liveblog
NOS NieuwsAangepast

Hennis en Middendorp treden af, Rutte spreekt waardering uit

liveblog gesloten

Samenvatting

Minister Hennis is na de beantwoording van vragen van de Tweede Kamer afgetreden, omdat onder haar verantwoordelijkheid een onveilige situatie was ontstaan. Ook Commandant der Strijdkrachten Middendorp is afgetreden. Hij noemde ook als reden dat er twijfel was ontstaan over zijn wil om de politiek tegendruk te geven.

Morgen wordt een tijdelijke minister van Defensie benoemd die de taken waarneemt tot de installatie van een nieuw kabinet. Hennis gaat volgende week, als Kamerlid van de VVD en als oud-minister, bij de nabestaanden van de twee overleden militairen op bezoek.

Een onderzoekscommissie onder leiding van oud-Shell-topman Jeroen van der Veer gaat onderzoeken wie er juridisch verantwoordelijk is voor het dodelijke ongeval.

Hennis: 'Ik wist donderdag al dat dit mijn laatste debat zou zijn'

Rutte spreekt waardering uit voor Hennis

Rutte in een verklaring voor de pers:

"Dit was een zware middag en avond. Niet in de laatste plaats voor de nabestaanden van de omgekomen militairen. Hennis heeft debat waardig gevoerd, ze is een goede collega, ik heb altijd goed met haar samengewerkt. Ik heb met eigen ogen gezien met hoeveel passie en betrokkenheid zij werkte voor de manschappen. Ik ben ook onder de indruk van het werk van commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp. Ik neem met respect kennis van zijn besluit. Het is nu zaak dat we de aanbevelingen van de onderzoeksraad snel ter hand nemen."

Hij wilde geen vragen beantwoorden over de politieke toekomst van zijn partijgenoot Hennis, die beoogd minister is in zijn nieuwe kabinet Rutte III.

Rutte reageert op aftreden Hennis

Rutte geeft statement om 22.30 uur

Premier Rutte geeft om 22.30 uur een statement op het ministerie van Algemene Zaken.

Commandant der Strijdkrachten Middendorp treedt af

Commandant der Strijdkrachten Middendorp geeft een persverklaring op het ministerie van Defensie.

"Militairen mogen nooit gevaar lopen door een gebrek aan middelen of een gebrek aan training. Militairen op missie sturen is een zwaar besluit. Ik beoordeel de uitvoerbaarheid. Daarbij baseer ik me op diverse deskundigen van defensie. Velen dragen bij aan een zo zorgvuldig mogelijk advies. Geen van die mensen willen risico lopen. Toch is er in dit geval een noodlottige situatie ontstaan door een combinatie van factoren. Ik voel me daar verantwoordelijk voor. Het op het spel zetten van de levens van mijn militairen is het laatste wat ik wil."

Middendorp reageert op de kritiek dat hij te graag wil meedoen aan militaire missies, en dat hij te weinig weerstand biedt tegen politiek druk. "Dat beeld mag van iemand in mijn functie niet bestaan", zegt hij. "Daar mag geen twijfel over zijn en daarom treedt ik met onmiddellijke ingang terug." De krijgsmacht is beperkt in haar mogelijkheden door alle bezuinigingen zegt hij. "De grens is bereikt."

Hij prijst Hennis voor haar loyaliteit en vechtlust. "Samen hebben we heel wat beerputten opengetrokken."

Hennis wist vorige week al van aftreden

Hennis na afloop van het Kamerdebat in een interview: "Heel eerlijk gezegd was het me vorige week donderdag al duidelijk dat dit mijn laatste debat zou zijn. En helaas heb ik door mijn eigen uitspraken veel te veel aandacht getrokken als het gaat om mijn positie. Ik heb ook al eerder gezegd: daar waar militairen omkomen en zwaargewonden vallen, kan er geen sprake zijn van interesse in mijn positie. Dan gaat het alleen maar om recht doen aan leed dat er is."

Hennis gaat volgende week of de week daarna, wanneer het de nabestaanden uitkomt, bij ze op bezoek.

Wat zij gaat doen in een volgend kabinet is niet relevant zegt ze: "Ik ben net afgetreden. Dit is best heftig geweest. Mijn leed valt helemaal weg, dat is geen leed. Het gaat om de nabestaanden en de slachtoffers. Die wil ik recht doen en ik heb nog helemaal niet nagedacht over een volgende stap."

Morgen nieuwe minister van Defensie

Morgen maakt het kabinet bekend wie de tijdelijke opvolger wordt van de afgetreden minister Hennis tot er een nieuw kabinet is. De naam van minister Kamp gaat rond omdat hij van 12 december 2002 tot 22 februari 2007 minister van Defensie was. Omdat hij al in het kabinet zit kan de procedure snel verlopen.

VVD: diep respect

VVD-Kamerlid Ten Broeke: "Ik heb diep respect voor het besluit van minister Hennis en de wijze waarop ze zich in de Kamer heeft verdedigd."

Hennis met applaus ontvangen op ministerie

Minister Hennis werd na haar wandeling van de Tweede Kamer over het Plein naar het ministerie van Defensie opgewacht door medewerkers. Toen de deur open ging en de afgetreden minister naar binnen stapte kreeg zij van hen een groot applaus.

Persmoment CdS Middendorp om 22.00 uur

Het persmoment van Commandant der Strijdkrachten Middendorp, waarin hij zijn aftreden zal toelichten, is uitgesteld naar 22.00 uur.

Volledige tekst aftreden Hennis

Lees hier de volledige tekst van de afgetreden minister van Defensie Hennis terug.

ChristenUnie: respect voor minister

De ChristenUnie vindt dat minister Hennis het goede voorbeeld geeft door af te treden. Kamerlid Voordewind: "Zij neemt de verantwoordelijkheid neemt voor de fouten waardoor het dodelijke ongeval met de ondeugdelijke munitie kon gebeuren." Hiermee is de kous niet af, zegt hij. Er moet nog uitgebreid gesproken worden over hoe het verder moet bij defensie en de veiligheid.

SGP: aftreden moest

SGP-leider Van der Staaij zegt dat er na het dodelijke ongeval niets anders op zat voor minister Hennis dan aftreden omdat er fouten zijn gemaakt in de defensie-organisatie. Dan kun je niet na een rapport zomaar weer overgaan tot de orde van de dag, zegt hij.

Video: Hennis zegt dat zij aftreedt

Hennis stapt op als minister van Defensie

CDA: enige juiste besluit

Het CDA vindt het besluit van minister Hennis om af te treden het enige juiste besluit is. "Dat is ministeriële verantwoordelijkheid", zegt Kamerlid Knops. De problemen bij defensie zijn hier niet door opgelost, zegt Knops. Hij vindt dat het veiligheidsbesef bij alle militairen groter moet worden. Knops is het ermee eens dat er een extern onderzoek komt naar wie er voor het ongeval en de gevolgen juridisch verantwoordelijk en dus aansprakelijk is. Hij wil per militaire missie een nieuw oordeel of de missie wel goed kan worden uitgevoerd. Knops noemt het aftreden van generaal Middendorp een persoonlijk drama.

En inderdaad stopt Middendorp ook

Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp, de hoogste militair van Nederland, legt tegelijk met minister Hennis zijn functie neer. Hij zou sowieso aanstaande donderdag het commando overdragen aan zijn opvolger vice-admiraal Bauer. De feestelijkheden die daarmee gepaard zouden gaan worden waarschijnlijk afgeblazen.

Middendorp geeft om 21.45 uur een persverklaring op het ministerie van Defensie.

Hennis: ik stop

Hennis: "Dagelijks werken duizenden militairen aan onze veiligheid onder moeilijke omstandigheden met zoveel soorten wapens en zoveel soorten munitie. Wij moet de veiligheid van die militairen waarborgen. Daarin zijn fouten gemaakt en daarvoor ben ik politiek verantwoordelijk. Ik heb jaren met plezier gewerkt bij defensie. Maar het stopt hier. Ik dien vanavond mijn ontslag in bij de koning." Zij bedankt Commandant der Strijdkrachten Middendorp voor de samenwerking.

Hennis prijst mentaliteit defensie

De can-do-mentaliteit van defensie, de mentaliteit van 'wij kunnen alles', alle taken willen uitvoeren en geen nee willen zeggen, is om jaloers op te zijn, zegt Hennis. Volgens de OVV kan deze mentaliteit tegen gaan werken als er daardoor te weinig aandacht voor veiligheid is. Hennis zegt dat het veiligheidsbewustzijn bij alle militairen tussen de oren zit. De mentaliteit van alles willen aanpakken en hoe defensie met veiligheidsvraagstukken omgaat moeten niet op een hoop worden gegooid, herhaalt ze.

'Niet iedere familie zit op politicus te wachten'

De contacten met de getroffen families lopen via de militaire lijn, vertelt Hennis. "Niet iedere familie zit op een politicus te wachten. Het kan werken als een rode lap op een stier." Daarom stelde zij zich terughoudend op, licht Hennis toe. Maar er is intensief contact en Hennis informeert regelmatig naar wat er nodig is. Ze zal op korte termijn naar Groningen gaan om de families te bezoeken.

Fracties vinden Hennis niet duidelijk

Hennis blijft zeggen dat defensie het niet eens is met de conclusie van de OVV dat de medische zorg onvoldoende was. Aan de andere kant zegt zij dat ze alle conclusies en aanbevelingen van de OVV overneemt, inclusief de aanbeveling om de medische zorg te verbeteren. Verschillende fracties begrijpen dat standpunt niet. Vooral CDA en ChristenUnie, die mogelijk Hennis als nieuwe minister is 'hun' kabinet krijgen hebben er moeite mee.

CDA wil weten: hoe serieus neemt Hennis rapport OVV?

Hennis herhaalt dat zij op geen enkele wijze afbreuk wil doen aan het rapport van de Onderzoeksraad en dat zij alle conclusies en aanbevelingen overneemt. "Maar het moet toch mogelijk zijn er met elkaar over te spreken?" CDA-Kamerlid Knops vindt het lastig dat Hennis conclusies trekt die helemaal afwijken van de conclusies van de OVV. "Als u het er niet mee eens bent mag u dat aangeven, dan weten we tenminste wat uw opstelling is." Hennis wil dat defensie de tijd krijgt om op het rapport te reageren met kritiek en kanttekeningen.

Hennis: ik wil niks afdoen aan OVV-rapport

Minister Hennis zegt dat zij niets wil afdoen aan het rapport van de OVV en de conclusies die de Onderzoeksraad heeft getrokken over de voorzieningen voor medische zorg. Maar zij zegt dat er vanuit defensie op sommige punten andere inzichten zijn.

Er is meteen na het ongeluk een arts naar het gebied gestuurd die concludeerde dat het ziekenhuis goed genoeg was, zegt Hennis. En er is nog steeds onenigheid over wat er nu precies medisch is gedaan voor de militair en of dat goed of slecht was. Volgens Hennis was de zorg voldoende, volgens de OVV niet.

Medische zorg was afgestemd op oefening, zegt Hennis

Minister Hennis zegt dat er in Mali geen kwalitatieve medische zorg voor handen was die voldeed aan de standaarden van defensie omdat het om een oefening ging. Volgens Hennis is daardoor ingeschat dat er niet veel medische zorg nodig was. De militair die gewond raakte bij de granaatontploffing kon daardoor niet goed verzorgd worden en kwam in een slecht lokaal ziekenhuis terecht.

Jeroen van der Veer gaat onderzoek doen

Oud-Shell-topman Jeroen van der Veer gaat in opdracht van minister Hennis de schuldvraag onderzoeken: wie zijn er juridisch verantwoordelijk en aansprakelijk voor het overlijden van de twee militairen en het letsel van de gewonde militair.

SGP: hoe weten we dat ander materieel wel veilig is?

SGP-Kamerlid Dijkgraaf wil weten waar minister Hennis het op baseert dat andere munitie en wapens wel veilig zijn, nu dat eerst ook werd gezegd over de ondeugdelijke granaat die ontplofte in Mali. Hennis zegt dat het niet nodig is om te denken dat de hele organisatie niet deugt.

Hennis: Mali-missie verlengen was terecht

De ChristenUnie wil weten of Hennis het rapport van de OVV in juni heeft gelezen en geraadpleegd, toen zij aan de Tweede Kamer in september voorstelde de missie in Mali te verlengen. Volgens Hennis heeft zij voldoende maatregelen genomen om de missie veilig te verlengen, nadat zij in juni het concept-rapport van de Onderzoeksraad alvast mocht lezen.

D66 wil weten: waarom deed u niets?

D66-Kamerlid Belhaj wil ook weten waarom de minister na het lezen van het OVV-rapport in juni, niet onmiddellijk actie ondernam om alle veiligheidsaspecten bij defensie te controleren. Hennis kwam afgelopen vrijdag pas met een operationele pauze zodat alle missies en het gebruikte materieel extra gecontroleerd kunnen worden.

Volgens Hennis is het wantrouwen hierover van de Kamer niet terecht. "Er wordt niet bewust gespeeld met de veiligheid van onze mensen. Ik ben niet op een rapport gaan zitten." Op nog een kritische vraag van PVV-Kamerlid Popken antwoordt ze: "Oh ja, vindt u dat raar? Op de missies ontstond onrust over de veiligheid, dan heb ik in te grijpen", reageert Hennis.

CDA kritisch: waarom niet eerder ingegrepen?

CDA-Kamerlid Knops wil weten waarom Hennis vrijdag pas met veiligheidsmaatregelen kwam en niet meteen toen zij het rapport onder ogen kreeg in juni. Knops: "Is dit een maatregel voor de bühne? Want of je vertrouwt je organisatie wel, of je vertrouwt 'm niet en dan grijp je meteen in."

Hennis zegt dat zij vrijdag een extra inspectie heeft ingelast omdat zij alle onderdelen van defensie wil laten controleren. Knops begrijpt het nog steeds niet. "U had dat rapport al drie maanden geleden." Hennis houdt vol dat ze het besluit tot extra inspecties niet eerder kon nemen dan afgelopen vrijdag.

Hennis: ik heb knullig gehandeld

Op vragen van SP-Kamerlid Karabulut antwoordt Hennis dat zij knullig heeft gehandeld door vlak na publicatie van het rapport te zeggen dat zij niet ging aftreden maar optreden. "Natuurlijk heb ik knullig gehandeld. Maar ik ben ook maar een mens."

Hennis: 'Reactie was knullig, ook ik ben maar een mens'

Hennis blikt terug op rapport OVV

Minister Hennis blikt terug op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en schetst opnieuw hoe het kon gebeuren dat de ondeugdelijke mortiergranaat ontplofte. Bij de aanschaf, opslag en het gebruik zijn fouten gemaakt. Als dat niet was gebeurd dan was het ongeval misschien niet gebeurd, zegt Hennis. Maar ze durft dat niet met zekerheid te zeggen.

Hennis: het zijn gitzwarte dagen

Hennis staat stil bij het feit dat alle naasten en andere betrokkenen opnieuw gitzwarte dagen beleven na het uitkomen van het rapport van de Onderzoeksraad. "Ik vraag mij steeds af: wat had ik kunnen doen om dit drama te voorkomen?"

"Ja ik ben zelf verantwoordelijk", zegt Hennis. "Maar ik ben ook verantwoordelijk voor het handelen van mijn medewerkers." Hennis wil verantwoording afleggen in de Kamer: "Dit dossier leent zich niet voor politieke vluggertjes."

Hennis zit weer in de Plenaire zaal

Minister Hennis is, gevolgd door fotografen en cameraploegen, weer aangekomen in de Plenaire zaal van de Tweede Kamer. Politiek verslaggever Ron Fresen zegt dat Hennis alle vragen van de Kamer uitgebreid zal beantwoorden en zichzelf en de defensie-organisatie uitgebreid zal verdedigen. Maar het is niet waarschijnlijk dat zij het laat aankomen op een stemming over een motie van wantrouwen.

Twee fracties willen Hennis helemaal niet terug

Twee fracties hebben nog voor de antwoorden van minister Hennis al uitgesproken dat zij haar helemaal niet terug willen zien als minister. Dus ook niet in het kabinet Rutte III. Dat zijn Forum voor Democratie en Partij voor de Dieren. Hennis wordt genoemd als minister van Buitenlandse Zaken maar werd ook genoemd als - opnieuw - minister van Defensie. Hennis zei op Prinsjesdag tegen BNR Nieuwsradio over haar terugkeer: "Waarschijnlijk wel. Het zou me verbazen als het niet zo is."

Rond 18.45 uur antwoorden Hennis

Minister Hennis begint rond 18.45 uur, een kwartier later dan gepland, aan de beantwoording van alle vragen uit de Tweede Kamer. Die gaan niet alleen over de oorzaak van het ongeval in Mali waarbij twee militairen om het leven kwamen en een derde ernstig gewond raakte en slechte ziekenhuiszorg kreeg. De vragen gaan ook over de rol van Hennis zelf. Waarom heeft zij gezegd dat het veilig was in Mali? Waarom heeft zij sinds juni geen veiligheidsmaatregelen aangekondigd, terwijl het rapport van de Onderzoeksraad toen al op haar bureau lag? Waarom heeft ze haar menselijke kant niet eerder getoond aan de nabestaanden?

Minister Hennis van Defensie gaat zich in de schrosing voorbereiden op haar antwoorden.

Ron Fresen in NOS Journaal 18.00 uur:

"Niemand nam Hennis in het debat eigenlijk nog in bescherming", zegt politiek verslaggever Ron Fresen. "Ook haar eigen VVD niet." Het is zeer waarschijnlijk dat de minister gaat aftreden, zegt hij. Maar eerst zal zij toch uitgebreid antwoord geven op de vragen die leven in de Tweede Kamer en die ook gaan over de toekomst van defensie. "Daar moet de nieuwe minister van Defensie mee aan de slag."

Kritiek op actie Baudet

Niet alle fracties in de Tweede Kamer kunnen de verkleedactie van Forum voor Democratie-leider Baudet waarderen.

Hoogste militair ook bij debat

Commandant der Strijdkrachten Middendorp met minister Hennis op weg naar het debat.

Commandant der Strijdkrachten Middendorp is ook bij het Kamerdebat aanwezig. Hij zou donderdag feestelijk het commando overdragen aan zijn opvolger vice-admiraal Bauer. In Den Haag houdt men er rekening mee dat dat niet doorgaat en dat de overdracht in stilte plaatsvindt. Ook zingt rond dat Middendorp uit loyaliteit zijn functie zal neerleggen zodra minister Hennis dat ook doet.

Video: samenvatting 1e deel debat

Kamer oordeelt snoeihard over 'Mali'

Debat gaat om 18.30 uur verder met antwoord Hennis

Alle fracties van de Tweede Kamer zijn aan het woord geweest. Sommige vinden nu al dat Hennis moet aftreden, andere fracties wachten haar antwoorden af voordat zij een oordeel geven. Hoe dan ook was de kritiek snoeihard, en kun je zeggen dat zij bungelt.

Baudet (FvD) komt in militair pak

FvD-leider Baudet komt naar het spreekgestoelte gelopen in een soort militair pak. Kamervoorzitter Arib noemt dit ongepast gezien de ernst van het debat. "Bent u militair, meneer Baudet", vraagt zij hem. Baudet zegt dat hij later zal uitleggen waarom hij dit heeft aangetrokken. Later houdt hij verschillende legerschoenen omhoog en vesten om te illustreren dat het vaker voorkomt dat militairen met slecht materiaal moeten werken. Hij vindt dat Hennis moet vertrekken en ook in een volgend kabinet niet mag terugkomen.

'Bent u militair, meneer Baudet?'

PvdA: onderzoek de hele defensie-organisatie

PvdA: de minister heeft weer een onderzoek aangekondigd naar het ongeval. Ons lijkt het beter de defensie-organisatie te onderzoeken. De PvdA ziet een belangrijke oorzaak van het ongeval in de cultuur binnen defensie. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde dat militairen te snel zeggen dat iets wel kan, terwijl de klus eigenlijk te groot is, ook gezien het materieel.

PvdD: minister ook niet geschikt voor komend kabinet

Partij voor de Dieren: Onze minister van Defensie wist op 26 juni al van het concept-rapport. Ze heeft geen excuses gemaakt. Niet aan de nabestaanden, niet aan de Tweede Kamer. Ze heeft niet opgetreden. Het kennelijke gebrek aan empathie is de minister zwaar aan te rekenen. Wat heeft de minister gedaan om herhaling te voorkomen? Door te zeggen dat ze niet wil aftreden neemt ze haar ministeriële verantwoordelijkheid niet serieus. Dat is beschamend. De minister is niet geschikt voor dit kabinet of een komend kabinet.

Denk: niemand heeft nog vertrouwen in deze minister

Denk: kunt u uitsluiten dat wij defensiemateriaal hebben verkocht die niet veilig was? Waarom stuurde u onze jongens willens en wetens op missie met onveilige munitie? Een van de primaire taken van de minister is zorg dragen voor de veiligheid en basisbehoeften van onze jongens. Niemand heeft nog vertrouwen in deze minister. Maak ruimte voor een nieuwe minister.

SGP: minister moet verantwoording afleggen

SGP: de ministeriële verantwoordelijkheid houdt niet alleen in een persoonlijke verwijtbaarheid, maar ook fouten die zijn gemaakt onder leiding van deze minister. De minister heeft de taak verantwoording af te leggen. Als de minister twijfels had over de veiligheid bij verlenging van de missie dan had ze een duidelijk 'nee' moeten laten horen, maar dat is niet gebeurd. De SGP vindt het ongeloofwaardig dat partijen verbaasd zijn over de tekorten bij defensie na alle bezuinigingen.

CDA: wat als er meer slachtoffers waren gevallen?

CDA: wat als er in Mali meer slachtoffers waren gevallen? Waarom is er gekozen voor slechte medische ziekenhuiszorg? Is er geen sprake van een papieren werkelijkheid? Waarom heeft de minister pas vrijdag veiligheidsmaatregelen aangekondigd terwijl ze het OVV-rapport met die ernstige conclusies al drie maanden had? De minister moet uitvoerig ingaan op haar eigen verantwoordelijkheden.

Geen feest voor nieuwe Commandant der Strijdkrachten

Vice-admiraal Rob Bauer volgt deze week generaal Tom Middendorp op als Commandant der Strijdkrachten. Bauer is sinds 2015 de plaatsvervanger van Middendorp, die in juni 2012 de hoogste militair van Nederland werd. In deze functie is hij tevens voorzitter van het Platform Defensie-Bedrijfsleven en bestuurslid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

ChristenUnie: defensie negeerde alle rode seinen

ChristenUnie: militairen en hun families moeten kunnen vertrouwen op veilig materieel van defensie. Dit incident staat niet op zichzelf. Er is te weinig geld voor de ambities van defensie. Defensie zegt nooit nee, daar moet een einde aan komen. Daarbij moeten wij ook naar onszelf kijken. Defensie blijkt alle rode seinen te hebben genegeerd.

D66: wie kocht die granaten?

D66: wie heeft die gebrekkige granaten aangeschaft en waarom, en onder welke druk? Waarom kiest de minister ervoor om te vertrouwen op een gebrekkig ziekenhuis? Hoe kan het dat zij drie maanden geleden het rapport al kreeg maar pas bij publicatie van het rapport tot actie overging met veiligheidsmaatregelen? Er is structureel iets mis in de organisatie van defensie. Hoe gaan we dat veranderen?

GroenLinks: ongevoeligheid voor nabestaanden stuitend

GroenLinks: allerlei waarschuwingen over de staat bij defensie zijn genegeerd. Steeds kwam de minister van Defensie met bezwerende taal. De ongevoeligheid die defensie heeft getoond aan de nabestaanden is stuitend. Hoe legt de minister uit dat het rapport van de OVV drie maanden in haar bureaula lag en dat zij nu pas veiligheidsmaatregelen neemt? Die prachtige jongens komen met al onze mooie woorden niet terug en de beschadiging van de derde jongen wordt niet ongedaan gemaakt. Dat is onverteerbaar.

50Plus: waarom kwam die menselijkheid zo laat?

50Plus: waarom kwam die menselijkheid van minister Hennis in dit geval zo laat? Het is overbodig om nog een onderzoek te doen, zoals de minister heeft aangekondigd. Het lijkt op tijdrekken.

PVV: minister, treed af

De PVV kondigt een motie van wantrouwen aan als minister Hennis zelf niet aftreedt.

PVV: onze mannen en vrouwen werden met deze levensgevaarlijke munitie door deze minister naar Mali gestuurd. Ze werden niet door de vijand gedood maar door ons eigen materiaal. Onder het bewind van deze minister heeft defensie zijn zaken niet op orde. Na het rapport kwam zij met onpersoonlijke en ingestudeerde oneliners. De ergste was: niet aftreden maar optreden. Deze minister is politiek verantwoordelijk voor het overlijden van deze twee jonge mannen. Dat kan slecht uitkomen omdat ze opnieuw minister wil worden maar die verantwoordelijkheid blijft bestaan.

SP: heeft minister Kamer verkeerd geïnformeerd?

SP: hoe is het mogelijk dat de missie in Mali is verlengd, terwijl het daar niet veilig was, zoals uit het rapport bleek? De minister heeft wel gezegd dat het veilig was, heeft zij de Kamer verkeerd geïnformeerd? Kunnen we concluderen dat de cultuur bij defensie ten koste gaat van de veiligheid? De opmerking van Hennis "niet aftreden maar optreden" was tenenkrommend. De SP wil een minister die wél optreedt.

VVD: geschrokken van rapport

VVD: er zijn in de hele lijn tot het ongeval 42 fouten gemaakt. Erkent de minister dat defensie een probleem heeft? Wat doet de minister om te zorgen dat er een veilige, zelfbewuste defensie-organisatie ontstaat? Waarom is er eind juni al niet een veiligheidspauze ingelast om alles te controleren, in plaats van afgelopen vrijdag?

Hennis: ik ga rapport toch openbaar maken

Op verzoek van de Tweede Kamer maakt minister Hennis het vertrouwelijke defensie-onderzoek naar het mortierongeval toch openbaar. Hennis zegt erbij dat het onderzoek van de OVV veel uitgebreider was dan het defensie-onderzoek.

Rapport defensie blijft vertrouwelijk

Het rapport van het ministerie van Defensie, met daarin de conclusies van defensie zelf over het mortierongeval, moet vertrouwelijk blijven, maar daar zijn verschillende Kamerleden het niet mee eens. Zij willen dat het kabinet het rapport toch openbaar maakt. Zeker omdat er andere conclusies in staan dan in het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Minister Hennis komt aan

Minister Hennis arriveert in Tweede Kamer voor Mali-debat

Alle fracties hebben spreektijd gevraagd

Debat over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid inzake het mortierongeval in Mali:

1. J.H. ten Broeke VVD 4 min
2. S. Karabulut SP 4 min
3. G.J.F. Popken PVV 4 min
4. H.C.M. Krol 50PLUS 4 min
5. L.I. Diks GroenLinks 4 min
6. S. Belhaj D66 4 min
7. J.S. Voordewind ChristenUnie 4 min
8. R.W. Knops CDA 4 min
9. E. Dijkgraaf SGP 4 min
10. S. Öztürk DENK 4 min
11. F.M. Arissen PvdD 4 min
12. K.A.E. van den Hul PvdA 4 min
13. T.H.P. Baudet FvD 4 min

Kamerdebat begint om 15.45 uur

Minister Hennis van Defensie wacht een zwaar debat in de Tweede Kamer. Na vijf jaar op Defensie - met een erfenis aan bezuinigingen in internationaal lastige tijden - is vlak voor de eindstreep het voortbestaan van haar ministerschap hoogst onzeker. En daarmee een nieuwe ministerspost in Rutte III ook.