Lieke Martens na haar 2-0 tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Ierland in april ANP

Lieke Martens genomineerd voor eerste Gouden Bal voor vrouwen

time icon

Lieke Martens is door France Football genomineerd voor de Gouden Bal voor beste voetbalster van de wereld in 2018. In totaal zijn er vijftien kandidaten voor de prestigieuze titel, die op 3 december wordt uitgereikt.

Voetbaltijdschrift France Football organiseert de uitverkiezing al sinds 1956 voor mannen, maar dit jaar is er voor het eerst ook een Gouden Bal voor vrouwen.

Martens, Europees kampioen met Oranje en aanvalster van FC Barcelona, werd vorig jaar in de concurrerende verkiezing van wereldvoetbalbond FIFA al uitgeroepen tot beste speelster van het jaar.

De vijftien genomineerden voor de Gouden Bal

Lucy Bronze (Eng) Pernille Harder (Den) Ada Hegerberg (Noo)
Amandine Henry (Fra) Lindsay Horan (VS) Fran Kirby (Eng)
Sam Kerr (Aus) Saki Kumagai (Jap) Amel Majri (Fra)
Dzsenifer Maroszan (Dui) Marta (Bra) Lieke Martens (Ned)
Megan Rapinoe (VS) Wendie Renard (Fra) Christine Sinclair (Can)

Ook de nominaties voor de Gouden Bal bij de mannen is bekendgemaakt. Op de lijst met dertig kandidaten staat geen Nederlander.

Talent van het Jaar

Naast de Gouden Bal voor vrouwen is er bij de uitverkiezing van France Football nog een nieuwe prijs: de Kopa Trophy voor het grootste talent onder de 21 jaar, vernoemd naar Raymond Kopa, de eerste Franse winnaar van de Gouden Bal in 1958.

Onder de tien genomineerden is Justin Kluivert, de aanvaller die afgelopen zomer van Ajax naar AS Roma verhuisde. Ook de Japanner Ritsu Doan van FC Groningen is in de race voor de nieuwe titel. Grote favoriet lijkt echter Kylian Mbappé, de aanvaller van Paris Saint-Germain die afgelopen zomer met Frankrijk de wereldtitel veroverde.

De tien genomineerden voor de Kopa Trophy

Trent Alexander-Arnold (Eng) Houssem Aouar (Fra) Patrick Cutrone (Ita) Ritsu Doan (Jap) Gianluigi Donnarumma (Ita)
Amadou Haidara (Mal) Justin Kluivert (Ned) Kylian Mbappé (Fra) Christian Pulisic (VS) Rodrygo (Bra)

De winnaars van de Gouden Bal worden bepaald door een jury van internationale journalisten. De jury van de Kopa Trophy bestaat uit alle nog levende winnaars van de Gouden Bal, onder wie Marco van Basten en Ruud Gullit.

STER Reclame