liveblog

Roda degradeert; Almere stunt in Kerkrade

liveblog gesloten

Programma

Bedankt voor het volgen van ons liveblog. Het programma voor de finales is als volgt:

17 mei: FC Emmen-Sparta Rotterdam, Almere City FC-De Graafschap

20 mei: Sparta Rotterdam-FC Emmen, De Graafschap-Almere City FC

Tranen bij jong en oud in Kerkrade

Tranen bij fans Roda

87' Doelpunt Almere City

Almere scoort! Na een prachtige actie zet Overtoom voor en vindt Hammouti het net. Degradatie nu heel dichtbij voor Roda.

Tussenstand: Roda JC - Almere City 1-2 (0-0)

82' Kans Almere

Bijna was het zo goed als voorbij voor Roda. MacDonald komt na een fraaie actie vrij, maar stuit op Jurjus.

Tussenstand: Roda JC - Almere City 1-1 (0-0)

78' Net niet

Een schot van Ndenge gaat net naast. De klok tikt door, de tijd dringt voor Roda.

75' Nog een kwartier...

Nog een kwartier heeft Roda om degradatie te voorkomen. De Limburgers hebben één goal nodig om de finale te bereiken, als Almere niet scoort.

65' Wissel

Silvester van der Water, de man van de goal van Almere, gaat geblesseerd naar de kant. Hij wordt vervangen door Nicky van Hilten.

53' Doelpunt Roda JC

De gelijkmaker van Roda. Schahin kopt en Owusu kan de bal bij de paal niet tegenhouden.

Aftrap tweede helft

Nog 45 minuten heeft Roda om minimaal twee keer te scoren tegen Almere en degradatie te voorkomen. De tweede helft is begonnen. Geen wijzigingen bij beide teams.

Rust

Degradatie dreigt voor Roda. De Limburgers creëren wel kansen, maar staan wel met 1-0 achter tegen Almere City. Roda heeft na rust minimaal twee goals nodig om de finale te halen en degradatie te ontlopen. Dat wordt lastig.

Silvester van der Water (l) en Adil Auassar (r)

45' Geen strafschop

Doelman Kramer komt heel stevig in op verdediger Banggaard van Roda. Arbiter Allard Lindhout ziet er geen strafschop in, al heeft Banggaard veel pijn.

Tussenstand: Roda JC - Almere City 0-1 (0-0)

39' Paal!

Gustafson speelt zich knap vrij en plaatst de bal op de verre paal. Geen goal, maar een teken dat Roda zich niet gewonnen geeft.

31' Doelpunt Almere City

Almere komt op een verrassende 1-0 voorsprong in Kerkrade. Jurjus werkt met de vuisten weg, Mirani schiet op de paal en in de rebound scoort Van der Water. Roda moet nu twee keer scoren om degradatie te ontlopen.

Almere en Silvester van der Water (m) vieren de 1-0 voor Almere

29' Mooie aanval

Een mooie aanval van Almere eindigt met een afstandsschot van Overtoom. Het gaat net naast. De bezoekers blijven voetballend proberen onder de druk uit te komen en slagen daar bij vlagen in.

Tussenstand: Roda JC - Almere City (0-0)

24' Lat

Gustafson schiet een vrije trap op de bovenkant van de lat.

21' Voorlangs

De druk van Roda wordt groter. Schahin komt vrij, maar schiet voorlangs.

10' Kansen aan beide kanten

Het is een open wedstrijd met al kansen aan beide kanten. Roda heeft het initiatief. Een kopbal van Gnjatic wordt van de lijn gehaald door doelman Kramer. Aan de andere kant levert een slappe terugspeelbal gevaar op van Almere. De bezoekers voetballen aardig mee.

Sherjill MacDonald (r) en Adil Auassar (r)

Advocaat: moeten en gaan het doen

Mühren: enorm opgelucht

Gérard de Nooijer: teleurstelling groot, maar mogen trots zijn

Aftrap

Roda JC-Almere City (0-0 in Almere) is begonnen.

Wedstrijdverslag Sparta-Dordrecht

Sparta is in de eerste ronde van de play-offs tegen FC Dordrecht ontsnapt aan degradatie. Na de 2-1 uitzege kwam het thuis na een 2-0 achterstand terug tot 2-2 en daarmee heeft de ploeg van Dick Advocaat zich geplaatst voor de finale van de promotie/degradatie-play-offs.

Deroy Duarte viert de aansluitingstreffer

Afgelopen!

Sparta schakelt FC Dordrecht uit na de 2-2 op Het Kasteel en 2-1 zege in de heenwedstrijd.

De ploeg van Dick Advocaat gaat nu met FC Emmen strijden om een eredivisieticket.

96' Blessurebehandeling

Het is nog niet voorbij omdat Gustavo Hamer van Dordrecht vanwege een blessure eraf moet.

93' Sparta raakt de paal

Thomas Verhaar schiet van afstand op de paal. Dordrecht leeft nog.

90' Vier minuten blessuretijd

Vier minuten blessuretijd op Het Kasteel. Sparta houdt stand en komt zelfs weer aan aanvallen toe.

87' Slotoffensief Dordrecht

Alles en iedereen van Sparta gaat terug naar achteren, terwijl Dordrecht met man en macht aanvalt. De Sparta-aanhang laat zich goed horen.

85' Dick heeft het niet meer

Dordrecht heeft nu het initiatief op Het Kasteel. Dick Advocaat heeft het niet meer. 'De kleine Generaal' ijsbeert voor z'n dug-out.

81' Enorme kans Dordrecht

Dordrecht gaat op jacht naar de voorsprong en krijgt een flinke kans via Mahmudov, die geheel vrijstaand kan uithalen aan de rand van de zestien. Zijn harde schot gaat echter naast.

77' Doelpunt Sparta!

Daar is dan toch de gelijkmaker voor Sparta. Robert Mühren frommelt de bal al liggend in het doel, nadat hij eerst de paal had geraakt.

Nu moet Dordrecht tot scoren zien te komen om de finale te halen.

73' Kans Sparta

Sparta ruikt aan de 2-2. Spierings neemt doelman Janssen onder vuur en ook in de rebound komt de middenvelder net tekort om te scoren. Dordrecht ontsnapt.

62' Sparta bloeit op

De aansluitingstreffer heeft Sparta goed gedaan. De ploeg van Dick Advocaat valt naar hartenlust aan en wil de wedstrijd in de reguliere speeltijd beslissen.

57' Doelpunt Sparta!

Sparta leeft weer door de treffer van Duarte. De middenvelder krijgt de bal van Friday, draait om zijn as en haalt uit in de verre hoek.

Bij deze stand gaan we verlengen op Het Kasteel.

Goed nieuws voor PSV

PSV heeft zondagmiddag goed nieuws uit Engeland mogen ontvangen. De Eindhovenaren mogen door de prestaties van Liverpool een kwalificatieronde overslaan in de Champions League.

Liverpool verzekerde zich zondag door een 4-0 zege op Brighton & Hove Albion van het hoofdtoernooi van de CL. Eerder plaatste Real Madrid zich al via de competitie voor de CL.

Real Madrid en Liverpool treffen elkaar in de finale van de Champions League.

PSV begint het CL-toernooi in de laatste kwalificatieronde. Ajax start zijn CL-campagne in de tweede voorronde.

De huldiging van landskampioen PSV op het Stadhuisplein in apri

Tweede helft

De tweede helft van Sparta-FC Dordrecht is onderweg. Geen wissels in de rust.

Duel

Jeremy Cijntje en Bart Vriends (rechts)

Rust

Onder luid gefluit van de thuissupporters zoeken Sparta en FC Dordrecht de kleedkamer op. Bij deze stand 0-2 is Sparta gedegradeerd.

33' Kans Sparta

Oef. Sparta maakt bijna zijn eerste treffer als een vrije trap van Thomas Verhaar in het zijnet belandt. Doelman Janssen stond aan de grond genageld.

