NOS Nieuws Politiek Aangepast

Forum grote winnaar verkiezingen #PS19, blijft VVD net voor

Liveblog gesloten
 • Zo verliep de uitslagenavond

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Samenvatting uitslagenavond: Forum grote winnaar, Rutte gaat kopjes koffie drinken
 • Topdrukte op Bonaire

  De stembureaus op Bonaire gaan bijna dicht en dikke rijen kiezers staan nog buiten de stemlokalen te wachten om hun stem uit te brengen, meldt NOS-correspondent Dick Drayer. Iedereen die voor sluitingstijd aansluit mag nog stemmen, kom je later aan dan heb je pech.

  Reden voor de enorme drukte in de laatste twee uur is het feit dat Bonairianen tot nog toe altijd een halve dag vrij kregen om hun stem uit te komen brengen. Maar dat is sinds deze verkiezing niet meer het geval. Stemmen doe je in je eigen tijd. Wel, daar hebben veel mensen geen rekening mee gehouden, en is het topdrukte bij veel stembureau's.

  De rij voor een stembureau op Bonaire Dick Drayer
 • ANP: Forum grootste partij

  Forum voor Democratie heeft bij de Provinciale Statenverkiezingen de meeste stemmen gekregen, blijkt uit de voorlopige prognose van ANP. De VVD werd tweede. Voor beide partijen betekent dat 12 zetels in de Eerste Kamer. Nieuwkomer Forum evenaart daarmee in een keer de VVD, die 1 zetel moet inleveren.

 • GroenLinks bijna verdubbeld in Utrecht

  In Utrecht is GroenLinks veruit de grootste partij geworden. De partij behaalde 27,8 procent van de stemmen voor de Provinciale Staten - bijna het dubbele van vier jaar geleden, toen was dat 14,6 procent.

  Forum voor Democratie behaalde in Utrecht 6,8 procent van de stemmen. SP daalde van 9,5 procent vier jaar geleden naar 3,7 procent bij de deze verkiezingen. Ook D66 incasseerde verlies: van 25,6 procent tot 14,5 procent.

 • SP verliest fors in Middelburg

 • Forum wint in Rotterdam

  Forum voor Democratie heeft ook in Rotterdam de meeste stemmen gekregen. De nieuwkomer behaalde 15,7 procent van de stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen. VVD werd tweede met 12,8 procent, een verlies van 1,5 procentpunt.

  GroenLinks wint ook fors en is nu de derde partij in Rotterdam: 12,2 procent van de stemmen tegen 6,5 procent vier jaar geleden. De opkomst in Rotterdam was een stuk hoger dan in 2015. Toen kwam 35,1 procent van de stemgerechtigden naar de stembus. Nu was dat 44,9 procent.

 • SP in Oss nog wel de grootste

  De SP heeft bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten in Oss de meeste stemmen gekregen. De partij van Lilian Marijnissen, die in de Brabantse stad woont, verloor wel flink. Vier jaar geleden kreeg de SP 24,8 procent van de stemmen en nu 17,6.

  Forum voor Democratie volgt op de tweede plaats in Oss met 15,1 procent, kort daarna gevolgd door de VVD met 14,5.

  Bekijk hier alle uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen
 • Baudet: 'We willen echt iets veranderen'

  Thierry Baudet van Forum voor Democratie zegt dat zijn partij openstaat om in gesprek te gaan "met iedereen". Maar zijn inzet is nog altijd om nieuwe Tweede Kamerverkiezingen af te dwingen.

  "Ik denk dat Forum de aangewezen partij is om maximaal druk te zetten en om dingen te realiseren. We willen écht iets veranderen."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Rutte moet zich afvragen of hij nog de premier van Nederland wil zijn'
 • De eindbalans van Xander van der Wulp

 • GroenLinks grootste in Haarlem

  GroenLinks is in Haarlem veruit de grootste partij geworden. Bijna 20 procent van de Haarlemmers stemde op de partij, een ruime verdubbeling ten opzichte van de provinciale verkiezingen van 2015. D66, PvdA en VVD volgen op ruime afstand met elk circa 12 procent van de stemmen. Forum voor Democratie heeft in Haarlem ruim 11 procent van de stemmen behaald.

  Een overzicht van de verkiezingsuitslag vind je op deze pagina.

 • Tv-uitzending afgelopen

  De verkiezingsavond op tv is zojuist afgelopen. In dit liveblog gaan we door met nieuws, uitslagen en reacties.

 • Marijnissen (SP): zwaar verlies

  Het verlies van de SP bij de verkiezingen voor de Provinciale Statenverkiezingen kwam voor partijleider Lilian Marijnissen niet als een grote verrassing. "We hadden het enigszins ingecalculeerd. Dat neemt niet weg dat we hier liever met een beter resultaat op het podium hadden gestaan", zei ze in Den Haag.

  Volgens de exitpolls gaat de SP terug van 9 naar 4 zetels in de Eerste Kamer. "Er is geen eenduidig antwoord voor dit zware verlies", aldus Marijnissen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Dit zijn niet onze verkiezingen'
 • Baudets speech van 21 minuten

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bekijk hier de volledige toespraak van Thierry Baudet
 • Forum snoept vooral stemmers van PVV

  De grote winst van Forum voor Democratie tijdens de verkiezingen voor Provinciale Staten gaat vooral ten koste van de PVV. Dertig procent van de Forum-kiezers stemde tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 nog op de partij van Geert Wilders, blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS.

 • Rutte: Forum is de grote winnaar

  Premier Rutte vindt het jammer dat hij niet gewonnen heeft, maar is trots dat zijn partij weer de grootste is geworden bij de Provinciale Staten. Dat zegt in een reactie tegen de NOS op de voorlopige uitslagen. Ook feliciteert hij Baudet. "Forum voor Democratie is de grote winnaar van vanavond."

  De VVD'er hoopt dat Forum zijn zetels in de Eerste Kamer constructief gaat gebruiken. "Hun winst betekent dat deze partij kan laten zien of ze bereid zijn het bestuur van het land van een brede basis te voorzien."