doel der Heraclieden.

De Graafschap-Heracles 1-2

38' Wachten op een goal

De wedstrijd tussen AZ en Groningen heeft een doelpunt nodig, zo zei commentator Jeroen Elshoff zojuist. AZ heeft het lastig met het compact spelende Groningen.

Na de kans van Seuntjens in de beginfase was er nog een prima kans voor Stengs, maar hij raakte de bal helemaal verkeerd. Dat was het wel zo'n beetje in Alkmaar.

70' GOAL HERACLES

Binnen vijf minuten slaat Heracles twee keer toe in Doetinchem. Duarte maakt er met een prachtig schot in de kruising 2-1 van voor de Almeloërs.

Lerin Duarte en Brandley Kuwas maakten de goals voor Heracles

66' GOAL HERACLES

Heracles komt op gelijke hoogte met De Graafschap. Kuwas maakt een prima doelpunt met de wreef: 1-1.

De Graafschap-Heracles 1-1

58' Op de paal!

Bijna was het 2-0 voor De Graafschap tegen Heracles. Burgzorg levert een schitterende trap af en krult de bal onbereikbaar voor keeper Blaswich op de paal.

De Graafschap-Heracles 1-0

14' AZ heeft het lastig

AZ heeft het in de openingsfase heel lastig met FC Groningen, dat sterk voor de dag komt. Toch was de enige kans tot nu toe voor AZ: Seuntjens stoomde op na een mooie pass van Stengs, maar hij vindt de Groningen-keeper op zijn pad.

Fredrik Midtsjø in duel met Ritsu Doan

10' Kansen Heerenveen

In Friesland heeft Heerenveen in de beginfase al twee aardige kansen gehad tegen Excelsior. Rienstra schoot alleen voor Damen tegen de doelman aan, daarna was er nog een kopbal van Lammers. Heerenveen is beter, maar nog geen goals.

De tweede helft is begonnen bij De Graafschap-Heracles. De tussenstand is 1-0.

AFTRAP

De bal rolt in Friesland, waar Heerenveen en Excelsior aan hun wedstrijd zijn begonnen. In Alkmaar is het duel tussen AZ en FC Groningen eveneens van start gegaan.

Opstellingen Heerenveen-Excelsior (20.45 uur)

RUST

De Graafschap en Heracles zoeken de kleedkamers op voor een bekertje thee. De Doetinchemmers leiden met 1-0.

Opstellingen AZ-FC Groningen (20.45 uur)

AZ kan vanavond de derde plaats in de eredivisie innemen bij minstens een gelijkspel tegen FC Groningen. Dit zijn de opstellingen. De aftrap is om 20.45 uur.

KLAAR IN TILBURG

Het is klaar in Tilburg. Na een turbulente wedstrijd en een unieke hattrick van Alexander Isak wint Willem II met 3-2 van Fortuna Sittard.

Ondertussen in Turijn

Lijstaanvoerder Juventus had in de Serie A geen kind aan laagvlieger Empoli. Het enige minpuntje voor de club uit Turijn was dat de voorsprong pas in de 72ste minuut tot stand kwam: 1-0.

De treffer kwam op naam van de negentienjarige Moise Kean, op aangeven van Mario Mandzukic. Kean stond net drie minuten in het veld.

Moise Kean

76' GOAL ADO DEN HAAG

Het is 3-3 in Den Haag! En opnieuw is het Lex Immers die scoort, op aangeven van El Khayati. Immers in de spits blijkt een gouden vondst.

ADO Den Haag-Vitesse 3-3

Een Haags feestje na de goal van Lex Immers

16' GOAL DE GRAAFSCHAP

De Graafschap komt na een schitterende aanval op voorsprong tegen Heracles. Benschop is de doelpuntenmaker.

Charlison Benschop juicht na de 1-0 tegen Heracles

61' GOAL WILLEM II

Wat gebeurt er allemaal in Tilburg? Willem II krijgt zijn derde penalty van de wedstrijd, en opnieuw slaat Isak toe: 3-2 voor de Tilburgers en een hattrick voor de Zweed. De strafschop werd terecht gegeven na een overtreding van Ninaj op Vrousai.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van de eredivisie dat een speler een hattrick maakt met alleen maar strafschoppen.

Willem II-Fortuna Sittard 3-2

Alexander Isak (r) is de eerste speler die een penalty-hattrick op zijn naam schrijft

58' GOAL WILLEM II

Opnieuw een penalty voor Willem II, en opnieuw schiet Isak onberispelijk binnen. Het is 2-2 bij Willem II-Fortuna Sittard.

De bal ging op de stip na een overtreding van Rodríguez op Vrousai.

Willem II-Fortuna Sittard 2-2

53' GOAL FORTUNA SITTARD

Met tien man komt Fortuna Sittard op voorsprong bij Willem II! Ninaj werkt een voorzet van Lamprou binnen, het is 2-1.

Willem II-Fortuna Sittard 1-2

Illuster rijtje

De 18-jarige Thomas Buitink maakte bij ADO-Vitesse een hattrick voor zijn negentiende verjaardag. Andere spelers die dat ook presteerden, waren - we noemen enkele illustere namen: Marco van Basten, Ronaldo, Wim Kieft, Frank Rijkaard, Johan Cruijff en Rafael van der Vaart.

De tweede helft is begonnen bij ADO Den Haag-Vitesse. De stand is 2-3.

Ook in Tilburg wordt weer gevoetbald. De stand bij Willem II-Fortuna Sittard is 1-1.

Opstellingen De Graafschap-Heracles (19.45 uur)

RUST

Het is rust in Den Haag na een eerste helft met vijf goals. Vitesse leidt met 3-2 bij ADO Den Haag.

Ook rust in Tilburg na een turbulente eerste helft. Het staat 1-1 bij Willem II-Fortuna Sittard.

44' GOAL WILLEM II

Willem II komt via de strafschopstip op 1-1 tegen Fortuna. Isak schiet onberispelijk binnen.

Aan de penalty gaat enorm veel consternatie vooraf. Uiteindelijk krijgt Balic de rode kaart voor het veroorzaken van de strafschop. Eerst kreeg Rodríguez de rode kaart gepresenteerd, maar dat bleek een vergissing van scheidsrechter Martens.

Willem II-Fortuna Sittard 1-1

Andrija Balic kan het niet geloven en bekijkt nog eens de beelden van de overtreding die hem rood opleverde

43' GOAL VITESSE

Het is 3-2 voor Vitesse! Een schot van Buitink wordt 'abgefälscht' en rolt pardoes in het ADO-doel. Het is een hattrick voor de jonge Vitesse-aanvaller.

ADO Den Haag-Vitesse 2-3

32' GOAL FORTUNA SITTARD

Fortuna Sittard komt op een 1-0 voorsprong bij Willem II. Novakovich profiteert van een enorme fout van de debuterende doelman Woud. Hij laat de bal los en biedt Novakovich een uitgelezen kans om te scoren.

Willem II-Fortuna Sittard 0-1

Doelman Michael Woud is niet blij na de 0-1

31' GOAL ADO DEN HAAG

En wéér een doelpunt in Den Haag. Nu is het ADO weer dat scoort: gelegenheidsspits Immers kopt de 2-2 binnen op aangeven van El Khayati.

ADO Den Haag-Vitesse 2-2

27' GOAL VITESSE

Daar is Buitink weer! Zes minuten na zijn eerste goal schiet hij na dramatisch verdedigen bij ADO ook de 2-1 tegen de touwen.

Vitesse is blij dat Matavz weer bij de selectie zit, maar Buitink doet het vanavond in ieder geval prima op zijn stek.

ADO Den Haag-Vitesse 1-2

Thomas Buitink juicht na zijn goal bij ADO

26' Gelijk op in Tilburg

In Tilburg gaat het in de eerste helft gelijk op, zonder grote kansen. De debuterende keeper Woud heeft één keer moeten ingrijpen: een verraderlijke vrije trap van Diemers ging door een woud van spelers, maar de Nieuw-Zeelandse goalie pareert knap.

Willem II-Fortuna Sittard 0-0

21' GOAL VITESSE

Het is weer gelijk in Den Haag! De 18-jarige aanvaller Buitink tikt namens Vitesse binnen na een voorzet van Karavajev.

ADO Den Haag-Vitesse 1-1

7' GOAL ADO DEN HAAG

Het eerste doelpunt van de 27ste speelronde komt op naam van Sheraldo Becker! Vitesse-speler Ødegaard verspeelt de bal en de ADO-aanvaller schiet beheerst binnen op aangeven van gelegenheidsspits Immers.

ADO Den Haag-Vitesse 1-0

Sheraldo Becker viert zijn goal

AFTRAP

Aftrap in Den Haag! Het duel tussen ADO Den Haag en Vitesse is begonnen. En ook in Tilburg rolt de bal bij Willem II-Fortuna Sittard.

Dortmund neemt afstand van Bayern

Borussia Dortmund heeft Bayern München een week voor de onderlinge topper een gevoelige tik uitgedeeld in de Duitse titelstrijd. 'BVB' won in blessuretijd van VfL Wolfsburg (2-0), waar Bayern punten morste bij SC Freiburg (1-1).

Paco Alcácer (links) is de grote man van Borussia Dortmund met twee goals in blessuretijd

Wie hebben we daar?

Bij Vitesse zit Tim Matavz voor het eerst in lange tijd bij de selectie. De spits lag er sinds eind september uit vanwege een kuitbeenbreuk en begint straks op de bank.

Tim Matavz is terug in de selectie bij Vitesse

Opstellingen Willem II-Fortuna Sittard (18.30 uur)

m 18.30 uur is ook de aftrap van Willem II-Fortuna Sittard.

Bij de Tilburgers staat vanwege absentie van keeper Timon Wellenreuther een debutant onder de lat: de boomlange Nieuw-Zeelander Michael Woud.

Opstellingen ADO Den Haag-Vitesse (18.30 uur)

De 27ste speeldag van de eredivisie begint om 18.30 uur met de wedstrijd tussen ADO Den Haag en Vitesse. Dit zijn de opstellingen.

Ajax uitgezwaaid

Bij de laatste training van Ajax voor de topper tegen PSV waren vanmiddag veel Amsterdamse fans aanwezig om hun club succes te wensen en uit te zwaaien.

Massale belangstelling voor Ajax tijdens de laatste training voor de topper tegen PSV

PSV'er De Jong heeft zin in duel met De Ligt

Aanvaller Luuk de Jong blikt vooruit op de topper tegen Ajax. In eigen huis wonnen de Eindhovenaren met 3-0. Toen ontbrak Matthijs de Ligt bij de Amsterdammers. De Jong kijkt uit naar de luchtgevechten die hij morgen ongetwijfeld met De Ligt gaat voeren.

PSV'er De Jong heeft zin in duel met De Ligt in topper tegen Ajax

'Ajax moet er staan tegen PSV'

Met alle respect voor de clubs en wedstrijden van vanavond: de meeste aandacht gaat dit weekeinde natuurlijk uit naar de topper tussen Ajax en PSV, morgen om 16.45 uur in Amsterdam. De Amsterdammers moeten winnen om uitzicht te houden op de titel, en hebben ook wel iets goed te maken na de 3-0 oorwassing in Eindhoven.

Daley Blind vindt dat Ajax dit seizoen is gegroeid dankzij de vele topwedstrijden in de Champions League. Hij denkt dat die ervaring komende zondag in de topper tegen PSV van pas gaat komen. "We zullen er dan moeten staan en dat realiseert iedereen zich wel. Het kan een alles-of-niets-duel worden", meent de international.

Blind: 'Veel ervaring opgedaan door alle topwedstrijden'

Problemen voor Den Bosch

De licentiecommissie van de KNVB gaat niet akkoord met de overname van FC Den Bosch door Kakhi Jordania, de zoon van voormalig Vitesse-eigenaar Merab Jordania. De club heeft laten weten in beroep te gaan tegen de beslissing.

FC Den Bosch en Jordania sloten op 24 juli vorig jaar een voorlopige koopovereenkomst. De Georgiër had grote plannen met de club en wilde binnen drie jaar promoveren naar de eredivisie. Door die plannen kunnen nu een streep.

De NOS maakte in januari de volgende reportage over hoe de investeringen door Jordania de club in korte tijd naar boven stuwden:

'Nu zijn wij de gevierde club'

De stand in het land

Het is alweer twee weken geleden dat er in de eredivisie werd gevoetbald, dus even een blik op de stand. Koploper PSV heeft 5 punten voorsprong op achtervolger Ajax; morgen om 16.45 uur treffen beide kemphanen elkaar in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam.

AZ kan vanavond (minimaal tot morgenmiddag) op de derde plaats komen, als de Alkmaarders minstens een punt pakken tegen FC Groningen.

Welkom bij de eredivisiezaterdag!

Speelronde 27 van de eredivisie gaat vanavond van start met liefst vijf wedstrijden. Met dit liveblog blijf je de hele dag op de hoogte van alle actie op de velden.