Heracles wint spektakelstuk, Utrecht in mineur, 1-1 bij AZ-Feyenoord

Tot volgende week

De komende dagen richten we het vizier op Europees voetbal, en dan vooral de Champions League. PSV gaat dinsdag op bezoek bij FC Barcelona, Ajax ontvangt woensdag AEK Athene.

Volgende week is er weer gewoon eredivisievoetbal. Hoewel gewoon: de topper tussen PSV en Ajax staat op het programma. Tot dan!

De stand

De stand in de eredivisie na de vijfde speelronde. PSV en Ajax slaan een gaatje en Heracles stijgt naar de vierde plek.

FC Emmen staat in het linker- en FC Utrecht in het rechterrijtje. En er is een nieuwe hekkensluiter: er gaat momenteel niets onder FC Groningen.

De uitslagen

De uitslagen van de vijfde speelronde in de eredivisie op een rijtje. Liefst 37 doelpunten vielen er deze ronde.

AFGELOPEN

Het is afgelopen in Zwolle. PEC Zwolle gaat voor de derde thuiswedstrijd op rij onderuit: Vitesse wint met 2-0.

Tim Matavz ging een kwartier voor tijd onder applaus van het veld

87' PEC op de lat

Vlak voor tijd is er toch nog bijna een doelpunt voor PEC Zwolle. Uit een voorzet van rechts tikt Vitesse-verdediger Clarke-Salter de bal tegen de eigen lat.

PEC Zwolle-Vitesse 0-2

75' Dadendrang PEC neemt af

De dadendrang van PEC Zwolle begint langzaam af te nemen, met nog een kwartier te spelen. Het is nu juist Vitesse dat weer uit zijn schulp begint te kruipen.

Tim Matavz, die twee keer scoorde, is vervangen door Oussama Darfalou.

60' PEC dringt aan

PEC Zwolle blijft op zoek gaan naar de aansluitingstreffer. En die hangt ook een beetje in de lucht. Van Crooy was er dichtbij met een vlammend afstandsschot, maar Eduardo bracht opnieuw redding.

53' Kansen PEC Zwolle

PEC Zwolle tapt sinds de rust uit een iets ander vaatje, en dat was ook wel nodig. Eerst is er een schot van Elbers dat door doelman Eduardo wordt gekeerd. Vervolgens is Van Duinen er dichtbij na een hoekschop, maar opnieuw brengt de keeper redding.

TWEEDE HELFT

De tweede helft is begonnen bij PEC Zwolle-Vitesse. De Arnhemmers leiden met 2-0. Het is afwachten of PEC Zwolle nog iets terug kan doen.

Twee wissels bij PEC: Van den Berg en Namli zijn vervangen door Scamacca en Elbers.

Vreugde en verdriet na Utrecht-Emmen

Morgen meldt Dick Advocaat zich voor het eerst bij FC Utrecht, de club die hij uit het slob moet trekken. "Er is genoeg voor verbetering vatbaar", zuchtte aanvoerder Willem Janssen zondagmiddag na de blamerende 2-1 thuisnederlaag tegen FC Emmen.

RUST

Het is rust in Zwolle. Vitesse staat op een comfortabele 2-0 voorsprong door twee doelpunten van Tim Matavz.

44' DOELPUNT VITESSE

Daar is de tweede goal van Tim Matavz! Na een verschrikkelijke terugspeelbal van Namli kan Matavz simpel de 2-0 binnentikken.

Er was nog steeds bar weinig te beleven in Zwolle, maar ineens is daar een cadeautje voor de Arnhemmers. Namli speelt terug op keeper Van der Hart en heeft de al een tijdje meelopende Matavz niet gezien. Zo'n buitenkansje moet je de Sloveen niet geven.

Opnieuw is Tim Matavz het feestvarken in Zwolle

26' DOELPUNT VITESSE

Doelpunt voor Vitesse! Eerst werd er gefloten voor buitenspel van Matavz, maar na raadpleging van de VAR gaat het doelpunt toch door: Matavz verlengt een volley van Foor met het hoofd, Vitesse leidt met 1-0.

