NOS Nieuws Regionaal nieuws Binnenland Aangepast

#PS19: stemlokalen gesloten, hogere opkomst dan vier jaar geleden

 • Vandaag zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen
 • De landelijke opkomst lag om 19.45 uur op 46 procent, dat is hoger dan vier jaar geleden
 • Vandaag kon er van 07.30 uur tot 21.00 uur gestemd worden
Liveblog gesloten
 • Lees verder in het uitslagenblog

  We sluiten dit liveblog af, en gaan de rest van de avond verder in ons uitslagenblog. Kijk je liever live naar de uitslagenavond in Arnhem, bekijk dan hier de livestream.

  Fijne avond!

 • Dé vraag van de avond

 • Ontruiming in Staphorst

  Een brandgeur zorgde vanmiddag voor lichte paniek in het gemeentehuis van Staphorst, schrijft RTV Oost. Ambtenaren besloten daarom het pand waar gestemd werd te ontruimen.

  De brandgeur kwam uit het deel van het pand waar de politie zit en na de ontruiming werd de oorzaak opgespoord: een agent was een tosti aan het maken en vervolgens vertrokken. Uiteindelijk kon er nadat de brandweer de ruimte had geventileerd weer gestemd worden.

 • Uitslagenavond bij collega's op radio begonnen

 • De avond van de stormram?

  "Voor premier Rutte en zijn coalitie staat de regeerbaarheid van het land op het spel", zei politiek verslaggever Ron Fresen net in het Achtuurjournaal. "Zij hopen dat ze het verwachte verlies kunnen beperken. De VVD verloor vorige keer al veel zetels. Het CDA zegt 'wij doen het in de provincies eigenlijk altijd goed'. D66 denkt te profiteren van feit dat ze de klimaatdiscussie naar zich toe konden trekken en de ChristenUnie staat al maanden niet op verlies."

  Fresen denkt dat Groenlinks met deze verkiezingen een stok tussen de deur bij het kabinet-Rutte probeert te krijgen. "En Forum voor Democratie wil eerder een stormram tegen het kabinet zijn. De vraag is: worden zij de grote winnaar vanavond?"

 • Achterop bij de burgemeester

  Burgemeester Ter Heegde van Gooise Meren heeft met verkiezingen een gewoonte: inwoners van de plaats naar het stemlokaal brengen, op de fiets. Vandaag sprong Ebrima Bojang achterop. De Gambiaan is sinds anderhalve week officieel Nederlander, en mocht dus voor de eerste keer stemmen, schrijft NH Nieuws. "De burgemeester fietst heel goed, echt", zei hij.

  In zijn geboorteland gaat stemmen er anders aan toe dan hier. "In Gambia moesten we de hele dag in de rij staan om te kunnen stemmen. Daarnaast heb je hier een groot papier met alle namen. In Gambia hebben de kandidaten een eigen doosje waar je je stem in moet doen."

 • Nog een uur stemmen

  Wie zijn of haar stem nog uit wil brengen moet inmiddels opschieten. De stemlokalen zijn nog tot 21.00 uur open. Vervolgens komt Ipsos met exitpolls in de volgorde:

  1. Zuid-Holland
  2. Noord-Brabant
  3. Gelderland
  4. Eerste Kamer

 • 4 procentpunt meer

  Rond 19.45 uur was de landelijke opkomst voor de Provinciale Statenverkiezingen 46 procent. Dat is 4 procentpunt meer dan in 2015. Toen ging er in totaal 48 procent van de stemgerechtigde bevolking naar de stembus.

  Ipsos
 • Stemmen ongeldig verklaard in Zeeland

  In drie stembureaus in in de gemeente Vlissingen zijn er vandaag verkeerde stembiljetten opgedoken. Deze waren niet voor Zeeland, maar voor de provincie Zuid-Holland bedoeld. De stemmen die vandaag op een verkeerd biljet zijn ingediend worden ongeldig verklaard, heeft de Kiesraad van de gemeente Vlissingen bekendgemaakt.

  Het ging om één verkeerd pak uit Zuid-Holland, meldt Omroep Zeeland. De fout werd om 11.00 uur ontdekt toen een mevrouw die wilde gaan stemmen zich hardop afvroeg welke partij 'Jezus Leeft' was. Die partij doet niet mee in Zeeland.

 • Proost

 • Stembiljetten (even) op

  Stemmen zonder stembiljet kan niet, en daarom waren in Nijmegen lokaal vanavond wat problemen. In wijkcentrum Titus Brandsma waren de stembiljetten rond 18.30 uur namelijk op. Er was een nieuwe voorraad besteld bij de gemeente Nijmegen, maar die was toen nog niet geleverd.

  Stemmers werden daarom tijdelijk doorgestuurd naar een andere locatie, schrijft Omroep Gelderland. Daar ontstond al snel een flinke rij. Uiteindelijk werden er rond 19.00 uur weer stembiljetten in het wijkcentrum geleverd, en waren de problemen weer opgelost.

 • Sweet Caroline

  Tijdens het NOS-verkiezingsdebat kreeg premier Mark Rutte gisteren een blackout. "Caroliene, ik ben het even kwijt. Help!", riep hij grappend naar zijn politiek assistente in het publiek. Ze wordt vandaag met open armen ontvangen bij de VVD:

 • 'De ouderen waren van slag, zo dichtbij'

  De NOS bezocht een stembureau in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Hoe gaan de mensen om met de tramaanslag van afgelopen maandag en heeft dat nog invloed op hun stem?

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'De ouderen waren van slag, zo dichtbij'
 • Prima opkomst op Bonaire

  Op Bonaire is de opkomst goed, ziet correspondent Dick Drayer. Daar wordt zowel voor de Eilandsraad als voor het kiescollege gestemd. De kiescolleges in Caribisch Nederland zijn organen die samen met de Provinciale Staten in Nederland mogen stemmen voor de Eerste Kamer.

  1/2 Stephan Kogelman
  2/2 Stephan Kogelman
 • 33 procent

  De opkomst van kiesgerechtigden staat inmiddels op 33 procent. Dat is 2 procentpunt hoger dan in 2015, meldt Ipsos.

  Meer dan 13 miljoen mensen mogen dit jaar stemmen bij de Staten- en waterschapsverkiezingen. De stembureaus sluiten om 21.00 uur.

  Ipsos