liveblog
NOS NieuwsAangepast

Minister van Transport: 'Slecht onderhoud oorzaak van de ramp'

In de Italiaanse havenstad Genua is een snelwegbrug ingestort. Er zijn volgens de ambulancedienst tientallen mensen om het leven gekomen.

liveblog gesloten

Einde liveblog

Hiermee sluiten wij het liveblog voor vandaag af.

Zeker 22 mensen kwamen om het leven bij het instorten vanochtend om 11.50 uur van een deel van de snelwegbrug in Genua. Ook raakten zestien mensen gewond.

Op het moment dat de brug instortte trok een noodweer over Genua. Verschillende ooggetuigen meldden een blikseminslag in de brug. Volgens de minister van transport was de brug niet goed onderhouden door Autostrade per l'Italia, de Italiaanse wegbeheerder. Autostrade spreekt dat tegen en zegt dat de brug zelfs vaker werd gecontroleerd dan wettelijk noodzakelijk was. Volgens de nationale onderzoeksraad van Italië was de brug over zijn houdbaarheidsdatum, net als tienduizenden andere bruggen en viaducten in het land.

Reddingswerkers zoeken de hele avond en nacht door naar overlevenden tussen de puinhopen. Mogelijk loopt het dodental nog op verder op.

Kijk hieronder naar een samenvattende video:

Verkeersbrug in Genua stort in: 'Ik heb geholpen met bouwen, nu verwoest 'ie mijn huis'

Tienduizenden bruggen aan vervanging toe

Volgens de nationale onderzoeksraad van Italië (CNR) zijn tienduizenden bruggen in Italië aan reparatie of vervanging toe. Veel van die bruggen zijn, net als de Morandibrug, in de jaren 50 of 60 gebouwd. Deze hebben inmiddels hun houdbaarheidsdatum overschreden. En volgens CNR is dat te merken want de afgelopen jaren zijn er "met een verontrustende regelmaat" bruggen en viaducten ingestort.

Twee dagen van rouw

De gemeente Genua heeft woensdag en donderdag uitgeroepen tot twee dagen van rouw.

De bouw van de Morandibrug

Persbureau ANSA heeft een filmpje gemaakt waarop te zien is hoe de brug in de jaren 60 werd gebouwd.

Meer dan 300 brandweerlieden ingezet

Meer dan 300 brandweerlieden zoeken tussen het puin van de ingestorte brug naar overlevenden. Dat meldt de brandweer op Twitter. Ook brandweerlieden uit Piemonte, Lombardije, Venetië, Emilia-Romagna en Toscane zijn te hulp geschoten.

Vrachtwagenchauffeur viel van brug en overleefde

Vrachtwagenchauffeur overleeft val van brug Genua: 'Een wonder? Ik denk het'

Vicepremier Salvini: 'onacceptabel om zo om te komen in Italië'

Vicepremier Salvini: 'onacceptabel om zo om te komen in Italië'

Oud-voetballer Capello overleeft val van brug

Oud-voetballer Davide Capello is een van de mensen die de ramp heeft overleefd. Hij reed op de brug op het moment dat die instortte. Met zijn auto stortte hij tientallen meters naar beneden en kwam tussen de brokstukken terecht. Daar belde hij naar zijn vader om te vertellen dat hij het er levend vanaf had gebracht, vertelde zijn geëmotioneerde vader aan persbureau ANSA. Hij kon zelf uit de auto komen en is overgebracht naar een ziekenhuis voor controle.

Een andere profvoetballer, Domenico Criscito, reed 10 minuten voor het ongeval nog op de brug. Op zijn insta-story is te zien dat hij daar rijdt, terwijl z'n zoontje aan hem vraagt: 'Hoe laat is het?' Antwoord van Criscito: '11:40'.

Beeld uit het filmpje van Capello

Premier onderweg naar rampplek

Premier Guiseppe Conte is onderweg naar de rampplek in Genua. Hij blijft tot morgen in de stad om de nabestaanden bij te staan en om de situatie ter plaatse te beoordelen.

Uiteenlopende dodentallen

In Italiaanse media worden uiteenlopende dodentallen genoemd. Volgens de staatssecretaris van Verkeer zijn zeker 22 mensen om het leven gekomen en zijn acht mensen gewond geraakt.

Minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier Salvini heeft het tegen persbureau AGI zelfs al over ongeveer dertig doden. Ook zijn er volgens hem veel zwaargewonden. Salvini zwoer tot het uiterste te gaan om de mensen op te sporen die verantwoordelijk zijn voor de ramp.

Andere instanties houden weer een ander dodental aan. De schattingen lopen uiteen van 22 tot 35 doden. Dat laatste aantal wordt gemeld door bronnen bij de brandweer.

'Wegeninstantie nalatig'

De Italiaanse minister van transport, Danilo Toninelli, heeft op de Italiaanse tv gezegd dat de Italiaanse Rijkswaterstaat nalatig is geweest bij het onderhoud van de brug. "De verantwoordelijken zullen moeten boeten", zegt hij. Volgens de Italiaanse Rijkswaterstaat werd de brug regelmatig gecontroleerd en is er niets afwijkends gevonden.

Waar ligt de brug precies?

Veel mensen vragen zich af waar de ingestorte brug precies ligt in Genua. Op onderstaand kaartje is de positie van de brug te zien ten opzichte van het centrum van de stad.

Positie van de brug ten opzichte van het centrum van Genua

'Met dichtgeknepen billen'

Het verbaast vrachtwagenchauffeur Nick Brands dat de brug in Genua nu pas is ingestort. "Mensen reden er met dichtgeknepen billen overheen", zegt hij tegen Nieuwsuur.

Brandt was internationaal chauffeur van 2005 tot 2013. Onder de brug zat een klant van hem, waardoor de brug op zijn vaste route zat. "Ik ben er meer dan honderd keer overheen gereden."

En dat was elke keer weer slikken. "Deze brug bewoog als je eroverheen reed, alsof je op een boot zat. Vooral als je met een zware lading reed. Als er wind stond moest je bijna bijsturen."

'We waren bang, heel bang'

"Wij wonen ongeveer vijf kilometer van de brug", vertelt een ooggetuige aan het Italiaanse persbureau ANSA. "We hoorden een harde knal. Eerst dachten we dat het de donder was die heel dichtbij was. Toen we een ongelooflijk hard geraas hoorden, waren we bang, heel bang."

Twijfels over constructie

Sinds de bouw van de Ponte Morandi in de jaren zestig, staat de constructie van de brug ter discussie. "Vanaf de bouw zijn er problemen mee", zegt correspondent Mustafa Marghadi.

"In de jaren tachtig zijn de problemen enigszins verholpen. Men zegt dat de brug wel veilig was." Volgens wegbeheerder Autostrade per l'Italia werden er ook nu werkzaamheden aan de brug uitgevoerd om die te verstevigen.

Een ooggetuige heeft gezegd dat er een blikseminslag was vlak voor de brug instortte. "Er wordt gezegd dat de combinatie van de structurele problemen met het slechte weer als een oorzaak kan worden gezien. Maar dat moeten we niet meteen als feit aannemen."

22 doden en 8 gewonden

Het dodental bij de ingestorte brug is opgelopen tot 22. De staatssecretaris van Verkeer heeft dat bekendgemaakt. Daarnaast zijn er acht mensen gewond geraakt.

Vrachtwagen remt net op tijd

Een ijzingwekkend beeld: een vrachtwagen op de ingestorte brug wist net op tijd te stoppen. Hij kwam tot stilstand op slechts enkele meters van de afgrond.

Hulpverleners zoeken in het puin

Eerste hulpverleners Genua

Zeker elf doden

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat bij het instorten van de brug zeker elf mensen om het leven zijn gekomen en vijf mensen gewond zijn geraakt.

Eerste beelden Genua

Eerste beelden Genua

Dit deel van de brug is ingestort

'Engeltje op mijn schouder gehad'

"Er staat file verderop, dus neem deze afslag." Het navigatiesysteem van Dirk-Jan Jonkers en zijn vrouw heeft misschien wel hun leven gered. "Als we door waren gereden, hadden we ook op de brug gezeten." Het echtpaar uit Hengelo was onderweg naar Genua voor een leuk dagje uit.

"Regenen dat het doet, het komt met bakken uit de lucht", vertelt Jonkers vanuit zijn hotelkamer. "Toen we hier binnen kwamen hoorden we van de hoteleigenaar wat er was gebeurd. 'Disaster, disaster' riep hij."

Jonkers en zijn vrouw kijken nu vol ongeloof naar de Italiaanse televisie: "Het is echt vreselijk. Dit zijn vreselijke beelden. We hebben een engeltje op onze schouder gehad."

Ravage op de rampplek

  • EPA
  • EPA
  • EPA
  • Hollandse Hoogte | Imago Stock & People GmbH
  • EPA
  • EPA

De brug is deel van de A10 tussen Italië en Frankrijk

Levende onder puin vandaan gehaald

Een persoon is levend onder het puin vandaan gehaald, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Het slachtoffer is per helikopter naar een ziekenhuis gebracht.

'100 tot 200 meter aan brug ingestort'

"Er is een heel groot deel van het viaduct ingestort", zegt correspondent Mustafa Marghadi op NPO Radio 1. "Ze hebben het over een stuk van 100 tot 200 meter. Er waren tientallen auto's op het viaduct op het moment van instorten. Er zijn veel hulpdiensten aanwezig om te zoeken naar mensen onder het puin."

Meters wegdek zijn verdwenen

Noodweer Genua

Op het moment van instorten trok er noodweer over Genua. Op foto's is te zien hoe reddingswerkers in de stromende regen staan. Volgens de politie is er een verband tussen het noodweer en het instorten van de brug.

'Tientallen doden'

Volgens een Italiaanse ambulancediensten zijn tientallen mensen om het leven gekomen bij het instorten van de brug. Bij de zoektocht naar slachtoffers worden gespecialiseerde reddingswerkers en honden ingezet.