liveblog
NOS VoetbalAangepast

Ziyech en Schöne bezorgen Ajax prima Europese avond

liveblog gesloten

Tot morgen!

We houden ermee op hier in Amsterdam. Maar niet getreurd: morgen komen er opnieuw Nederlandse clubs in actie in Europa. Vitesse gaat op bezoek bij het Roemeense Viitorul en AZ is naar Kazachstan afgereisd voor het duel met Kairat Almaty, beide in de tweede kwalificatieronde van de Europa League.

Beide wedstrijden beginnen om 17.00 uur en zijn te volgen via het liveblog op NOS.nl en in de NOS-app en via flitsen op NPO Radio 1. Tot morgen!

Ten Hag hoopt dat 'weergaloze Ziyech' bij Ajax blijft

Tenslotte: Ajax-trainer Erik ten Hag blikt op de persconferentie terug op het duel met Sturm Graz in de tweede voorronde van de Champions League.

Ten Hag hoopt dat 'weergaloze Ziyech' bij Ajax blijft

'Het is lekker voetballen met Blind en Tadic'

De reactie van Hakim Ziyech na de 2-0 zege tegen Sturm Graz in de tweede voorronde van de Champions League.

Ziyech: 'Het is lekker voetballen met Blind en Tadic'

Blind heeft 'kippenvelmoment' bij rentree

Voor Daley Blind was de wedstrijd tegen Sturm Graz een prima rentree bij de club waar hij opgroeide. Ajax won met 2-0 van de Oostenrijkers, maar het grootste gejuich leken de supporters te hebben bewaard voor Blind, die na vier jaar terugkeerde in Amsterdam. "Dat doet me zeker wat."

Blind geniet van ontvangst door Ajax-fans: kippenvel

De samenvatting

Bekijk de samenvatting van Ajax-Sturm Graz.

Ajax heeft weinig problemen met Sturm Graz

Ondertussen in Londen

André Schürrle speelt komend seizoen bij het naar de Premier League gepromoveerde Fulham. De club uit West-Londen huurt de Duitse aanvaller voor twee seizoenen van Borussia Dortmund.

Schürrle, 57-voudig international, speelde eerder in de Premier League voor Chelsea, tussen 2013 en 2015. Daarna speelde hij voor VfL Wolfsburg en sinds de zomer van 2016 voor Dortmund.

Celtic verslaat Rosenborg

De laatste voorrondewedstrijd van vanavond, Celtic-Rosenborg, is toch nog gewonnen door de Schotten. De Noren kwamen op 1-0, maar dankzij drie Franse doelpunten (twee keer Edouard, één keer Ntcham) is het toch nog 3-1 voor Celtic geworden.

De uitslagen van vanavond op een rijtje:

Uitslagen tweede voorronde Champions League

Bate Borisov HJK 0-0
Loedogorets MOL Vidi FC 0-0
Kukësi Qarabag FK 0-0
Ajax Sturm Graz 2-0
Celtic Rosenborg FK 3-1

AFGELOPEN

Het is klaar in de Johan Cruijff Arena: door doelpunten van Hakim Ziyech en Lasse Schöne wint Ajax met 2-0 van Sturm Graz.

Lees het wedstrijdverslag: Ajax heeft weinig problemen met Sturm Graz.

Lasse Schöne viert zijn doelpunt met Matthijs de Ligt

84' Daar is Blind

Niet voor het eerst krijgt Huntelaar een enorme kans: hij staat vogelvrij als er een voorzet van Neres zijn kant opkomt, maar de spits kopt naast.

Even later is het feest: Blind komt in de ploeg voor Eiting. Vlak voor tijd wordt Huntelaar nog vervangen door Sierhuis.

Ajax-Sturm Graz 2-0

Daley Blind komt in de ploeg voor Carel Eiting

80' Prima vermaak

De fans in de Arena vermaken zich prima. Ajax speelt leuk en leidt met 2-0 en het is nog mooi weer ook. Sturm Graz had halverwege de eerste helft een korte, dreigende fase, maar komt er niet veel meer aan te pas.

En ter verhoging van de feestvreugde maakt Blind zich ook nog eens klaar om in te vallen.

Ajax-Sturm Graz 2-0

67' Debuut Tadic

Dusan Tadic is in de ploeg gekomen voor Lasse Schöne. In zijn eerste balcontact, na een rush over rechts, geeft hij meteen een prima voorzet, maar een assist wordt het niet.

Een paar minuten later is er Oostenrijks gevaar: Onana kan een indraaiende corner van Sturm Graz met moeite over de lat tikken.

Ajax-Sturm Graz 2-0

Dusan Tadic komt erin voor Lasse Schöne

57' DOELPUNT AJAX

Penalty voor Ajax na een overtreding op Neres! Schöne neemt de strafschop, die wordt in eerste instantie gestopt door keeper Siebenhandl, maar in de rebound schiet de Deen alsnog raak: 2-0!

De Oostenrijkers zijn boos, en dat is op zich wel te begrijpen. Een minuut geleden had Sturm Graz best wel recht op een penalty. Na een razendsnelle counter schoot Koch mis, maar hij werd wel omvergekegeld door de aanstormende De Ligt. Dat was geen penalty, oordeelde de Spaanse scheidsrechter Hernández, maar de overtreding op Neres was dat wel.

Ajax-Sturm Graz 2-0

Lasse Schöne schiet in de rebound alsnog de 2-0 binnen

48' Kans Huntelaar

Ajax begint goed aan de tweede helft want er is meteen alweer een kans: een fraaie voorzet van Ziyech wordt door Huntelaar op doel gekopt, keeper Siebenhandl kan ternauwernood redding brengen.

Even later klinkt er luid gejuich in de Arena: Blind en Tadic lopen warm. De enthousiaste spreekkoren zijn natuurlijk vooral bedoeld voor de teruggekeerde Blind.

Ajax-Sturm Graz 1-0

TWEEDE HELFT

De tweede helft is begonnen bij Ajax-Sturm Graz. De Amsterdammers leiden met 1-0 dankzij een doelpunt van Hakim Ziyech.

Een wissel aan de kant van de Oostenrijkers: verdediger Fereira is vervangen door Lovric.

Drie brilstanden

Bij het voorrondeduel tussen Celtic en Rosenburg is het bijna rust. De Noren leiden met 1-0 door een goal van Birger Meling.

De drie al gespeelde wedstrijden van vanavond kennen allemaal dezelfde, bloedeloze uitslag.

Uitslagen tweede voorronde Champions League

Bate Borisov HJK 0-0
Loedogorets MOL Vide FC 0-0
Kukësi Qarabag FK 0-0

Ondertussen in München

Bayern München heeft naar eigen zeggen een van de meeste begeerde talenten in het voetbal gestrikt. De pas zeventienjarige Canadese aanvaller Alphonso Davies heeft een contract getekend dat per 1 januari 2019 ingaat en duurt tot en met 30 juni 2023.

Davies speelt nu nog voor Vancouver Whitecaps in de Major Soccer League. Hij heeft al acht interlands voor Canada op zijn naam.

RUST

Het is rust in de Johan Cruijff Arena. Na een leuke eerste helft leidt Ajax met 1-0 tegen Sturm Graz.

Ajax had meer kunnen scoren, maar gaf ook geregeld te veel ruimte weg. Beste man van het veld: Hakim Ziyech.

39' Weer een kans

De rust nadert en we zagen opnieuw een kans voor Ajax: De Ligt, mee naar voren gekomen, kan een vrije trap van Schöne net niet naar binnenglijden.

Vlak voor rust was er nog Oostenrijks gevaar: een afstandsschot van Fereira zeilt over het doel van Onana.

De eerste gele kaart van de wedstrijd is ook een feit: Sturm-verdediger Koch is de ontvanger.

Ajax-Sturm Graz 1-0

Daley Blind en Dusan Tadic zien dat het goed is

29' Kans Neres

Ajax doet zich in deze fase een beetje tekort, want na een klein half uur is er weer een grote kans: Huntelaar zet voor van rechts, Neres wil de bal achter zijn standbeen langs in het doel tikken, maar zijn actie sterft in schoonheid.

De Amsterdammers spelen prima, maar moeten blijven oppassen voor Oostenrijkse counters. Met name spits Eze is een handenbinder voor Tagliafico.

Ajax-Sturm Graz 1-0

Een grote kans voor David Neres tegen Sturm Graz

26' Huntelaar op de paal

Ajax speelt tot nu toe vrij aardig en heeft al wat mogelijkheden gehad op 2-0. Van de Beek was er dichtbij (maar stond buitenspel), in de 25ste minuut was er een harde poeier van afstand van Huntelaar op de paal!

Een minuutje is er weer een kans voor Huntelaar, maar er wordt gevlagd voor buitenspel. Uit de herhaling blijkt dat daar geen sprake van was. Maar helaas: er is geen videoscheidsrechter.

Ajax-Sturm Graz 1-0

Kans voor Donny van de Beek, maar er wordt gevlagd wegens buitenspel

15' DOELPUNT AJAX

Doelpunt voor Ajax! Met dank aan de Oostenrijkse keeper Siebenhandl: hij laat een hard, laag schot van zo'n twintig meter van Ziyech pijnlijk glippen. Via de handen van de doelman vliegt de bal pardoes in de kruising. De vreugde in de Johan Cruijff Arena is groot.

Ajax-Sturm Graz 1-0

Hakim Ziyech viert zijn treffer tegen Sturm Graz

7' Eerste kansen

Het eerste kansje van de wedstrijd was in de vierde minuut voor Sturm Graz: een kopbal van Lackner ging met een boogje over het doel van Onana. Drie minuten is er de eerste grote kans voor Ajax: Schöne zet Neres met een slimme pass alleen voor keeper Siebenhandl, maar de Braziliaan kan de bal niet goed controleren.

Weer even later is er even een penibele situatie voor het Ajax-doel als Onana bij een voorzet mistast, maar het gevaar is snel geweken.

Ajax-Sturm Graz 0-0

AFTRAP

De bal rolt in de Johan Cruijff Arena. Ajax is begonnen aan het voorprogramma voor de Champions League, met Sturm Graz als tegenstander.

De basisopstelling van Ajax tegen Sturm Graz

Prima sfeer

De sfeer is uitstekend in de Arena. Het lijkt wel een Champions League-avond: het stadion is uitverkocht en het publiek zwaait met de uitgedeelde vlaggetjes.

De spelers komen het veld op: we gaan bijna beginnen! Maar eerst nog een minuut stilte voor Heinz Stilcher, oud-speler van Ajax en Sturm Graz.

Standbeeld voor Cruijff?

Een groep Ajax-fans is deze week een inzamelingsactie begonnen om ervoor te zorgen dat er een standbeeld van Johan Cruijff voor de Arena komt te staan.

Supporters Ajax willen een standbeeld voor Johan Cruijff

'AS Roma wil Neres'

Hakim Ziyech, voorheen begeerd door AS Roma, staat straks gewoon in de basis. Maar ondertussen zwellen in Italië de geruchten aan dat AS Roma zijn pijlen nu heeft gericht op David Neres. Volgens La Gazzetta dello Sport is Roma bereid om de door Ajax gewenste 40 miljoen euro op tafel te leggen voor de Braziliaanse buitenspeler.

Ajax-directeur Marc Overmars liet net tegenover Ziggo Sport wel weten dat de kans dat er nog spelers vertrekken, minimaal is.

David Neres

Heet avondje

Het blijft voorlopig warm in de Johan Cruijff Arena

Ondertussen in Alkmaar

AZ raakt topscorer Alireza Jahanbakhsh kwijt aan Brighton & Hove Albion. AZ ontvangt een recordbedrag van bijna 25 miljoen euro van de Premier League-club. Het clubrecord stond op naam van Vincent Janssen die twee jaar geleden voor 22 miljoen euro naar Tottenham Hotspur vertrok.

Alireza Jahanbakhsh met de wedstrijdbal na zijn hattrick tegen Vitesse

Younes wenst succes

Amin Younes, de Duitser die afgelopen zomer na veel gedoe vertrok bij Ajax en zich bij Napoli heeft gemeld, wenst zijn voormalige ploeggenoten succes.

Minuut stilte

Voor aanvang van de wedstrijd zal er in de Johan Cruijff Arena een minuut stilte worden gehouden ter nagedachtenis aan Heinz Stilcher. De Oostenrijker, die zowel voor Ajax als voor Sturm Graz speelde, overleed afgelopen week op 71-jarige leeftijd.

Schilcher speelde tussen 1971 en 1973 45 officiële duels voor Ajax. Daarvoor en daarna kwam hij uit voor Sturm Graz, waar hij later ook nog technisch directeur werd.

Ondertussen in Rotterdam

Jordy Clasie is terug in De Kuip. Feyenoord presenteerde woensdagmiddag vol trots de kleine middenvelder. Clasie komt voorlopig één jaar op huurbasis naar Rotterdam-Zuid. "Een jaar huur was voor alle partijen het beste. Koop was allemaal niet zo makkelijk. Daar moet je ook budget voor hebben."

Clasie: 'Southampton wilde me graag behouden'

Ajax zonder Blind en Tadic

Ajax start zonder Daley Blind en Dusan Tadic aan het duel met Sturm Graz. Beide aanwinsten begonnen later aan de voorbereiding en beginnen daarom op de bank.

Klaas-Jan Huntelaar is de spits. Hij vormt een voorhoede met David Neres en Hakim Ziyech, die vermoedelijk een vrije rol op links krijgt. Kasper Dolberg is geblesseerd en Zakaria Labyad moet nog een schorsing uitzitten. Frenkie de Jong speelt bij afwezigheid van Blind naast Matthijs de Ligt in het centrum van de defensie.

De Oostenrijkers komen

Fans van Sturm Graz in Amsterdam

Het weer in Amsterdam

Er is de afgelopen dagen al heel veel over gezegd: het is warm, ook in Amsterdam. Het kwik zal bij de aftrap om 20.30 uur nog altijd rond de 30 graden aanwijzen. In de Johan Cruijff Arena is dan ook een heus warmteprotocol van kracht.

De buitendeuren en de vier hoeken van het stadion blijven open tijdens de wedstrijd. Ook mogen bezoekers plastic flesjes water meenemen en worden er bekertjes water uitgedeeld. Proost!

Galásek, held van 2003

Ajax begint straks voor de tiende keer aan het kwalificatietraject van de Champions League. Een gelukkige historie met het voorportaal van het miljoenenbal hebben de Amsterdammers niet.

Bij de negen eerdere pogingen bereikte Ajax slechts drie keer het hoofdtoernooi. De laatste keer was in 2010, na een zwaarbevochten zege op Dinamo Kiev. In 2003 ging Ajax door ten koste van Grazer AK, stadgenoot van Sturm Graz.

Tomás Galásek was destijds de maker van het verlossende doelpunt. Lees meer over wat de Tsjech zich daar nog allemaal van kan herinneren.

Galásek schiet Ajax naar Champions League in 2003

Het programma van woensdag

In de tweede voorronde van de Champions League worden vanavond vijf wedstrijden gespeeld.

Tweede voorronde Champions League woensdag

Bate Borisov (Wit-Rusland) HJK (Finland) 19.00 uur
Loedogorets (Bulgarije) MOL Vidi FC (Hongarije) 19.00 uur
Kukësi (Albanië) Qarabag FK (Azerbeidzjan) 19.00 uur
Ajax Sturm Graz (Oostenrijk) 20.30 uur
Celtic (Schotland) Rosenborg BK (Noorwegen) 20.45 uur

Welkom bij de Champions League!

Hoewel, Champions League, zover is het nog niet. Om 20.30 uur is de aftrap van Ajax-Sturm Graz, de eerste wedstrijd in de tweede voorronde van de Champions League. Gaat Ajax door, dan volgt nog een derde voorronde. Loopt die goed af, dan volgen nog play-offs. Wint Ajax die ook, dan zijn de Amsterdammers echt in de Champions League aanbeland.

In dit liveblog volgen we het duel in de broeierige Johan Cruijff Arena op de voet!

Aanwinst Dusan Tadic en zijn ploeggenoten tijdens de training voor het duel met Sturm Graz