liveblog
NOS NieuwsAangepast

Jaarwisseling: verdubbeling geweld tegen politie, Glimmen valt in de prijzen

In dit liveblog vind je een overzicht van alle zaken omtrent de jaarwisseling.

 • In Amsterdam waren meer incidenten, maar minder aanhoudingen dan vorig jaar
 • In Leiden raakten vier kinderen gewond door de ontploffing van zwaar vuurwerk
 • In Noord-Nederland hielden agenten 30 mensen aan. In het Drentse Geesbrug moest de ME uitrukken
 • Vreugdevuur en harde wind op strand Scheveningen creëerden meerdere branden
 • Er zijn zeker vier mensen omgekomen bij incidenten rond Oud en Nieuw en verschillende mensen raakten gewond

Liveblog gesloten

Met dit bericht sluit dit liveblog over de jaarwisseling.

Op de meeste plekken in Nederland is de jaarwisseling feestelijk verlopen, maar het aantal incidenten is wel toegenomen. Het geweld tegen de politie verdubbelde, zeker vier mensen kwamen om het leven bij incidenten rond Oud en Nieuw en de politie moest op verschillende plekken ingrijpen. In Scheveningen ontstonden meerdere branden door vreugdevuren.

Hieronder kun je alles nog eens teruglezen. Al het andere nieuws is te volgen via onze reguliere berichtgeving op NOS.nl.

PostcodeKanjer valt in Glimmen (Groningen)

De PostcodeKanjer van 53,9 miljoen euro is gevallen in het Groningse dorp Glimmen. Het dorp met zo'n 1100 inwoners kent één postcodegebied (9756), waardoor alle inwoners van Glimmen die meespelen met de loterij een geldbedrag winnen.

De helft van het geld (26,95 miljoen euro) wordt verdeeld onder alle deelnemers met postcode 9756. De andere helft wordt verdeeld onder meespelende inwoners met een volledige postcode (letters en cijfers). Die code wordt om 19.00 uur bekendgemaakt.

Geweld tegen politie verdubbeld

Het aantal geweldsmisdrijven tegen de politie is in de nieuwjaarsnacht meer dan verdubbeld. Volgens plaatsvervangend korpschef Van Essen gaat het om 59 incidenten dit jaar, vorig jaar waren het er 27. Ook moesten hulpdiensten vaker uitrijden dan vorig jaar: het aantal ritten nam met 9 procent toe. De plaatsvervangend korpschef noemt het geweld "volledig onacceptabel".

OM: meer misdrijfzaken

Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland heeft dit jaar meer misdrijven via de politie aangeleverd gekregen. Het waren er 35, vorig jaar waren het er 18.

Twee minderjarigen uit Utrecht moeten voor de kinderrechter komen voor het beledigen van agenten. Drie anderen hangt een taakstraf boven het hoofd voor mishandeling in Nieuwegein of het beledigen van agenten in Amersfoort en Hilversum. Twee mensen moeten zich bij de politierechter verantwoorden voor het beledigen van agenten in Amersfoort en voor mishandeling in Utrecht.

Twee zaken voor het beledigen van agenten in Almere en Amersfoort zijn afgehandeld met geldboetes tot 700 euro. Een minderjarige krijgt een straf via bureau Halt vanwege een vernieling in Utrecht.

Het OM heeft meerdere zaken nog in onderzoek. Het gaat bijvoorbeeld voor de vernielingen bij station Almere, het vernielen van ruiten bij een school in Amersfoort, een poging tot brandstichting van een auto in Nieuwegein en geweld in Maarssen. Vijf zaken zijn vanwege gebrek aan bewijs geseponeerd.

'Grote twijfels over toekomst van vuren'

Of de vreugdevuren in Duindorp en Scheveningen in de toekomst nog wel doorgaan, is hoogst onzeker. Burgemeester Krikke van Den Haag zei op een persconferentie dat de organisatoren, politie en justitie grote twijfels hebben over de toekomst van de vuren. Ze wees er wel op dat het jaren goed is gegaan, maar dat "we als stad nu moeten bepalen of we dit wel willen",

Den Haag gaat de gang van zaken "grondig" evalueren. "Dat gaat meer tijd kosten dan u en ik wensen", zei Krikke. Ze wilde daar niet op vooruitlopen.

Vreugdevuur was 13 meter te hoog

De vreugdevuren op de stranden van Scheveningen en Duindorp waren veel hoger dan toegestaan. De houtstapel in Scheveningen was 48 meter hoog, terwijl die volgens de afspraken niet hoger mocht zijn dan 35 meter. De risico's waren al jaren bekend, maar niemand greep in.

Gisteren leidde de vreugdevuren in combinatie met een stevige wind tot een grote vonkenregen en branden in de badplaats. Asdeeltjes en vonken waaiden door Scheveningen en op verschillende plekken in de duinen ontstond brand.

Angstige momenten in Rennes

In de Franse stad Rennes hebben acht kermisgangers met Oud en Nieuw vastgezeten in een vastgelopen attractie. De BomberMaxxx (52 meter hoog) liep op het hoogste punt vast.

Fransen met Oud en Nieuw vast in kermisattractie

Ook meer incidenten in Zeeland

Ook in de provincie Zeeland waren iets meer incidenten tijdens Oud en Nieuw. Het aantal steeg van 79 vorig jaar naar 94 dit jaar.

In Vlissingen werd de brandweer met vuurwerk bekogeld, in Nieuwland (Walcheren) werd een voorwerp naar hulpverleners gegooid. Bij een woningbrand in Yerseke moest een slachtoffer met zware brandwonden naar het ziekenhuis worden gebracht.

De brandweer was volgens de veiligheidsregio vooral druk met buitenbranden en brandende prullenbakken en containers.

'Het was een rampscenario'

Bewoners van Scheveningen maken de schade op na de vonkenregen van het vreugdevuur in Scheveningen, van gisteren. Bij Omroep West vertellen omwonenden over de avond. "We zagen mensen gillen, we hoorden mensen rennen", zegt een van de bewoners. "Mijn man is naar buiten gevlogen en heeft met een tuinslang de hele boel nat gehouden. Het was echt een rampscenario."

Een andere bewoner zegt een avond als deze nooit meer te willen meemaken. "Ik hoop echt dat ze dit nooit meer doen. Anders ben ik weg met Oud en Nieuw. Veel te eng." Een man zag de bui al hangen. "Ik en mijn vrouw waren de hele avond angstig. Ik zeg het hele jaar al: prachtig dat ze het doen, maar als de wind zuidwest of west staat, dan kunnen ze het niet doen. Want het is te gevaarlijk."

De brandweer was de hele dag bezig met nablussen in Scheveningen

KPN: recordverbruik aan data, minder sms'jes

Het mobiele netwerk van telecomprovider KPN heeft rond de jaarwisseling een recordaantal terabytes verwerkt. Het bedrijf meldt dat gisteren tussen 22.00 uur en 04.00 uur zo'n 176 terabyes (176.000 gigabytes) aan nieuwjaarswensen is verwerkt, zo'n 50 terabytes meer dan vorig jaar. Het aantal sms'jes daalde van ruim 3,2 miljoen naar ruim 2,9 miljoen. Het aantal telefoontjes bleef met ruim 4 miljoen ongeveer gelijk.

Burgemeester Den Haag bezoekt Scheveningen

Burgemeester Krikke van Den Haag komt de schade bekijken van de vonkenregen, die ontstond na de vreugdevuren in Scheveningen. Door de harde wind ontstond het zogenoemde vliegvuur en brak op meerdere plekken brand uit. Krikke zei vanochtend al dat ze betwijfelt of de vreugdevuren nog in deze vuren door kunnen gaan.

Iets drukkere nacht in Gelderland-Zuid

De hulpdiensten in het zuiden van Gelderland waren iets drukker dan vorig jaar. Tot middernacht moest de brandweer 87 keer uitrukken, na middernacht nog eens honderd keer, zo meldt de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Ambulances rukten 123 keer uit, in tegenstelling tot 110 keer bij de vorige jaarwisseling. Acht vuurwerkslachtoffers werden naar de spoedeisende hulp gebracht.

In Tiel moest de ME twee keer ingrijpen, toen de brandweer werd gehinderd bij het blussen van een brand.

De nieuwjaarsduik mag niet ontbreken...

Traditiegetrouw gaan in Scheveningen op Nieuwjaarsdag duizenden mensen de ijskoude Noordzee in om het jaar fris te beginnen. Om 12.00 uur konden ze los:

Daar gaan ze weer: nieuwjaarsduikers de zee in

Jongen van 13 opgepakt om gooien vuurwerk naar politie

In Alkmaar is gistermiddag een jongen van 13 opgepakt, nadat hij zwaar vuurwerk naar de politie en brandweer had gegooid. Die waren afgekomen op de melding van een brandje.

Bij dat brandje werd de jongen gezien die vermoedelijk een nitraat gooide naar de hulpdiensten. Hij kon later worden aangehouden. De jongen uit Alkmaar had in zijn kleding vuurwerk en thuis had hij nog een rugtas met daarin zwaar illegaal vuurwerk. Dat is in beslag genomen.

Steekpartij in Limburgs Heel

In Limburg waren er iets minder incidenten (250) en iets meer aanhoudingen (19) dan vorig jaar. Voor zover nu bij de politie bekend is geen geweld gebruikt tegen agenten.

In het dorp Heel zijn drie mannen van 23, 24 en 25 jaar oud aangehouden. Een gewonde man had daarvoor aangeklopt bij buurtbewoners van de jongste verdachte. Hij is met enkele steekwonden opgenomen in het ziekenhuis. Wat zijn rol was, is nog niet duidelijk.

Andere mensen zijn aangehouden op verdenking van mishandeling, vernieling en baldadigheid.

Gehoorschade en dikke lip voor Rotterdamse agenten

In de regio Rotterdam hield de politie in totaal 55 mensen aan. Dat is bijna de helft minder dan het jaar ervoor. Op verschillende plaatsen werden agenten bekogeld met vuurwerk. Er waren ruim 1000 agenten op straat.

Een politieman kreeg aan het begin van de avond waarschijnlijk tijdelijke gehoorschade op toen een 18-jarige Rotterdammer op het Oleanderplein in Zuid zwaar vuurwerk naar hem gooide. Een groep jongeren had daar een vuur gestookt en ging ervandoor toen de politieauto aankwam. Toen de agent het vuur wilde blussen, kreeg hij vuurwerk naar zijn hoofd gegooid. Dat ontplofte naast zijn hoofd. Hij hield zelf de Rotterdammer aan, die een poging tot zware mishandeling ten laste wordt gelegd. Waarschijnlijk houdt de agent er geen blijvend letsel aan over.

Een andere agent werd een dikke lip geslagen door een 36-jarige man uit Gorinchem. De politie ontruimde en doorzocht een café na een melding over een vuurwapen. De man bemoeide zich met de staandehouding van zijn broer en sloeg daarbij de agent die hem aanhield. De man werd aangehouden voor mishandeling, het vuurwapen werd niet gevonden.

De zeven mensen die werden aangehouden vanwege het schietincident aan de Nieuwe Binnenweg, waren drie vrouwen van 15, 32 en 59 jaar, en vier mannen tussen de 36 en de 45. Ze komen allemaal uit Rotterdam. Twee plaatsgenoten raakten gewond. Een van hen (32) is vanochtend aan zijn verwondingen overleden, de ander (31) ligt nog gewond in het ziekenhuis.

Brandweer in provincie Utrecht vaker uitgerukt

In de provincie Utrecht rukte de brandweer gisteravond en vannacht 370 keer uit. Vorig jaar was dit 190 keer, blijkt uit cijfers van de Veiligheidsregio, waar 26 gemeenten in samenwerken. Brandweerlieden kregen er twee keer te maken met geweld, in Houten en IJsselstein.

Meer incidenten, minder aanhoudingen in Amsterdam

De jaarwisseling in de hoofdstad was volgens politie, brandweer, de gemeente en de GGD/GHOR drukker dan vorig jaar. Er waren 183 incidenten, vergeleken met 168 bij de vorige jaarwisseling, blijkt uit voorlopige cijfers.

"Door de grootschalige inzet van alle hulpdiensten zijn grote incidenten uitgebleven", staat in een gezamenlijk persbericht. Wel heeft de politie minder mensen aangehouden. Dit jaar werden 34 mensen opgepakt, vorig jaar 45. In zeven gevallen kregen agenten te maken met geweld en ook is geweld tegen een buschauffeur gemeld. Dit is vergelijkbaar met vorig jaar.

De brandweer rukte een kleine 300 keer uit, vorig jaar was dit 165 keer. Brandweermedewerkers gingen het vaakst af op containerbranden: 158 keer. En net als vorig jaar stonden 25 voertuigen in brand. Er zijn geen meldingen van agressie tegen brandweermedewerkers.

Ook heeft er geen geweld plaatsgevonden tegen ambulancepersoneel. Medewerkers reden 348 keer, iets minder vaak dan vorig jaar. De vuurwerkshow op de Kop van Java, waar ruim 9.500 mensen bij waren, verliep zonder noemenswaardige incidenten.

Vuurwerkshow

Een vuurwerkshow in de hoofdstad

Live op Facebook

We zijn zo direct live vanuit Scheveningen, waar vannacht het vreugdevuur uit de hand liep.

Twentse schuren en bedrijfspand in brand

In Twente is vannacht geen sprake geweest van fysiek of verbaal geweld tegen brandweermedewerkers.

De brandweer werd 107 keer gealarmeerd, vergeleken met 92 keer vorig jaar. Het ging in bijna alle gevallen om container- en afvalbrandjes en andere kleine incidenten.

Maar in een bedrijfspand in Almelo woedde een zeer grote brand en in Nijverdal, Almelo en twee keer in Enschede stonden schuren in brand. Daar zijn geen gewonden bij gevallen.

Gewonde kinderen in Leiden, ME in Den Haag

Ook in Den Haag werden agenten bekogeld met vuurwerk. Rond 23.00 uur vernielde een groep jongeren toezichtcamera's. Toen agenten erop afkwamen, kregen zij vuurwerk naar zich toe gegooid. Ze hielden 19 verdachten aan, waaronder een paar minderjarigen. Alle verdachten zijn vrijgelaten, het incident wordt nog onderzocht.

In Leiden raakten vier kinderen en een volwassene gewond door de ontploffing van zwaar vuurwerk. De ruiten van twee woningen sneuvelden. In een garagebox vonden agenten een paar honderd kilo illegaal vuurwerk. Ook vonden ze zelfgemaakt vuurwerk en ontstekers. Een 36-jarige man is aangehouden.

Op meerdere plaatsen werd de brandweer verhinderd bij het blussen van vuren. In Moerkapelle werden hulpverleners bekogeld met vuurwerk. Op de boulevard in Scheveningen werd bij het vreugdevuur ME ingezet zodat de brandweer zijn werk veilig doen. Hier werd tien man aangehouden omdat zij bevelen om weg te gaan, negeerden.

Gisteravond hield de Haagse politie een 41-jarige man uit Duitsland aan die met een wapen in de lucht schoot. Het bleek later een gaspistool te zijn. De man wordt gehoord.

Hawaï

Als een van de laatste plaatsen op aarde leeft nu ook Hawaï in 2019. Precies 24 uur nadat het nieuwe jaar op het eiland Samoa in de Grote Oceaan werd ingeluid, werd het in de Amerikaanse staat 2019. Hau'oli Makahiki Hou (gelukkig nieuwjaar)!

ME in Drents dorp

Agenten in Noord-Nederland hebben afgelopen nacht 30 mensen aangehouden. In Friesland waren het er 15, in Groningen 10 en in Drenthe 5. De politie kreeg rond deze jaarwisseling meer meldingen dan vorig jaar. De meeste telefoontjes gingen over vuurwerkoverlast en brandjes op straat.

In het Drentse dorp Geesbrug moest de ME uitrukken, meldt de politie. Er was een groot vuur waar 40 jongeren omheen stonden, de politie wachtte er op de brandweer. "De sfeer werd grimmiger; er werden vernielingen gepleegd en de weg werd geblokkeerd met betonnen bloembakken. Om de brandweer veilig te kunnen laten werken moest de straat vrij worden gemaakt. Daarvoor bleek de inzet van de ME noodzakelijk." Agenten werden bekogeld met bierflessen en vuurwerk. Nog niemand is hiervoor aangehouden.

Wel is een Emmenaar (22) aangehouden die in Emmen een beveiliger (44) mishandelde nadat die hem de toegang tot een club had geweigerd. De club was uitverkocht, schrijft de politie. Ook werd een Groninger (31) aangehouden die bij een ruzie iemand in zijn gezicht zou hebben geschopt. Het slachtoffer raakte ernstig gewond.

In Groningen werd een politieauto bekogeld met zwaar vuurwerk. De auto liep daarbij schade op, er zaten geen agenten in. Hiervoor is niemand aangehouden, de politie doet nog onderzoek.

Slachtoffer schietincident overleden

Een van de twee slachtoffers van het schietincident in Rotterdam is vanochtend in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden.

Na de schietpartij losten agenten waarschuwingsschoten, waarop ze zeven mensen aanhielden.

Woningen onbewoonbaar na flatbrand

In Vlaardingen zijn vijftien woningen onbewoonbaar na een brand in het dak van een flat. Bewoners kunnen hun huis niet meer in vanwege schade door brand en bluswater.

Voor hen wordt onderdak geregeld, meldde de veiligheidsregio. In totaal werden 27 woningen ontruimd. De bewoners werden vannacht opgevangen in een naastgelegen kerk.

Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen. De brandweer onderzoekt hoe de brand is ontstaan.

Glas Almere Oostvaarders opgeruimd

Op station Almere Oostvaarders stoppen weer treinen. Op het perron en het spoor lag veel glas van vernielde abri's.

"Alles wat tot gevaar kon leiden voor reizigers, is inmiddels opgeruimd", zegt een NS-woordvoerder.

De politie heeft twee mensen aangehouden.

Jongeren met brandwonden in Groningen

Het Brandwondencentrum Groningen kreeg 21 patiënten binnen die brandwonden hadden opgelopen tijdens Oud en Nieuw. Twaalf van hen raakten gewond door vuurwerk, zes door carbid en nog drie door iets anders, zoals oliebollen bakken en een brandje in huis. Zes van hen waren jonger dan 15 jaar.

Het waren ongeveer net zoveel patiënten als tijdens eerdere jaren en de aard van hun verwondingen was vergelijkbaar.

De spoedeisende hulp van Groningse Martini Ziekenhuis heeft een rustige nacht gehad. Er kwam maar één iemand met vuurwerkletsel. Een ernstigste alcoholvergiftiging was de meeste ernstige aandoening die artsen behandelen. In voorgaande jaren was het er twee keer zo druk.

Goirlenaar valt politie aan met balk

Een man uit Goirle is gisteravond met een balk de politie te lijf gegaan. De 51-jarige is rond 23.45 aangehouden voor poging tot doodslag. Daarbij heeft de politie pepperspray gebruikt.

Agenten hadden een melding gekregen dat iemand een ruit van een woning had vernield en vuurwerk naar binnen gooide.

Toen ze deze verdachte wilden aanhouden, keerden omstanders zich tegen hen, schrijft de politie. De eerste verdachte rende weg en is niet meer teruggevonden.

Wereldwijde vuurwerkshows

Happy New Year! Zo viert de wereld Nieuwjaar met vuurwerkshows

Almere Oostvaarders: geen treinen door vernielingen

Op station Almere Oostvaarders zijn abri's vernield. Op het perron en op het spoor ligt veel glas van de wachthokjes, zegt een woordvoerder van NS.

Omdat dat eerst wordt opgeruimd, stoppen er geen treinen tot ten minste 10.30 uur. De NS zegt dat de politie aanhoudingen heeft verricht.

Poncho's op Times Square

New York is een van de eerste Amerikaanse steden waar werd afgeteld tot middernacht. Op Times Square zakte daarbij traditioneel de lichtbol.

Omdat het regende hadden veel feestvierders poncho's aangetrokken. Het evenement was streng beveiligd, schrijven Amerikaanse media. Feestgangers werden eerst gecontroleerd op wapens. De politie had een drone willen inzetten, maar dat ging niet door vanwege de regen en wind.

Blind door vuurwerk

In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn door vuurwerkschade vannacht zo'n acht - allemaal mannelijke - patiënten binnengekomen, sommigen met schade aan beide ogen. "De helft van de ogen heeft blijvend letsel, tot blindheid aan toe", zegt oogarts Tjeerd de Faber.

"Ik heb veel gezien in m'n carrière, maar dit was weer heel heftig. Bij sommige letsels vraag ik me ernstig af of de ogen het gaan halen." De Faber en collega's gaan straks weer opereren. "We zoeken uit wat er nog van te maken is. En daarna komt een lange herstelperiode." Vannacht zijn de relatief gemakkelijke operaties gedaan. Maar mensen die onder narcose moeten, moeten eerst nuchter zijn. Dat kan een paar uur duren.

Het jongste slachtoffer, van 15 jaar, had kruitresten in een oog gekregen. "Hij kreeg een voltreffer in z'n gezicht, maar had een vuurwerkbril op waardoor hij aan beide ogen geen blijvend letsel overhoudt. Zo'n bril kan dus een hoop voorkomen, maar niet alles."

De helft van de gewonden had zelf vuurwerk aangestoken, de andere helft was omstander. De Faber zegt dat zes van de gewonden legaal vuurwerk hadden gebruikt, één illegaal en wist de rest, voornamelijk omstanders, niet waardoor ze geraakt waren. In zes gevallen sprake van siervuurwerk.

Krikke: verschrikkelijk nare situatie

Burgemeester Krikke heeft een verklaring naar buiten gebracht in verband met de branden van vannacht in Scheveningen. De burgemeester van Den Haag noemt de situatie "verschrikkelijk naar". "Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen angstige momenten hebben beleefd. Voor hen eindigt een feestelijke avond in een persoonlijk drama. Ik leef zeer mee met bewoners en ondernemers die getroffen zijn."

Er zijn zover bekend geen gewonden gevallen, schrijft Krikke. Wel zijn er meerdere panden met schade: minstens één woning heeft aanzienlijke schade en meerdere woningen en gebouwen hebben kapotte daken. Ook hebben twee bedrijfspanden forse schade opgelopen. Bewoners die niet in hun huis terecht kunnen, worden opgevangen.

De burgemeester gaat de situatie evalueren met betrokkenen en deskundigen. Krikke: "Daarbij ligt voor mij ook de vraag op tafel of het organiseren van de Vreugdevuren in deze vorm in de toekomst verantwoord is."

Schoten gelost in Rotterdam

In Rotterdam heeft de politie op een auto geschoten. Voorafgaand aan het schietincident vertoonde de automobilist opvallend rijgedrag. De bestuurder negeerde een stopteken. Daarop zette de politie een achtervolging in.

De auto reed vervolgens in op de agenten. "Zij waren gedwongen de schoten te lossen", schrijft politie Rotterdam op Twitter. De politie heeft meerdere verdachten aangehouden.

Vonkenregen door vreugdevuur

Scheveningen werd vannacht geteisterd door vonkenregen vanwege de wind en het vreugdevuur. Aanwezigen moesten zich beschermen tegen de vuurdeeltjes.

Vonkenregen in Scheveningen

Vier gewonden bij vuurwerkexplosie Leiden

In Leiden zijn vier gewonden gevallen bij een vuurwerkexplosie. Door de explosie sneuvelden meerdere ramen.

Onder de gewonden zouden twee kinderen zijn, zeggen ooggetuigen tegen de lokale nieuwssite Unity.nu. Dat is nog niet bevestigd. De gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Auto rijdt in op voetgangers in Tokio

Een automobilist is in Tokio waarschijnlijk doelbewust ingereden op een groep voetgangers. Volgens de eerste berichten raakten negen mensen gewond en was de daad van de 21-jarige bestuurder een protest tegen de doodstraf in Japan.

Dode man in Losser

In Losser (Twente) is een dode man in een huis gevonden. Een vrouw is opgepakt.

De politie gaat uit van een misdrijf en doet verder onderzoek.

Steekpartijen op veel plekken

In meerdere steden zijn vannacht gewonden gevallen door steekpartijen. In Rotterdam raakte een man zwaargewond, in Breda werd een man naar het ziekenhuis gebracht met onbekend letsel.

Ook in Arnhem, Amsterdam en Leiden waren er steekpartijen.

Persoon onwel door brand in Apeldoorn

Door een brand in een kelderbox in een portiekflat in Apeldoorn is iemand onwel geraakt. De bewoners van de flat konden het trappenhuis door de brand niet benaderen waardoor ze door een hoogwerker moesten worden geëvacueerd.

Rook in Scheveningen

Veel rookontwikkeling door het blussen van het vreugdevuur in Scheveningen. De brandweer adviseert ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten.

Drie gewonden bij ongeluk in Vlissingen

Bij een aanrijding in Vlissingen zijn drie mensen gewond geraakt. Twee zijn ernstig gewond. Hulpdiensten zijn aanwezig en de straat is afgezet, meldt ANP.

Een auto reed een fietser aan in de buurt van de rotonde bij de Bachlaan en de Burgemeester van Woelderenlaan. Vervolgens botste de auto op een andere auto. De fietser en bestuurder van de eerste auto zijn zwaargewond.

Situatie Scheveningen onder controle

De situatie in Scheveningen is inmiddels onder controle, twittert brandweer Haaglanden. Het vuur is al sterk in omvang afgenomen.

Brandweer waarschuwt voor rookontwikkeling

De brandweer begint zo met het blussen van het vreugdevuur in Scheveningen. De vlammen zijn nog tientallen meters hoog, vertelt verslaggever Robert Bas. "Ze hebben ervoor gekozen om te blussen omdat er nog steeds sprake is van vonkenregen en ze zijn bang voor meer branden." Achter de boulevard zijn tientallen branden geweest, gaat Bas verder.

Het vuur wordt geblust met water dat via een leidingensysteem op de gewenste plek komt. "Dat is een enorme operatie. Zeewater kunnen ze niet gebruiken door de branding. Het is een enorme klus om dit te blussen." De brandweer waarschuwt voor de rookontwikkeling die zal ontstaan door het blussen. Omwonenden worden aangeraden om deuren en ramen te sluiten.

De brandweer blijft paraat staan, want het waait nog hard.

Geen gewonden door vonkenregen

De brandweer heeft zich eerst geconcentreerd op het bestrijden van het vuur in Scheveningen zelf en het nathouden van de gebouwen in de omgeving, laat de gemeente aan ANP weten.

Niemand is door de vonkenregen gewond geraakt.

'Scheveningen ziet er bizar uit nu'

Verslaggever Robert Bas is in Scheveningen. Hij vindt de stad, na de schade door het vreugdevuur, er bizar uitzien. "Ik zie veel verbrande fietsen. Een kiosk is verbrand en auto's. Er is ontzettend veel schade. Ook ligt er overal as."

Vonkenregen neemt af

De hoeveelheid vonkenregen in Scheveningen neemt af, meldt brandweer Haaglanden op Twitter. Er is geen ambulance ingezet. Het vreugdevuur gaat zo geblust worden.

Twee steekpartijen

In Rotterdam is een man zwaargewond geraakt bij een steekpartij. Later vond er ook een steekpartij plaats in Breda. Het slachtoffer in Rotterdam heeft eerste hulp ontvangen door ambulancepersoneel. Het slachtoffer in Breda is naar het ziekenhuis gebracht met onbekend letsel. Er is een man aangehouden.

Ook in Ridderkerk raakte iemand gewond. De man was verwond aan zijn gezicht, en is naar het ziekenhuis gebracht.

Schade op boulevard

Ook op de boulevard van Scheveningen is schade te zien vanwege de uit de hand gelopen vreugdevuren.

 • Robert Bas/NOS
 • Robert Bas/NOS
 • NOS

De vreugdevuren in Scheveningen

 • Regio15
  Vreugdevuur in Scheveningen
 • Regio15
  Vreugdevuur in Scheveningen
 • Regio15
  Vreugdevuur in Scheveningen
 • Regio15
  Vreugdevuur in Scheveningen

Fijnstofwaarden Den Haag gaan door het dak

De wind veroorzaakt een vonkenregen boven Scheveningen, waar de bekende grote vreugdevuren dit jaar uit de hand lijken te lopen. Dat wordt ook door meetstations van fijnstof vastgelegd.

Boulevard Scheveningen

De boulevard bij Scheveningen is ontruimd omdat het vreugdevuur op het strand te groot is geworden. De brand veroorzaakt te veel hitte waardoor het voor de toeschouwers op de boulevard onveilig werd. Politiemensen in linie proberen de mensen van de bekende boulevard te krijgen.

Op het strand in Den Haag strijden Scheveningen-dorp en Duindorp jaarlijks om wie het hoogste, beste en mooiste vreugdevuur van Den Haag kan maken.

Het vuur zorgt voor een vonkenregen die verschillende branden lijkt te hebben veroorzaakt in Scheveningen.

Geen gewonden bij brand Eindhoven

Bij de brand in een huis in Eindhoven, waar we eerder over schreven, zijn volgens de politie en brandweer geen gewonden gevallen. Er ontplofte vuurwerk in de hal van de woning.

Vreugdevuur loopt uit de hand

In Scheveningen is een vreugdevuur uit de hand gelopen. Daar komen hele stukken brandende kool naar beneden.

Meerdere incidenten in Rotterdam

In Rotterdam is bij een steekpartij in een woning aan de Transvaalstraat iemand gewond geraakt. Op een andere plek in de stad is geschoten, niemand raakte hierbij gewond.

70 miljoen euro aan vuurwerk

Nederlanders hebben naar schatting voor 70 miljoen euro aan vuurwerk gekocht. Een deel daarvan werd in Den Haag afgestoken, en @Margosmit1 maakte daar mooie beelden van.

Autobrand in Veen

In het Brabantse Veen, in gemeente Aalburg, worden elk jaar auto's en autowrakken in brand gestoken. Dit jaar was geen uitzondering.

Autobrand in het Brabantse Veen

De plek van het ongeluk in Enschede

In Enschede is een dode man aangetroffen in een huis aan de Gerststraat. Op de foto's is de plek van het incident te zien.

 • SPS Media / Dennis Bakker
  Plek van incident Enschede
 • SPS Media / Dennis Bakker
  Plek van incident Enschede

'Vuurwerk in woonhuis ontploft'

Bij de explosie in een woonhuis in Eindhoven zou vuurwerk naar binnen zijn gevlogen, vertelt een ooggetuige tegen Omroep Brabant. Dat vuurwerk zou bij een voorraad met zwaar vuurwerk terecht zijn gekomen en zijn ontploft.

De straat, de Sint Petrus Canisiuslaan, is afgezet.

Steekpartij in Breda

In Breda zou een steekpartij hebben plaatsgevonden op de Tramsingel. Een persoon is gewond naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft alles afgezet en doet onderzoek.

Enorme explosie in woonhuis Eindhoven

In Eindhoven heeft een enorme explosie in een woonhuis plaatsgevonden. Het is onduidelijk of er gewonden zijn gevallen.

Explosie in woonhuis Eindhoven

Explosie in Enschede

In Enschede is een dode man aangetroffen in een huis aan de Gerststraat. De man is vermoedelijk omgekomen bij een explosie. De politie is een onderzoek gestart, meldt de politie op Twitter. Het is onduidelijk of de explosie door middel van vuurwerk ontstond, volgens de politie lijkt het daar wel op.

De jaarwisseling op plekken over de hele wereld

 • EPA
  Vuurwerk in Nairobi, Kenia
 • AFP
  Vuurwerk in Madrid
 • EPA
  Vuurwerk in Budapest, Hongarije

Aanval in Manchester

Op een treinstation in het Engelse Manchester heeft een man voorbijgangers aangevallen met een mes. Drie mensen raakten gewond en de dader is opgepakt door de politie. Het motief van de dader is nog niet bekend.

Nog meer gelukswensen

Ook gelukkig nieuwjaar gewenst door de nachtploeg van de NOS!

Ook de beste wensen van de nachtploeg van de NOS!

Prijs Staatsloterij bekend

De hoofdprijs van de Oudejaarstrekking is gewonnen door iemand uit Enschede. De prijs van 30 miljoen euro is gevallen op een heel staatslot, zo maakte de Staatsloterij bekend. In totaal werden ruim 6,3 miljoen loten verkocht.

Kijk voor alle uitslagen van de Staatsloterij op Teletekstpagina 550.

Transfermarkt is geopend

Spannende tijden voor veel voetbalbestuurders: de transfermarkt is geopend. Tot en met de laatste dag van januari kunnen spelers gekocht of verkocht worden, uit binnen en buitenland.

Vuurwerk in Nederland

 • ANP
  Het vuurwerk in Den Haag
 • ANP
  Het vuurwerk in Rotterdam

Gelukkig nieuwjaar!

Groet

Het is 2019! Namens alle medewerkers van de NOS wensen we jullie heel veel goeds.

Nog even.. toch niet

Niet iedereen hield het vol tot het aftelmoment om middernacht helaas...

Ook leuke foto's van de jaarwisseling? Stuur ze naar ooggetuige@nos.nl.

Vuur in Scheveningen

Op het strand van Scheveningen zijn, zoals elk jaar, twee enorme stapels pallets in brand gestoken. Wie heeft de grootste: Duindorp of Scheveningen?

Toedracht ongeluk A2 bekend

De toedracht van het ongeluk op de A2 bij Zaltbommel is inmiddels bekend. Een auto met pech werd geassisteerd door de politie, toen een andere automobilist tegen de politieauto's aan reed. De automobilist negeerde een rood kruis.

Het nieuwe jaar is ingeluid

Aan vuurwerk ontkom je momenteel niet. Niet alleen bij het Nationale Aftelmoment in Den Haag en de Nationale Vuurwerkshow in Rotterdam werd vuurwerk afgestoken, het hele land licht op.

Gelukkig nieuwjaar!

En de beste wensen voor 2019!

Veel dingen blijven hetzelfde, maar niet alles

Er verandert veel in de wereld, maar sommige dingen blijven elk jaar hetzelfde: op Radio 2 is iets voor 00.00 uur de nummer 1 van de Top 2000 ingestart (Bohemian Rhapsody) en op Teletekst-pagina 550 zijn vanaf 00.00 uur de uitslagen van de Staatsloterij te zien.

En over Teletekst pagina 101 gesproken: dat ziet er ook even iets anders uit.

Nationale Aftelmoment begonnen

Het Nationale Aftelmoment is begonnen. Dionne Stax telt af naar middernacht. Kijk hier live mee.

Is er straks nog wel iets over van dat vuurwerk?

Er wordt al zo veel geknald en de lucht in geschoten dat sommigen zich afvragen of er nog wat over is straks.

Ook hulpverleners in Zwijndrecht bekogeld

Ook in Zwijndrecht zijn hulpverleners belaagd met vuurwerk terwijl ze bezig waren met het blussen van een brand, zegt de brandweer op Facebook.

Branden door het hele land

Meerdere woningen en bedrijven zijn vandaag door grote branden beschadigd, meldt het ANP. In Hardinxveld-Giessendam brak een brand uit in een bedrijfsverzamelgebouw. Die brand veroorzaakte veel rook, maar was snel onder controle. Twee woningen werden ontruimd vanwege rookoverlast.

Ook in Almelo brak een brand uit in een bedrijfshal. De brand bleef beperkt tot een ruimte van het bedrijf. In Apeldoorn stond een opslag met meubels in brand, en in Amstelveen en Purmerend raakten woningen beschadigd.

Zover bekend zijn er bij de branden geen gewonden gevallen.

Ongeluk op A2 bij Zaltbommel

Op de A2 bij Zaltbommel is een automobilist ingereden op twee politieagenten. De automobilist heeft een rood kruis boven de weg genegeerd. Bij het ongeluk zijn twee agenten gewond geraakt. De bestuurder is aangehouden op verdenking van rijden onder invloed.

 • Meesters Multi Media
  Ongeluk bij Zaltbommel
 • Meesters Multi Media
  Ongeluk bij Zaltbommel

Oudejaarsconferences

Op televisie strijden de verschillende zenders ook vanavond om de kijkers. Op NPO 1 doet een in het rood geklede Marc-Marie Huijbregts de oudejaarsconference. Op RTL 4 liet Guido Weijers zijn licht schijnen over 2018 en op NPO 3 presenteert Jan Smit het Muziekfeest.

Autobranden in Utrecht

In Utrecht zijn op oudjaarsavond al meer dan tien auto's in vlammen opgegaan. De brandweer wordt veel ingezet deze avond.

Brand in Utrecht

Laatste trein binnen in Groningen

Door de jaarwisseling rijden de treinen een aangepaste dienstregeling vanavond en vannacht. De laatste trein van de avond kwam binnen in Groningen.

Veel telefoontjes over vuurwerkoverlast in Limburg

In Limburg komen bij de politie veel telefoontjes binnen met meldingen van vuurwerkoverlast. Verder verloopt de avond hetzelfde als vorige jaren, meldt de politie op Twitter.

Geweld tegen hulpverleners

Op verschillende plekken in Nederland zijn hulpverleners vanavond bekogeld met vuurwerk. In het Drentse Assen werd de brandweer aangevallen. Daar werd meteen de straat afgezet en werd de hulp van de Mobiele Eenheid erbij gehaald.

In Den Haag moest ook de brandweer worden beschermd, door de politie. Een persoon werd aangehouden.

In Moskou is het ook al 2019

Inmiddels is ook in Moskou het nieuwe jaar ingeluid. Vanochtend heeft Samoa in de Grote Oceaan het spits afgebeten. Om 11.00 uur wensten ze daar elkaar al fiafia tausaga fou!

Wereldsteden luiden het nieuwe jaar in

Gewonden door vuurwerk

In de loop van de dag zijn er gewonden gevallen door vuurwerk. Er raakten twee kinderen gewond in Breda. Een van hen is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Dode in Friese Morra

In het Friese dorp Morra is iemand om het leven gekomen, vermoedelijk door vuurwerk. Er wordt onderzoek gedaan, de omgeving is afgezet. Over de toedracht is nog niets bekend. Morra ligt vlak bij de Waddenzee, ten noordoosten van Dokkum.