ANP
NOS NieuwsAangepast

Geweld tegen politie ruim verdubbeld tijdens Oud en Nieuw

Het aantal incidenten met geweld tegen de politie in de nieuwjaarsnacht is meer dan verdubbeld, heeft plaatsvervangend korpschef Henk van Essen bekendgemaakt. Vorig jaar was er sprake van 27 gewelddaden tegen agenten, dit jaar gaat het om 59 incidenten. Het merendeel daarvan had met vuurwerk te maken.

"Bijna zestig keer is er een incident geweest waarin geweld tegen politieambtenaren is gebruikt. Voor mij volledig onacceptabel", aldus Van Essen. "We zijn het spuugzat."

Ook moesten hulpdiensten vaker uitrijden dan vorig jaar: het aantal ritten steeg met 9 procent. Ambulancemedewerkers en brandweerlieden kregen dit jaar juist minder vaak te maken met agressie.

Op het Anna Blamanplein in Den Haag werden agenten op Oudjaarsavond uitgescholden en bekogeld met vuurwerk:

Agenten Den Haag worden met vuurwerk bekogeld

De politie spreekt van een "grillige en drukke start" van het nieuwe jaar. Het aantal vuurwerkincidenten steeg met 12 procent, en ook waren er meer meldingen van bedreiging of mishandeling (+12 procent) en vernieling (+8,5 procent).

Het aantal vechtpartijen en verstoringen van de openbare orde viel een kwart lager uit dan een jaar geleden.

Tegelijkertijd werden minder mensen opgepakt dan in de vorige nieuwjaarsnacht, een daling met 41 naar 328 aanhoudingen. Er zijn wel meer mensen aangehouden in verband met brand of ontploffingen en vuurwerk.

Van de totale groep arrestanten heeft de politie er 250 aangeleverd bij het Openbaar Ministerie. Het gaat in vrijwel alle gevallen om geweldpleging; 61 keer was dat gericht tegen agenten of hulpverleners.

Net als eerder vallen de straffen voor misdrijven in de nieuwjaarsnacht 75 procent zwaarder uit dan in de rest van het jaar. Voor geweld tegen agenten en hulpverleners geldt dit jaar een strafverzwaring van 200 procent.

Minister van Justitie Grapperhaus noemt het in een tweet treurig dat agenten en hulpverleners opnieuw zijn lastiggevallen of bedreigd. Hij heeft een wetsvoorstel ingediend om het hinderen van hulpverleners zwaarder te straffen.

In aanloop naar Oud en Nieuw hadden Grapperhaus en ook premier Rutte nog een oproep gedaan om geweld tegen hulpverleners tegen te gaan.

"Ik vind het onacceptabel dat sommige idioten ervoor zorgen dat ze hun werk niet in veiligheid kunnen doen," zei Rutte in De Telegraaf.

Ook was de politie een campagne gestart om aandacht te vragen voor de veiligheid van hulpverleners tijdens de jaarwisseling. Die campagne moest bijdragen aan een veiliger jaarwisseling voor hulpverleners.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl