NOS Nieuws Binnenland Politiek Aangepast

Hennis en Middendorp treden af, Rutte spreekt waardering uit

Minister Hennis heeft haar aftreden bekend gemaakt in de Tweede Kamer. Aanleiding is het ongeval door een ondeugdelijke granaat waardoor twee militairen de dood vonden en een derde gewond raakte.

Liveblog gesloten
 • Samenvatting

  Minister Hennis is na de beantwoording van vragen van de Tweede Kamer afgetreden, omdat onder haar verantwoordelijkheid een onveilige situatie was ontstaan. Ook Commandant der Strijdkrachten Middendorp is afgetreden. Hij noemde ook als reden dat er twijfel was ontstaan over zijn wil om de politiek tegendruk te geven.

  Morgen wordt een tijdelijke minister van Defensie benoemd die de taken waarneemt tot de installatie van een nieuw kabinet. Hennis gaat volgende week, als Kamerlid van de VVD en als oud-minister, bij de nabestaanden van de twee overleden militairen op bezoek.

  Een onderzoekscommissie onder leiding van oud-Shell-topman Jeroen van der Veer gaat onderzoeken wie er juridisch verantwoordelijk is voor het dodelijke ongeval.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Hennis: 'Ik wist donderdag al dat dit mijn laatste debat zou zijn'
 • Rutte spreekt waardering uit voor Hennis

  Rutte in een verklaring voor de pers:

  "Dit was een zware middag en avond. Niet in de laatste plaats voor de nabestaanden van de omgekomen militairen. Hennis heeft debat waardig gevoerd, ze is een goede collega, ik heb altijd goed met haar samengewerkt. Ik heb met eigen ogen gezien met hoeveel passie en betrokkenheid zij werkte voor de manschappen. Ik ben ook onder de indruk van het werk van commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp. Ik neem met respect kennis van zijn besluit. Het is nu zaak dat we de aanbevelingen van de onderzoeksraad snel ter hand nemen."

  Hij wilde geen vragen beantwoorden over de politieke toekomst van zijn partijgenoot Hennis, die beoogd minister is in zijn nieuwe kabinet Rutte III.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte reageert op aftreden Hennis
 • Rutte geeft statement om 22.30 uur

  Premier Rutte geeft om 22.30 uur een statement op het ministerie van Algemene Zaken.

 • Commandant der Strijdkrachten Middendorp treedt af

  Commandant der Strijdkrachten Middendorp geeft een persverklaring op het ministerie van Defensie.

  "Militairen mogen nooit gevaar lopen door een gebrek aan middelen of een gebrek aan training. Militairen op missie sturen is een zwaar besluit. Ik beoordeel de uitvoerbaarheid. Daarbij baseer ik me op diverse deskundigen van defensie. Velen dragen bij aan een zo zorgvuldig mogelijk advies. Geen van die mensen willen risico lopen. Toch is er in dit geval een noodlottige situatie ontstaan door een combinatie van factoren. Ik voel me daar verantwoordelijk voor. Het op het spel zetten van de levens van mijn militairen is het laatste wat ik wil."

  Middendorp reageert op de kritiek dat hij te graag wil meedoen aan militaire missies, en dat hij te weinig weerstand biedt tegen politiek druk. "Dat beeld mag van iemand in mijn functie niet bestaan", zegt hij. "Daar mag geen twijfel over zijn en daarom treedt ik met onmiddellijke ingang terug." De krijgsmacht is beperkt in haar mogelijkheden door alle bezuinigingen zegt hij. "De grens is bereikt."

  Hij prijst Hennis voor haar loyaliteit en vechtlust. "Samen hebben we heel wat beerputten opengetrokken."

 • Hennis wist vorige week al van aftreden

  Hennis na afloop van het Kamerdebat in een interview: "Heel eerlijk gezegd was het me vorige week donderdag al duidelijk dat dit mijn laatste debat zou zijn. En helaas heb ik door mijn eigen uitspraken veel te veel aandacht getrokken als het gaat om mijn positie. Ik heb ook al eerder gezegd: daar waar militairen omkomen en zwaargewonden vallen, kan er geen sprake zijn van interesse in mijn positie. Dan gaat het alleen maar om recht doen aan leed dat er is."

