Rinus Israël
NOS VoetbalAangepast

De titel van Feyenoord ziet Rinus Israël wel in Studio Sport

De bijnaam IJzeren Rinus is voor altijd aan hem verbonden. Net als Feyenoord. Als aanvoerder van de Rotterdammers mocht hij in 1970 als eerste Nederlander ooit de Europa Cup 1 in de lucht houden. Volgende week zondag wordt hij 75 jaar. Een gesprek over het huidige Feyenoord met club-icoon Rinus Israël.

Bent u onder de indruk van Feyenoord dit seizoen?
"Ze hebben niet het meeste talent, maar wel het beste elftal. Ze hebben een goede instelling en de ploeg is goed op elkaar ingespeeld. Tegen PSV speelden ze geweldig het eerste halfuur."

Is het een echt Feyenoordteam?
"Ja, dat vind ik wel. Ajax is frivoler, technisch vaardiger. Maar met fysieke kracht en een goede instelling maakt Feyenoord dat goed. In onze tijd was dat ook zo."

De handen gaan de lucht in bij Feyenoorder Rinus Israël na winst op Ajax in 1971

Van welke spelers geniet u het meest?
"Ik geniet het meest van Rick Karsdorp. Hij kan een heel goede back worden. Ik kijk graag naar Karim El Ahmadi en Eric Botteghin, die naar zijn mogelijkheden goed speelt. Het is een sterke jongen. Hij heeft geen atletisch vermogen, maar je komt moeilijk langs hem."

Mede daardoor staat Feyenoord vier punten voor op Ajax. Gaat Feyenoord kampioen worden?
"Ja."

Ze moeten nog naar Ajax toe...
"Daar gaan ze zeker niet verliezen. Ze zijn juist goed tegen teams die willen voetballen. Tegen de kleintjes hebben ze het moeilijker. Kijk maar naar Sparta vorige week en eerder Go Ahead Eagles."

Het elftal van Feyenoord in 1968, Rinus Israël staat vierde van links

Heeft u dit succes eigenlijk zien aankomen?
"Ik vind het knap, want financieel heeft Feyenoord moeilijke jaren achter de rug. De credits zijn voor Eric Gudde, Martin van Geel en Giovanni van Bronckhorst. En ze hebben natuurlijk veel baat gehad bij de sterke eigen jeugd."

Komt u nog vaak bij de club?
"Ik ben ongeveer eens per twee maanden bij Feyenoord. Dan spreek ik af met Wim Jansen en dan zitten we drie uur lang over voetbal te praten."

En wat is dan de tendens: hoort Dirk Kuijt erin of niet?
"Soms wel, soms niet. Ik was bij de wedstrijd tegen ADO Den Haag (0-1 winst, red.). Als je dat zag, neig je altijd naar Jens Toornstra. Ook tegen Ajax zou ik met Toornstra spelen en Kuijt op de bank zetten. Als Feyenoord veel beter is dan de tegenstander, kan Kuijt er wel in."

Rinus Israël in actie op bezoek bij Go Ahead Eagles in 1968

De 'Coolsingeldruk' wordt met de week hoger. Ajax lijkt meer gewend aan de druk die komt kijken bij het kampioen worden.
"Nou, wanneer je als het echt moet niet kunt winnen van De Graafschap en FC Groningen, zegt dat iets over het karakter van de ploeg, en dat is niet bepaald positief. Feyenoord moet gewoon iedere wedstrijd top zijn en alles geven, dan komt het goed."

Als Feyenoord kampioen kan worden, gaat u dan naar De Kuip?
"Ik ben elke zondagmiddag bij de amateurs. Vaak ga ik kijken bij De Dijk in Amsterdam. Dan wil ik niets weten van de uitslagen en ga ik om zeven uur uur naar Studio Sport kijken. Dat vind ik het lekkerst."

Maar als Feyenoord kampioen wordt, hoort u dat toch vast ergens in de middag al?
"Tja, er is altijd wel een druiloor die iets over de standen roept."

Hoe herinneren we over tien jaar dit eventuele kampioenselftal van Feyenoord?
"Als een stabiele ploeg. Is dat een positief woord?"

Het klinkt een beetje kleurloos.
"Dat komt nog wel goed. Dat moet van de vleugels komen. Eljero Elia en Steven Berghuis kunnen Feyenoord kleur geven."

Israël in Feyenoord-shirt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl