FvD-leider Baudet op een van de verkiezingsbijeenkomsten, hier in Utrecht ANP

Ook in Gelderland maakt Forum voor Democratie volgens de exitpoll een debuut met zeven zetels. De andere winnaar die zich in deze provincie aftekent is GroenLinks, dat zijn zetelaantal mogelijk verdubbelt naar zes.

VVD en CDA lijken samen de grootste te blijven in Gelderland met elk acht zetels. Als dat klopt, verliezen beide partijen een zetel ten opzichte van vier jaar geleden. Op de vierde plaats in de exitpoll staat de Partij van de Arbeid met vijf zetels, een minder dan de partij nu heeft in de Provinciale Staten.

D66 en SP verliezen beide drie zetels en komen uit op respectievelijk vier en drie zetels. Ook de PVV zakt van vijf naar drie zetels.

50Plus voegt een zetel toe en zou uitkomen op twee. De Partij voor de Dieren houdt twee zetels in de Staten.

NOS

Evenals in Gelderland boekt Forum voor Democratie ook in Noord-Brabant grote winst in de exitpoll. De partij lijkt in één keer op acht zetels te komen. De enige andere partij die winst boekt in Brabant is GroenLinks, dat van drie naar vijf zetels stijgt.

De grootste in Noord-Brabant blijft volgens de exitpoll de VVD met tien zetels, gevolgd door het CDA met acht zetels, een minder dan vier jaar geleden.

De SP, in 2015 nog goed voor negen zetels, stevent af op verlies in Brabant en komt uit op vijf zetels. Ook D66 behaalt vijf zetels, een verlies van twee. De PVV levert in en gaat van zeven naar vier zetels.

De PvdA handhaaft zich op vier zetels. Ook de Partij voor de Dieren en 50Plus houden hun zetelaantal, beide partijen staan op twee zetels.

NOS

Direct na sluiting van de stembussen om 21.00 uur is de uitslag van de eerste van drie exitpolls van Ipsos bekendgemaakt. In Zuid-Holland lijkt nieuwkomer Forum voor Democratie verrassend als grootste uit de bus te komen met 10 zetels. De andere nieuwkomer, Denk, staat op twee zetels.

De VVD komt in die peiling uit op 9 zetels, een minder dan bij de provinciale verkiezingen van vier jaar geleden.

De PvdA staat met vijf zetels, evenveel als in 2015, op de derde plaats. GroenLinks en D66 volgen met respectievelijk 5 (+2) en 4 (-3) zetels. Ook PVV en CDA krijgen vier zetels volgens deze exitpoll. Voor de PVV is dit een gevoelig verlies van vier zetels. Het CDA levert drie zetels in.

Ook de SP levert in in Zuid-Holland, die partij gaat van 5 naar 2 zetels.

NOS

STER reclame