  Hennis gaat volgende week of de week daarna, wanneer het de nabestaanden uitkomt, bij ze op bezoek.

  Wat zij gaat doen in een volgend kabinet is niet relevant zegt ze: "Ik ben net afgetreden. Dit is best heftig geweest. Mijn leed valt helemaal weg, dat is geen leed. Het gaat om de nabestaanden en de slachtoffers. Die wil ik recht doen en ik heb nog helemaal niet nagedacht over een volgende stap."

 • Morgen nieuwe minister van Defensie

  Morgen maakt het kabinet bekend wie de tijdelijke opvolger wordt van de afgetreden minister Hennis tot er een nieuw kabinet is. De naam van minister Kamp gaat rond omdat hij van 12 december 2002 tot 22 februari 2007 minister van Defensie was. Omdat hij al in het kabinet zit kan de procedure snel verlopen.

 • VVD: diep respect

  VVD-Kamerlid Ten Broeke: "Ik heb diep respect voor het besluit van minister Hennis en de wijze waarop ze zich in de Kamer heeft verdedigd."

 • Hennis met applaus ontvangen op ministerie

  Minister Hennis werd na haar wandeling van de Tweede Kamer over het Plein naar het ministerie van Defensie opgewacht door medewerkers. Toen de deur open ging en de afgetreden minister naar binnen stapte kreeg zij van hen een groot applaus.

 • Persmoment CdS Middendorp om 22.00 uur

  Het persmoment van Commandant der Strijdkrachten Middendorp, waarin hij zijn aftreden zal toelichten, is uitgesteld naar 22.00 uur.

 • Volledige tekst aftreden Hennis

  Lees hier de volledige tekst van de afgetreden minister van Defensie Hennis terug.

 • ChristenUnie: respect voor minister

  De ChristenUnie vindt dat minister Hennis het goede voorbeeld geeft door af te treden. Kamerlid Voordewind: "Zij neemt de verantwoordelijkheid neemt voor de fouten waardoor het dodelijke ongeval met de ondeugdelijke munitie kon gebeuren." Hiermee is de kous niet af, zegt hij. Er moet nog uitgebreid gesproken worden over hoe het verder moet bij defensie en de veiligheid.

 • SGP: aftreden moest

  SGP-leider Van der Staaij zegt dat er na het dodelijke ongeval niets anders op zat voor minister Hennis dan aftreden omdat er fouten zijn gemaakt in de defensie-organisatie. Dan kun je niet na een rapport zomaar weer overgaan tot de orde van de dag, zegt hij.

 • Video: Hennis zegt dat zij aftreedt

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Hennis stapt op als minister van Defensie
 • CDA: enige juiste besluit

  Het CDA vindt het besluit van minister Hennis om af te treden het enige juiste besluit is. "Dat is ministeriële verantwoordelijkheid", zegt Kamerlid Knops. De problemen bij defensie zijn hier niet door opgelost, zegt Knops. Hij vindt dat het veiligheidsbesef bij alle militairen groter moet worden. Knops is het ermee eens dat er een extern onderzoek komt naar wie er voor het ongeval en de gevolgen juridisch verantwoordelijk en dus aansprakelijk is. Hij wil per militaire missie een nieuw oordeel of de missie wel goed kan worden uitgevoerd. Knops noemt het aftreden van generaal Middendorp een persoonlijk drama.

 • En inderdaad stopt Middendorp ook

  Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp, de hoogste militair van Nederland, legt tegelijk met minister Hennis zijn functie neer. Hij zou sowieso aanstaande donderdag het commando overdragen aan zijn opvolger vice-admiraal Bauer. De feestelijkheden die daarmee gepaard zouden gaan worden waarschijnlijk afgeblazen.

  Middendorp geeft om 21.45 uur een persverklaring op het ministerie van Defensie.