NOS Nieuws Regionaal nieuws Binnenland Aangepast

#GR18: dit was de verkiezingsdag

 • De uitslagen van de 335 gemeenten komen waarschijnlijk rond middernacht
 • Stembureau Heerhugowaard gesloten vanwege overlast jongeren
 • Vrouw geeft stemadviezen aan Turkse vrouwen bij stembureau
 • Wil je de verkiezingsuitslag direct in je inbox krijgen? Meld je hier aan
Liveblog gesloten
 • Hoe stemt Overvecht nu?

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Hoe stemt Overvecht nu?

  Vier jaar geleden was de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht-Overvecht 38 procent. Hoe zou dat nu zijn? Ardy Stemerding ging kijken.

 • Nog een half uurtje

  Nog een half uurtje en dan sluiten de stembureaus. Dan zullen de uitslagen langzaam gaan binnenlopen. Wij gaan dit liveblog nu sluiten, en openen een nieuw liveblog: speciaal voor de uitslagenavond.

  Volg hier live de uitslagen per gemeente in de uitslagenkaart.

  De NOS komt met exitpolls voor zes gemeenten. Dit is de volgorde:

  Rotterdam: 21.00 uur

  Utrecht: 21.10 uur

  Weert: 21.20 uur

  Enschede: 21.40 uur

  Emmen: 21.50 uur

  Amsterdam: 22.00 uur

 • Achterop de fiets bij de burgemeester om te stemmen

  Om ervoor te zorgen dat de opkomst in de gemeente Gooische Meren wat hoger is dan de vorige keer kwam burgemeester Han ter Heegte met een ludieke actie: hij brengt stemmers met de fiets naar het stembureau.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Achterop de fiets bij de burgemeester om te stemmen
 • 'Maak van verkiezingsdag nationale feestdag'

  Politicoloog en historicus Geerten Waling stelt voor om verkiezingsdagen uit te roepen tot nationale feestdagen. Hij hoopt dat meer mensen daardoor gaan stemmen.

  Waling wil graag iets doen aan de lage opkomstpercentages, maar ziet niets in een opkomstplicht zoals die bijvoorbeeld in België geldt. Daar riskeren mensen een boete wanneer zij niet gaan stemmen. "Ik ben voor het recht om te stemmen, en het recht om niet te stemmen", zegt Waling in NPO Radio 1-programma Dit is de Dag.

  Waling stelt het Feest van de Democratie voor. "Dat is de beste manier om er reclame voor te maken, want mensen hoeven niet naar hun werk. Dan hebben ze tijd om te stemmen, en kunnen ze ook nog iets leuks doen met elkaar."

 • Kuzu reageert op Telegraaf

  Dat journalisten van NRC en de Telegraaf niet welkom zijn bij de verkiezingsavond van Denk in Rotterdam, heeft volgens fractievoorzitter Tunahan Kuzu te maken met het beperkte aantal beschikbare plaatsen. "Elke journalist die we binnenlaten gaat ten koste van een vrijwilliger die voor ons heeft gezwoegd in de kou", laat hij weten.

 • Groep jongeren had ruzie in Heerhugowaard

  Er is inmiddels meer bekend over de overlast waardoor het stembureau in Heerhugowaard vroegtijdig moest sluiten. Een groep jongeren had volgens de gemeente op het perron een woordenwisseling gekregen met een man. Toen de man het stembureau op het station in vluchtte, werd hij gevolgd door een aantal jongeren. Die gooiden met lege stembiljetten en stemkaarten. De voorzitter van het stembureau wist de jongeren naar buiten te krijgen en deed het stembureau op slot.

  De politie is na een melding gaan kijken, maar de overlastgevers zijn niet gevonden, zegt een woordvoerder.

 • Lange rijen in de Westerkerk

  In de Westerkerk in Amsterdam staan nog lange rijen voor de stembus, meldt verslaggever Marc Hamer. Mensen kunnen tot 21.00 uur stemmen.

  Stemmen in de Westerkerk NOS/Marc Hamer
 • PVV Twenterand vindt alcoholverbod 'totaal bezopen'

  "Natuurlijk zijn wij tegen overmatig drankgebruik, maar een biertje of wijntje moet kunnen." PVV Twenterand is boos op de burgemeester van de gemeente omdat er vanavond geen sterke drank wordt geschonken in het gemeentehuis, meldt RTV Oost. "Totaal bezopen", vinden de politici.

 • Overlastgevende jongeren Heerhugowaard 'hadden veel drank op'

  De overlastgevende jongeren, die ervoor zorgden dat een stembureau in Heerhugowaard moest sluiten, zijn jongeren die van en naar de Paasvee-festiviteiten in Schagen reizen. "Ze staan dan met velen op het perron en hebben veel drank op", zegt een woordvoerder van de gemeente tegen NH Nieuws. "Ze begonnen bijvoorbeeld massaal op het stembureau te slaan. Daarop gaven de medewerkers aan zich niet meer veilig te voelen."

 • Ruzie tussen VVD en PvdA in Broekland

  In Broekland is er onenigheid ontstaan tussen de VVD en de PvdA over een op de stoep geparkeerde bolide, meldt RTV Oost. De VVD had voor de verkiezingen van vandaag een stunt bedacht door kiezers met onder meer een Porsche en een MG-cabrio naar het stembureau te brengen.

  Een van de sportwagens werd beplakt met logo's van de liberalen op de stoep voor het stemlokaal in Broekland geparkeerd en dat schoot in het verkeerde keelgat van de PvdA, die stelt dat het in strijd is met de kieswet om reclame te maken bij een stemlokaal.

  De VVD zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. "We kunnen mensen toch moeilijk op een kilometer afstand uit de auto zetten", reageert de fractievoorzitter.

 • De sleepwet van het Rode Kruis

  Het Rode Kruis maakt gebruik van deze dag om een grapje te maken:

 • Jos van Rey heeft ruzie in stembureau

  De voor corruptie en witwassen veroordeelde ex-VVD-politicus Jos van Rey heeft bij het uitbrengen van zijn stem in Herten ruzie gekregen met een lid van het stembureau. Ex-voorzitter van het CDA-Roermond Leon Goijen hoorde daar volgens Van Rey niet te zitten, meldt 1limburg.

  "Het CDA mag hier blijkbaar alles", foeterde Van Rey, die zelf lijstduwer is voor de Liberale Volkspartij Roermond.

  Goijen wuifde de beschuldiging weg. "Ik sta niet op de CDA-lijst, dus ik mag hier zitten." Van Rey laat het er niet bij zitten, zei hij.

  Jos van Rey bij de stembus ANP
 • Nog even!

  De laatste voorbereidingen voor de uitslagenavond worden getroffen. De uitslagen-redactie zit er klaar voor in TivoliVredenburg in Utrecht, en de redactie van Radio 1 heeft nog een laatste vergadering.

  1/4 De uitslagenredactie van de NOS NOS
  2/4 Een laatste vergadering van de Radio 1-redactie NOS
  3/4 De studio in TivoliVredenburg NOS
  4/4 De referendum-desk, voor de uitslagen van het referendum over de Inlichtingenwet NOS
 • Nederlanders bang positie te verliezen door politieke participatie migranten

  Nederlanders beoordelen etnische minderheden negatiever wanneer die politiek actief willen worden, concludeert de Utrechtse sociaal wetenschapper Paul Hindriks in zijn proefschrift.

  Hindriks liet respondenten een verzonnen nieuwsartikel lezen over de 30-jarige Turkse moslim Achmed. Achmed reageerde daarin op de stelling of moslims politiek actief zouden moeten zijn. Verschillende groepen respondenten kregen een verschillend antwoord te lezen, legt Hindriks uit in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co.

  Over het algemeen vonden de respondenten politieke participatie door etnische minderheden redelijk positief, maar reageerden ze negatiever als moslims actief mee wilden doen aan de politiek. Het meest negatief reageerden ze op Achmed als hij zei dat moslims voor zichzelf in de politiek moesten opkomen, en niet voor de algemene zaak. Ze beoordeelden Achmed positiever wanneer politiek überhaupt niet ter sprake kwam, of wanneer hij zei dat moslims zich afzijdig moeten houden van de politiek, zegt Hindriks. Hindriks trok daar zijn conclusies uit: volgens hem zijn autochtone Nederlanders banger hun eigen positie in de samenleving te verliezen wanneer migranten politiek actief worden, en roept politieke participatie van migranten daarom meer weerzin bij ze op.

 • Stembureau Heerhugowaard gesloten vanwege overlast jongeren

  Een stembureau in Heerhugowaard is gesloten omdat "de veiligheid van de medewerkers van het stembureau niet meer gewaarborgd kon worden", meldt NH Nieuws. Een groep jongeren veroorzaakte zoveel overlast dat het stembureau bij het NS-station dicht moest.

  De aard van de overlast is onduidelijk. Inwoners die nog niet gestemd hebben, kunnen stemmen bij een van de andere 26 locaties.