NOS Voetbal

'Van Seumeren besluitvaardig man, maar die eigenschap kan soms ook een valkuil zijn'

  • Clemens Dericks

    redacteur Sport

  • Clemens Dericks

    redacteur Sport

Het is een onwaarschijnlijke tegenstrijdigheid. Hij stopte bijna veertig miljoen euro in FC Utrecht. Toch lag Frans van Seumeren de afgelopen tijd zwaar onder vuur vanwege het ontslag van clubicoon Jean-Paul de Jong. Wie is deze bijzondere man met de dure hobby precies? Een portret.

Ze lopen met hem weg, de supporters van FC Utrecht. En dat laten ze weten ook. Is het niet via een vleiend spandoek met de tekst 'Frans, onze held', dan wel middels een heus borstbeeld dat sinds april pontificaal voor stadion Galgenwaard prijkt. De sympathie voor Frans van Seumeren is groot, de dankbaarheid evenzeer.

Frans van Seumeren

Het is immers de Meernse zakenman geweest die tien jaar geleden hun cluppie van de financiële - en daarmee ongetwijfeld ook sportieve - ondergang redde en vervolgens naar de subtop van de eredivisie loodste. Van Seumeren werd in 2008 dankzij de inbreng van 16 miljoen euro grootaandeelhouder en stak ook daarna nog bakken vol met geld in FC Utrecht om elk jaar de begroting weer sluitend te krijgen. Naar verluidt heeft hij in totaal zo'n veertig miljoen euro in de club gestoken, en misschien nog wel meer, centen die de weldoener nooit meer zal terugzien.

Modale club

Hans van Echtelt, voormalig sportjournalist van het Utrechts Nieuwsblad, vindt de kunstzinnige uiting van waardering bij de hoofdingang dan ook wel op zijn plaats. "Jazeker. Hij heeft ervoor gezorgd dat FC Utrecht van een modale en soms marginale club, die misschien zelfs zou moeten vrezen voor degradatie, een subtopper is geworden."

Ook schrijvend en tv-journalist Ad van Liempt, eerder dit decennium een paar jaar lid van de raad van commissarissen bij FC Utrecht en net als Van Echtelt bij elke thuiswedstrijd van de partij in Vak P, toont begrip voor de actie van de fans. "Van Seumeren heeft op een uitzonderlijke manier zijn best gedaan om Utrecht een behoorlijke club te bieden. En dat is hem gelukt. Maar dat heeft hem veel geld gekost. Als supporters dat willen honoreren met een beeld, vind ik dat mooi."

Het spandoek van de supporters voor Frans van Seumeren

Van Seumeren werd een vermogend man dankzij de verkoop van hijs- en transportbedrijf Mammoet, dat hij samen met zijn broer Jan runde en dat grote faam verwierf met de berging van de Russische kernonderzeeër De Koersk in 2001 in de Barentszzee. De transactie leverde hem een fraaie notering in de Quote 500 op. En een goede reden om dat tijdschrift één keer per jaar aan te schaffen.

Van Liempt typeert Van Seumeren als "een hartelijke en loyale man, die zijn sporen heeft verdiend in het bedrijfsleven, in de harde ruwe tak daarvan. Na de verkoop van zijn bedrijf hoopte zijn vrouw dat hij een rustiger leven zou gaan leiden. Maar dat bleek hij niet te kunnen. Hij stortte zich op allerlei nieuwe bedrijfjes en een daarvan was FC Utrecht. Hij was vaak succesvol in zijn werk, maar hij merkte al snel dat het leiden van een club in het betaald voetbal een ander verhaal was."

Onderschatting

Een kwestie van onderschatting? "Ongetwijfeld', reageert Van Liempt. "De exploitatie van een club op hoog niveau is heel moeilijk. Daar komt bij dat FC Utrecht er niet in geslaagd is om een paar grote bedrijven uit de regio te interesseren om jaarlijks met een paar miljoen over de brug te komen om er een echte topclub van te maken. Integendeel, er is sprake van een remmend effect: de bedrijven zien FC Utrecht als het speeltje van Van Seumeren. Dan moet hij het ook maar zelf doen, denken ze."

Frans van Seumeren op het veld bij zijn spelers

"Hij heeft nu een deel van de aandelen overgegeven, dus hij hoeft het niet meer helemaal alleen te doen. Maar verder is het nog niet gekomen. Er wordt inmiddels wel een gezondere bedrijfsvoering gevoerd. Door het gunstige verkoopbeleid schrijft de club dit jaar voor het eerst onder Van Seumeren zwarte cijfers. Dat was lang geleden, hoor.."

Van Echtelt noemt de clubeigenaar een no-nonsense man die van aanpakken houdt. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen, maar de impulsiviteit waarmee dat gepaard gaat, heeft een keerzijde. "Hij is een besluitvaardig man, maar die eigenschap kan soms ook een valkuil zijn. Hij heeft soms overhaaste beslissingen genomen en ook mensen het vertrouwen gegeven die dat niet waard bleken te zijn."

Mertens en Strootman

In die laatste categorie valt Foeke Booy, die in 2009 met vlag en wimpel werd binnengehaald, herinnert Van Liempt zich. "Hij deed het ook goed. Hij wist bijvoorbeeld Dries Mertens en Kevin Strootman binnen te halen en met heel veel winst te verkopen. Maar uiteindelijk is hij gebotst met Van Seumeren en ja, dan kan het hard gaan."

Frans van Seumeren heeft zelfs een standbeeld bij FC Utrecht

"Er was een kwestie met een paar Zweedse aanvallers die Booy had aangetrokken", weet Van Echtelt. "Van Seumeren was toen op fietsvakantie met zijn vrouw in Rusland. Die spelers, alle drie met dezelfde makelaar, mislukten volledig, maar hadden wel heel veel geld gekost. Van Seumeren heeft Booy toen de wacht aangezegd en sindsdien het aankoopbeleid ook niet meer uit handen gegeven."

Emotie

Het probleem is dat Van Seumeren een bestuurder is met het hart van een supporter, analyseert Van Liempt. "En echte supporters zijn natuurlijk ontvankelijk voor emotie. Hij heeft vaak beslissingen genomen op basis van emotie. Maar dat vind ik ook wel weer leuk aan hem. Leuker dan die mannen in die streepjespakken."

Een gouden zet was de aanstelling van Erik ten Hag in 2015, kijkt Van Liempt terug. "Hij heeft een aantal voetballers die elders waren vastgelopen opgeschept en weer aan de praat gekregen. Die hebben vervolgens weer veel geld opgebracht. Hij is zijn gewicht in goud waard geweest."

Jean-Paul de Jong

Het plotselinge vertrek van Ten Hag naar Ajax afgelopen winter vormde echter het startpunt van een volgende hectische periode. Assistent-trainer en 'jongen van de club' Jean-Paul de Jong werd naar voren geschoven als nieuwe hoofdcoach, zoals hem ook al eens was toegezegd.

"De spelersraad had bezwaren kenbaar gemaakt tegen de beoogd opvolger. Maar die heeft Van Seumeren genegeerd. Hij nam die geluiden in ieder geval niet serieus. En nu is hij er na een half jaar op terug moeten komen", verwijst Van Echtelt naar het recente ontslag van De Jong. "Dat komt de rust in de club natuurlijk niet ten goede."

Solidariteit

Wel een typerende kwestie, vindt Van Liempt. "Van Seumeren is voor de troepen gaan staan: 'Bek houden, we gaan verder met De Jong!' Hij verwachtte solidariteit. Maar zo werkt het niet altijd. Niet in dit geval in ieder geval, helaas. De Jong was natuurlijk een speler met een geweldige inzet en grote verdiensten voor de club, maar dat maakt je nog geen goede trainer voor een topvijf-club."

Want zo mag FC Utrecht zich na de vijfde, vierde en vijfde plaats van de afgelopen seizoenen zich wel beschouwen. Geen enkele reden dus voor Van Seumeren om ook zelf zijn biezen te pakken, hoewel hij bij zijn aantreden een termijn van tien jaar voor ogen had. "Hij is een man die voor zijn club gaat, niet een Rus die plotseling weer kan vertrekken", aldus Van Echtelt. "En de balans is erg positief, qua resultaten en inmiddels qua financiën."

Hoera, Frans van Seumeren is jarig

De enige reden om te stoppen zouden zich misdragende supporters zijn, weet Van Liempt. "Daar kan hij verschrikkelijk kwaad over worden. Antisemitische spreekkoren of vechtpartijen. Dan zegt hij: zoek het maar uit, ik ben weg. En ik heb het idee dat de supporters dat ook beseffen."

Kampioen

"Maar verder vindt Van Seumeren het ook nog steeds hartstikke leuk", vertrouwde de inmiddels 68 jaar oude clubeigenaar Van Liempt onlangs toe. "Hij wil eigenlijk geen geld meer in de club stoppen en die situatie is nu zo'n beetje aan het ontstaan. Hij wil een stabiele subtopper zijn die regelmatig Europa in mag. Het is zestig jaar geleden dat DOS kampioen werd, maar dat gaat met FC Utrecht niet gebeuren, zei ik. Maar Van Seumeren antwoordde: niet zo somber, als FC Twente en AZ het kunnen... Haha, ik ben niet tegen, maar ik zie het er niet van komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl