Happy New Year! 2019 is begonnen, Sydney tot Moskou viert al feest

tijd van publicatie Aangepast
Reuters

Wij moeten nog even wachten, maar Samoa in de Grote Oceaan heeft vanochtend het spits afgebeten. Om 11.00 uur Nederlandse tijd wensten ze elkaar daar fiafia tausaga fou: Gelukkig Nieuwjaar!

Inmiddels is het in een groot deel van de wereld al 2019. Om 12.00 uur was het zover in Nieuw-Zeeland, twee uur later vierde Sydney het begin van het nieuwe jaar.

In Tokio werden de glazen om 16.00 uur geheven. Daar luidde om middernacht plaatselijke tijd alle klokken 108 keer, een voor elke zonde waarvan de mensheid gezuiverd moet worden. Na Tokio volgden steden als Peking en Hongkong en Dubai.

Bekijk hieronder hoe verschillende grote steden in de wereld aftelden naar 2019:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wereldsteden luiden het nieuwe jaar in

Moskou vierde de jaarwisseling om 22.00 uur Nederlandse tijd. De Russische president Poetin gaf een nieuwjaarsspeech op tv. De klok van het Kremlin zal traditiegetrouw twaalf keer luiden en dat zal ook te horen zijn op radio en tv.

Vuurwerkshow in Sydney

Al vanaf vanochtend vroeg probeerden duizenden mensen in Sydney het beste plekje te bemachtigen voor de wereldberoemde vuurwerkshow. Ook veel Nederlanders onder wie Judith Murk. Ze komt uit IJsselstein en is acht maanden op reis. Ze moest bijna twintig uur wachten bij Mrs Macquarie's Chair, een populaire plek met uitzicht op het Sydney Opera House en de Harbour Bridge.

"Alles is nat. Het regent super hard en onze plekken zijn half weggespoeld door de regen", zegt Judith die er niet aan dacht om weg te gaan. "Ik ben er nu toch, ik wil het zien. Ik heb hier prachtig uitzicht."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Lang wachten in de regen voor de beste vuurwerkplek in Sydney

De rest van de wereld heeft zo zijn eigen rituelen. Zo verbranden Ecuadoranen om 06.00 uur Nederlandse tijd met papier of zaagsel gevulde poppen en foto's om slechte dingen van het afgelopen jaar te vergeten en het jaar schoon te beginnen.

New York, Hawaï en Samoa

Op datzelfde moment verzamelen op Times Square in New York duizenden mensen zich voor de zogenoemde ball drop. Traditiegetrouw wordt op het plein iets voor twaalven een kristallen bal naar beneden gelaten omringd door confetti en vuurwerk. Onder anderen de Britse zanger Sting, de Amerikaanse zangeres Christina Aguilera en rapper Snoop Dogg verzorgen optredens.

In de VS vieren Amerikanen niet allemaal op hetzelfde moment Oud en Nieuw. Zo gaan aan de oostkust de vuurpijlen vijf uur eerder de lucht in dan in Honolulu, in de staat Hawaï. Daar is het feest om 11.00 uur Nederlandse tijd.

Het eiland Hawaï in de Grote Oceaan ligt overigens op dezelfde lengtegraad als Samoa, waar het nieuwe jaar 24 uur eerder begon. Oorspronkelijk behoorde het eiland tot een van de laatste landen waar het nieuwe jaar werd gevierd, maar enkele jaren geleden werd besloten om een dag over te slaan. Op die manier kwam de tijdzone dichter bij Australië te liggen, waar het veel handel mee drijft.

STER Reclame