liveblog
NOS VoetbalAangepast

Oranje feest volop: in Utrecht en in de studio

liveblog gesloten

Einde liveblog

Met het optreden van het Nederlands Elftal bij Jinek komt er een eind aan een dag feest.

Lees hier meer terug over de huldiging, en lees hier hoe de fans langs het water en in het park het feest beleefden.

En daarmee sluiten we dit liveblog.

Onderweg naar Jinek

Met de feestelijkheden in Utrecht achter de rug rijden de Nederlandse voetbalsters nu onder politiebegeleiding naar Amsterdam. Daar zijn de speelsters vanaf 22.20 uur te gast in Jinek.

De uitzending is voor deze gelegenheid in café Americain aan het Leidseplein. Voor de liefhebbers is de uitzending buiten via schermen te volgen. Als kers op de taart treedt ook nog eens zanger John de Bever op voor de voetbalsters.

Miedema heeft genoten

Vivianne Miedema, goed voor vier doelpunten tijdens het EK waarvan twee in de finale, heeft zo te zien genoten van de huldiging.

Tevreden burgemeester

Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht is trots op het verloop van de huldiging van de Nederlandse voetbalsters. "Het was een enorme operatie, maar prachtig voor Utrecht", zei hij na de ceremonie in Park Lepelenburg, waar zo'n 12.000 mensen bij aanwezig waren. Langs het water en in de stad stonden nog eens 10.000 tot 12.000 fans.

De burgemeester sprak van een geslaagde dag. "Vanmiddag ben ik gebeld door Eberhard van der Laan. Hij wenste ons heel veel succes. Dat vond ik heel erg bijzonder." De ernstig zieke burgemeester van Amsterdam is een vriend van Van Zanen.

De huldiging verliep volgens Van Zanen zonder noemenswaardige incidenten. Eén bezoeker kreeg een epileptische aanval. De kritiek dat er te weinig waterpunten zouden zijn, wijst hij van de hand. "Er waren vijf watertaps."

Burgemeester Jan van Zanen tijdens de huldiging van de voetbalsters in Utrecht

De speech van de bondscoach

Ook nog even terugkijken: bondscoach Sarina Wiegman zet tijdens de huldiging in Utrecht de staf in het zonnetje.

Wiegman: Foppe is top, maar de rest ook

De speech van Van den Berg

Nog even terugkijken: aanvoerster Mandy van den Berg bedankt de fans tijdens de huldiging van Oranje in Utrecht.

Aanvoerster Van den Berg bedankt fans in Utrecht

Het is mooi geweest

Het was een mooie, sfeervolle huldiging van de Nederlandse voetbalsters zonder enige wanklank.

De speelsters zijn vertrokken. Zij melden later vanavond opnieuw op televisie: ze zijn dan te gast in het programma Jinek op NPO 1.

'We are the champions'

Na een massaal meegezongen 'We are the champions' lopen de feestelijkheden op het podium op een einde. De speelsters gaan nog wel even allemaal op de foto met de beker en de oranje mensenmenigte op de achtergrond.

Sherida Spitse bedankt het publiek

Naar links, naar rechts

Het feest op het podium is ondertussen compleet met optredens van John de Bever en Snollebollekes. Alle speelsters en de vele duizenden toeschouwers hossen mee.

Boottochtje was langer

De boottocht van de voetbalsters zou aanvankelijk maar zo'n 500 meter lang zijn, maar bleek in de praktijk toch langer. De vrouwen zijn eerder in de boot gestapt om ervoor te zorgen dat meer mensen de Europees kampioenen konden zien. Het had niets met veiligheidsoverwegingen te maken, aldus de gemeente Utrecht.

De boot met Oranje vlak bij het volle Park Lepelenburg

'Alleen maar van mogen dromen'

Bondscoach Sarina Wiegman vraagt het publiek om applaus voor de technische staf, waar onder anderen een geëmotioneerde Foppe de Haan deel van uitmaakt.

Daarna spreken de aanvoersters Mandy van den Berg en Sherida Spitse. "Lieve supporters van Nederland, dit hadden we alleen maar mogen dromen. Om hier te staan als winnaars, met jullie erbij", aldus Van den Berg.

Daar zijn ze!

Oranje staat op het podium in Utrecht

Met de beker op het podium

De technische staf is als eerste op het podium onthaald. Daarna volgen één voor één de speelsters.

Als laatsten komen de aanvoersters Mandy van den Berg en Sherida Spitse met de beker.

Spitse en Van den Berg tonen trofee aan uitzinnig Utrecht

Land in zicht

De voetbalsters zijn per boot onderweg naar de huldiging

Het park is vol

Park Lepelenburg is vol, meldt de gemeente Utrecht. Maar er is nog genoeg plek bij de grote schermen. En de huldiging is natuurlijk ook live via NPO 1, NOS.nl en Facebook te zien.

Voetbalsters in de boot

De Nederlandse voetbalsters in de boot

De boot in

De speelsters zijn ondertussen aangekomen bij de boot, waar ze straks zo'n 500 meter mee zullen varen.

Ondertussen in de bus

In de spelersbus is de stemming nog altijd opperbest. PSV-speelsters Vanity Lewerissa en Angela Christ zingen mee met de klassieker 'We are the champions'.

Bijna vol op het park

Volgens de politie is Park Lepelenburg voor ongeveer 80 procent vol. Bij de horeca-kraampjes staan lange rijen. Dat er problemen zijn met de pin-verbinding, helpt daar niet aan mee.

Deense voetbalsters ook gehuldigd

De Deense voetbalsters verloren zondag de EK-finale van Nederland, maar werden bij thuiskomst in Denemarken toch als heldinnen onthaald.

Deense voetbalsters als heldinnen onthaald

Park stroomt vol

Park Lepelenburg stroomt langzaam vol voor de huldiging. Het is nog niet vol, maar wel druk, daarom worden mensen bij de hoofdingang stapsgewijs toegelaten, zo meldt de gemeente Utrecht. Bij de andere ingangen kun je nog makkelijk naar binnen.

Het veld in Lepelenburgpark is nagenoeg vol
Het park is via de zij-ingangen nog goed toegankelijk
Het is druk bij de hamburgers in het park

Rutte nodigt voetbalsters uit

Premier Mark Rutte en minister Edith Schippers van Sport hebben de Nederlandse voetbalsters uitgenodigd voor een officiële ontvangst in oktober in Den Haag.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is voor dit tijdstip gekozen omdat dan de eerste WK-kwalificatiewedstrijd is en het dan het eerste moment is dat het team weer bij elkaar is. Oranje speelt op 24 oktober de kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen.

Gisteren waren Rutte en Schippers ook aanwezig bij de EK-finale.

Premier Rutte feliciteert voetbalvrouwen in de kleedkamer

'Openheid en spontaniteit zorgden voor omarming Oranjevrouwen'

Voetbalanalyticus en ambassadeur van het EK Pierre van Hooijdonk blikt terug op de prestaties van het Nederlands elftal. Volgens Van Hooijdonk kunnen de mannen nog wel iets leren van de vrouwen, op het gebied van openheid en spontaniteit.

'Openheid en spontaniteit zorgden voor omarming Oranjevrouwen'

'Bomvol rond het park'

Gert van 't Hof is in het Utrechtse park Lepelenburg, waar straks de huldiging van de Nederlandse voetbalsters is.

Eerste fans rennen naar podium voor huldiging Oranje

De fans van boven

De lange rij voor het park, vlak voordat de hekken opengingen.

De lange rij voor het park, vlak voor de opening van de hekken

De hekken zijn open

De hekken van het Utrechtse park Lepelenburg zijn om 16.30 uur opengegaan. De eerste fans rennen naar het podium voor de beste plek.

De eerste fans rennen naar het podium
De eerste fans melden zich bij het podium

Rij voor de ingang

Utrecht kleurt Oranje

De stemming onder de Oranje-fans in Utrecht is in afwachting van de huldiging opperbest.

Utrecht kleurt oranje

Het programma

Om 16.30 uur gaat het park open, waarna om 17.00 uur het programma op het podium begint met optreden van diverse artiesten.

De boottocht van de voetbalsters begint om 19.00 uur aan de Zonstraat. Als alles goed gaat, komt Oranje om 19.20 uur aan op het podium voor de huldiging.

De fanzone in het park, nu nog rustig

Vijf Oranje-speelsters in EK-elftal

Vijf Nederlandse speelsters zijn opgenomen in het EK-elftal, dat door de Europese voetbalbond is samengesteld.

Aanvalster Lieke Martens, zondag al verkozen als beste speelster van het toernooi, keepster Sari van Veenendaal, verdedigster Anouk Dekker en middenvelders Jackie Groenen en Sherida Spitse kregen een eervolle vermelding.

Waar gaat het gebeuren?

In het Utrechtse park Lepelenburg is plaats voor 12.000 toeschouwers. Maar het zou gezien de populariteit van de voetbalsters zomaar kunnen zijn dat er veel meer mensen op afkomen.

"Het is natuurlijk moeilijk inschatten hoeveel mensen er komen vanavond. Het is mooi weer en vakantietijd", vertelt een woordvoerder van de gemeente Utrecht. "We hebben dit nog nooit eerder meegemaakt."

Hier wordt de kampioen gehuldigd

Europa geniet van 'reclame voor het vrouwenvoetbal'

De internationale media zijn zeer te spreken over de finale van het Europees kampioenschap en de manier waarop de Nederlandse vrouwen zich hebben gemanifesteerd.

"Het beste werd voor het laatst bewaard, waarbij de meest boeiende EK-wedstrijd in een promotie voor het vrouwenvoetbal ontaardde, met Nederland als verdiende en verrassende winnaar", schreef The Guardian. Het Deense Ekstra Bladet toonde lof voor de prestaties van de eigen nationale ploeg. "Bedankt voor deze mooie reis en alle prestaties. Bedankt voor het getoonde plezier aan de bevolking, die heeft kunnen zien dat het Deense vrouwenvoetbal springlevend is."

Nu al fans

Meer dan vier uur voor de officiële huldiging verzamelen zich in Utrecht al fans, in afwachting van de feestelijkheden.

Fans in Utrecht zijn in afwachting van de huldiging van de Nederlandse voetbalsters
In Utrecht zijn fans in afwachting van de huldiging van Oranje

De EK-finale op muziek

Eerst nog even een keer nagenieten van de EK-finale op muziek.

De finale van Oranje op muziek

De huldiging van de Europees kampioen

De Nederlandse voetbalsters werden gisteren na een fraaie 4-2 zege op Denemarken voor het eerst in de geschiedenis Europees kampioen. En dat wordt vandaag gevierd in Utrecht.

De vrouwen worden gehuldigd in het park Lepelenburg in de Domstad. Het park gaat om 16.30 uur open. De voetbalsters maken een boottochtje van 500 meter door de grachten, waarna ze aankomen bij het park. Daar worden ze vanaf ongeveer 19.00 uur toegejuicht.

Via de NOS is de huldiging in Utrecht te volgen op televisie en internet. De uitzending begint om 18.50 uur op NPO 1 en is ook te volgen via NOS.nl, onze Facebookpagina en NPO Sport.

De speelsters van Oranje vieren hun kampioenschap