liveblog gesloten

Klaassen: eerste helft slap en slecht

Bosz: zag niet het Ajax dat ik ken

Arena

Ajax won tien van zijn laatste elf thuiswedstrijden in de eredivisie. De enige uitzondering vormt het gelijkspel tegen PSV op 18 december (1-1).

De Amsterdammers scoorden dertig keer in deze tien wedstrijden in de Arena en incasseerden slechts vijf treffers.

Eind

Het eindsignaal klinkt in de Arena. Ajax laat een matige eerste helft volgen door een goede tweede. Het wordt 3-0.

GOAL Ajax!

Kasper Dolberg met zijn tweede treffer. Hij hoeft een wippertje van Hakim Ziyech alleen maar binnen te tikken.

Geen schot op doel

FC Twente schoot nog niet op doel. De laatste keer dat de Twentenaren een hele eredivisiewedstrijd speelden zonder op doel te schieten was Go Ahead Eagles-FC Twente op 9 maart 2014.

Beslist

De wedstrijd lijkt beslist. Peter Bosz brengt Donny van de Beek in de ploeg voor Lasse Schöne. Nog zo'n tien minuten te spelen.

Kluivert

Kasper Dolberg maakte zijn elfde thuisdoelpunt dit seizoen, meer dan elke andere speler. De laatste tiener bij Ajax met meer doelpunten in eigen huis in een seizoen was Patrick Kluivert in 1994/1995 (dertien goals).

GOAL Ajax!

Kasper Dolberg met de 2-0. Hij omspeelt keeper Nick Marsman en schiet beheerst binnen met links.

Younes

Amin Younes maakt zijn eerste eredivisiedoelpunt in de Arena sinds 1 mei 2016, toen ook tegen FC Twente.

GOAL Ajax!

Het kon bijna niet uitblijven. Amin Younes zet Ajax met een schot met rechts, op aangeven van Davy Klaassen, op voorsprong.

Traoré

Bertrand Traoré trekt naar binnen, haalt uit, maar de bal gaat net langs de kruising. Ajax dringt aan en heeft het tempo opgeschroefd.

Geen wissels

Nog geen wissels bij Ajax: onder anderen Justin Kluivert loopt zich wel warm.

Tweede helft

De tweede helft is onderweg in Amsterdam. Komen Ajax en FC Twente nog tot scoren?

Stug

FC Twente is de enige ploeg waar Ajax dit Eredivisie-seizoen nog niet tegen scoorde.

Rust

Rust in de Amsterdam Arena, waar Ajax en FC Twente het net nog niet hebben gevonden.

Half uur

Ruim een half uur gespeeld in de Amsterdam Arena. FC Twente houdt zich knap staande: het creëert niet veel, maar staat achterin goed.

Veltman

Een goede poging van Joël Veltman. Ditmaal is Hakim Ziyech de aangever. Veltman neemt een corner in een keer op zijn slof. Net over.

Ziyech

Hakim Ziyech haalt uit na een voorzet van Joël Veltman. Het blijft echter 0-0.

Kans Dolberg

In de vijfde minuut ontsnapt Kasper Dolberg aan buitenspel. Hij gaat alleen op Nick Marsman af, maar rondt laconiek af.

Aftrap

Davy Klaassen heeft afgetrapt en dat betekent dat Ajax-FC Twente, de laatste wedstrijd van de 26ste speelronde, onderweg is.

66 punten

Feyenoord heeft 66 punten na 26 wedstrijden. Dat is een evenaring van het beste seizoen van de Rotterdammers. In 1968/1969 had de ploeg ook 66 punten na 26 wedstrijden (omgerekend naar drie punten voor een overwinning) en werd dat seizoen kampioen.

GOAL AZ!

Het laatste woord is voor Wout Weghorst. Hij maakt er in de laatste minuut 5-2 van.

Deense Hattrick

Jørgensen is de vijfde Deen voor Feyenoord in de eredivisie met een hattrick na John Dahl Tomasson, Jørgen Kristensen, John Eriksen en Johnny Jacobsen. Kristensen is de enige die er twee maakte voor de Rotterdammers.

GOAL Feyenoord!

Weer Nicolai Jørgensen. Hij maakt ook de 5-1. Een hattrick. Nummer 18 van het seizoen.

Nicolai Jørgensen neemt zelf plaats achter de bal en stuurt Tim Krul de verkeerde kant op. Het is 4-1.

Nicolai Jørgensen na het maken van de 4-1

Penalty

Een penalty voor Feyenoord. Nicolai Jørgensen wordt naar de grond gewerkt.

Vlaar

Ron Vlaar, oud-Feyenoorder, verlaat het veld en krijgt een daverend applaus van de Feyenoordsupporters.

Ook Dirk Kuijt heeft het veld reeds verlaten.

GOAL FC Groningen!

Wordt het dan toch nog spannend in Kerkrade? Bryan Linssen brengt FC Groningen terug tot 3-1. Nog ruim een kwartier te spelen.

GOAL Roda JC!

Dani Schahin beslist het duel in Kerkrade. Hij maakt er tegen FC Groningen met het hoofd 3-0 van.

GOAL AZ!

AZ laat zich zien. Derrick Luckassen mag vrij inkoppen en maakt er 3-1 van.

Ronald Koeman aanwezig bij treffen tussen zijn oude clubs

Ronald Koeman is ook aanwezig in Rotterdam

Na bijna een uur spelen is ook Dirk Kuijt weer eens trefzeker. De captain schiet Feyenoord naar 3-0.

PR

Christiaan Kum maakt zijn derde eredivisiedoelpunt dit seizoen. Een evenaring van zijn persoonlijke seizoensrecord uit 2014/2015 (toen namens FC Utrecht).

Roda JC komt op 2-0. Aanvoerder Christiaan Kum kopt na een goede corner bij de tweede paal binnen.

De tweede helft is begonnen bij Feyenoord-AZ. Bij Roda JC-FC Groningen zat de rust er al op.

Ronald Koeman is er ook

Rust

Rust in de Kuip, waar Feyenoord comfortabel met 2-0 leidt. Ook bij Roda JC-FC Groningen is het rust (1-0).

De uithaal van Toornstra

Jens Toornstra maakt de 2-0

De nul

AZ hield op 30 oktober 2016 voor het laatst de nul in een eredivisiewedstrijd (uit bij ADO, 0-1). Voor het eerst sinds 1987 incasseert de ploeg vijftien wedstrijden op rij minimaal één doelpunt.

Belangrijk

Nicolai Jørgensen is dit seizoen bij 25 doelpunten direct betrokken (16 goals, 9 assists). Geen andere speler is dit seizoen bij meer dan 18 doelpunten betrokken.

Na een half uur neemt Roda JC de leiding tegen FC Groningen. Abdul Ajagun kopt binnen.

'Thuisdoelpunten'

Jens Toornstra maakte al zijn tien eredivisiedoelpunten in eigen huis. Geen speler maakte dit seizoen meer 'thuisdoelpunten' (gelijk met Kasper Dolberg).

Na twintig minuten verdubbelt Feyenoord de voorsprong. Jens Toornstra schiet hard raak. Het is 2-0 in de Kuip.

Jørgensen

Met zestien doelpunten is Jørgensen topscorer van de eredivisie. De laatste Deen die meer doelpunten maakte in een eredivisieseizoen was Mads Junker (twintig namens Roda JC) in 2010/2011.

Een vroege voorsprong voor Feyenoord. Nicolai Jørgensen rondt af na goed voorbereidend werk van Rick Karsdorp.

Hij maakt voor de derde keer dit seizoen de openingstreffer voor Feyenoord.

26 speelronden

Feyenoord is ongeacht het resultaat tegen AZ nog steeds verzekerd van de koppositie. Dit betekent dat de club dit seizoen sowieso 26 speelronden koploper is. In de historie van de eredivisie is elke club die in een seizoen minstens 26 speelronden bovenaan stond, altijd kampioen geworden.

Aftrap

De bal rolt in Rotterdam, waar Feyenoord AZ ontvangt. Ook Roda JC-FC Groningen is begonnen.

Klaar

Het laatste fluitsignaal klinkt in Tilburg. Willem II verslaat PEC Zwolle met 2-0. Over naar Rotterdam en Kerkrade.

GOAL Willem II!

Daar is de beslissing in Tilburg. Thom Haye rondt in de eerste minuut van de blessuretijd af na een goed uitgevoerde counter.

Van Bronckhorst: wij zijn mentaal sterk

Bouy

Ouasim Bouy is gevaarlijk: hij kopt, maar de bal wordt gekeerd door Kostas Lamprou, die het druk heeft. Het is nog altijd 1-0.

Daar is Fran Sol

Daar is Fran Sol. De topscorer van Willem II, die grieperig was, komt erin voor Obbi Oulare.

Thomas

Ryan Thomas met de kans op de 1-1. Hij mag van dicht bij vrij inschieten, maar jaagt de bal de tribune in.

Strafschop? Nee

Willem II wil een penalty omdat Jordy Croux naar de grond gaat. Doorspelen, zegt arbiter Kuipers.

De tweede helft is begonnen bij Willem II-PEC Zwolle.

Rust

Het is rust in Tilburg, waar Willem II na een aardige eerste helft verdiend met 1-0 leidt tegen PEC Zwolle (doelpunt Falkenburg).

Jans grijpt al in

Twee vroege wissels bij PEC: Mustafa Saymak gaat eraf voor Youness Mokhtar en Ted van de Pavert komt voor Kingsley Ehizibue.

Geen doellijntechnologie

Willem II lijkt op 2-0 te komen via Erik Falkenburg. Maar Ouasim Bouy haalt de bal weg. Net voor de lijn, beweert Björn Kuipers.

Falkenburg

Erik Falkenburg maakte zijn derde doelpunt in zijn laatste vier eredivisiewedstrijden. Daarvoor stond hij van 27 augustus tot 4 februari vijftien wedstrijden droog.

Halverwege de eerste helft komt Willem II op voorsprong tegen PEC Zwolle. Erik Falkenburg schiet met links binnen.

Ruim kwartier

Ruim een kwartier gespeeld in Tilburg, waar er nog niet is gescoord. Willem II heeft wel een overwicht, maar echt grote kansen zijn er nog niet geweest. Jordy Croux was zojuist met een schot met links dicht bij de 1-0.

Willem II

Na Roda JC (15 goals) is Willem II de minst scorende ploeg van dit seizoen. Het wist het net pas 22 keer te vinden.

Sterk na de winterstop

PEC Zwolle won al meer eredivisiewedstrijden na de winterstop dan voor de winterstop: vier om drie. Ook scoorden de Zwollenaren al vaker in 2017 dan in de eerste helft van dit seizoen: 14 om 13 doelpunten.

Marcellis

PEC Zwolle won vorig weekend thuis met 3-1 van Vitesse. Ten opzichte van die wedstrijd is er 1 wijziging in de basis: Dirk Marcellis is terug van zijn schorsing en verdringt Philippe Sandler naar de bank.

De titel van Feyenoord ziet Rinus Israël straks pas in Studio Sport

Rinus Israël

De bijnaam IJzeren Rinus is voor altijd aan hem verbonden. Net als Feyenoord. Als aanvoerder van de Rotterdammers mocht hij in 1970 als eerste Nederlander ooit de Europa Cup 1 in de lucht houden. Volgende week zondag wordt hij 75 jaar. Een gesprek over het huidige Feyenoord met club-icoon Rinus Israël.

Lees het artikel hier.

Dost toont weer supervorm met vier goals voor Sporting

Stand

De huidige stand

De Ligt, de defensieve toekomst van Ajax

Matthijs de Ligt, de jeugdige verdediger van Ajax

Toen Feyenoord in mei 1999 het laatste kampioenschap uit de clubhistorie vierde, was Vivian de Ligt zes maanden zwanger. Op 12 augustus van dat jaar werd Matthijs geboren in Leiderdorp. En nu, ruim zeventien jaar later, is hij de groeibriljant uit de kweekvijver van Ajax.

De Ligt, die Jaap Stam als zijn grote voorbeeld ziet, is de jongste speler in de selectie van Ajax. Nog jonger dan Justin Kluivert. Maar op basis van de speelminuten die De Ligt maakte in alle competities, zou je zeggen dat hij over ervaring al niet meer hoeft te klagen.

Lees het volledige artikel hier.

'Van den Brom moet stoppen met rommelen in de opstelling'

Teleurstelling bij Ron Vlaar

Het is dat AZ in de bekerfinale staat, anders zou het seizoen van de Alkmaarders als een nachtkaars uitgaan. Met een 7-1 nederlaag bij Olympique Lyonnais kwam het Europa League-avontuur hard ten einde. Slechts zeven punten uit de laatste zeven competitiewedstrijden. In eigen huis wist de club sinds 27 november al niet meer te winnen.

Wat is er aan de hand in Alkmaar? De NOS-commentatoren Jeroen Elshoff en Arno Vermeulen zien in het vele rouleren van John van den Brom een deel van het probleem.