29' 'We gaan naar Emmen toe'

De meegereisde fans van FC Dordrecht zien het al zitten: 'Weeeee gaan naar Emmen toe! We gaan naar Emmen toe!"

Voorlopig hebben ze alle reden om te zingen, aangezien Sparta geen vuist kan maken.

26' Doelpunt Dordrecht!

Donkere wolken boven Het Kasteel. Sparta-doelman Nienhuis komt in botsing met een eigen verdediger, waardoor Jeremy Cijntje heel eenvoudig daarna de 0-2 kan maken.

17' Sparta valt aan

De ploeg van Dick Advocaat gaat op jacht naar de gelijkmaker, al gebeurt dat nog niet vol overgave. Dordrecht loert tevens op de 0-2.

7' Goal FC Dordrecht!

Denis Mahmudov zorgt met een afstandsschot voor de snelle openingstreffer in Rotterdam. Doelman Nienhuis, die Kortsmit vervangt, staat daarbij op het verkeerde been omdat het schot van richting wordt veranderd.

Dordrecht heeft echter nog een doelpunt nodig om door te gaan, maar Sparta is gewaarschuwd.

FC Dordrecht viert de 0-1 van Denis Mahmudov

Aftrap

FC Dordrecht trapt af op Het Kasteel. De ploeg van Gérard de Nooijer moet de 2-1 nederlaag op eigen veld ongedaan zien te maken.

De winnaar van de ontmoeting treft FC Emmen in de finale.

Wedstrijdverslag NEC-Emmen

Zou het dan toch...? Een droomstart gaf NEC hoop in het nacompetitietreffen met FC Emmen. Uiteindelijk bleek het wegpoetsen van de 4-0 nederlaag uit de eerste wedstrijd toch te veel van het goede: 4-1.

NEC is veroordeeld tot nog een jaar Jupiler League

NEC ligt eruit

Het is over en uit voor NEC, ondanks de 4-1 overwinning op Emmen.

Emmen gaat nu met Sparta of FC Dordrecht strijden om promotie naar de eredivisie.

88' Tevergeefse comeback?

NEC kan geen grote kansen creëren, afgezien van een kopkans voor Achahbar, en dus lijkt de comeback van de Nijmegenaren te stranden bij 4-1. NEC heeft nog een paar minuten. Emmen verdedigt overigens met hand en tand.

77' Eenrichtingsverkeer

Emmen trekt zich nu massaal terug op eigen helft, terwijl NEC met de moed der wanhoop naar doelpunten zoekt. Twee welteverstaan.

67' Verdedigende wissel?

Guus Joppen komt erin voor Romeny. Een verdediger voor een aanvaller. Welke tactische vondst zit hierachter?

NEC heeft nog steeds twee goals nodig.

61' Kansen NEC

Achahbar ruikt met kopbal op de lat aan de 5-1 voor NEC en even later komt ook Kardioglu in de buurt van een goal. Emmen blijft echter op de been.

De spanning neemt toe in Nijmegen.

58' NEC voert boventoon

Het is nog steeds NEC dat dominant voetbalt, maar de thuisploeg komt momenteel niet tot grote kansen. Het achteroverleunende Emmen wacht geduldig op een counter.

NEC heeft nog altijd twee goals nodig om de 4-0 nederlaag in Emmen ongedaan te maken.

51' NEC knokt

Onder begeleiding van het rumoerige publiek gaat NEC op zoek naar de 5-1. Het team van coach Lijnders knokt voor wat het waard is, terwijl Emmen zich vooral beperkt tot verdedigen.

Opzwepen

Steeven Langil zweept het publiek op bij de 2-0 voor NEC

Bal rolt weer

Wordt het Emmen of NEC in de finale van de play-offs? De tweede helft is begonnen in De Goffert.

45+5 Doelpunt NEC!

En NEC maakt er voor rust nog een diep in blessuretijd! Ole ter Haar Romeny maakt na goed voorbereidend werk van invaller Ferdi Kadioglu de 4-1. Krijgen we dan toch het wonder van Nijmegen?

'Sorry mama'

De fans van FC Emmen steken hun moeder op Moederdag een hart onder de riem

43' Doelpunt NEC

Het is nog niet gedaan met NEC. Sturing maakt met de hak - na een mislukt schot van Heinloth - de 3-1 voor de Nijmegenaren.

29' Bijna 2-2

NEC ontsnapt aan de gelijkmaker als Bannink de paal raakt en ook een ploeggenoot hetzelfde doet in de rebound.

23' Eerder 2-2, dan 3-1

NEC is de controle kwijt na de goede start. De thuisploeg krijgt wel kansjes, maar hetzelfde geldt voor Emmen. De 2-2 hangt eerder in de lucht, dan de 3-1.

14' Doelpunt Emmen!

Oei, vervliegt daar de hoop van NEC? Emmen heeft zijn belangrijke uitgoal gescoord via Alexander Bannink, die uit een counter van dichtbij scoort.

Stand: 2-1 voor NEC. De club uit Nijmegen moet nu weer vier keer scoren om door te gaan.

11' Doelpunt NEC

En dat is nummer twee voor NEC! En het is weer Achahbar, die met een (mislukte) omhaal scoort. Emmen lijkt het helemaal kwijt te zijn.

5' Doelpunt NEC

NEC heeft zijn snelle doelpunt te pakken! Achahbar frommelt de bal in het doel, maar ook die tellen uiteraard. Krijgen we een bijzondere middag in Nijmegen?

Aftrap in halfvolle Goffert

Arbiter Bas Nijhuis fluit voor de start van NEC-FC Emmen.

Het overgrote deel van de fans van NEC heeft weinig geloof in een goede afloop voor hun club, gezien het grote aantal lege plekken in het stadion.

Wedstrijdverslag De Graafschap-Telstar

't Geet hier spoken, waarschuwde een enorm spandoek voor aanvang van De Graafschap - Telstar. Er bleek geen woord aan gelogen. Toen na negentig minuten het stof was opgetrokken stond er een 4-2 zege voor de thuisploeg op het scorebord.

Youssef El Jebli viert zijn 2-0 namens De Graafschap in het thuisduel met Telstar

Kan NEC voor een wonder zorgen?

NEC heeft een wonder nodig om zich langs FC Emmen te worstelen in de play-offs. Emmen won op eigen veld de heenwedstrijd met 4-0.

Over en uit

De Graafschap houdt stand en bereikt de finale van de play-offs! De Doetinchemmers treffen in de eindstrijd Roda JC of Almere City.

85' Kans Telstar

De schrik slaat even om de harten van de De Graafschap-fans. Oussama Zamouri is dicht bij de derde treffer voor Telstar, maar zijn inzet gaat net naast het doel. Zamouri maakt bovendien hands bij zijn actie.

80' Goal De Graafschap!

De Graafschap slaat opnieuw toe! Daryl van Mieghem ziet zijn voorzet in het doel belanden. Anthony van den Hurk leek de bal nog aan te raken, maar het doelpunt komt op naam van Van Mieghem: 4-2.

Nu moet Telstar weer komen.

75' Doelpunt Telstar!

En het is gelijk in Doetinchem! Novakovich maakt met een penalty de tweede treffer voor Telstar, waarmee de stand in de dubbele ontmoeting in balans is: 3-2. Krijgen we een verlenging?

De strafschop werd veroorzaakt door De Graafschap-doelman Filip Bednarek, die Hamdaoui op onbeholpen wijze onderuit schopte.

66' Doelpunt De Graafschap!

Is daar de beslissing? Fabian Serrarens maakt van dichtbij de 3-1 voor De Graafschap Of kan Telstar opnieuw veerkracht tonen? De Witte Leeuwen hebben een goal nodig om een verlenging af te dwingen.

Serrarens, die afgelopen seizoen nog onder contract stond bij Telstar, was afgelopen donderdag belangrijk door een van de twee De Graafschap-treffers te maken.

64' Spanning neemt toe

De spanning neemt toe op de Vijverberg. De Graafschap is bij deze 2-1 voorsprong geplaatst voor de finale, maar een tegentreffer is fataal voor de ploeg van Henk de Jong. Telstar schuift steeds meer op.

57' Doelpunt Telstar!

De Vijverberg valt stil. Telstar is terug in de wedstrijd na een prachtige vrije trap van Mohamed Hamdaoui van ruim dertig meter.

De club uit Velsen-Zuid heeft nu nog een treffer nodig om door te gaan.

We zijn weer begonnen in Doetinchem. Telstar heeft in de rust zijn tweede wissel doorgevoerd: Toretta is in het veld gekomen voor aanvoerder Frank Korpershoek.

De 2-0

Rust

Het is rust op de Vijverberg, waar De Graafschap met een 2-0 voorsprong de kleedkamer opzoekt.

Werk aan de winkel voor Telstar, dat nog 45 minuten heeft om twee doelpunten te maken om alsnog de finale te halen.

39' Blessure Platje

Een flinke tegenvaller voor Telstar. Aanvaller Melvin Platje moet vroegtijdig de strijd staken vanwege een liesblessure. Shaquill Sno is de vervanger van de middenvelder.

Statistieken De Graafschap-Telstar

Schoten: 11 - 2

Schoten op doel: 4 - 0

Balbezit: 60% - 40%

31' De Graafschap zet door

Wie denkt dat De Graafschap het nu even rustig aan doet, heeft het mis. De ploeg zoekt gretig naar de 3-0. Telstar kan niet onder de druk van de Gelderlanders vandaan komen.

25' Doelpunt De Graafschap!

Het ziet er heel goed uit voor De Graafschap. Ook bij de 2-0 komt er een corner aan te pas. El Jebli kopt de hoekschop van Daryl van Mieghem hard binnen.

Telstar heeft nu twee goals nodig om de finale van de play-offs te bereiken.

Tifo

De supporters van De Graafschap tonen voor het thuisduel met Telstar een fraai spandoek

14' Kolkende Vijverberg

De snelle voorsprong heeft De Graafschap vleugels gegeven en wordt via Nieuwpoort opnieuw gevaarlijk. De aanvaller gaat in de zestien naar het gras, maar krijgt een gele kaart voor een schwalbe van arbiter Pol van Boekel.

Even later krijgen de Superboeren via Youssef El Jebli een riante schietkans, maar zijn inzet gaat naast.

4' Doelpunt De Graafschap!

De Graafschap komt razendsnel op een 1-0 voorsprong via Lars Nieuwpoort. Hij krijgt na een corner de bal via Telstar-verdediger Cabral voor de voeten en bedenkt zich geen moment.

De spelers van De Graafschap zijn uitzinnig na de 1-0 van Nieuwpoort tegen Telstar

Lijnders, geen glorie met Liverpool, maar gemodder in De Goffert

NEC-trainer Pepijn Lijnders staat vanmiddag voor een zware klus in de return tegen FC Emmen. De trainer was tot het begin van dit jaar nog de assistent van Liverpool-coach Jürgen Klopp.

Geen Champions League-finale dus voor Lijnders, maar promotie-/degradatieduels op vaderlandse bodem.

Pepijn Lijnders na de nederlaag in Oss

Trainer van het jaar

Telstar-trainer Mike Snoei werd zaterdag uitgeroepen tot trainer van het jaar.

Telstar zonder voorzitter

Telstar-voorzitter Pieter de Waard houdt er de gewoonte op na om weinig uitwedstrijden te bezoeken van zijn club. Waarom? Zijn privéleven verdient naar eigen zeggen ook aandacht.

Volgens Fox Sports heeft De Waard vandaag gekozen voor een dagje Beekse Bergen in plaats van een bezoekje aan De Vijverberg.