liveblog
NOS NieuwsAangepast

Winterkou in Nederland: sneeuw in zuiden en dorpen op slot om schaatsdrukte

Vandaag en morgen is het nog koud in Nederland. Volgens Weerplaza kan er dan ook nog tot en met zaterdag geschaatst worden. Al blijft het oppassen of het natuurijs wel dik genoeg is, want lang niet overal is het betrouwbaar.

liveblog gesloten

Einde liveblog

Hierbij sluiten we het liveblog over de kou in Nederland. Nieuws daarover is verder te volgen via de reguliere berichten op nos.nl.

Vluchten Schiphol geschrapt

Vanwege de harde oostenwind zijn vandaag opnieuw meer dan honderd vluchten van en naar Schiphol geschrapt. Daarnaast werden tal van vluchten van en naar Groot Brittannië en Ierland geannuleerd omdat het daar zeer slecht weer is.

Sneeuw in het zuiden

In het zuiden van het land is het begonnen met sneeuwen.

Sneeuw in de straten van Maastricht

Loos alarm in Medemblik

In Medemblik (NH) zijn de hulpdiensten vanmiddag mogelijk op het verkeerde been gezet met een valse melding over een vermiste schaatser. Er werd een zoekactie op touw gezet, maar al snel bleek het om loos alarm te gaan. Het lijkt erop dat de melder bewust onjuiste informatie heeft doorgegeven.

Dorpen op slot

De dorpen Dwarsgracht en Kalenberg zijn vrijdagmiddag verboden gebied voor auto's, meldt De Stentor. Burgemeester Rob Bats van Steenwijkerland heeft de maatregel genomen om een verkeerschaos te voorkomen. Duizenden schaatsers komen naar Noord-west Overijssel en dat leidt tot een enorme stroom auto's.

Om het ijs te breken

Rijkswaterstaat maakte deze dronebeelden van een ijsbreker in het Van Starkenborghkanaal in Groningen.

Mooie dronebeelden van een ijsbreker in het Groningse Gaarkeuken

Ook kou in Kroatië

Ook in Kroatië is het behoorlijk koud. Op sommige plekken is het -15 en de watervallen in Plitvice zijn daardoor bevroren. Een aantal bergbeklimmers maken daar goed gebruik van.

Waaghalzen beklimmen bevroren watervallen in Kroatië

Curling is hot!

Bertus Lambrink heeft nog nooit gecurld, maar doet samen met 200 anderen wel mee aan het allereerste Open NK Curling in Vriezenveen.

Voetbal afgelast

De KNVB meldt dat dit weekend alle wedstrijden in het amateurvoetbal in de districten Noord, Oost, Zuid I en Zuid II zijn afgelast. In het westen van het land gaan in een aantal categorieën nog wel wedstrijden door.

Koude plaatjes van onze lezers

  • Sofie de Boer | NOS Ooggetuige
    Luchtbelletjes in het ijs, in de vorm van een fiets. Maar een fiets is nergens te bekennen. Hoe kan dit?
  • Christiaan Bonebakker / NOS
    Schaatsen in de Molenpolder, Utrecht
  • NOS Ooggetuige
    Schaatspret op het Paterswoldsemeer bij Groningen

Kans op gladheid

Het KNMI heeft voor een groot deel van het land code geel afgekondigd, omdat het vanmiddag, vanavond en vannacht plaatselijk glad kan worden. Er is kans op sneeuw en lokaal moet rekening gehouden worden met ijzel.

Op eerste rang voetbal kijken

Het is natuurlijk niet alleen koud in Nederland. Op veel plekken in Europa is sneeuw gevallen en kan geschaatst worden. Tóch wordt er ook nog gevoetbald. In Denemarken wonnen drie vrouwen een prijsvraag. En daardoor konden ze de wedstrijd tussen Hobro IK en FC Kopenhagen op een wel héél bijzondere plek bekijken.

Ook Lara Rense van Nieuws en Co trok de schaatsen vandaag aan

Den Haag te koud voor lentefeest Holi

Het Holifeest in het Haagse Transvaalpark gaat vanmiddag niet door. De organisatie heeft het lentefeest afgelast vanwege de kou en de wind, meldt Omroep West.

Giethoorn vanuit de lucht

Mooie dronebeelden van Giethoorn, waar volop geschaatst wordt.

Giethoorn vanuit de lucht: schaatsen!

Koude plaatjes van onze lezers

  • NOS Ooggetuige
    Drukte op het ijs van Wanneperveen, in de buurt van Giethoorn
  • NOS Ooggetuige
    En ook bij Stiens in Friesland is het ijs dik genoeg om te schaatsen
  • NOS Ooggetuige
    Geen zin om te schaatsen? Zo kan het natuurlijk ook
  • NOS Ooggetuige
    Koud of niet: sommige mensen nemen hoe dan ook een duik, zoals hier in Blaricum
  • Michel la Faille | NOS Ooggetuige
    Normaal gesproken kun je hier wandelen, maar dit pad in Alphen aan den Rijn is inmiddels veranderd in een spekgladde ijsbaan

Winterse problemen

In grote delen van Europa blijft het strenge winterweer tot problemen leiden. De meeste slachtoffers zijn gevallen in Oost-Europa, maar ook in Groot-Brittannië, Ierland en enkele landen aan de Middellandse Zee zijn de gevolgen groot.

Mooi Terschelling

Het water in de haven van West-Terschelling ligt vol met het ijs. Deze foto is gemaakt vanaf de veerboot richting Harlingen.

De haven van West-Terschelling

Drukte in Giethoorn en omgeving

De gemeente Steenwijkerland, waar onder meer Giethoorn, Kalenberg en Dwarsgracht onder vallen, waarschuwt schaatsers voor de kwaliteit van het ijs. Daarnaast is het zo druk dat er geen auto's meer bij kunnen op sommige plekken. Zo zijn de toegangswegen naar Dwarsgracht en Kalenberg afgesloten, omdat anders de veiligheid niet kan worden gegarandeerd.

Simon Schouten wint in Noordlaren

Simon Schouten heeft voor het tweede jaar op rij de marathon op natuurijs in Noordlaren gewonnen, De Andijker troefde op de meet Crispijn Ariëns en Remko Schouten af.

Simon Schouten

IJsbreker in bedrijf

Een ijsbreker voer vanochtend tussen Leiden en Rotterdam om de vaarweg begaanbaar te houden. Echt ingewikkeld is het werk niet meer voor de schipper. "Het is net als zwemmen, het kost geen moeite. Dat heet ervaring", zei de schipper tegen RTV Rijnmond.

'Nee, ik heb nog nooit gecurld'

Nog nooit gecurld en toch meedoen: het Open NK Curling is begonnen

Nachtmarathon

In Middelie, in de gemeente Edam-Volendam, wordt komende nacht een marathon op natuurijs georganiseerd. Eigenlijk zou die gisteren zijn, maar het ijs was nog niet goed genoeg. Ook nu houdt men een slag om de arm. "Een ding waar we wel zenuwachtig van worden, is dat het gaat sneeuwen vanavond. Dan moeten we de baan schoon zien te houden", zei de voorzitter van de ijsclub tegen NH Nieuws.

Vrouw zakt door het ijs

In Haaksbergen is vanochtend een vrouw door het ijs gezakt toen ze probeerde twee honden van het ijs te redden. De brandweer moest eraan te pas komen om de vrouw en de honden te redden, meldt RTV Oost. De vrouw is naar een ziekenhuis gebracht, de honden naar een dierenarts.

Beau Wagemaker wint in Noordlaren

Beau Wagemaker heeft de vrouwenmarathon op natuurijs in Noordlaren gewonnen. De 21-jarige schaatser uit Hoogkarspel versloeg op de eindstreep Kelley Schouten en Emma Engbers.

Beau Wagemaker wint in Noordlaren

Facebook live

Verslaggever Joris van Poppel proeft live op Facebook de sfeer bij het Open NK Curling in Vriezenveen.

Zonsopkomst

Bas Verschoor maakte deze foto vanochtend in Strijensas (Zuid-Holland)

Schaatstips

Ga je vandaag of morgen het ijs op? Dan zijn de schaatstips die Trouw op een rijtje zette wellicht handig. Een van die aanbevelingen: kom je een scheur tegen op het ijs, probeer daar dan dwars over heen te schaatsen.

Een mobiele schaatsenslijper

De 22-jarige Vero uit Leiden gaat nu er op veel plekken geschaatst wordt met zijn bakfiets langs het ijs om schaatsen te slijpen. NOS op 3 ging een dagje met hem mee.

Schaatsen slijpen met bakfiets

Livestream marathon Noordlaren

Via de Facebookpagina van RTV Noord kun je de schaatsmarathon van Noordlaren live volgen. Om 10.00 uur zijn de vrouwen van start gegaan. Om 11.00 uur beginnen de mannen.

Op de desktop kun je de stream hieronder bekijken, op de app kun je de livestream hier volgen.

Schaatsen in Amsterdam

Ook vanochtend wordt er weer geschaatst op de grachten in Amsterdam, zag Studio Sport-presentator Sjoerd van Ramshorst.

Zo genoot Nederland gisteren

Via NOS Ooggetuige kregen wij gisteren naast foto's ook filmpjes binnen van de ijspret. Die hebben we op een rij gezet.

Heb je ook een bijzondere foto of video van het winterweer? Stuur die dan naar NOS Ooggetuige.

Zo genoot Nederland gisteren

'Help ons, dit kan toch niet'

Bij FNV Bouw en CNV Vakmensen zijn de afgelopen dagen tientallen berichten en telefoontjes binnengekomen van bouwvakkers die met de kou toch aan het het werk moesten, meldt het AD. Bij een gevoelstemperatuur van -6 graden of lager hoeven bouwvakkers niet te werken als de baas geen alternatief werk of beschermende kleding heeft. Vooral zzp'ers voelen zich gedwongen om toch aan het werk te gaan. "We krijgen reacties van bouwvakkers die tegen ons zeggen: "Help ons, dit kan toch niet", vertelt een woordvoerder van FNV tegen de krant.

Koude plaatjes van onze lezers

  • NOS Ooggetuige
    Het winterse weer zorgt voor bijzondere plaatjes, zoals hier in De Biesbosch
  • NOS Ooggetuige
    In Veendam is deze fontein helemaal bevroren
  • NOS Ooggetuige
    Zo ziet de haven van Yerseke er nu uit
  • Reinier Vervuurt | NOS Ooggetuige
    En dit is het centrum van Schiedam, door de stroming zit schaatsen er hier niet in
  • NOS Ooggetuige
    Je fontein aan laten staan? Dit is het resultaat in Wezep
  • NOS Ooggetuige
    Bij de Spiegelwaal in Nijmegen ziet het er zo uit
  • NOS Ooggetuige
    En 'waag het niet', is de boodschap op dit bord in België

'IJs ligt er supergoed bij'

In Noordlaren maakt men zich op voor de schaatsmarathon op natuurijs, die vandaag om 10.00 uur van start gaat bij de vrouwen. De mannen volgen een uurtje later. "Het ziet er goed uit, hartstikke mooi", zegt ijsmeester Kars Kroeze over de ijsvloer tegen RTV Noord. "Het is keihard en ligt er supergoed bij."

Geen reserves op de bank?

Roda JC-trainer Robert Molenaar overweegt vanavond in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo zijn reservespelers binnen te laten zitten vanwege de kou. "Het is geen goede voorbereiding om spelers in de kou te laten zitten", zei hij tegen L1.

Beveiligingsscan

De beveiligingsscan van de rechtbank in Zwolle doet het niet vanwege de kou. "Dit hebben wij ook nog niet eerder meegemaakt", laat een woordvoerder van de rechtbank weten tegen RTV Oost. "De scan staat bij de deur en misschien dat de wind er net op staat."

Telegraaf-verslaggever Mick van Wely merkte de weigering van het systeem vanochtend ook al.

Schaatsjournaal

Weerplaza kwam gisteravond met het achtste schaatsjournaal. Volgens de weerdienst blijft het in ieder geval tot zaterdag nog koud en kan er nog twee dagen geschaatst worden.

Daklozenopvang

Een verslaggever van NRC Handelsblad bracht een nacht door in de opvang voor daklozen in Deventer. Daar slapen sinds maandag elke nacht zo'n vijftien daklozen. Voordat ze naar binnen mogen, moeten ze eerst een blaastest doen. "Bij een alcoholpromillage boven de 1,0 kom je er normaal gesproken niet in", zei een van medewerkers. "Nu wel, want het is abnormaal koud. Maar dan stuur ik ze wel naar de slaapzalen boven. Mogen ze eerst hun roes uitslapen."

Open NK Curling

In Vriezenveen, in Overijssel, is vandaag het NK Curling. De baan waar het allemaal gaat gebeuren, lag er vanochtend al mooi bij.

Balen in Veenoord

In Veenoord balen ze flink dat de schaatsmarathon op natuurijs niet doorgaat. Gisteren maakte de KNSB bekend dat het ijs in de Drentse plaats niet goed genoeg is. "Het is heel zuur dat het niet door kan gaan, maar we kunnen gewoon geen stabiele en goede baan garanderen", vertelde een bestuurslid van de ijsvereniging tegen RTV Drenthe. "We hebben onze leden wat laten schaatsen, maar na afloop leek het net alsof de Ice Speedway over het ijs heen was geweest. Daarnaast blies de wind gravel van de naastgelegen tennisbaan over het ijs dus de hele baan ziet rood."