Teleurstelling bij Ron Vlaar
NOS VoetbalAangepast

'Van den Brom moet stoppen met rommelen in de opstelling'

Het is dat AZ in de bekerfinale staat, anders zou het seizoen van de Alkmaarders als een nachtkaars uitgaan. Met een 7-1 nederlaag bij Olympique Lyonnais kwam het Europa League-avontuur hard ten einde. Slechts zeven punten uit de laatste zeven competitiewedstrijden. In eigen huis wist de club sinds 27 november al niet meer te winnen.

Wat is er aan de hand in Alkmaar? De NOS-commentatoren Jeroen Elshoff en Arno Vermeulen zien in het vele rouleren van John van den Brom een deel van het probleem.

Als Van den Brom blijft rommelen, geef ik AZ weinig kans op de beker."

Arno Vermeulen

"In een elftal zijn normaal gesproken acht spelers zeker van hun plek", zegt Vermeulen. "De andere drie kunnen per wedstrijd verschillen. Maar bij AZ is het bijna andersom."

'Wisselen maakt spitsen onzeker'

Vermeulen neemt de voorhoede als voorbeeld. "Op de flank doet Alireza Jahanbakhsh het niet onaardig, maar soms speelt Iliass Bel Hassani daar ineens, terwijl die zijn draai nog niet echt weet te vinden. In de spits wisselen Wout Weghorst en Fred Friday elkaar af. Beiden zijn bezig aan hun eerste seizoen in Alkmaar en dat wisselen maakt ze onzeker."

"Op de linkerflank heeft Van den Brom drie jonge spelers: Muamer Tankovic, Levi García en Dabney dos Santos. Alle drie spelen ze wisselvallig. Ze zijn ook nog eens jong, begin twintig. Op die positie mist AZ een ervaren speler op wie het kan terugvallen."

Wout Weghorst en Alireza Jahanbakhsh balen van het gelijkspel tegen PEC

Ook collega Jeroen Elshoff zet zijn vraagtekens bij dat vele wisselen. "Ik denk dat het beter is om met een vast elftal te spelen. Aan de andere kant weet niemand echt te overtuigen. Joris van Overeem is de enige die zijn kans pakt, de afgelopen weken."

Gemopper

Het wisselbeleid van Van den Brom kan ook leiden tot irritaties. In november werd Van Overeem nog uit de selectie gezet nadat hij in De Telegraaf klaagde over zijn reserverol. Elshoff: "En Wout Weghorst is ook geen fijne jongen als hij ernaast staat. Zo zijn er wel meer in de selectie."

"Ik snap dat spelers dat vervelend vinden, maar ze kunnen ook niet erg goed in de spiegel kijken. Een aantal spelers vindt duidelijk dat het recht heeft op meer, maar ik vind het niet bepaald sterk voor profs."

Teleurstelling bij Ridgeciano Haps

Veelzeggend was volgens Elshoff het middagje paintballen van de selectie afgelopen week. "Dat was hard nodig om het gemopper te verhelpen. Het zegt wel wat dat Van den Brom aan teambuilding is gaan doen."

Bekerfinale

Volgens Elshoff heeft ook het lange wachten met de contractverlenging van Van den Brom bijgedragen aan de onrust. "Als je ontevreden spelers in de kleedkamer hebt, sluimert dat een beetje in de selectie. Al ontkennen ze dat bij AZ heel erg, het geeft in ieder geval geen rust."

John van den Brom

AZ heeft uit de laatste zeven competitiewedstrijden maar één overwinning geboekt, maar het hele seizoen kan op 30 april in de bekerfinale worden gered. "Van den Brom zou vanaf nu moeten kiezen voor een vaste opstelling, zoals Vitesse dat doet", zegt Vermeulen. "Maar als Van den Brom blijft rommelen, geef ik AZ weinig kans op de overwinning."

Elshoff is het met Vermeulen eens. "Van den Brom kan maar het beste duidelijk zijn, ook al levert dat ook weer gemor op. Maar hoe dan ook zie ik de ploeg niet snel uit de vormcrisis komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl