Alireza Jahanbakhsh met de wedstrijdbal na zijn hattrick tegen Vitesse
NOS Voetbal

AZ-aanvaller Jahanbakhsh voor recordbedrag naar Brighton

AZ raakt topscorer Alireza Jahanbakhsh kwijt aan Brighton & Hove Albion. AZ ontvangt een recordbedrag van bijna 25 miljoen euro van de Premier League-club. Het clubrecord stond op naam van Vincent Janssen die twee jaar geleden voor 22 miljoen euro naar Tottenham Hotspur vertrok.

Ook voor Brighton is de transfer uniek. Nog nooit betaalde de club zo veel voor een speler. Bij Brighton treft Jahanbakhsh met Jürgen Locadia en Davy Pröpper nog twee voormalige eredivisiespelers.

Topscorer

Jahanbakhsh verruilde drie jaar geleden NEC voor AZ, dat destijds 1,8 miljoen euro voor hem overmaakte. Afgelopen seizoen werd de 24-jarige Iraniër topscorer van de eredivisie met 21 doelpunten.

Op het recente WK kwam Jahanbakhsh in alle groepswedstrijden voor Iran in actie. Hij kwam in Rusland niet tot scoren.

Vele miljoenen

De transfer van Jahanbakhsh staat op de negende plaatst in het lijstje van duurste uitgaande transfers van de eredivisie. Bovenaan staat nog altijd Davinson Sánchez, die vorig jaar voor 40 miljoen euro Ajax verruilde Tottenham Hotspur.

Het is voor AZ al de tweede keer deze zomer dat een speler voor vele miljoenen vertrekt. Eerder werd Wout Weghorst voor 10,5 miljoen euro verkocht aan het Duitse VfL Wolfsburg.

In de afgelopen drie jaar haalde technisch directeur Max Huiberts al 80 miljoen euro binnen met transfers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl