Een brugdeel van circa 200 meter stortte naar beneden
NOS NieuwsAangepast

Dodental na instorten brug Genua stijgt tot 26

In de Italiaanse havenstad Genua is een brug van de snelweg A10 ingestort. Volgens de regio Ligurië zijn daarbij zeker 26 mensen om het leven gekomen. Vijftien mensen liggen in het ziekenhuis, van wie negen in kritieke toestand. Het dodental loopt mogelijk nog verder op.

Conte reside af naar de plaats waar de brug instortte. Hij noemde het incident een "immense tragedie". Ook bedankte hij de honderden reddingswerkers die nog steeds zoeken naar overlevenden onder het puin.

Uiteenlopend dodental

Minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier Salvini sprak tegen persbureau AGI al over ongeveer dertig doden. Ook zijn er volgens hem veel zwaargewonden. Salvini zwoer tot het uiterste te gaan om de mensen op te sporen die verantwoordelijk zijn voor de ramp.

Andere instanties houden weer een ander dodental aan. Bronnen bij de brandweer meldden 35 doden.

Toen de brug, bijgenaamd de Morandi-brug naar de ontwerper Riccardo Morandi, instortte, reden er ongeveer dertig auto's en drie vrachtwagens op.

  • Reuters
    In de Italiaanse havenstad Genua is een snelwegbrug ingestort. Er zijn volgens de ambulancedienst tientallen mensen om het leven gekomen
  • AFP
    Een vrachtwagen kwam precies voor de breuk tot stilstand
  • EPA

De hangbrug uit midden jaren 60 maakt deel uit van de snelweg A10, die van Noord-Italië naar Zuid-Frankrijk leidt. Een stuk van zo'n 200 meter is tientallen meters naar beneden gevallen.

Een groot deel van het brugdek is in de rivier de Polcevera terechtgekomen. Ook werden woonhuizen, winkels en loodsen getroffen door brokstukken. Of daar slachtoffers zijn gevallen, is nog niet duidelijk.

Omdat de kans bestaat dat de rest van de brug ook nog instort, zijn de omliggende gebouwen ontruimd. Enkele honderden mensen kunnen voorlopig niet naar huis, meldt de regio Ligurië. Ook zijn gas en licht afgesloten.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt of er Nederlanders betrokken zijn. Mensen die bezorgd zijn of vragen hebben, kunnen bellen met 0031 247 247 247.

Tijdens de ramp regende het hevig. De politie legt in een tweet een verband met noodweer. Een ooggetuige heeft tegen het Italiaanse persbureau ANSA gezegd dat de bliksem insloeg in de brug, vlak voordat die instortte. Wegbeheerder Autostrade per l'Italia (ASPI) meldt dat er werkzaamheden aan de brug werden uitgevoerd om die te verstevigen.

Volgens de uit Genua afkomstige architect en ex-voorzitter van de orde van architecten Diego Zoppi is het onderhoud aan de brug jarenlang verwaarloosd. Tegen Il Messaggero laat hij weten dat de draagkabels van de brug van beton waren en niet van metaal. "Vijftig jaar geleden was er onbeperkt vertrouwen in gewapend beton. Het werd verondersteld voor eeuwig te zijn."

Ook de minister van Transport Danilo Toninelli wijt de instorting aan slecht onderhoud. Hij stelde dat "de verantwoordelijken zullen boeten". Volgens Toninelli heeft de instorting niks te maken met recente werkzaamheden die aan de brug werden verricht.

De wegbeheerder stelt dat de instorting onmogelijk te voorspellen was en dat het te vroeg is om de oorzaak vast te stellen. Volgens ASPI werd de brug regelmatig gecontroleerd en was er geen enkele reden om aan te nemen dat de brug gevaarlijk was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl