liveblog

Zwitserland is tegenstander Oranje in beslissende play-off

liveblog gesloten

Bondscoach Wiegman: 'Niet mooi, dan maar lelijk'

Een interview met de bondscoach van Oranje na de met 2-1 gewonnen wedstrijd bij Denemarken.

Wiegman wijfelend Oranje: 'Niet mooi, dan maar lelijk'

Klaar in Biel

Het is afgelopen in Biel. Het duel tussen Zwitserland en België eindigt in 1-1, na een 2-2 gelijkspel in de eerste wedstrijd. Dat betekent dat Zwitserland de tegenstander van de Oranjevrouwen is in de beslissende play-off om een plaats op het WK.

Groenen: 'We laten weer zien wat we kunnen'

Een interview met Jackie Groenen na de met 2-1 gewonnen wedstrijd bij Denemarken.

Groenen is trots: 'We laten weer zien wat we kunnen'

Beerensteyn vervangt Miedema met twee goals: 'Echt geweldig'

Een interview met de speelster van Oranje na de met 2-1 gewonnen wedstrijd bij Denemarken.

77' GOAL BELGIË

Het wordt nog heel spannend in Biel: België komt via een prima kopbal van Tine De Caigny op 1-1 tegen Zwitserland. De Zwitsers zijn op papier nog altijd door, maar de Belgische vrouwen hebben nog één doelpunt nodig.

Zwitserland-België 1-1 (2-2)

Blijheid bij Geurts na drukke avond tegen Denemarken

Een interview met de keepster van Oranje na de met 2-1 gewonnen wedstrijd bij Denemarken.

FIFA: topprioriteit om belangstelling vrouwenvoetbal te vergroten

De FIFA gaat zich in de toekomst meer inzetten voor het mondiale vrouwenvoetbal. De wereldvoetbalbond heeft een nieuwe strategie gelanceerd om meer inkomsten te genereren en de belangstelling voor vrouwenvoetbal te vergroten.

De FIFA mikt daarmee op een verdubbeling van het aantal voetbalsters in 2026, een getal dat nu schommelt rond de 30 miljoen.

De voetbalsters van de VS vieren in 2015 het winnen van de wereldtitel

Tweede helft in Zwitserland

In Biel is de tweede helft van Zwitserland-België ondertussen bezig. De stand is 1-0 voor Zwitserland, na de 2-2 in de eerste wedstrijd.

Ondertussen bij de mannen: Babel spreekt

Het Nederlands elftal speelt zaterdag de tweede wedstrijd in de Nations League. Na Frankrijk (2-1 nederlaag) is Duitsland de volgende tegenstander. Jeroen Elshoff sprak met de ervaren Ryan Babel onder meer over de concurrentie met Steven Bergwijn en het spelen tegen grote landen.

Rust in Zwitserland

De ruststand bij Zwitserland-België is 1-0, na het 2-2 gelijkspel in de eerste wedstrijd. Bij deze stand zou Zwitserland dus de tegenstander van de Oranjevrouwen worden.

AFGELOPEN!

Het is klaar in Viborg. De Oranjevrouwen verslaan Denemarken met 2-1 en plaatsen zich voor de finale van de play-offs.

Vreugde bij Shanice van de Sanden, Lieke Martens en Lineth Beerensteyn na de 1-1

90+2' GOAL NEDERLAND

Doelpunt voor Nederland! Beerensteyn scoort opnieuw en het is 2-1 voor de Oranjevrouwen. Dit keer is de aanvalster trefzeker met een schot.

Lineth Beerensteyn was ook goed voor de 2-1

86' Slotfase

De laatste minuten lopen en de Denen hebben het opgegeven. Die drie doelpunten zullen er niet meer komen. Nederland koerst af op de finale van de play-offs, in november tegen Zwitserland of België.

Er was nog een aardige kans voor Oranje: een schot van Van de Donk ging via de vingertoppen van keepster Johansen over.

Denemarken-Nederland 1-1

78' Daar is Miedema

Een wissel bij Nederland: Van de Sande wordt vervangen door Miedema. De Arsenal-speelster zal in de spits gaan spelen, Beerensteyn verhuist naar de zijkant.

Ook twee wissels bij Denemarken: Sevecke en Holmgaard komen in het veld voor Boye Sørensen en Christiansen.

72' Hachelijk moment

De tijd begint weg te tikken voor de Denen. Er was zojuist wel weer een hachelijk moment voor het Nederlandse doel na een corner, maar Martens roeide de bal tijdig weg. Even later was er nog een prima schietkans voor Harder, waarop Geurts redding bracht.

Aan de andere kant denkt Oranje aan een penalty als Beerensteyn onderuit gaat, maar de Zweedse scheidsrechter Persson vindt het niks.

23' GOAL ZWITSERLAND

In Biel is Zwitserland in de andere play-offwedstrijd op een 1-0 voorsprong gekomen tegen België. Géraldine Reuteler is de gevierde vrouw.

Met deze stand - de eerste wedstrijd eindigde in 2-2 - zou Zwitserland doorgaan naar de finale van de play-offs.

Zwitserland-België 1-0

Zwitserse vreugde na de 1-0 tegen België

64' De Denen komen

Is dit dan de Deense storm? Oranje wordt slordig en binnen enkele minuten krijgt Harder twee grote kansen. Eerst schiet ze de bal vanuit kansrijke positie, alleen voor het doel, hoog over. En twee minuten later is Harder opnieuw het eindstation van een goede aanval, maar dit keer brengt Geurts redding.

60' Nog geen storm

Het wachten is nog op de Deense storm, die toch op enig moment zou moeten losbreken gezien de 1-1 tussenstand. Maar vooralsnog is Oranje na rust de sterkere ploeg, zonder dat dit tot kansen leidt.

Bij de Denen was er een goede uitbraak van Thøgersen, maar haar schot miste uiteindelijk kracht en richting.

Lieke Martens in duel met Sanne Troelsgaard

48' Corner op de paal

Bijna is het raak voor Denemarken. Een corner van Veje, meteen na rust, dwarrelt verraderlijk via een vingertop van Geurts op de binnenkant van de paal. Oranje ontsnapt, want dit was een droomstart van de tweede helft voor Denemarken geweest.

TWEEDE HELFT

Denemarken heeft afgetrapt voor de tweede helft. Het staat 1-1 in Viborg. De Denen moeten drie keer scoren, anders gaan de Oranjevrouwen naar de finale van de play-offs om een plaats op het WK.

Aftrap in Zwitserland

In Biel is afgetrapt voor de andere play-offwedstrijd tussen Zwitserland en België. Het eerste duel eindigde in 2-2.

RUST

In de slotfase van de eerste helft waren de Oranjevrouwen weer iets sterker. Dat leverde een bescheiden glij-kansje voor Beerensteyn op, op aangeven van Van de Donk.

Maar nu is het rust bij Denemarken-Nederland. Het fluitsignaal klinkt overigens op het moment dat Beerensteyn op weg was naar het Deense doel. Het staat 1-1 en dat is een prima uitgangspositie voor Oranje.

38' Denen dringen aan

De Deense vrouwen beginnen meer en meer aan te dringen en komen stukken beter voor de dag dan afgelopen vrijdag. Ze moeten ook wel, want bij de 1-1 stand zijn er drie Deense goals nodig.

Dreiging is er wel bij de Denen, maar echte kansen nog niet. Een schot over van Junge en een poging voorlangs van Nadim, dat was het wel zo'n beetje.

27' Spitse op de lat

Daar was het bijna 2-1 voor de Oranjevrouwen. Een vrije trap van Spitse van zo'n 25 meter dwarrelt pardoes op de lat, waarbij keeper Johansen overigens niet helemaal vrijuit lijkt te gaan.

De Deense vrouwen gooien de beuk er af en toe behoorlijk in en staan al op twee gele kaarten: Boye Sørensen en Christiansen.

23' De Denen moeten

De Deense voetbalsters moeten er tegenaan, maar de meeste dreiging komt vooralsnog van Oranje. En van Beerensteyn in het bijzonder. Zo stuitte ze op de Deense keeper nadat ze was weggestuurd door Van Es. En even later zette Beerensteyn sterk door, maar haar schot miste kracht.

7' GOAL NEDERLAND

Nederland komt razendsnel op gelijke hoogte! Een prima kopbal van Beerensteyn uit een voorzet van Van Lunteren zorgt ervoor dat het 1-1 is.

Afgelopen vrijdag was 'gelegenheidsspits' Beerensteyn ook al trefzeker met het hoofd. In deze WK-kwalificatie was Beerensteyn al goed voor vier goals en één assist.

Deze goal betekent dat Denemarken nog drie keer moet scoren om deze play-off te winnen.

Lineth Beerensteyn juicht na haar snelle gelijkmaker

5' GOAL DENEMARKEN

Een slecht begin voor de Oranjevrouwen: een strafschop voor Denemarken! Nadim schiet de penalty onberispelijk langs keeper Geurts. Het is 1-0 voor de Denen.

De bal ging op de stip nadat Harder er snel vandoor ging en in het strafschopgebied ten val werd gebracht door Bloodworth.

Volksliederen

De volksliederen hebben geklonken in Viborg, waarbij het Deense volkslied uit volle borst en a capella werd meegezongen door het publiek. We gaan bijna beginnen!

De Nederlandse voetbalsters tijdens het volkslied

Ondertussen bij de mannen: Frenkie is fit

Bondscoach Ronald Koeman kan een beroep doen op Frenkie de Jong in de komende interlands van het Nederlands elftal, tegen Duitsland en België.

"Ik ben fit om te spelen", zegt De Jong na de training op de KNVB Campus in Zeist. De middenvelder van Ajax stond de afgelopen weken langs de kant met een scheurtje in de kuit.

Frenkie de Jong: 'Ik ben fit om te spelen'

'Oranje titelkandidaat voor WK'

De Deense tv-journalist Niklas Brandt is vol lof over de Nederlandse voetbalsters. Hij ziet Oranje zelfs als kandidaat voor de wereldtitel. Maar zover is het natuurlijk nog niet. Eerst zal Nederland de wedstrijd met Denemarken moeten overleven. En de finale van de play-offs. En dan moet het WK in 2019 nog beginnen.

'Nederlands vrouwenelftal is titelkandidaat voor WK van volgend jaar'

Dribbelkoningin Martens

Lieke Martens, die uiteraard in de basis staat bij de Oranjevrouwen, kreeg gisteren te horen dat ze is genomineerd voor de eerste Gouden Bal voor vrouwen.

Ook tijdens de Europese WK-kwalificatie viel de Barcelona-speelster weer op.

Het is tegenwoordig 'prettig Champions League kijken' voor Koeman

Ondertussen bij de mannen heeft bondscoach Ronald Koeman een persconferentie gegeven voor het Nations League-duel tegen Duitsland van zaterdag.

Koeman: 'Het is prettig Champions League kijken als bondscoach'

Vijftigste voor Van Es

Kika van Es speelt straks haar vijftigste interland in het shirt van Oranje.

Opstelling Nederland

Met deze elf wil bondscoach Sarina Wiegman de wedstrijd in Viborg over de streep trekken. Net als in de thuiswedstrijd staat Lineth Beerensteyn in de spits en neemt Vivianne Miedema plaats op de bank. Op het doel staat opnieuw Loes Geurts, en niet Sari van Veenendaal.

Oranje wil misverstand rechtzetten in Denemarken

Het ging er gisteren ontspannen aan toe op de laatste training van de Nederlandse voetbalsters voor de belangrijke play-offwedstrijd tegen Denemarken. Er werd gelachen en gedold. Maar vanavond zal dat anders zijn. "We zullen vanaf de allereerste seconde tot aan het eindsignaal superscherp moeten zijn om deze wedstrijd over de streep te trekken", sprak bondscoach Sarina Wiegman.

Oranje vol vertrouwen, maar Denemarken gelooft er ook nog in

Om 18.00 uur: Denemarken-Nederland

Welkom bij het liveblog van de wedstrijd Denemarken-Nederland. Om 18.00 uur trappen de voetbalsters af in het Deense Viborg voor de return van de eerste ronde van de play-offs om een plek op het WK van 2019. De eerste wedstrijd, vrijdag in Breda, eindigde in een 2-0 zege voor Oranje.

Wint Oranje, dan volgt nog de finale van de play-offs tegen Zwitserland of België. Om 19.00 uur is de aftrap van Zwitserland-België, waarvan het eerste duel in 2-2 eindigde.