PEC Zwolle-Vitesse 0-1

Tim Matavz, maker van de 1-0 tegen PEC Zwolle

24' Kansjes Vitesse

Vitesse heeft ondertussen zijn eerste twee kansjes gehad: Matavz kwam bij een voorzet goed voor zijn verdediger, maar kon de bal niet goed raken. En even later was er een vlammend afstandsschot van Karavajev: naast. In de 25ste minuut zien we dan de grootste kans: Beerens duikt op voor keeper Van der Hart, maar die grijpt goed in.

Voor de rest is er nog weinig te beleven in Zwolle.

PEC Zwolle-Vitesse 0-0

Ondertussen in Turijn

Liefst 320 minuten moesten ze erop wachten. Vandaag werd het geduld van de Juve-fans beloond. Tegen Sassuolo (2-1) maakte Cristiano Ronaldo zijn eerste twee doelpunten namens zijn nieuwe werkgever Juventus. Douglas Costa eist al spugend een negatieve hoofdrol voor zich op.

Cristiano Ronaldo viert zijn eerste doelpunt

15' Weinig spektakel

Het eerste kwartier in Zwolle heeft nog geen spektakel opgeleverd. De meeste dreiging komt van PEC, maar nog zonder doelgevaar. Wel hebben we een gele kaart kunnen noteren voor Vitesse-speler Van der Werff wegens hands.

Martin Ødegaard in duel met Alessandro Tripaldelli

AFTRAP

We zijn begonnen in Zwolle bij de laatste wedstrijd van deze enerverende eredivisiezondag: PEC Zwolle-Vitesse.

Vitesse-trainer Leonid Sloetski langs de lijn in Zwolle

De tragische levenslessen van Vitesse-doelman Eduardo

Ooit werd hij bij een concert van de beroemde Portugese fadozangeres Ana Moura op het podium geroepen om een duet te zingen. De beelden zijn nog te vinden op YouTube. Tot zijn ontsteltenis. "Alsjeblieft, begin daar niet over. Ik houd van fado, maar toen heb ik de muziek echt geweld aangedaan."

Toch past het melancholische Portugese levenslied bij Eduardo dos Reis Carvalho.

De gelovige Eduardo roept voor ieder duel steun van boven in

KLAAR IN UTRECHT

Het is klaar in Utrecht! FC Emmen verslaat FC Utrecht met 2-1. Werk aan de winkel voor Dick Advocaat.

Simon Makienok en Sean Klaiber

KLAAR IN HEERENVEEN

Het is klaar in Friesland! Het was een spektakelstuk, met name na rust. Heracles verslaat Heerenveen met 5-3.

Kristoffer Peterson viert de 3-4

KLAAR IN BREDA

Het is klaar in Breda! Fortuna Sittard boekt zijn eerste zege van het seizoen: het wordt 3-2 tegen NAC.

Ahmed El Messaoudi en Jorrit Smeets

88' DOELPUNT HERACLES

De beslissing in Friesland, zo lijkt het: Osman schiet op fraaie wijze middels een vrije trap de 5-3 langs Heerenveen-keeper Hahn.

Heerenveen-Heracles 3-5

78' DOELPUNT FC EMMEN

Doelpunt voor Emmen! Hij hing al een beetje in de lucht en Bijl haal schitterend uit. De tien man van Utrecht staan op een 2-1 achterstand.

Het publiek reageert meteen en begint de naam van de ontslagen trainer Jean-Paul de Jong te scanderen.

FC Utrecht-FC Emmen 1-2

81' DOELPUNT FORTUNA SITTARD

Toch weer de voorsprong van Fortuna Sittard in Breda! Het is een klutsgoal, uiteindelijk caramboleert de bal via Ninaj in het doel.

NAC Breda-Fortuna Sittard 2-3

72' DOELPUNT HERACLES

Het was al een paar minuten rustig in Friesland, maar het is weer raak. Heracles komt voor de vierde keer deze middag op voorsprong: met zijn tweede goal maakt Peterson er 4-3 van voor Heracles.

Heerenveen-Heracles 3-4

71' DOELPUNT NAC

Doelpunt voor NAC! Invaller Kastaneer had nog weinig laten zien, maar maakt alles goed met een rake kopbal. Het staat 2-2 in het duel met Fortuna Sittard.

NAC Breda-Fortuna Sittard 2-2

Gervane Kastaneer is de gevierde man na zijn goal

67' DOELPUNT HEERENVEEN

En weer een doelpunt in Friesland. En nu is het weer Heerenveen dat scoort. Thorsby kopt de 3-3 binnen, zijn vierde goal van het seizoen.

Heerenveen-Heracles 3-3

Morten Thorsby maakte de 3-3

63' DOELPUNT HERACLES

Heracles krijgt een vrije trap na vermeend hands van Bulthuis op de rand van het strafschopgebied en die gaat erin! Hahn raakt de bal nog aan, maar de bal van Peterson dwarrelt toch het doel in. De Friezen zijn boos, want de vrije trap was een cadeautje van scheidsrechter Van Boekel.

Heerenveen-Heracles 2-3

51' DOELPUNT FC EMMEN

Emmen begon angstig aan de wedstrijd, maar nu is het toch raak tegen de tien man van Utrecht. Invaller Slagveer scoort. Het Utrecht-publiek is not amused en begint te fluiten.

FC Utrecht-FC Emmen 1-1

David Jensen is kansloos op de inzet van Slagveer

53' DOELPUNT HEERENVEEN

Doelpunt voor Heerenveen! Lammers benut een strafschop en schiet de Friezen weer naast Heracles.

De bal ging op de stip na een overtreding van Pröpper op Vlap. De arme Pröpper raakt daarbij ook nog eens geblesseerd en is vervangen door Van den Buijs.

Heerenveen-Heracles 2-2

53' DOELPUNT FORTUNA SITTARD

Daar is de tweede goal van El Messaoudi! Fortuna Sittard komt op een 2-1 voorsprong na een enorme fout van NAC-keeper Van Leer.

NAC Breda-Fortuna Sittard 1-2

NAC-doelman Benjamin van Leer gaat in de fout

48' DOELPUNT HERACLES

Drie minuten na rust is het weer raak voor Heracles tegen Heerenveen! Duarte krijgt de bal met een gelukje en schiet zonder problemen in het lege doel.

Heerenveen-Heracles 1-2

De bal rolt weer in Breda, waar het 1-1 staat bij NAC-Fortuna Sittard.

Ook in Friesland is de tweede helft begonnen. Het staat 1-1 bij Heerenveen-Heracles.

En even later is er ook in Utrecht afgetrapt. De thuisploeg leidt met 1-0 tegen FC Emmen.

Van Bronckhorst blijft geloven in titelstrijd met PSV en Ajax

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst legt zich nog niet neer bij alleen een gevecht tussen PSV en Ajax om het landskampioenschap. "Het hangt van het seizoen af. We zijn vijf wedstrijden ver. De conclusie is dat PSV en Ajax beter zijn gestart, maar er zijn nog 29 wedstrijden te gaan..."

Na het 1-1 gelijkspel tegen AZ kijken de Rotterdammers na vijf competitieduels al tegen een achterstand aan van vijf punten op koploper PSV. Het verschil met Ajax is drie punten.

Van Bronckhorst: 'De conclusie is dat PSV en Ajax beter zijn gestart'

NAC Breda opent zakelijke staantribune

NAC Breda heeft vanmiddag bij de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard de eerste zakelijke staantribune van Nederland geopend. Sponsors van de club kunnen voortaan al zingend en springend de wedstrijden van hun club bekijken. Ondertussen is er alle ruimte om gebruik te maken van het zakelijke platform dat NAC biedt.

De zakelijke staantribune van NAC Breda

RUST

Het is rust in Breda bij een 1-1 stand in het duel tussen NAC en Fortuna Sittard. Ook in Heerenveen is het rust en ook daar is het 1-1 in de wedstrijd tegen Heracles.

Na een lange blessuretijd in verband met de blessure van Van de Streek is het ook rust in Utrecht. De thuisploeg staat op 1-0 tegen Emmen, maar staat na de rode kaart voor Emanuelson wel met tien man.

45+1' RODE KAART

FC Utrecht moet op slag van rust met tien man verder. Emanuelson krijgt de rode kaart na een harde charge op Bijl.

Het is niet het enige malheur voor de Domstedelingen: een tijdje geleden moest Van de Streek geblesseerd van het veld, na een lelijke, tweevoudige botsing met Emmen-keeper Scherpen. Na een lange blessurebehandeling werd Van de Streek vervangen door Makienok.

Sander van de Streek

45+1' DOELPUNT HEERENVEEN

De gelijkmaker van Heerenveen! Op slag van rust verlengt Lammers een vrije trap van Zeneli: het is 1-1.

Sam Lammers viert zijn gelijkmaker

41' DOELPUNT FORTUNA SITTARD

Enigszins uit het niets is er een mooie aanval van Fortuna Sittard en die levert de gelijkmaker op. El Messaoudi maakt er 1-1 van tegen NAC.

NAC Breda-Fortuna Sittard 1-1

Ahmed El Messaoudi is de gevierde man na zijn goal

36' Emmen durft een beetje

Na een aardig begin van Utrecht is het niveau een beetje gedaald. En Emmen, dat in de beginfase niets in had te brengen, durft nu ook af en toe wat. Er was een verdienstelijke doelpoging van Cavlan en een vlammend schot van Bijl.

FC Utrecht-FC Emmen 1-0

32' Heerenveen niet best

In Friesland staat het nog altijd 1-0 voor Heracles. En die voorsprong is terecht. Commentator Jeroen Elshoff verzuchtte zojuist dat hij nog altijd wacht op de eerste fatsoenlijke aanval van Heerenveen.

Heerenveen-Heracles 0-1

Van den Brom over blessure Boadu: 'Het ziet er heel slecht uit'

De eerste berichten zijn dat AZ-spits Myron Boadu zijn enkel heeft gebroken, aldus trainer John van den Brom.

13' DOELPUNT FC UTRECHT

FC Utrecht is aardig begonnen aan het duel met FC Emmen en dat betaalt zich uit na een klein kwartier: Van de Streek schuift de 1-0 binnen, op aangeven van Van Overeem.

In de zevende minuut was er overigens een aardige geste van het Utrecht-publiek: iedereen ging staan en de naam van Jean-Paul de Jong werd lange tijd gescandeerd. De Jong, kind van de club, werd onlangs ontslagen als trainer in de Domstad.

Sander van de Streek is blij met zijn goal

12' DOELPUNT HERACLES

Heracles komt op voorsprong bij Heerenveen! Dalmau staat helemaal vrij en tikt de bal op aangeven van Van Hintum achter doelman Hahn.

Adrian Dalmau maakt de 1-0 van Heracles tegen Heerenveen

4' DOELPUNT NAC

Doelpunt voor NAC! De ploeg komt al snel op voorsprong door een knappe goal van Te Vrede. De aanvaller krijgt de bal na een prima steekpass van Fernandes en schiet goed binnen.

NAC Breda-Fortuna Sittard 1-0

Mitchell te Vrede was goed voor de 1-0 van NAC

AFTRAP

Onder toeziend oog van aanstaand assistent-trainer Petrovic heeft FC Utrecht afgetrapt tegen FC Emmen.

Aandachtig toeschouwer: Zeljko Petrovic

AFTRAP

Ook in Breda is afgetrapt. NAC Breda neemt het op tegen Fortuna Sittard.

'Van Seumeren besluitvaardig man, maar die eigenschap kan soms ook een valkuil zijn'

Het is een onwaarschijnlijke tegenstrijdigheid. Hij stopte bijna veertig miljoen euro in FC Utrecht. Toch lag Frans van Seumeren de afgelopen tijd zwaar onder vuur vanwege het ontslag van clubicoon Jean-Paul de Jong. Wie is deze bijzondere man met de dure hobby precies?

Een spandoek van de supporters voor Frans van Seumeren

Drie duels om 14.30 uur

Om 14.30 uur gaat de vijfde speelronde van de eredivisie verder met drie wedstrijden: Heerenveen-Heracles, FC Utrecht-FC Emmen en NAC Breda-Fortuna Sittard.

AFGELOPEN

Het is afgelopen in Alkmaar. In de tweede helft regeerde de angst om te verliezen bij AZ-Feyenoord. De uitslag: 1-1.

Giovanni van Bronckhorst

85' Entree Jørgensen

Daar is de terugkeer van Jørgensen! De herstelde Feyenoord-spits komt in het veld voor Van Persie. Een paar minuten eerder was Idrissi bij AZ geblesseerd naar de kant gegaan. Zijn vervanger is Seuntjens.

AZ-Feyenoord 1-1

Nicolai Jørgensen komt bij Feyenoord in het veld

80' Op en neer

De laatste tien minuten lopen bij AZ-Feyenoord. Het spel golft op en neer, beide ploegen zijn slordig, dus er zou zomaar nog een winnaar kunnen komen. Voorlopig staat het nog 1-1.

Toon Koopmeiners in het duel met Feyenoord

Ondertussen in Duitsland

Henk Veerman is trefzeker voor St. Pauli! De Nederlander verlengt na ruim een kwartier een vrije trap en maakt er 1-1 van in het duel in de Tweede Bundesliga bij Erzgebirge Aue. Het is al de derde goal van Veerman in Duitse dienst.

Opstellingen FC Utrecht-FC Emmen (14.30 uur)

Bij FC Utrecht speelt Oussama Tannane voor Gyrano Kerk. Verder beginnen dezelfde spelers als in de uitwedstrijd bij Fortuna Sittard (1-1). Ook bij FC Emmen is er één wijziging: Reuven Niemeijer vervangt Luciano Slagveer.

Marinus Dijkhuizen en Rick Kruys zitten nog als trainers op de bank bij Utrecht. Morgen tekent de nieuwe trainer Dick Advocaat zijn contract.

64' Kans Feyenoord, terugkeer Maher

De eerste grote kans voor Feyenoord is voor Botteghin. De Braziliaanse verdediger duikt alleen voor het AZ-doel op, maar Bizot redt knap op diens kopbal.

Een minuutje later is de verloren zoon terug bij AZ: Maher komt in het veld voor Hatzidiakos.

Adam Maher staat klaar om in te vallen tegen Feyenoord

55' Drie kansen AZ

Het begin van de tweede helft is voor AZ en dat leidt tot drie kansen op rij. Bij de eerste grijpt Malacia goed in bij een kans voor Johnsen, bij de tweede schiet Van Rhijn naast, bij de derde raakt Svensson de bal verkeerd.

De teruggekeerde Maher is ondertussen begonnen aan de warming-up. En ook de herstelde Jørgensen is zich aan het warmlopen.

Opstellingen Heerenveen-Heracles (14.30 uur)

Heerenveen begint met dezelfde elf spelers als in de uitwedstrijd bij VVV-Venlo (1-1). Bij Heracles Almelo zijn er twee wijzigingen: Tim Breukers vervangt Wout Droste en Silvester van der Water speelt voor Brandley Kuwas.

De tweede helft is begonnen bij AZ-Feyenoord. De stand is 1-1.

Dzsudzsak naar Fortuna Sittard?

Komt er wellicht bijzonder transfernieuws uit Sittard? Volgens L1-journalist Bas Dingemanse is de club uit Limburg bezig met de Hongaarse oud-PSV'er Balasz Dzsudzsak.

RUST

Het is rust in Alkmaar. AZ kwam op voorsprong, Feyenoord maakte gelijk, en tussendoor viel Myron Boadu uit met een zware blessure. Het is 1-1.

Vlak voor rust was er nog een kans voor Vilhena en wilde AZ aan de andere kant een penalty na een vermeende overtreding op Gudmundsson. Maar scheidsrechter Kuipers wilde daar niets van weten.

40' DOELPUNT FEYENOORD

Feyenoord komt op gelijke hoogte tegen AZ! Berghuis schiet de 1-1 binnen op aangeven van Larsson. En maakt vervolgens meteen bekend dat hij vader wordt, zo lijkt het.

Steven Berghuis maakt de 1-1 en doet meteen een mededeling

34' Nare blessure Boadu

Het publiek in Alkmaar is even stil als spits Boadu heel lelijk terechtkomt na een duel met Botteghin. Alles wijst op een zware enkelblessure voor de jonge spits. Hij wordt vervangen door de Noor Johnsen.

De trieste aftocht van Myron Boadu

28' Waar is John?

AZ-trainer John van den Brom was even weg, maar komt lachend de catacomben weer uit. Mogelijk was er sprake van een sanitaire pitstop.

Op het veld zagen we ondertussen nog een kans voor AZ (schot Idrissi gaat over) en een gele kaart voor Clasie.

AZ-Feyenoord 1-0

25' Feyenoord herstelt zich

Feyenoord is een beetje bijgekomen van het stormachtige begin van AZ en weet de bal nu wel in de ploeg te houden. Bovendien zijn de Alkmaarders af en toe een beetje slordig. Tot echte kansen heeft dat nog niet geleid.

15' Kans Feyenoord, druk AZ

Na een klein kwartier is Feyenoord voor het eerst gevaarlijk. Na een door Van Persie afgedwongen corner kan de vogelvrije Vilhena binnenkoppen, maar Bizot pareert.

Even later is er weer veel dreiging rond het doel van Feyenoord. De Rotterdamse defensie wordt af en toe tureluurs van de vlotte AZ-aanvallen.

5' DOELPUNT AZ

Dat is snel! Berghuis verspeelt de bal en vervolgens wordt de defensie van Feyenoord uit elkaar gespeeld door een prima aanval van AZ. Gudmundsson kan uithalen: 1-0. De assist was van Boadu, Til speelt met een overstapje een hele nuttige rol. Het is het eerste eredivisiedoelpunt van de IJslander.

Een minuutje eerder was Idrissi al gevaarlijk met een schot, dat een paar meter over ging. Feyenoord begint heel matig aan de wedstrijd.

Albert Gudmundsson maakt de 1-0 tegen Feyenoord

AFTRAP

De bal rolt in Alkmaar! Het duel tussen AZ en Feyenoord is begonnen.

We gaan bijna beginnen!

De spelers van AZ en Feyenoord komen het veld op. De sfeer is goed in Alkmaar. We gaan bijna beginnen aan de eredivisiezondag.

De laatste keer dat AZ in de eredivisie won van een ploeg uit de traditionele top-3 was een thuiszege op Feyenoord op 24 januari 2016 (4-2). Sindsdien speelde AZ 14 eredivisiewedstrijden tegen Ajax, Feyenoord en PSV zonder te winnen: 13 nederlagen en 1 gelijkspel.

Nummer 500 van Zlatan

Ondertussen heeft Zlatan Ibrahimovic in Canada zijn 500ste doelpunt als profvoetballer gemaakt. In het met 5-3 verloren MLS-duel met Toronto FC sloeg de speler van LA Galaxy toe met een doelpunt zoals alleen Ibrahimovic kan maken.

Fabuleuze jublileumtreffer Zlatan Ibrahimovic

Opstellingen AZ-Feyenoord (12.15 uur)

AZ begint met Ricardo van Rhijn en Albert Gudmundsson aan de thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Van Rhijn vervangt de licht geblesseerde verdediger Ron Vlaar. Gudmundsson krijgt voorin de voorkeur boven Mats Seuntjens. Adam Maher zit op de bank.

Feyenoord start met dezelfde formatie als in de laatste wedstrijden voor de interlandperiode. Nicolai Jørgensen is hersteld van een voetblessure en zit op de bank.

'Feyenoord heeft niet meer het team van het kampioensjaar'

Om 12.15 uur treedt Feyenoord aan bij AZ. Met Steven Berghuis keken we terug naar de start van het seizoen van Feyenoord. In de ranglijst is er nog niet zoveel aan de hand voor de Rotterdammers - ze staan derde met één punt minder dan Ajax - maar toch maakt Berghuis zich een beetje zorgen.

"Je kunt er niet omheen dat het er bij PSV en Ajax heel goed uitziet op dit moment. Wij maken stappen, maar zijn nog niet zo ver. Wij hebben niet meer het team van het kampioensjaar. Maar we hebben nu ook kwaliteit en er zit genoeg rek in, dat geloof ik zeker."

Steven Berghuis

De stand

Zo ziet de stand in de eredivisie eruit. PSV en Ajax maken voorlopig de dienst uit. Om 12.15 uur strijden AZ en Feyenoord om de derde plek.

Stand eredivisie per 15-9

Het programma

PSV en Ajax, de Nederlandse deelnemers aan de Champions League, kwamen gisteravond al in actie. Beide clubs kenden een prima generale.

Uitslagen eredivisie per 15-9

Welkom bij de eredivisiezondag!

Op deze zondag staan er liefst vijf wedstrijden op het programma van de eredivisie. We beginnen met AZ-Feyenoord en sluiten de vijfde speelronde af met PEC Zwolle-Vitesse.

In dit liveblog zijn we er de hele dag bij.